D1-kifpool

رمزگشایی از صداهای نهنگ‌ عنبر: آیا در آستانه گفت‌وگو با نهنگ‌ها قرار داریم؟

سه‌شنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۵
مطالعه 11 دقیقه
پژوهشگران در تلاش‌اند تا با استفاده از هوش مصنوعی صداهای نهنگ‌‌های عنبر را تفسیر و سپس با استفاده از آن‌ها با نهنگ‌ها صحبت کنند.
تبلیغات
D4-mcid4

مایکل برونشتاین می‌گوید: «چیز زیادی درمورد نهنگ‌ها نمی‌دانم. هرگز در زندگی‌ام نهنگی ندیده‌ام.» برونشتاین که دانشمند علوم کامپیوتری است که در کالج سلطنتی لندن تدریس می‌کند، ممکن است کاندیدای ایدئالی برای پروژه‌ای که می‌خواهد ارتباط صوتی بین نهنگ‌های عنبر را بررسی کند، به‌نظر نرسد. باوجوداین، مهارت‌های او به‌عنوان متخصص یادگیری ماشین می‌تواند کلیدی باشد برای تلاش بلندپروازانه‌ای که رسما در مارس ۲۰۲۰ آغاز شد: گروهی از پژوهشگران رشته‌های علمی مختلف می‌خواهند در قالب پروژه‌ای به نام CETI از هوش مصنوعی (AI) برای رمزگشایی زبان این پستانداران دریایی استفاده کنند.

اگر پروژه CETI موفق شود، اولین‌باری است که واقعا متوجه می‌شویم حیوانات درمورد چه چیزی صحبت می‌کنند و شاید حتی بتوانیم با آن‌ها گفت‌وگو کنیم. این پروژه از سال ۲۰۱۷ و زمانی شروع شد که گروهی بین‌المللی از دانشمندان در قالب بورسیه‌ی رادکلیف یک سال را باهم در دانشگاه هاروارد در کمبریج ماساچوست گذراندند. برنامه‌ی بورسیه‌ی رادکلیف فرصتی برای دورشدن از روال‌های معمول ارائه می‌دهد.

روزی، شافی گلدواسر، دانشمند کامپیوتر و متخصص رمزنگاری، به دفتر دیوید گروبر، متخصص زیست‌شناسی دریا در دانشگاه شهری نیویورک رفت. گلدواسر که به‌تازگی به‌عنوان مدیر جدید مؤسسه‌ی نظریه‌ی محاسبات سیمونز دانشگاه کالیفرنیا در برکلی انتخاب شده بود، صداهایی را شنیده بود که او را به یاد نویزی که مدار الکترونیکی معیوب ایجاد می‌کند یا کد مورس می‌انداخت. گروبر به او گفت این صدای نهنگ‌های عنبر است که با همدیگر صحبت می‌کنند. گولدواسر تعریف می‌کند: «من گفتم شاید باید پروژه‌ای انجام دهیم که در آن صداهای نهنگ‌ها را به چیزی تبدیل کنیم که به‌عنوان انسان بتوانیم آن را درک کنیم. هرگز فکر نمی‌کردم که او حرف مرا جدی بگیرد.»

بورسیه‌ی رادکلیف فرصتی برای جدی‌گرفتن ایده‌های دور از ذهن بود. در مهمانی شام، گلدواسر و گروبر ایده‌ی خود را برای برونشتاین توضیح دادند. برونشتاین پیشرفت‌های اخیر در پردازش زبان‌های طبیعی (NLP) را دنبال می‌کرد. پردازش زبان‌های طبیعی شاخه‌ای از هوش مصنوعی است که روی تجزیه‌و‌تحلیل خودکار گفت‌وگوی نوشتاری و گفتاری کار می‌کند و تاکنون فقط روی زبان‌های انسانی استفاده شده است.

برونشتاین معتقد بود صداهای نهنگ‌های عنبر که codas نامیده می‌شود، ساختاری دارد که آن‌ها را برای این نوع تجزیه‌و‌تحلیل مناسب می‌سازد. خوشبختانه گروبر زیست‌شناسی به نام شین گرو را می‌شناخت که از سال ۲۰۰۵، در آب‌های اطراف جزیره دومینیکا در دریای کارائیب، صداهای نهنگ‌های عنبر را ضبط کرده بود. برونشتاین برخی از الگوریتم‌های یادگیری ماشین را روی داده‌ها اعمال کرد. او می‌گوید: «به‌نظر می‌رسید که آن‌ها حداقل با برخی از وظایف نسبتا ساده بسیار خوب کار کنند.» بااین‌حال، این کار چیزی بیش از اثبات مفهوم نبود. برای تجزیه‌و‌تحلیل عمیق‌تر، الگوریتم‌ها به میلیون‌ها صدای نهنگ نیاز دارند.

آیا حیوانات اصلا زبان دارند؟ این سؤال برای مدت طولانی بین دانشمندان بحث‌برانگیز بوده است. برای بسیاری افراد، زبان یکی از آخرین سنگرهایی بوده است که در زمینه‌ی منحصربه‌فردبودن انسان به آن پناه برده‌اند.

کنراد لورنتس، زیست‌شناس اتریشی و یکی از پیش‌گامان علم رفتار حیوانات که در کتاب سال ۱۹۴۹ خود با عنوان «انگشتر پادشاه سلیمان» درمورد ارتباطات خود با حیوانات نوشت، گفت حیوانات ارتباط برقرار می‌کنند؛ اما حرف نمی‌زنند. لورنتس نوشت: «حیوانات زبان به‌معنایی که در تصور ما وجود دارد، ندارند.» کارستن برنسینگ، دانشمند آلمانی زیست‌شناسی دریا که کتاب‌های متعددی درمورد ارتباطات حیوانات نوشته است، می‌گوید: «به‌نظر من، هنوز با دقت کافی این موضوع را بررسی نکرده‌ایم.»

برنسینگ معتقد است که گفته‌های بسیاری از حیوانات را می‌توان قطعا زبان نامید. این فقط صدای واق‌واق سگ نیست؛ چندین شرط باید وجود داشته باشد.

اول از همه، زبان معناشناسی دارد. این بدان‌معنا است که صداهای خاص معنای ثابتی دارند که تغییر نمی‌کند. برای مثال، جیجاق سیبری (نوعی پرنده) واژگانی با حدود ۲۵ صدا دارند که برخی از آن‌ها معنای ثابتی دارند.

شرط دوم، دستور زبان (گرامر) است: قوانینی برای نحوه‌ی ساخت جملات. برای مدت طولانی، دانشمندان متقاعد شده بودند که صداهای حیوانات فاقد هرگونه ساختار جمله‌ای است؛ اما در سال ۲۰۱۶، پژوهشگران ژاپنی مطالعه‌ای را در مجله‌ی Nature Communications درمورد صداسازی چرخ‌ریسک بزرگ منتشر کردند. در برخی موقعیت‌ها، این پرندگان دو آوای متفاوت را باهم ترکیب می‌کنند تا به یکدیگر هشدار بدهند که شکارچی در حال نزدیک‌شدن است. آن‌ها همچنین زمانی که پژوهشگران این ترتیب صدا را برای آن‌ها پخش کردند، واکنش نشان دادند. اگرچه وقتی ترتیب صداها برعکس شد، پرندگان واکنش بسیار کمتری نشان دادند. برنسینگ می‌گوید: «این دستور زبان است.»

معیار سوم: صداسازی‌های یک گونه در‌صورتی‌که کاملا ذاتی باشند، زبان نامیده نمی‌شود. لورنتس معتقد بود حیوانات با مجموعه‌ای از صداها به‌دنیا می‌آیند و در طول زندگی خود چیز زیادی یاد نمی‌گیرند. لورنتس نوشت صداهای حیوانات با زبان گفتاری ما قابل‌مقایسه نیست؛ بلکه فقط با حالاتی مانند خمیازه‌کشیدن و چروک‌کردن ابرو و لبخند قابل‌مقایسه هستند.

ثابت شده است که چندین گونه جانوری صدا را یاد می‌گیرند، واژگان جدیدی به‌دست می‌آورند، گویش ایجاد می‌کنند و همدیگر را با نام می‌شناسند. برخی از پرندگان حتی یاد می‌گیرند که از آهنگ‌های زنگ تلفن تقلید کنند. دلفین‌ها سوت‌های فردی را به‌دست می‌آورند که به‌نوعی مانند نام مشخص‌کننده‌ی هویت آن‌ها است.

نهنگ عنبر / sperm whale

نهنگ‌های عنبر در اعماق اقیانوس شیرجه می‌زنند و ازطریق سیستم آوایی خاصی (صدای کلیک یا بشکن) از فواصل دور باهم ارتباط برقرار می‌کنند.

صداهای نهنگ عنبر که به‌شکل کلیک یا بشکن توصیف می‌شود، کاندیداهای ایدئالی برای تلاش برای رمزگشایی معانی آن‌ها هستند. علت آن است برخلاف صداهای پیوسته‌ای که گونه‌های دیگر نهنگ تولید می‌کنند، ترجمه‌ی آن‌ها به صفر و یک آسان است. دلیل دیگر آن است که این حیوانات در عمیق‌ترین بخش‌های اقیانوس شیرجه می‌زنند و از فواصل دور باهم ارتباط برقرار می‌کنند. بنابراین، نمی‌توانند از زبان بدن و حالات چهره استفاده کنند که ابزارهای مهمی برای ارتباط برقرارکردن برای حیوانات دیگر است.

برونشتاین می‌گوید: «واقع‌بینانه است که فرض کنیم ارتباط نهنگ‌ها عمدتا صوتی است.» نهنگ‌های عنبر در سلسله‌ی جانوران بزرگ‌ترین مغزها را دارند و اندازه‌ی مغز آن‌ها شش برابر اندازه‌ی مغز ما است. وقتی دو نهنگ عنبر برای مدت طولانی باهم حرف می‌زنند، نباید از خود بپرسیم که آیا چیزی برای گفتن به همدیگر دارند؟ آیا درمورد بهترین مناطق صید ماهی باهم حرف می‌زنند؟ آیا نهنگ‌های مادر مانند همتایان انسانی خود داستان‌هایی درمورد بزرگ‌کردن فرزندانشان به‌هم می‌گویند؟ پژوهشگران پروژه‌ی ستی می‌گویند تلاش برای پی‌بردن به این موضوع ارزش دارد.

اگر چیزی مانند سنگ روزتا وجود داشته باشد، یادگیری زبان ناشناخته آسان‌تر است. این لوح سنگی که در سال ۱۷۹۹ کشف شد، حاوی متن یکسانی به سه زبان است و کلید رمزگشایی هیروگلیف مصری بود؛ البته چنین چیزی برای سلسله‌ی حیوانات وجود ندارد. ما نه فرهنگ لغت انسان‌نهنگ داریم و نه کتابی با قواعد دستور زبان نهنگ عنبر.

راه‌های دیگری نیز برای درک این موضوع وجود دارد. بدیهی است که کودکان زبان مادری خود را بدون این ابزارها و تنها با مشاهده‌ی زبانی که اطرافشان صحبت می‌شود، یاد می‌گیرند. پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌اند که این نوع یادگیری اساسا آماری است: کودک به‌یاد می‌آورد که واژه‌ی سگ وقتی که آن حیوان پشمالو وارد اتاق می‌شود، غالبا به‌کار می‌رود و واژه‌های خاصی اغلب در ارتباط با موارد دیگر استفاده می‌شوند و توالی خاصی از کلمات محتمل‌تر از توالی دیگر است.

در ۱۰ سال گذشته، روش‌های یادگیری ماشین از این نوع یادگیری تقلید کرده‌اند. پژوهشگران شبکه‌های عصبی بزرگ را با حجم عظیمی از داده‌های زبان تغذیه کردند. این شبکه‌ها توانستند از مشاهدات آماری ساختارهایی را در زبان پیدا کنند، بدون اینکه به آن‌ها اطلاعاتی درمورد محتوا داده شود. یکی از این نمونه‌ها، مدل‌های زبانی است که یکی از معروف‌ترین آن‌ها GPT-3 است که شرکت OpenAI توسعه داده است.

مدل‌های زبانی ماشین‌های تکمیل‌کننده هستند. برای مثال، ابتدای یک جمله به GPT-3 داده می‌شود و آن را کلمه‌به‌کلمه کامل می‌کند، به روش مشابه اما بسیار پیچیده‌تر از پیشنهادهایی که تلفن هوشمند هنگام تایپ پیام‌های متنی ارائه می‌دهد.

مدل‌های زبانی با پردازش آماری حجم عظیمی از متن‌های استخراج‌شده از اینترنت نه‌تنها می‌دانند کدام کلمات غالبا باهم ظاهر می‌شود؛ بلکه قواعد ترکیب جملات را نیز یاد می‌گیرند. آن‌ها جملاتی بسیار باکیفیت می‌سازند، می‌توانند درمورد موضوع خاصی اخبار کاذب بنویسند، متن‌های حقوقی پیچیده را به‌شکل ساده‌ای خلاصه کنند و حتی بین دو زبان ترجمه کنند.

البته این شاهکارها هزینه‌ای دارند: حجم عظیمی از داده‌ها نیاز است. برنامه‌نویسان شبکه‌ی عصبی GPT-3 را با حدود ۱۷۵ میلیاد کلمه آموزش دادند. درمقابل، در پروژه‌ی نهنگ عنبر تاکنون کمتر از ۱۰۰ هزار صدای نهنگ عنبر جمع‌آوری شده است.

اولین کار پروژه پژوهشی جدید، گسترش این مجموعه است؛ به‌طوری‌که درنهایت ۴ میلیارد کلمه جمع‌آوری شود؛ اگرچه هنوز کسی نمی‌داند کلمه در زبان نهنگ عنبر چیست. اگر ایده‌ی برونشتاین موفق باشد، ایجاد سیستمی مشابه مدل‌های زبانی انسانی که بتوان گفته‌های نهنگ صحیح ازنظر دستور زبان را تولید کند، کاملا واقع‌بینانه است. گام بعدی ساخت ربات سخن‌گوی تعاملی است که سعی می‌کند با نهنگ‌های آزاد وارد گفت‌وگو شود. البته درحال‌حاضر هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید که آیا این حیوانات آن را به‌عنوان شریک گفت‌وگو قبول می‌کنند یا نه. برونشتاین می‌گوید: «شاید آن‌ها فقط پاسخ دهند: از این حرف‌های مزخرف دست بردار!»

پروژه رمزگشایی از ارتباطات صوتی میان نهنگ های عنبر

پژوهشگران امیدوار هستند هوش مصنوعی به آن‌ها کمک کند تا ارتباط میان نهنگ‌های عنبر را درک کنند

حتی اگر این ایده کارساز باشد، ضعف تمام مدل‌های زبانی این است که چیزی درمورد محتوای زبانی که به آن گفت‌وگو می‌کنند، نمی‌دانند. خنده‌دار است که پژوهشگران رباتی را بسازند که بتواند به‌راحتی با نهنگ حرف بزند؛ اما آن‌ها حتی یک کلمه از آن را متوجه نشوند. به‌همین‌دلیل، آن‌ها می‌خواهند صداهای ضبط‌شده را با اطلاعاتی درمورد رفتار حیوانات حین آن صدا حاشیه‌نویسی کنند: حیوانات کجا بودند، چه کسی با چه کسی صحبت می‌کرد، واکنش چه بود؟

چالش پیدا‌کردن روش خودکاری است که حداقل مقداری از این میلیون‌ها مورد حاشیه‌نویسی را انجام دهد. هنوز فناوری زیادی باید توسعه پیدا کند: حسگرهایی برای ثبت نهنگ‌ها به‌صورت انفرادی و نظارت بر مکان آن‌ها تا بتوان هر صدا را به حیوانی خاص نسبت داد. پروژه‌ی اودیشس (Audacious) که سازمان کنفرانس تد آن را اداره می‌کند، از پروژه‌ی ستی حمایت مالی می‌کند. چندین سازمان ازجمله انجمن نشنال جئوگرافیک و آزمایشگاه علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست (MIT) بخشی از این پروژه هستند.

پژوهشگران ستی اولین کسانی نبودند که ایده‌ی استفاده از تکنیک‌های یادگیری ماشین را درمورد زبان‌های حیوانات مطرح کردند. آزا راسکین، فیزیک‌دان، طراح و کارآفرین سابق که به منتقد این فناوری تبدیل شد، در سال ۲۰۱۳ زمانی که درمورد زبان پیچیده بابون‌های گلادا آفریقایی شنید، ایده‌ی مشابهی داشت. او به این فکر می‌کرد که آیا می‌توانیم از فناوری NLP که برای پردازش زبان‌های انسانی توسعه یافته است، برای صداسازی‌ها حیوانات استفاده کنیم؟ راسکین با هدف انجام این کار به تأسیس Earth Species Project کمک کرد. در آن زمان، این فناوری در مراحل ابتدایی خود بود و ۴ سال دیگر طول کشید تا به روش خودآموزی برای ترجمه‌ی خودکار بین زبان‌ها تبدیل شد.

تکنیک جاسازی کلمات همه‌ی کلمات یک زبان را درون کهکشانی چندبعدی قرار می‌دهد که در آن کلماتی که غالبا باهم استفاده می‌شوند، نزدیک به‌هم قرار می‌گیرند و این ارتباطات با خطوط نشان داده می‌شود. برای مثال، کلمه «شاه» به «مرد» مربوط می‌شود و کلمه «ملکه» به «زن». مشخص شده است که نقشه‌های دو زبان انسانی را می‌توان باهم تطابق داد؛ حتی اگر هر کلمه‌ای از یک زبان همتای دقیقی در زبان دیگر نداشته باشد. امروزه این تکنیک امکان ترجمه‌ی بین دو زبان انسانی را در متن نوشتاری فراهم می‌کند و به‌زودی می‌توان از آن در فایل‌های صوتی بدون متن نیز استفاده کرد.

آیا قابل‌تصور است که بتوانیم نقشه‌های زبان انسان و حیوان را روی هم قرار دهیم؟ راکسین بر این باور است که این موضوع حداقل ازنظر تئوری امکان‌پذیر است. او می‌گوید: «مطمئنا مجموعه‌ی تجربیات مشترکی وجود دارد؛ خصوصا با پستانداران دیگر. آن‌ها هم نفس می‌کشند و غذا می‌خورند و از مرگ فرزندان خود غمگین می‌شوند.»

در‌عین‌حال، راسکین معتقد است که مناطق زیادی وجود خواهد داشت که در آن نقشه‌ها روی هم قرار نمی‌گیرند. راسکین می‌گوید: «نمی‌دانم چه چیزی جذاب‌تر خواهد بود، بخش‌هایی که بتوانیم به‌طور مستقیم ترجمه کنیم یا بخش‌هایی که چیزی وجود ندارد که مستقیما به تجربیات انسانی قابل‌ترجمه باشد. وقتی حیوانات با خودشان صحبت می‌کنند و بتوانیم آن را گوش کنیم، می‌توانیم لحظه فرهنگی واقعا دگرگون‌کننده‌ای را داشته باشیم.»

نهنگ مادر و فرزندش / sperm whales

بدون شک این نهنگ عنبر مادر و فرزند باهم ارتباط برقرار می‌کنند؛ اما پژوهشگران کنجکاوند که آن‌ها به‌هم چه می‌گویند.

مطمئنا این امیدها کمی جلوتر از پژوهش است. برخی از دانشمندان شک دارند که مجموعه‌داده‌های پروژه‌‌ی ستی حاوی چیز جالبی باشد. استیون پینکر، زبان‌شناس مشهور و نویسنده کتاب «غریزه زبان»، درمورد این پروژه تردید دارد. او می‌گوید: «کنجکاوم که ببینم آن‌ها چه چیزی پیدا می‌کنند.» او امید کمی دارد که بتوانیم محتوا و ساختار غنی را در صداهای نهنگ عنبر پیدا کنیم. او می‌گوید: «گمان می‌کنم این چندان فراتر از چیزی نباشد که از قبل می‌دانیم. اگر نهنگ‌ها می‌توانند پیام‌های پیچیده را به‌هم منتقل کنند، چرا نمی‌بینیم که مانند انسان از آن برای انجام کارهای پیچیده با هم، استفاده کنند؟»

دایانا ریس، پژوهشگر کالج هانتر در دانشگاه شهری نیویورک، با این موضوع مخالف است. او در مصاحبه‌ای ویدئویی می‌گوید: «اگر مردم درست همین لحظه به من و شما نگاه کنند، ما کار زیادی انجام نمی‌دهیم. بااین‌حال، داریم مسائل معنادار زیادی را به‌هم منتقل می‌کنیم.» به‌همین‌ترتیب، او فکر می‌کند که چیز زیادی درمورد آنچه نهنگ‌ها ممکن است به یکدیگر بگویند، نمی‌دانیم و درواقع درمورد آن بی‌اطلاع هستیم.

ریس سال‌ها با دلفین‌ها کار کرده است و از صفحه‌کلید ساده‌ای زیر آب برای برقراری ارتباط با آن‌ها استفاده می‌کند. او گروهی به نام Interspecies Internet را تأسیس کرد که راه‌های ارتباط مؤثر با حیوانات را بررسی می‌کند. ازجمله بنیان‌گذاران همراه او، پیتر گابریل، موسیقی‌دان و وینتون سرف، یکی از توسعه‌دهندگان اینترنت و نیل جرشنفلد، مدیر مرکز بیت‌ها و اتم‌ها در مؤسسه فناوری ماساچوست هستند. ریس از بلندپروازی‌های CETI و خصوصا رویکرد میان‌رشته‌ای آن استقبال می‌کند.

پژوهشگران پروژه‌ی ستی قبول دارند که جست‌وجو به‌دنبال معنا در صدای نهنگ‌ها ممکن است نتیجه‌ی جالبی حاصل نکند. گروبر، سرپرست برنامه می‌گوید: «درک می‌کنیم که یکی از بزرگ‌ترین خطرات می‌تواند این باشد که نهنگ‌ها بسیار خسته‌کننده باشند.» البته طبق نظر شخصی او، این‌گونه نخواهد بود: «در تجربه‌ام به‌عنوان زیست‌شناس، هرگاه واقعا چیزی را از نزدیک بررسی کردم، زمانی نبوده است که تحت‌تأثیر حیوانات قرار نگرفته باشم.»

نام پروژه‌ی CETI تداعی‌گر نام SETI و «جست‌وجو برای هوش فرازمینی» است که از دهه‌ی ۱۹۶۰ آسمان را برای سیگنال‌های رادیویی تمدن‌های بیگانه اسکن کرده است و تاکنون حتی یک پیام هم پیدا نکرده است. برونشتاین بر این باور است ازآنجاکه هیچ نشانه‌ای از هوش فرازمینی پیدا نشده است، باید سعی کنیم مهارت‌های رمزگشایی خود را روی سیگنال‌هایی که روی زمین می‌توانیم تشخیص دهیم، امتحان کنیم. به‌جای اینکه آنتن‌های خود را به‌سمت فضا بگیریم، می‌توانیم فرهنگ موجود در اقیانوس را استراق‌سمع کنیم که حداقل برای ما بیگانه است.

برونشتاین می‌گوید: «فکر می‌کنم بسیار متکبرانه باشد که فکر کنیم انسان خردمند تنها موجود باهوش و باادراک روی زمین است. اگر کشف کنیم که اساسا تمدن کاملی درست جلو چشم ما وجود دارد، شاید این مسئله به تغییراتی در نحوه‌ی رفتار ما با محیط‌زیست منجر شود یا سبب شود احترام بیشتری برای دنیای زنده قائل شویم.»

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
تخم بوقلمون
تخم مرغ همه جا هست؛ اما چرا تخم بوقلمون نمی‌خوریم؟

درحالی‌که همه ما احتمالاً تجربه خوردن تخم بلدرچین، اردک و البته مرغ را داریم، اثری از تخم بوقلمون سر سفره‌های ما نیست. علت چیست؟

69
یک روز پیش
بهترین شغل های ۱۰ سال آینده ایران
بهترین شغل های ۱۰ سال آینده ایران را از الان بشناسید

در این مقاله با نگاهی به روند تکنولوژی به بررسی مشاغلی می‌پردازیم که طی ۱۰ سال آینده در ایران بیشترین رشد و فرصت شغلی را خواهند داشت.

51
یک روز پیش
لوگو شیائومی / Xiaomi روی بدنه گوشی شیائومی 13T
اولین شاسی‌بلند شیائومی پنج‌شنبه به‌همراه تراشه Xring و گوشی 15s Pro رونمایی می‌شود

شیائومی ۱ خردادماه با برگزاری مراسمی ویژه از اولین شاسی‌بلند خود در کنار چند محصول مهم دیگر رونمایی خواهد کرد.

56
2 روز پیش
راهنمای خرید بهترین سشوار خانگی، چرخشی و حرفه‌ای در رده٬های مختلف
بهترین سشوارهای بازار از برندهای بابیلیس تا دایسون [بهار و تابستان ۱۴۰۴]

برای خرید بهترین سشوار خانگی، حرفه‌ای و چرخشی به چه نکاتی باید توجه کرد؟ بهترین برند سشوار کدام است؟ با راهنمای خرید بهترین سشوارها همراه زومیت ...

39
2 روز پیش
بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران
بهترین گوشی مناسب برای بازی [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر به‌‌دنبال گوشی هوشمند برای بازی می‌گردید، نیاز نیست حساب بانکی‌تان را خالی کنید. در این مقاله بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران را معرفی ...

882
16 ساعت پیش
طرحی از کامپیوتر کوانتومی IQM درکنار نماد‌های موسیقی
به اولین موسیقی کوانتومی جهان گوش کنید؛ آیا این آهنگ، صدای آینده است؟

«Recurse» اولین آهنگ دنیاست که نت‌هایش از هم‌نوایی شگفت‌انگیز انسان، هوش مصنوعی و قدرت پردازش کامپیوتر کوانتومی شکل گرفته است.

148
2 روز پیش
بهترین گوشی های سامسونگ از نظر دوربین
بهترین گوشی سامسونگ ازنظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر قصد دارید یکی از گوشی‌های سامسونگ را برای عکاسی بخرید، در این مقاله با بهترین گوشی‌های سامسونگ ازنظر دوربین براساس قیمت‌های مختلف آشنا خواهید شد.

119
13 ساعت پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

تبلیغات
D7-zoomitproduct
آخرین ویدیوها
پخش از رسانه
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه! از ترجمه فارسی تا عینک واقعیت ترکیبی 🥽✨
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه!
00:18:44
زومکست با جاب ویژن
هوش مصنوعی، جایگزین نیروی انسانی؟
01:04:35
عکس گلکسی اس ۲۵ اج در تمام رنگ‌ها
آنباکس گلکسی اس ۲۵ اج؛ باریک و سبک و دوست داشتنی
00:12:54
عکس تبلت‌های گلکسی تب S10 FE و گلکسی تب S10 FE Plus
بررسی گلکسی تب S10 FE و FE پلاس
00:14:14
زومکست فضاهای اشتراکی
گفتگو زومیت با مدیران انجمن فضاهای اشتراکی
00:44:45
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
00:07:40
عکس بهزاد در حال ساختن اپل اکانت
آموزش جامع ساخت اپل آیدی؛ قدم به قدم
00:25:22
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
00:15:17
عکس سعیده اسلامیه در کنار سحر بختیاری از دیجی‌کالا
صفر تا صد دیجی‌کالا ادز؛ مصاحبه با سحر بختیاری
00:41:20
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑 با این قیمت ارزش خرید داره؟
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑
00:09:06
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
00:14:52
کاور زومکست اسنپ فود
گفتگو مفصل زومیت با رئیس هیأت مدیره اسنپ‌فود
00:55:58
بررسی لپ‌تاپ دانشجویی Asus Vivobook S14
بهترین لپ‌تاپ دانشجویی وجود ندار... بررسی Asus Vivobook S14
00:11:41
عکس گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ در کنارهم
بررسی گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ
00:16:53
گفتگو زومیت با مدیرعامل فیلمنت
گفتگو با مدیرعامل فیلم‌نت؛ از نتفلیکس بهتر خواهیم شد!
00:57:47
تصویر ماشین‌ لباسشویی LG WT1310YJ
خشک‌شویی رو بیار خونه‌! ماشین لباس‌شویی Wash Tower LG
00:05:50
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت 👀
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت
00:13:09
عکس گوشی شیائومی ۱۵ اولترا در کنار جعبه دستگاه
آنباکس و نگاه نزدیک شیائومی ۱۵ اولترا
00:12:44
عکس گوشی آیفون ۱۶ ای در دست
بررسی آیفون ۱۶ ای؛ ارزون‌ترین آیفون سال
00:13:37
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
00:12:58
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟ 🌡️
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟
00:16:44
عکس بهزاد با آیکون‌های گرد شده iOS19
iOS19 قراره چه فرقی کنه؟ نگاهی به تمام تغییرات احتمالی
00:10:59
اوضاع عجیب سامسونگ! 💩
اوضاع عجیب سامسونگ! 💩
00:07:04
آیفون ۱۷ این شکلیه؟
سری آیفون ۱۷ اینجاست! 🔥 داغ داغ از پرینترسه‌بعدی درومده
00:17:17
زومکست مصاحبه با معاون ارشد فروشگاه مرکزی لنوو و مدیرعامل شرکت الماس پهنه رایانه پایتخت
لنوو در ایران؛ همه‌چیز درباره لپ‌تاپ‌های لنوو و خدمات آن
00:17:54
چرا نباید گلکسی اس ۲۵ اولترا بخریم؟ ⛔
چرا نباید گلکسی اس ۲۵ اولترا بخریم؟ ⛔
00:27:52
جعبه گشایی آیفون ۱۶ ای اپل
ارزون‌ترین آیفون اپل اینجاست! 😏 جعبه‌گشایی iPhone 16e
00:12:01
مقایسه دوربین بزرگ زومیت
بزرگ‌ترین مقایسه دوربین زومیت 🔥 کی حرف آخرو می‌زنه؟
00:16:44
زوم کست آچاره
آچاره؛ داستان استارتاپی که همه کارات رو انجام می‌ده!
00:42:40
تبلت یا لپ‌تاپ؛ کدوم برای شما مناسب‌تره؟ 🏆
تبلت یا لپ‌تاپ؛ کدوم برای شما مناسب‌تره؟ 🏆
00:26:47
با Kling AI ویدیو بساز
آموزش جامع ساخت ویدیو و عکس با هوش مصنوعی Kling AI
00:31:26
آموزش کامل و جامع نصب ویندوز ۱۱ + پارتیشن‌بندی و ...
آموزش کامل و جامع نصب ویندوز ۱۱ + پارتیشن‌بندی و ...
00:38:14
LG QNED86 TV
بهترین انتخاب برای گیم و فیلم! بررسی تلویزیون ۸۶ اینچی ال‌جی
00:12:39
عکس ابزارهای ذخیره‌سازی فایل از قدیم تا جدید
سفر شگفت‌انگیز دنیای ذخیره‌سازی اطلاعات؛ از گذشته تا امروز!
00:14:56
عکس وان‌پلاس ۱۳ رنگ مشکی در دست
وان پلاس ۱۳؛ ارزشمندتر از گلکسی اس ۲۵ اولترا؟
00:16:13
عکس لوح نقره‌ای یوتیوب زومیت در ابعاد جدید
آنباکس لوح نقره‌ای یوتیوب زومیت به بهانه نوروز ۱۴۰۴
00:23:39
عکس یخچال MoodUp ال‌جی
این یخچال با روح و روانت بازی می‌کنه 🧊
00:05:48
بررسی هدفون سونی WF-1000XM5
بررسی هدفون توگوشی XM5 سونی
00:10:23
عکس گوشی ردمی نوت ۱۴ پرو و ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس
بررسی ردمی نوت ۱۴ پرو و ۱۴ پرو پلاس 5G
00:13:31
زومکست با مدیرعامل جاباما
گفتگو با مدیرعامل جاباما؛ فرصتی برای دیدن ناشناخته‌های ایران
00:38:48
دیگه گلس نخر در حال شکستن یک گلس
شیشه‌های ضد خش گوشی چطوری ساخته می‌شن؟
00:13:15
نگاه نزدیک به ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس و ردمی نوت ۱۴ پرو شیائومی
نگاه نزدیک به ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس و ردمی نوت ۱۴ پرو شیائومی
00:14:33
عکس بهزاد مرعشیان و امیر خاوران در کنار هم
سرویس تحقیقات بازار دیجی‌کالا چیه؟
00:30:05
موشک استارشیپ روی سکوی پرتاب در تاسیسات استاربیس
پخش زنده پرتاب آزمایشی هشتم موشک استارشیپ
02:00:00
عکس مهرداد با قطعات داخلی آل این وان gt624 گرین
بررسی آل این وان گرین مدل GT624
00:35:45
عکس گوشی پوکو X7 پرو در دست
بررسی گوشی پوکو X7 پرو
00:10:50
عکس مسعود یوسف‌نژاد در کنار بهزاد اکبری
عقب‌گرد اکوسیستم استارتاپی بر اثر فیلترینگ
00:36:29
عکس گوشی‌های پوکو ایکس ۶ پرو و داریا باند ۲ در کنار هم
مقایسه گوشی داریا باند ۲ با پوکو X6 Pro
00:11:29
عکس گلکسی اس ۲۵ اولترا و آیفون ۱۶ پرومکس در کنار هم و مقایسه دوربین
مقایسه دوربین گلکسی S25 اولترا و آیفون 16 پرو مکس
00:47:42
عکس ری‌برندینگ همراه اول و ساین جدید این اپراتور
مراسم ری‌برندینگ همراه اول؛ هویت جدید چه فرقی کرده؟
00:07:27
42 مطلب
کالکشن بیوگرافی
بیوگرافی بزرگان علم و فناوری با زندگی و دستاوردهای استادان نوآوری و شکل‌دهندگان دنیای علم و تکنولوژی آشنا شوید.
58 مطلب
لوگوی اندروید
ترفند ها و آموزش های اندروید در مجموعه مطالعاتی آموزش اندروید با برترین و کاربردی‌ ترین ترفند های اندروید آشنا خواهید شد و صفر تا صد تبلت و گوشی اندرویدی خود را آموزش می‌بینید.
14 مطلب
طرح مفهومی سخت‌افزار
شیرجه در سخت افزار با مقالات سخت‌افزاری زومیت در دریای هیجان‌انگیز سخت‌افزار از CPU و GPU تا هوش مصنوعی و شرکت‌های فناوری پیشرو شیرجه بزنید.
18 مطلب
پیکان زرد در کنار کنسول گیم‌بوی و نوکیا 6600
ماشین زمان با مقالات «ماشین زمان» به گذشته دنیای فناوری سفر کنید و همراه ما محصولات و تکنولوژی‌های نوستالژیک را مرور کنید.
47 مطلب
کره لاس وگاس درکنار شاتل فضایی
مهندسی بی‌نهایت داستان ساخت پیچیده‌ترین و خلاقانه‌ترین سازه‌های مهندسی دنیا، از آسمان‌خراش‌های بلند تا شاتل‌های فضایی را در بخش مهندسی بی‌نهایت دنبال کنید.

مقایسه قیمت و مشخصات 🛒

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A36 سامسونگ

از23,489,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36
3.6
گلکسی A26 سامسونگ

از18,288,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56
3.8
گلکسی A56 سامسونگ

از27,677,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7
4
پوکو X7 شیائومی

از21,189,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 پرو شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 پرو شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7 Pro
4.7
پوکو X7 پرو شیائومی

از26,099,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 25 سامسونگ سرمه ای / Samsung Galaxy S25پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 25 سامسونگ سرمه ای / Samsung Galaxy S25
4.4
گلکسی اس 25 سامسونگ

از95,099,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16
3.5
آیفون 16 اپل

از63,281,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Maxپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Max
3.7
آیفون 16 پرو مکس اپل

از99,870,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Pro
4.4
آیفون 16 پرو اپل

از85,213,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پلاس اپل صورتی / Apple iPhone 16 Plusپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پلاس اپل صورتی / Apple iPhone 16 Plus
3.6
آیفون 16 پلاس اپل

از71,910,000تومان

کنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Proکنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Pro
4.1
اپل ایرپادز 4 به همراه کیساپل ایرپادز 4 به همراه کیس
3
اپل ایرپاد 4

از9,589,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A55 سامسونگ آبی روشن / Samsung Galaxy A55پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A55 سامسونگ آبی روشن / Samsung Galaxy A55
4.2
گلکسی A55 سامسونگ

از24,381,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A15 سامسونگ سرمه ای تیره / Samsung Galaxy A15پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A15 سامسونگ سرمه ای تیره / Samsung Galaxy A15
4.3
گلکسی A15 سامسونگ

از12,590,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco X6 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco X6 Pro
4.3
پوکو X6 پرو شیائومی

از24,949,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 شیائومی سفید / Xiaomi Poco X6پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 شیائومی سفید / Xiaomi Poco X6
4
پوکو X6 شیائومی

از20,998,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 شیائومی تیتانیوم / Xiaomi Poco F6پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 شیائومی تیتانیوم / Xiaomi Poco F6
4.6
پوکو F6 شیائومی

از30,599,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco F6 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco F6 Pro
4.5
پوکو F6 پرو شیائومی

از38,101,000تومان

گوشی موبایل گلکسی زد فولد 6 سامسونگ صورتی / Samsung Galaxy Z Fold6گوشی موبایل گلکسی زد فولد 6 سامسونگ صورتی / Samsung Galaxy Z Fold6
4.2
پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A35 سامسونگ بنفش روشن / Samsung Galaxy A35پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A35 سامسونگ بنفش روشن / Samsung Galaxy A35
4.3
گلکسی A35 سامسونگ

از22,261,000تومان

پنل جلو و پشت تبلت آیپد پرو 13 اپل نسخه 2024 مشکی / Apple iPad Pro 13 2024پنل جلو و پشت تبلت آیپد پرو 13 اپل نسخه 2024 مشکی / Apple iPad Pro 13 2024
3.8
موبایل آیفون 13 اپل / Apple iPhone 13موبایل آیفون 13 اپل / Apple iPhone 13
4.1
آیفون 13 اپل

از42,670,000تومان

گوشی موبایل ردمی نوت 13 پرو شیائومی / Xiaomi Redmi Note 13 Pro سفیدگوشی موبایل ردمی نوت 13 پرو شیائومی / Xiaomi Redmi Note 13 Pro سفید
4.4
پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 24 سامسونگ زرد / Samsung Galaxy S24پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 24 سامسونگ زرد / Samsung Galaxy S24
4.4
گلکسی اس 24 سامسونگ

از79,500,000تومان

موبایل آیفون 13 پرو مکس اپل آبی / APPLE IPHONE 13 PRO MAX Sierra blueموبایل آیفون 13 پرو مکس اپل آبی / APPLE IPHONE 13 PRO MAX Sierra blue
3.5
آیفون 13 پرو مکس اپل

از75,999,000تومان

موبایل آیفون 12 اپل مشکی / Apple iPhone 12 blackموبایل آیفون 12 اپل مشکی / Apple iPhone 12 black
4
آیفون 12 اپل

از38,185,000تومان

گوشی موبایل آیفون 13 پرو اپل / Apple iPhone 13 Pro آبیگوشی موبایل آیفون 13 پرو اپل / Apple iPhone 13 Pro آبی
4.1
آیفون 13 پرو اپل

از68,721,300تومان

Xiaomi Poco X4 Pro 5G / گوشی موبایل پوکو X4 پرو شیائومی 5G خاکستریXiaomi Poco X4 Pro 5G / گوشی موبایل پوکو X4 پرو شیائومی 5G خاکستری
3.7
پوکو X4 پرو شیائومی 5G

از18,998,000تومان

آیفون 11 پرو مکس - نمای جلو و پشت  / Iphone 11 Pro Maxآیفون 11 پرو مکس - نمای جلو و پشت  / Iphone 11 Pro Max
4
آیفون 11 پرو اپل

از44,347,000تومان

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات