رضا اکبر، قائم‌مقام مدیر عامل طلاسی، اعلام کرد این پلتفرم به سامانه ناظر بر معاملات طلای آنلاین بانک مرکزی متصل شده است. با اتصال به این سامانه، پلتفرم‌ها نمی‌توانند بیشتر از موجودی طلای فیزیکی خزانه خود معامله‌ای انجام دهند.

او همچنین از توسعه فعالیت‌های گروه طلاسی در حوزه خریدوفروش آنلاین نقره و مس، تامین اعتبار، بیمه، سلامت، مدیریت ثروت و مدیریت ریسک خبر داد.

معرفی نقره‌سی، مس‌چی و پولک در الکامپ

قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی درباره هدف این شرکت از حضور در نمایشگاه الکامپ گفت: این نمایشگاه بزرگ‌ترین نمایشگاه حوزه فناوری و اقتصاد دیجیتال ایران است و حضور در آن برای مجموعه‌ای که کسب‌وکار آن بر فناوری استوار است، اهمیت ویژه‌ای دارد.

به گفته او گروه «طلاسی» در کنار پلتفرم اصلی خود، «نقره‌سی» را برای خرید و فروش آنلاین نقره و «مس‌چی» را برای معاملات مس راه‌اندازی کرده است. حدود دو ماه از فعالیت پلفترم مس‌چی می‌گذرد و استقبال اولیه از این پلتفرم قابل توجه بوده است.

اکبر بازار خرید و فروش آنباین مس در آینده را بازاری روشن دانست و گفت: ورود سرمایه‌گذاران خرد به این بازار و شیوه تعیین قیمت، تامین پشتوانه و تحویل فیریکی مس، به سازوکارهای شفاف و نظارت دقیق نیاز دارد.

گروه طلاسی همچنین فعالیت‌هایی را در حوزه‌های سلامت، بیمه، مدیریت ثروت، مدیریت ریسک و تامین اعتبار آغاز کرده است. این کسب‌وکارها در مراحل اولیه توسعه قرار دارند و به‌تدریج در قالب شرکت‌های زیرمجموعه گروه فعالیت خواهند کرد.

یکی از این کسب‌وکارها «پولک» نام دارد که در حوزه اعتباردهی و خرید اقساطی کالا و خدمات فعالیت می‌کند. کاربران می‌توانند از طریق این پلتفرم اعتبار دریافت کرده و آن را در شبکه پذیرندگان مصرف کنند. طلاسی، نقره‌سی و مس‌چی نیز از پذیرندگان این اعتبار خواهند بود.

فعالیت سکوهای طلا بدون نظارت نیست

قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی با اشاره به نگرانی‌های شکل‌گرفته درباره فعالیت پلتفرم‌های آنلاین طلا گفت:

تمام پلتفرم‌های خریدوفروش آنلاین طلا در چند هفته اخیر تحت فشار قرار گرفته‌اند. بخشی از این فشار پس از صحبت‌های سرهنگ خالقی درباره خالی‌فروشی یک شرکت ایجاد شد؛ درحالی‌که آن شرکت فقط به‌صورت B2B فعالیت می‌کرد و اصلاً ارتباطی با بازار B2C نداشت که بخواهد برای مردم و دارایی آن‌ها نگرانی ایجاد کند.
- رضا اکبر، قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی

او تاکید کرد پلتفرم‌های خریدوفروش آنلاین طلا زیر نظر نهادهایی از جمله پلیس فتا و پلیس امنیت اقتصادی فعالیت می‌کنند و میزان تعهد آن‌ها به کاربران با طلای موجود در خزانه مقایسه می‌شود. اکبر افزود: «نهادهای ناظر به‌طور مرتب میزان طلای فروخته‌شده به کاربران را با موجودی طلای فیزیکی ما در خزانه تطبیق می‌دهند. اگر تعهد یک پلتفرم از موجودی آن بیشتر شود، برای فعالیتش محدودیت ایجاد خواهد شد.»

اتصال طلاسی به سامانه ناظر بانک مرکزی

اکبر اعلام کرد طلاسی به سامانه ناظر بانک مرکزی متصل شده است؛ سامانه‌ای که برای ثبت معاملات پلتفرم‌های آنلاین طلا و تطبیق تعهد آن‌ها با موجودی فیزیکی خزانه طراحی شده است. او درباره سازوکار این سامانه توضیح داد:

سامانه می‌تواند در لحظه میزان طلای ثبت‌شده در حساب کاربران و موجودی فیزیکی خزانه را مشاهده کند. اگر دارایی دیجیتال کاربران از موجودی فیزیکی بیشتر شود، رابط برنامه‌نویسی سامانه خطا برمی‌گرداند و خرید کاربر ثبت نمی‌شود.
- رضا اکبر، قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی

سامانه ناظر بانک مرکزی برای پایش معاملات طلای آنلاین و تطبیق موجودی خزانه با تعهدات پلتفرم‌ها راه‌اندازی شده است و سکوها باید اطلاعات معاملات خود را در آن ثبت کنند.

پایان انحصار تک‌خزانه‌ای

قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی، وابستگی پلتفرم‌ها به یک خزانه را یکی از چالش‌های مهم بازار طلای آنلاین دانست. طلای متعلق به این پلتفرم‌ها تاکنون عمدتا در خزانه بانک کارگشایی نگهداری می‌شد و نبود خزانه جایگزین، قدرت انتخاب و امکان مدیریت بحران را از سکوها می‌گرفت.

اکبر گفت سه بانک دیگر از جمله ملت و سامان برای ارائه خدمات خزانه‌داری طلا مجوز گرفته‌اند که هنوز فرایند دریافت مجوز آن‌ها برای استفاده پلتفرم‌ها هنوز عملیاتی نشده است.

به گفته اکبر، تک‌خزانه‌ای‌بودن در دوره جنگ مشکلات بیشتری ایجاد کرد؛ زیرا با تعطیلی بانک‌ها و بازار طلا، دسترسی پلتفرم‌ها به طلای فیزیکی و فروش آن در بازار دشوار شده بود.

«در روزهای جنگ، درخواست‌های فروش را تسویه کردیم»

اکبر گفت در روزهای ابتدایی جنگ، شمار زیادی از کاربران طلاسی به‌دلیل نگرانی از وضعیت بازار برای فروش دارایی خود اقدام کردند. هم‌زمان بازار سنتی طلا و بانک‌ها تعطیل بودند و نقد کردن طلای فیزیکی نیز به‌آسانی امکان‌پذیر نبود.

به گفته او طلاسی با وجود این شرایط، درخواست‌های فروش کاربران را پردازش کرده و مبالغ در نخستین چرخه پایا به حساب آن‌ها واریز شده است:

حتی فردی که سکه یا طلای فیزیکی در خانه داشت، در آن روز نمی‌توانست به‌راحتی آن را در بازار بفروشد؛ اما کاربران پلتفرم‌ها امکان ثبت فروش داشتند و ما تعهد خود را برای تسویه با آن‌ها انجام دادیم.
- رضا اکبر، قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی

به گفته قائم‌مقام مدیرعامل طلاسی، در آن دوره فشار زیادی به واحد پشتیبانی وارد شد و بخش قابل توجهی از تماس‌ها به اطمینان‌یافتن کاربران از انجام تسویه اختصاص داشت.

وی تاکید کرد طلاسی تنها پلتفرمی نبود که در روزهای جنگ به تعهدات خود عمل کرد و دیگر سکوهای آنلاین طلا نیز برای ادامه خدمات و تسویه با کاربران تلاش کردند. او نظارت لحظه‌ای، تعدد خزانه‌ها و شفافیت موجودی را سه عامل مهم برای افزایش اعتماد کاربران به بازار آنلاین طلا دانست.