D1-lg

آیا رسیدن به صفر مطلق ممکن است؟

یک‌شنبه ۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۹:۰۰
مطالعه 3 دقیقه
دماسنج در میان برف
برای رسیدن به صفر مطلق باید تمام ذرات داخل یک شیء از حرکت بایستند. اما آیا در عمل رسیدن به این هدف ممکن است؟
تبلیغات
D4-mcid4

صفر مطلق کمترین دمای تئوری ممکن است که دانشمندان آن را برابر با منفی ۲۷۳٫۱۵ درجه‌ی سانتی‌گراد تعریف کرده‌اند. این دما حتی از دمای فضای خارجی کمتر است و هیچ چیزی که تاکنون می‌شناسیم به صفر مطلق نرسیده است؛ اما آیا رسیدن به این دمای انجماد ممکن است؟

برای پاسخ به پرسش فوق در ابتدا باید مفهوم دما را بررسی کنیم. معمولا دما را معیاری برای میزان سردی یا داغی یک شیء می‌دانیم، اما دما در واقع مقیاسی برای انرژی و نوسان‌های ذرات داخل یک سامانه است. اشیای داغ انرژی بیشتری دارند، بنابراین ذرات آن‌ها با سرعت بیشتری نوسان می‌کنند. به نقطه‌ای که ذرات به‌طور کامل از حرکت بایستند، صفر مطلق می‌گویند.

دانشمندان اشتیاق زیادی برای رسیدن به دماهای پائین دارند، زیرا با کند شدن حرکت ذرات، با آثار کوانتومی جالبی روبه‌رو می‌شوند. یکی از اصول بنیادی مکانیک کوانتوم، دوگانگی ذره-موج است. بر اساس این پدیده، یک ذره مثل فوتون نوری می‌تواند به شکل یک ذره یا موج رفتار کند.

آزمایش دماسنج و صفر مطلق
دانشمندان هرگز آگاهانه در طول یک آزمایش به دمای صفر مطلق نرسیده‌اند

هنگام کار با ذرات مکانیک کوانتومی باید به «تمیزناپذیری» آن‌ها توجه کنیم؛ بر اساس این اصل در مقیاس کوانتومی بر خلاف مقیاس اشیای بزرگ‌تر، امکان ردیابی ذرات یا موج‌ها به صورت مستقل وجود ندارد. منشأ این اصل به اصل معروف عدم قطعیت هایزنبرگ بازمی‌گردد که به احتمالی‌بودن اندازه‌گیری در مکانیک کوانتوم اشاره دارد. بر اساس اصل عدم قطعیت هایزنبرگ وقتی موقعیت یک ذره به صورت دقیق اندازه‌گیری شود، تکانه‌ی آن با دقت کمتری مشخص می‌شود. این خاصیت احتمالی باعث ایجاد ماهیت موج‌مانند ذره‌ی مکانیک کوانتومی می‌شود.

میزان گسترش رفتار موج‌مانند کوانتومی را می‌توان بر اساس نسبت طول موج گرمایی دوبروی و فاصله‌ی بین ذره‌ای تعریف کرد. این رفتار کوانتومی در دماهای عادی جزئی است، اما آثار عجیب آن با سرد شدن ذره‌ها خود را نشان خواهند داد.

بررسی پدیده‌های کوانتومی گازها در دماهای بسیار پائین ممکن است

پدیده‌های کوانتومی مثل ابرشارگی (جریان بدون اصطکاک)، ابررسانایی (جریان‌ بدون مقاومت) و چگالش اتمی فوق سرد، همه در دماهای بسیاری پائین رخ می‌دهند.

آزمایش‌های اولیه‌ی فراسرد در دهه‌ی ۱۹۹۰ از تکنیکی موسوم به سرمایش لیزری برای بررسی پدیده‌های کوانتومی استفاده می‌کردند. به این منظور، نور نیرویی را بر اتم‌ها وارد می‌کند که باعث کندشدن آن‌ها و رسیدن به دماهای سرد در حدود یک کلوین (منفی ۲۷۲٫۱۵ درجه‌ی سانتی‌گراد) می‌شود. این دما برای مشاهده‌ی رفتار کوانتومی در جامدات و مایعات کافی است اما برای بررسی گازها به دماهای نانوکلوینی نیاز داریم.

گروهی آلمانی در سال ۲۰۲۱ موفق شدند به کمترین دمای ثبت‌شده برسند. این گروه اتم‌های گازی مغناطیسی شده را از برجی ۱۲۰ متری به پائین انداختند. آن‌ها برای کند کردن ذرات و توقف کامل آن‌ها به صورت پیوسته میدان مغناطیسی را خاموش و روشن می‌کردند. در این نوع آزمایش که به سردسازی دام مغناطیسی معروف است، ذره‌های گازدار به دمای حیرت‌انگیز ۳۸ تریلیونیم درجه‌ی سلسیوس بالای صفر مطلق رسیدند. در این دما می‌توان پدیده‌های کوانتومی را در گازها مشاهده کرد.

بنابراین آیا می‌توان اشیا را بیشتر از این دما سرد کرد؟ احتمالا خیر. در واقع ما بیشتر به پدیده‌های کوانتومی علاقه‌مندیم تا صرفا رسیدن به صفر مطلق. اتم‌های سردشده لیزری معمولا در ساعت‌های اتمی و کامپیوترهای کوانتومی کاربرد دارند. رسیدن به دماهای پائین‌تر هنوز در دست بررسی است.

در واقع حتی اگر بتوانیم به صفر مطلق برسیم، قطعا به دلیل روش‌های اندازه‌گیری غیردقیق نمی‌دانیم به این دما رسیده‌ایم. با ابزارهای فعلی نمی‌توان گفت صفر مطلق کجاست. برای اندازه‌گیری صفر مطلق به دماسنج بی‌نهایت دقیق نیاز داریم که بسیار فراتر از سیستم‌های اندازه‌گیری کنونی است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
تصاویر برگزیده محیطی
برندگان مسابقه عکاسی محیط‌ زیست ۲۰۲۵؛ وقتی دوربین‌ها صدای طبیعت می‌شوند

تصاویر برگزیده‌ی مسابقه عکاسی محیط‌زیستی ۲۰۲۵، زیبایی‌های شگفت‌انگیز را در قاب‌هایی فراموش‌نشدنی روایت می‌کنند.

10
2 روز پیش
سیاهدانه
سیاه‌دانه چه خواصی دارد و چه کسانی نباید آن را مصرف کنند؟

سیاه دانه قرن‌ها است که در اشکال مختلف طب سنتی استفاده می‌شود و برخی آن را مهم‌ترین گیاه دارویی تاریخ می‌دانند. با خواص سیاه دانه آشنا شوید.

13
یک روز پیش
راهنمای خرید بهترین آپید برای بازی برای طراحی و برای ترید کردن
بهترین آیپدهای بازار ایران [بهار و تابستان ۱۴۰۴]

اگر به‌دنبال خرید آیپد برای بازی، طراحی و نقاشی یا کارهای دیگر هستید، در این راهنما بهترین مدل‌های موجود در بازار ایران را به شما معرفی خواهیم کرد.

73
یک روز پیش
بهترین گوشی‌های سامسونگ در بازار ایران
بهترین گوشی های سامسونگ [اردیبهشت ۱۴۰۴]

ارزان‌ترین گوشی سامسونگ و بهترین گوشی سامسونگ از نظر دوربین، پردازنده و باتری کدام است؟ با راهنمای خرید بهترین گوشی سامسونگ همراه زومیت باشید.

446
یک روز پیش
نمایشگر شیائومی ۱۳ اولترا
با این ۳ روش‌ گوشی شیائومی را به تلویزیون وصل کنید

روش وصل کردن گوشی شیائومی به تلویزیون به‌صورت بی‌سیم و باسیم انجام می‌شود که در ادامه آن را آموزش می‌دهیم.

31
یک روز پیش
بهترین گوشی‌های میان‌رده سامسونگ
بهترین گوشی میان رده سامسونگ [اردیبهشت ۱۴۰۴]

در مقاله‌ی پیش‌‌رو با در نظر گرفتن امکانات مناسب در مقابل قیمت مقرون‌به‌صرفه، بهترین گوشی‌های میان‌رده‌ی سامسونگ را معرفی می‌کنیم.

142
2 روز پیش
بهترین گوشی های شیائومی برای عکاسی
بهترین گوشی های شیائومی از نظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

برای بسیاری از کاربران دوربین گوشی مهم‌ترین بخش آن محسوب می‌شود؛ اما کدامیک از مدل‌های شیائومی بهترین دوربین را در بازه‌های قیمتی مختلف دارند؟

84
یک روز پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات