حشرات به کمک تولید آنتی‌بیوتیک‌های جدید می‌آیند

چهارشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۸:۴۰
مطالعه 3 دقیقه
هرساله، مشکل مقاومت درمقابل آنتی‌بیوتیک‌ها موجب مرگ ده‌ها هزار نفر می‌شود؛ اما پژوهشی جدید نشان می‌دهد حشرات می‌توانند به ما در مقابله‌ با این تهدید کمک کنند.
تبلیغات

پژوهشگران برای یافتن منبع آنتی‌بیوتیک معمولا باکتری‌های موجود در خاک را بررسی می‌کردند؛ اما اکنون معتقدند میکروب‌های موجود در ذرات ریز خاک چسبیده به حشرات ممکن است منبع جدیدی از آنتی‌بیوتیک برای ما باشند. هر حشره‌ای میزبان اکوسیستم کوچکی از میکروب‌ها است که به‌طور مداوم باهم در‌حال‌مبارزه هستند. ترکیبات سمّی که آن‌ها برای زنده‌ماندن تولید می‌کنند، آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی هستند و اگر بتوانیم آن‌ها را استخراج کنیم، راهی امیدبخش به‌منظور توسعه‌ی داروهای جدید برای استفاده‌ی خودمان خواهیم داشت.

باکتری

باکتری استرپتومایسس (بنفش) که سیفومایسین تولید می‌کند

در مطالعه‌ای، گروهی از پژوهشگران بین‌المللی میکروب‌های موجود روی بیش از ۱۴۰۰ حشره را بررسی و تجزیه‌وتحلیل کردند که از مناطق مختلف آمریکای‌شمالی و آمریکای‌جنوبی جمع‌آوری کرده بودند. نتایج آن‌ها نشان می‌داد در بیشتر مواقع، میکروارگانیسم‌هایی که این حشرات حمل می‌کردند، درمقایسه‌با میکروارگانیسم‌های موجود در خاک درمقابله با برخی از پاتوژن‌های خطرناک و مقاوم به آنتی‌بیوتیک مؤثرتر بودند.

پژوهشگران توضیح می‌دهند به روش‌هایی برای مقابله با مقاومت میکروب‌ها دربرابر آنتی‌بیوتیک‌ها نیاز داریم. سه دهه است که هیچ گروه دارویی ضدمیکروبی جدیدی ازنظر بالینی تأیید نشده است. تنوع زیاد حشرات و نیز جوامع میکروبی همراه آن‌ها ظرفیت کشف‌نشده‌ای برای تولید دارو از آن‌ها است. پژوهشگران به‌طور خاص روی باکتری‌های استرپتومایسس (Streptomyces) تمرکز کردند که علت تجویز بسیاری از آنتی‌بیوتیک‌ها هستند. دانشمندان می‌گویند نحوه‌ی تکامل این باکتری‌ها با حشرات سوای آنچه در خاک وجود دارد، شیمی جدیدی به ما می‌دهد. کامرون کوری، از دانشگاه ویسکانسین مدیسون می‌گوید:

حشرات برای ما مشغول اکتشاف هستند.
داده های مطالعه

برخی از داده‌های جمع‌آوری شده در مطالعه

با شناسایی میکروب‌های حشرات، آزمایش‌های طاقت‌فرسا آغاز شدند. برای مشخص‌شدن نحوه‌ی عمل هرکدام از این میکروب‌ها در مبارزه با ۲۴ نوع باکتری و قارچ مختلف، بیش از ۵۰،۰۰۰ آزمایش انجام شد. آنچه این آزمایش‌ها نشان می‌دادند این بود که در بیشتر مواقع، میکروب‌های حشرات درمقایسه‌با میکروب‌های جداشده از خاک و گیاهان، در توقف رشد این باکتری‌ها و قارچ‌ها موفق‌تر بودند و این راه هیجان‌انگیزی در مبارزه با مقاومت درمقابل آنتی‌بیوتیک‌ها است.

البته، وقتی یک سویه از باکتری را پیدا کنیم که بتواند میکروب را از بین ببرد، قبل از تولید دارو، برای اینکه بفهمیم کدام ترکیب این باکتری است که چنین اثری دارد، باید آزمایش‌های بیشتری انجام دهیم. این کار ممکن است سال‌ها زمان ببرد و موفقیت آن نیز همیشه تضمین‌شده نیست؛ به‌همین‌دلیل دانشمندان در مرحله‌ی اول آزمایش، حداکثر نامزدها را برای این کار در نظر می‌گیرند.

تاکنون، حاصل این پژوهش معرفی آنتی‌بیوتیکی به‌نام سیفومایسین (Cyphomycin) بوده است. این آنتی‌بیوتیک درمقایسه‌با دیگر آنتی‌بیوتیک‌ها در مقابله با مقاومت قارچی مؤثرتر است و حتی عفونت‌هایی قارچی را از بین برده که اثر چندانی روی خود موش‌ها نداشته‌اند. اگرچه این خبر واقعا خبر خوشحال‌کننده‌ای است، حتی سیفومایسین نیز تا وقتی به‌عنوان داروی حقیقی دردسترس همه قرار گیرد، راهی طولانی در پیش دارد. بااین‌حال، همین نتیجه هم نشان می‌دهد که می‌توانیم آنتی‌بیوتیک‌هایی از جوامع میکروبی حشرات تولید کنیم. پژوهشگران نتیجه‌ گرفتند معرفی سیفومایسین مرتبط‌با حشره به‌عنوان منبع جدیدی از مواد ضدمیکروبی جان تازه‌ای به پژوهش‌های مرتبط با کشف مواد ضدباکتری و ضدقارچ می‌دهد.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات