D1-kifpool

سیستم برق ۴۸ ولتی خودروها و هر آنچه درباره آن باید بدانید

سه‌شنبه 19 بهمن 1395 - 19:30
مطالعه 11 دقیقه
در خودروهای جدید، سیستم برقی ۴۸ ولتی در حال جایگزینی با سیستم ۱۲ ولتی است. با زومیت همراه باشید تا از نحوه‌ی کارکرد و علت برتر بودن این سیستم مطلع شوید.
تبلیغات
D4-mcid4

هرساله خودروها به قطعات پیچیده‌تر و با فناوری پیشرفته‌تری مجهز می‌شوند. نیاز به قدرت بیشتر در خودروها و اعمال قوانین سخت‌گیرانه انتشار آلاینده‌های خودرو، باعث گسترش استفاده از سیستم ۴۸ ولتی در خودروها شده است. کارشناسان انتظار دارند یک‌پنجم خودروهای فروخته‌شده در سراسر جهان تا سال ۲۰۲۵، از این تکنولوژی بهره‌مند باشند. در ادامه به نحوه کارکرد این فناوری می‌پردازیم.

Car

دو تأمین‌کننده عمده‌ی خودرو دلفی (Delphi) و کانتیننتال (continental) در توضیح سیستم ۴۸ ولتی و دلیل شهرت آن، به دو نکته اشاره کردند. اولین دلیل، دستیابی به مقدار مجاز انتشار آلاینده‌ها و دلیل دوم تأمین قدرت بیشتر برای قدرت خریداران است.

کپی لینک

افزایش توان

Supercharger

E-charger (سوپر شارژر برقی) شرکت دلفی

خودروسازان در دهه‌ی گذشته قطعات مکانیکی-محور را با قطعات کارآمدتری همانند فرمان برقی، پمپ خلأ ترمز برقی و پمپ آب برقی جایگزین کرده‌اند. خودروسازها در اروپا گزینه‌هایی از قبیل کروز کنترل تطبیق‌پذیر، سیستم حفظ خودرو در مسیر، نشان‌دهنده‌ی نقاط کور و ... را به خودروها اضافه کرده‌اند. شما همچنان می‌توانید به صندلی با گرم‌کن، غربیلک فرمان با گرم‌کن و گرم‌کن شیشه اشاره‌ کنید. سیستم ۴۸ ولت با فراهم آوردن توان بیشتر در حال جایگزینی با سیستم ۱۲ ولتی است.

این موضوع برای خودروهای لوکس نیز صادق است. برای مثال بنتلی بنتایگا از باطری ۴۸ ولت برای به حرکت درآوردن میله‌ی تعادل خودرو به‌منظور فرمان‌پذیری بهتر استفاده می‌کند و همچنین آئودی از این سیستم برای تأمین قدرت سوپر شارژر‌های خود استفاده می‌کند.

مری گاتانسکی، قائم‌مقام بخش مهندسی دلفی گفته است این فناوری اخیر می‌تواند برای خودروها پیشرفت بزرگی به ارمغان بیاورد. «ای-شارژر» استفاده‌شده در هوندا سیویک که می‌تواند سرعت چرخش توربو در خودرو را در حین توقف یا شروع حرکت و در سرعت پایین، به‌منظور جلوگیری از تأخیر یا لگ توربو (هنگامی‌که پدال شتاب را فشار می‌دهید، دریچه‌ی گاز به‌سرعت باز می‌شود؛ اما تا زمانی که توربو سرعت چرخش خود را به حدی برساند که در مانیفولد ورودی فشار مثبت ایجاد شود، وقفه ایجاد می‌شود. به این وقفه در توربوشارژرها توربو لَگ می‌گویند) و یکنواخت سازی کمبود گشتاور در دورهای پایین را فراهم آورد و همچنین موجب ۲۵ درصد افزایش گشتاور و ۳۰ درصد شتاب بهتر شود.

کپی لینک

نحوه کارکرد

49 volt system

برخلاف آنچه تاکنون درباره سیستم‌های ۴۸ ولتی خوانده‌اید، باطری ۱۲ ولتی موجود در خودروی شما که روشنایی، شتاب موتور و وسایل رفاهی داخل خودرو را تغذیه می‌کند، به این زودی‌ها کنار گذاشته نخواهد شد.

سیستم ۴۸ ولتی به‌عنوان مکملی برای خودروهای «هیبرید موازی» به کار می‌رود و نیازی به جایگزین کردن سیستم الکتریکی حال حاضر خودروها با سیستم ۴۸ ولت (همان کاری که صنعت خودرو با سیستم ۴۲ ولتی در سال ۱۹۹۰ انجام داد) نیست. به‌عبارت‌دیگر، موتور الکتریکی جدید و باطری ۴۸ ولت را می‌توان به‌راحتی در کنار موتور احتراق داخلی و باطری ۱۲ ولت معمولی به کار برد؛ همان کاری که هیبرید BAS شرکت جنرال موتور در اواخر سال ۲۰۰۰ در بیوک لاکراس و ساترن آ اورا انجام داد.

همانند سیستم انتقال قدرت برقی قدیمی جنرال موتور، بیشتر طراحی‌های هیبریدی موازی با ولتاژ دوگانه (همانند سیستم ۴۸ ولتی در رنو سونیک) از سه قسمت تشکیل‌ شده‌اند:

  •  آلترناتور همراه با تسمه دینام (به‌عنوان واحد ژنراتور استارتر تسمه-متحرک که حرکت خود را از تسمه دینام می‌گیرد نیز شناخته می‌شود)
  •  مبدل برق DC به DC
  •  باطری ولتاژ بالا

 این سه قطعه به‌راحتی با سیستم‌های برقی خودروها، حتی خودروهای غیر هیبرید نیز تطبیق پیدا می‌کنند که این عمل با جایگزینی موتور-ژنراتور با دینام قدیمی و قرار دادن مبدل DC به DC و تعبیه‌ی باطری در صندوق‌عقب که فضای کمی را اشغال می‌کنند، به دست می‌آید.

این سیستم منجر به توسعه‌ی ارزان خودروهای هیبریدی-موازی ۴۸ ولتی خواهد شد که بدین وسیله می‌توان ۵۰ تا ۷۰ درصد از مزایای این خودروها را در ازای ۳۰ درصد قیمت آن‌ها بدست آورد. آن ۵۰ تا ۷۰ درصد، منجر به بهبود مصرف سوخت در حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد خواهد شد.

شرکت مطرح کانتیننتال با تأیید این موضوع گفت آزمایش‌ها ۱۳ درصد صرفه‌جویی در سوخت در چرخه‌ی NEDC (چرخه جدید رانندگی در اروپا) نشان می‌دهد؛ اما در دنیای واقعی این میزان به ۲۱ درصد افزایش پیدا می‌کند. این میزان صرفه‌جویی برای یک سیستم ساده با قابلیت اجرایی آسان، موفقیت چشمگیری است.

کپی لینک

باطری لیتیومی و مبدل DC به DC

48 volt system

طراحی داخل خودروی نشان داده‌شده، نسخه اولیه‌ای است که برای نمایشگاه CES امسال آماده‌ شده است. باطری، مبدل DC به DC، فیوزها و کنترل‌کننده باطری فضای زیادی را اشغال نمی‌کنند و حتی می‌توان آن‌ها را به پشت صندلی نیز متصل کرد.

 در سیستم ۴۸ ولتی کانتیننتال و دلفی، باطری لیتیومی تقریباً در ابعادی به‌اندازه جعبه کفش است. باطری ۱ کیلووات‌ ساعتی برق را به باطری ۱۲ ولت از طریق مبدل DC به DC در صندوق‌ عقب (جعبه نقره‌ای همراه با فن در تصویر بالا) می‌رساند که ولتاژ را به حدی پایین می‌آورد که برای تغذیه قطعات ۱۲ ولتی موجود در خودرو مناسب باشد.

چرا باطری ۴۸ ولت باید بزرگ باشد؟ علت این موضوع توان و هزینه‌‌ی نهایی است. یک باطری ۴۸ ولت می‌تواند چهار برابر یک باطری ۱۲ ولت توان ایجاد کند و از آن برای تغذیه چندین وسیله مانند فن‌ها، پمپ‌ها، فرمان برقی و کمپرسورها استفاده کرد که بسیار مؤثر است.

مری گاستانسکی در این خصوص تأیید کرد که باطری ولتاژ بالا می‌تواند قابلیت‌های بیشتری داشته باشد، اما استانداردهای فدرال خودروسازان را ملزم به استفاده از محافظ گران‌قیمت، روکش سیم (روکش‌های نارنجی‌رنگ که در بسیاری از خودروهای هیبریدی وجود دارند) و رابط‌هایی دارند که در هر خودرویی با سیستم برقی بالای ۶۰ ولت (به این سیستم «ولتاژ بالا» گفته می‌شود) وجود دارند. 

گاستانسکی اعلام کرد هزینه‌ای که خودروسازها تمایل به پرداخت آن دارند تا از این فناوری کاهش مصرف سوخت استفاده کنند در حدود ۵۰ تا ۱۰۰ دلار به ازای یک درصد بهبود میزان مصرف سوخت است.

کپی لینک

واحد موتور مولد

motor

موتور-مولد همانند دینام به میل‌لنگ از طریق تسمه متصل شده است. این واحد ۴۸ ولتی برخلاف دینام با مایع خنک می‌شود و از تسمه سفت‌کن‌های مخصوصی بهره می‌برد که گشتاور اعمال‌شده توسط این واحد و گشتاور اعمال‌شده روی این واحد، منجر به لغزش تسمه نشود.

در ابتدا این واحد ۱۰ کیلوواتی به‌عنوان یک موتور عمل می‌کند و جریان را از باطری لیتیومی ۴۸ ولتی که در صندوق‌عقب قرار دارد و از طریق اینورتر DC به AC، دریافت می‌کند.

بدین ترتیب این موتور مولد از طریق تسمه، پیشرانه‌ی دیزلی/ بنزینی را به حرکت درمی‌آورد. این کار باعث می‌شود موتور احتراقی بعد از توقف به‌راحتی روشن شود (اما هنوز از یک استارتر ۱۲ ولتی برای استارت-سرد استفاده می‌شود) و گشتاوری در حدود ۱۰۰ پوند-فوت به موتور اضافه شود تا شتاب بیشتری (معمولاً بعد از توقف/شروع حرکت) داشته باشد. همچنین گشتاور محاسبه‌شده‌ای به پیشرانه‌ اعمال می‌کند تا از لرزش در هنگام توقف/استارت جلوگیری شود؛ یا اینکه بار موتور را در زمان‌های خاصی کاهش می‌دهد تا مصرف سوخت کاهش پیدا کند.

tensioner

این واحد فقط به‌عنوان موتوری نیست که گشتاور را به میل‌لنگ اعمال می‌کند، بلکه همان‌طور که از اسم آن پیدا است، ژنراتوری است که گشتاور دریافت می‌کند تا به وظیفه اولیه خود که تولید برق برای باطری ۴۸ ولتی است، عمل کند. این اتفاق فقط در زمانی که پیشرانه روشن است و تسمه تایم می‌چرخد اتفاق نمی‌افتد، بلکه زمانی که خودرو خاموش، در حال ترمزگیری یا در سرازیری است نیز اتفاق می‌افتد.

این موضوع به این معنا است که پیشرانه‌ی احتراق داخلی قادر است پاشش سوخت را قطع کند و در حقیقت چرخ‌ها از طریق یک مبدل گشتاور (تورک‌ کانورتر)، پیشرانه را بچرخانند.

این واحد علاوه بر روشن/ خاموش کردن پیشرانه بعد از توقف و کمک به بار اعمال‌شده، با افزایش گشتاور و اعمال آن به میل‌لنگ، می‌تواند باعث تولید نیروی الکتریکی هنگام ترمزگیری شود (نیروی ترمز به موتور برقی اعمال و برق تولیدشده در باطری‌ها ذخیره‌ می‌شود و در زمان نیاز دوباره به حالت گشتاور اضافی به موتور کمک می‌کند).

کپی لینک

سطوح مختلف هیبرید-موازی

48 volt

 مِری گاستانسکی از دلفی اعلام کرد اگرچه این شرکت در این مرحله بر توسعه‌ی سیستم هیبرید-موازی همراه با موتور-مولد تمرکز کرده است (نوع P0 که بدون تسمه کار کند)، در نهایت به تولید انواع پیشرفته و گران‌تر مانند نمونه‌ی P2 خواهد رسید.

سیستم هیبرید-موازی P2، مانند استارتر-مولد خطی شرکت مرسدس بنز، به‌مراتب گران‌قیمت‌تر هستند و به تغییرات عمده‌ای در سیستم خودرو (در این حالت موتور-مولد بین پیشرانه و سیستم انتقال قدرت قرار دارد) و قطعات اضافی همانند کلاچ نیاز دارند. هدف از سیستم P2، به حرکت درآوردن چرخ‌ها بدون نیاز به حرکت درآوردن پیشرانه است که منجر به افزایش کارایی و کاهش مصرف سوخت می‌شود.

48 volt

طراحی P2 شرکت کانتیننتال (شکل بالا) از یک پولی محرک استفاده می‌کند که در بین پیشرانه و سیستم انتقال قدرت قرار دارد و ارتباط این قطعه با موتور و سیستم انتقال قدرت از طریق دو کلاچ امکان‌پذیر می‌شود. موتور-مولد نیز در کنار قرار دارد و گشتاور را از طریق تسمه به موتور و کمپرسور کولر منتقل می‌کند.

برای انتقال قدرت به خودرو صرفاً از طریق موتور الکتریکی، بدون اینکه نیاز به حرکت درآوردن موتور باشد، کلاچ قرارگرفته در کنار پیشرانه باز می‌شود و موتور، محور سیستم انتقال قدرت را از طریق تسمه و پولی محرک به حرکت درمی‌آورد.

در یک روز بسیار گرم و در زمان توقف/استارت، هر دو کلاچ باز می‌شوند و موتور می‌تواند کمپرسور کولر را به‌تنهایی و بدون نیاز به حرکت خودرو یا روشن کردن پیشرانه به حرکت دربیاورد.

اگرچه ایجاد فضای کافی برای پیاده‌سازی سیستم هیبرید-موازی P2 نیاز به کار زیادی دارد و این سیستم دارای قطعات بیشتری نسبت به نمونه‌ی P0 است (سیستمی که به‌زودی در خودروهای زیادی سراسر دنیا استفاده خواهد شد)؛ به حرکت درآوردن خودرو فقط از طریق موتور الکتریکی و توانایی به حرکت درآوردن کمپرسور کولر در حالتی که پیشرانه خاموش است و خودرو نیز متوقف‌ شده است، می‌تواند مزیت بسیار زیادی برای صرفه‌جویی سوخت و راحتی سرنشینان داشته باشد (که هر دو مربوط به سیستم P2 هستند).

کپی لینک

تمام این کارها برای بهره‌وری بهتر است

ac compressor

کمپرسور کولر قدیمی که با تسمه به حرکت درمی‌آمده است

 کانتیننتال و دلفی اعلام کرده‌اند که سیستم ۴۸ ولتی به یک دلیل مهم در حال محبوب شدن است؛ صرفه‌جویی در مصرف سوخت و تنظیم CO2 مخصوصاً در چین و اتحادیه اروپا که به ازای هر کیلومتر در سال ۲۰۲۰ این مقدار ۱۱۷ گرم اعلام‌ شده است و در سال ۲۰۲۱ نیز حداکثر باید ۹۵ باشد. در ایالات‌متحده نیز مقدار CO2 تا سال ۲۰۲۵، ۱۰۱ گرم به ازای هر کیلومتر اعلام‌ شده است.

mild hybrid

استفاده از سیستم ۴۸ ولتی به‌جای انواع ۱۲ ولتی فقط به دلیل کاهش اتلاف (به همان دلیلی که برق بین‌شهری را با ولتاژ بالا ارسال می‌کنیم) نیست، بلکه به گفته گاستانسکی بیشتر به دلیل بازدهی بیشتر فن‌ها و پمپ‌ها در ولتاژ بالا است. همچنین سیستم ۴۸ ولتی می‌تواند قطعاتی را که در سیستم قدیمی ۱۲ ولت به‌وسیله‌ی پیشرانه‌ی داخلی به گردش درمی‌آمدند، توسط برق به حرکت دربیاورد. جداسازی پمپ آب و سیستم تهویه از پیشرانه که پیش از این منجر به افزایش مصرف سوخت می‌شد، به این سیستم‌ها اجازه می‌دهد برحسب وظیفه و خواست سرنشینان عمل کنند تا صرفاً برحسب دور موتور.

به‌عنوان‌ مثال شما در یک زمستان بسیار سرد و در حال یدک کشی به بالای یک تپه هستید و دور موتور ۴۰۰۰ دور بر دقیقه است. در خودروهای قدیمی، پمپ آب که توسط موتور احتراقی به گردش درمی‌آید، به‌سرعت می‌چرخد و پیشرانه را بسیار خنک می‌کند. اما به دلیل سرمای زیاد، پیشرانه ممکن است به سرمایی که پمپ آب ارسال می‌کند نیازی نداشته باشد؛ اما با پمپ الکتریکی، شما به‌صورت تئوری می‌توانستید انرژی را ذخیره کنید و پمپ را در وقت نیاز به خنک کاری روشن کنید.

همچنین در سیستم تهویه‌ی مطبوع ۴۸ ولتی، کمپرسور در حین رانندگی در بزرگراه با سرعت آرام می‌چرخد، درحالی‌ که در نمونه‌های قدیمی با دور بالا به‌وسیله موتور احتراقی به گردش درمی‌آمد.

electric supercharger

مری گوستانسکی همچنین اشاره‌ کرده است که استفاده از منبع تغذیه ۴۸ ولتی می‌تواند کاتالیست موجود در سیستم اگزوز را سریع‌تر گرم کند تا آلاینده‌ها کاهش یابند.

در این میان امکان افزودن قابلیت‌های کاربردی دیگری همانند سیستم بازیافت انرژی از ترمز، افزایش قدرت و کاهش بار پیشرانه توسط موتور الکتریکی و کاهش توربو-لگ توسط سوپرشارژر‌های برقی وجود دارد. به‌راحتی می‌توان اعلام کرد که مزایای استفاده از این سیستم خیلی بیشتر از صرفاً ۱۰ تا ۲۵ درصد کاهش مصرف سوخت است.

متخصصان IHS می‌گویند انتظار می‌رود که کاربرد سیستم‌های هیبرید-موازی ۴۸ ولتی تا سال ۲۰۲۵، ۹ برابر شود که در مجموع ۱۴ میلیون خودرو به آن‌ها مجهز خواهند شد.

این خبری عالی برای تأمین‌کنندگانی همانند دلفی و کانتیننتال است و برای مصرف‌کننده‌ها که مصرف سوخت کمتر، امکانات به‌روز الکتریکی و افزایش عملکرد را تجربه خواهد کرد نیز خبر خوبی است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
شارژ شدن گلکسی اس ۲۵ اج
آپدیت One UI 8 یکی از قابلیت‌های قدیمی گوشی‌های سامسونگ را حذف می‌کند

آپدیت One UI 8 به‌دلیل حذف یکی از ویژگی‌های قدیمی احتمالاً کاربران حرفه‌ای و علاقمند به شخصی‌سازی را ناامید خواهد کرد.

78
1 روز قبل
خانم وکیل ناراحت پشت میز کار
وکیل پردرآمدی که شغلش را رها کرد تا آرامش را جای دیگری پیدا کند

وکیل موفق که زندگی‌اش را در دنیای حقوق و کسب‌وکار ساخت، به ناگهان شغلش را ترک کرد تا به ارزش‌های واقعی خود توجه کند.

12
1 روز قبل
بیدو در برابر جی‌پی‌اس
همه‌چیز درباره بیدو؛ آیا نسخه‌ چینی مسیریاب‌ها می‌تواند جایگزین GPS شود؟

زمزمه‌های جایگزینی GPS با سیستم چینی «بیدو» این روزها داغ‌تر از همیشه است. اما بیدو دقیقا چیست و آیا این سامانه توانایی رقابت با GPS را دارد؟

106
1 روز قبل
لکسوس LC500 Pinnacle کوپه و کانورتیبل
ماشین ژاپنی با روح سامورایی؛ مدل سفارشی لکسوس LC500 معرفی شد

لکسوس با نسخه‌ای خاص و محدود از کوپه‌ی پرچم‌دار خود، آخرین برگ برنده‌اش را رو کرد.

5
1 روز قبل
برترین سرویس‌ های ذخیره‌ سازی ابری در سال ۱۴۰۴؛ از رایگان تا حرفه‌ای

اهمیت حفظ و ذخیره‌سازی داده‌ها و دسترسی به آن‌ها در هر زمان و هر مکان، افراد زیادی را به استفاده از سرویس‌های ابری سوق داده است.

60
1 روز قبل
بهترین سایه بان برای کولر آبی
بهترین سایبان برای کولر آبی کدام است؟ تضمین خنکی کولر در گرم‌ترین روزهای سال

نصب سایه‌بان برای کولر آبی، اقدام ساده‌ای است که با خنک نگه‌داشتن بدنه‌ی کولر در گرمای تابستان، باعث بهبود عملکرد و افزایش راندمان آن می‌شود.

29
حدود 12 ساعت قبل
بهترین ساعت های صفحه گرد بازار
بهترین ساعت هوشمند صفحه گرد [تابستان ۱۴۰۴]

با بهترین ساعت‌های هوشمند صفحه‌گرد از برندهای سامسونگ، شیائومی و گوگل آشنا شوید.

60
1 روز قبل
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

تبلیغات
48 مطلب
کره لاس وگاس درکنار شاتل فضایی
مهندسی بی‌نهایت داستان ساخت پیچیده‌ترین و خلاقانه‌ترین سازه‌های مهندسی دنیا، از آسمان‌خراش‌های بلند تا شاتل‌های فضایی را در بخش مهندسی بی‌نهایت دنبال کنید.
44 مطلب
کالکشن بیوگرافی
بیوگرافی بزرگان علم و فناوری با زندگی و دستاوردهای استادان نوآوری و شکل‌دهندگان دنیای علم و تکنولوژی آشنا شوید.
59 مطلب
لوگوی اندروید
ترفند ها و آموزش های اندروید در مجموعه مطالعاتی آموزش اندروید با برترین و کاربردی‌ ترین ترفند های اندروید آشنا خواهید شد و صفر تا صد تبلت و گوشی اندرویدی خود را آموزش می‌بینید.
14 مطلب
طرح مفهومی سخت‌افزار
شیرجه در سخت افزار با مقالات سخت‌افزاری زومیت در دریای هیجان‌انگیز سخت‌افزار از CPU و GPU تا هوش مصنوعی و شرکت‌های فناوری پیشرو شیرجه بزنید.
18 مطلب
پیکان زرد در کنار کنسول گیم‌بوی و نوکیا 6600
ماشین زمان با مقالات «ماشین زمان» به گذشته دنیای فناوری سفر کنید و همراه ما محصولات و تکنولوژی‌های نوستالژیک را مرور کنید.
آخرین ویدیوها
پخش از رسانه
بررسی Vivo X200 Ultra: تجربه دوربین حرفه‌ای در گوشی👌
بررسی Vivo X200 Ultra: تجربه دوربین حرفه‌ای در گوشی👌
00:19:40
عکس شادان در کنار ماشین شیائومی SU7
شیائومی: رویای اپل برای من خاطرست!چرا ماشین شیائومی موفق شد؟
00:08:30
عکس محمد سیار در کنار مسعود یوسف نژاد
گفت‌وگوی اختصاصی زومیت با طراح ارشد ایرانی متا
01:20:40
گلکسی زد فولد ۷ / Galaxy Z Fold 7 سامسونگ در دست با پس زمینه آبی ۱۶:۹
بررسی ویدیویی گلکسی زد فولد ۷ سامسونگ
00:14:15
عکس میلاد منشی پور در کنار مسعود یوسف نژاد
راه‌اندازی استارتاپ در دبی تا شرایط سخت کشور پس از جنگ
00:49:01
عکس هادی و شادان با گلکسی زد فولد ۷
گلکسی زد فولد ۷ به زومیت رسید🔥
00:12:30
معرفی کیس آکواریومی Awest GT-AQ16
معرفی کیس آکواریومی Awest GT-AQ16
00:06:18
عکس مصاحبه در مورد جنگ ایران و زومیت
زیر سایه جنگ؛ فناوری در جنگ ۱۲ روزه از نگاه زومیت
01:05:43
عکس شادان و مهرداد و هادی درکنارهم برای پوشش رویداد سامسونگ
نسخه آفلاین پوشش زنده زومیت از رویداد گلکسی آنپکد ۲۰۲۵
02:11:16
بررسی وان‌پلاس ۱۳ اس؛ این گوشی کوچولو رکورد زومیت رو زد!
بررسی وان‌پلاس ۱۳ اس؛ این گوشی کوچولو رکورد زومیت رو زد!
00:12:57
تصویر بهزاد در کنار آیکون ابزارهای هوش مصنوعی مثل چت‌جی‌پی‌تی
با هوش مصنوعی سرعتت رو دو برابر کن!
00:23:15
تصویر رندرهای گلکسی زد فلیپ ۷ و زد فولد ۷
هرآنچه از رویداد معرفی گلکسی زد فولد۷ سامسونگ انتظار داریم
00:10:24
گفتگو زومیت با دیجی کالا
گفتگو زومیت با مدیرعامل دیجی‌کالا: ظرفیت جهش ۱۰ برابری داریم
01:16:00
‍زومکست پست
گفتگو با مدیرعامل پست؛ نیاز به سرمایه‌گذاری و رفع تحریم‌ها
01:09:00
شیرجه‌ای به عمق؛ blu Deep Dive گزارش اولین رویداد باگ‌بانتی بلوبانک سامان
شیرجه‌ای به عمق؛ blu Deep Dive گزارش باگ‌بانتی بلوبانک سامان
00:10:26
نگاه نزدیک به iOS26؛ شیشه‌ای‌ترین سیستم عامل اپل!
نگاه نزدیک به iOS26؛ شیشه‌ای‌ترین سیستم عامل اپل!
00:20:26
تو رویداد WWDC 2025 اپل چه خبر بود؟ خلاصه و مفید
تو رویداد WWDC 2025 اپل چه خبر بود؟ خلاصه و مفید
00:13:23
شنوتو: چهارده هزار پادکستر فارسی
مدیرعامل شنوتو: حدود ۱۴ هزار عنوان پادکستر فارسی فعال است
00:48:57
۵ دلیل برتری مانیتور اولتراواید
۵ دلیل برتری مانیتور اولتراواید + آنباکس ROG Swift PG35V
00:11:02
عکس گلکسی اس ۲۴ اف ای در دستان بهزاد
بررسی طولانی مدت گلکسی S24 FE
00:10:44
عکس تبلت‌های شیائومی پد ۷ و پد ۷ پرو در کنار هم
بررسی تبلت‌های شیائومی پد ۷ و پد ۷ پرو
00:18:54
ضبط مکالمه گوشی سامسونگ
فعال‌سازی ضبط مکالمه سامسونگ؛ آموزش صفر تا صد
00:13:56
عکسی از وان یو آی ۸ در گوشی اس ۲۵ اولترا
نگاهی به تمام ویژگی‌های جذاب وان یو آی ۸
00:08:02
آب میوا
نمایشگاه آگروفود؛ مصاحبه با مدیرعامل برند میوا
00:15:22
وقتی ناتینگ تجربه می‌فروشه! بررسی ناتینگ فون ۳ای پرو
وقتی ناتینگ تجربه می‌فروشه! بررسی ناتینگ فون ۳ای پرو
00:13:55
باریکی به چه قیمتی؟ بررسی گلکسی اس۲۵ اج
باریکی به چه قیمتی؟ بررسی گلکسی اس۲۵ اج
00:11:09
مالیات در کمین است
چرا کسب‌وکارهای محلی به حاشیه رانده شدند؟
00:56:01
فروش آنلاین لباس‌های ایرانی اصیل در بانی‌مد
بانی‌مد میزبان بیش از هزار برند ایرانی اصیل
00:45:24
عکس بهزاد در کنار تبلت‌های شیائومی پد ۷ و پد ۷ پرو
آنباکس تبلت‌های شیائومی؛ پد ۷ و پد ۷ پرو
00:12:19
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه! از ترجمه فارسی تا عینک واقعیت ترکیبی 🥽✨
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه!
00:18:44
زومکست با جاب ویژن
هوش مصنوعی، جایگزین نیروی انسانی؟
01:04:35
عکس گلکسی اس ۲۵ اج در تمام رنگ‌ها
آنباکس گلکسی اس ۲۵ اج؛ باریک و سبک و دوست داشتنی
00:12:54
عکس تبلت‌های گلکسی تب S10 FE و گلکسی تب S10 FE Plus
بررسی گلکسی تب S10 FE و FE پلاس
00:14:14
زومکست فضاهای اشتراکی
گفتگو زومیت با مدیران انجمن فضاهای اشتراکی
00:44:45
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
00:07:40
عکس بهزاد در حال ساختن اپل اکانت
آموزش جامع ساخت اپل آیدی؛ قدم به قدم
00:25:22
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
00:15:17
عکس سعیده اسلامیه در کنار سحر بختیاری از دیجی‌کالا
صفر تا صد دیجی‌کالا ادز؛ مصاحبه با سحر بختیاری
00:41:20
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑 با این قیمت ارزش خرید داره؟
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑
00:09:06
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
00:14:52
کاور زومکست اسنپ فود
گفتگو مفصل زومیت با رئیس هیأت مدیره اسنپ‌فود
00:55:58
بررسی لپ‌تاپ دانشجویی Asus Vivobook S14
بهترین لپ‌تاپ دانشجویی وجود ندار... بررسی Asus Vivobook S14
00:11:41
عکس گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ در کنارهم
بررسی گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ
00:16:53
گفتگو زومیت با مدیرعامل فیلمنت
گفتگو با مدیرعامل فیلم‌نت؛ از نتفلیکس بهتر خواهیم شد!
00:57:47
تصویر ماشین‌ لباسشویی LG WT1310YJ
خشک‌شویی رو بیار خونه‌! ماشین لباس‌شویی Wash Tower LG
00:05:50
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت 👀
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت
00:13:09
عکس گوشی شیائومی ۱۵ اولترا در کنار جعبه دستگاه
آنباکس و نگاه نزدیک شیائومی ۱۵ اولترا
00:12:44
عکس گوشی آیفون ۱۶ ای در دست
بررسی آیفون ۱۶ ای؛ ارزون‌ترین آیفون سال
00:13:37
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
00:12:58
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟ 🌡️
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟
00:16:44

مقایسه قیمت و مشخصات 🛒

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16e اپل مشکی / Apple iPhone 16eپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16e اپل مشکی / Apple iPhone 16e
3
آیفون 16e اپل

از49,590,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A36 سامسونگ

از22,200,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A26 سامسونگ

از17,609,900تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56
3.9
گلکسی A56 سامسونگ

از28,099,000تومان

بهترین مقالات زومیت

مشاهده همه
با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات