D1-kifpool

روایت انقراض؛ بحران جمعیت چگونه نئاندرتال‌ها را به آستانه نابودی کشاند؟

یک‌شنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۰
مطالعه 3 دقیقه
تصویرسازی پدر نئاندرتال با فرزند روی کولش
یافته‌های جدید نشان می‌دهد که بحرانی شدید، تنوع ژنتیکی نئاندرتال‌ها را به‌شدت کاهش داد و این گونه پیش از انقراض، با کاهش چشمگیری در جمعیت مواجه شد.
تبلیغات
D4-mcid4

نئاندرتال‌ها تا حدود ۴۰ هزار سال پیش در اوراسیا زندگی می‌کردند، اما یافته‌های جدید نشان می‌دهد که تقریباً ۷۰ هزار سال پیش از انقراضشان، جمعیت آن‌ها ناگهان با کاهش شدیدی روبه‌رو شد. کاهش چشمگیر در جمعیت نیز باعث شد که تنوع ژنتیکی و فیزیکی در میان این گونه از انسان‌تباران باستانی به حداقل برسد و آخرین بازماندگان آن‌ها، از ویژگی‌های یکسانی برخوردار باشند.

یکی از پرسش‌های اساسی در مطالعه‌ی نئاندرتال‌ها، این است که چگونه به شکل نهایی خود تکامل یافتند. به نظر می‌رسد که آن‌ها از شرایط پیچیده‌ای به نام «آشفتگی در میانه» بیرون آمدند، دوره‌ای در پلیستوسن میانه که گونه‌های مختلف انسانی، ویژگی‌های مشترک پیچیده و همپوشانی زیادی داشتند و مرزهای میان آن‌ها چندان مشخص نبود.

در نهایت، دسته‌ای که امروزه آن‌ها را «پیشانئاندرتال‌ها» می‌نامیم، در میان گروه‌های متنوع انسانی ظاهر شدند. بهترین نمونه‌های اسکلتی این گروه در محوطه‌ی باستان‌شناسی سیما د لوس اوئسوس در اسپانیا کشف شده و قدمتشان به حدود ۴۳۰ هزار سال پیش بازمی‌گردد. به مرور، ویژگی‌های مشخص این گروه تثبیت شد و در نهایت به شکل‌گیری «نئاندرتال‌های اولیه» انجامید. نمونه‌هایی از این گروه در بقایای ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار ساله‌ای که در کراپینا در کرواسی یافت شده، مشاهده می‌شود.

نئاندرتال‌هایی که ما می‌شناسیم در ۱۱۰ هزار سال پایانی حیات گونه پدیدار شدند

نئاندرتال‌هایی که ما بیشتر می‌شناسیم، آن‌هایی که به «نئاندرتال کلاسیک» معروف هستند، در ۱۱۰ هزار سال پایانی حیات گونه پدیدار شدند. ویژگی‌های ظاهری این گروه چنان واضح بود که نمی‌توان آن‌ها را با گونه‌های دیگر اشتباه گرفت. نخستین توالی‌یابی ژنوم کامل نئاندرتال‌ها در سال ۲۰۱۰، نشان داد که این جمعیت از نظر ژنتیکی، تنوع بسیار کمتری نسبت به انسان‌های نوین داشتند. این یافته باعث شد که دانشمندان گمان کنند در نقطه‌ای از تاریخ، نئاندرتال‌ها با بحران شدیدی مواجه شدند و جمعیتشان به‌شدت کاهش یافت؛ پدیده‌ای که در زیست‌شناسی به گلوگاه جمعیت یا «گلوگاه ژنتیک» معروف است.

اما زمان دقیق رخداد، همچنان مورد بحث است. برخی پژوهشگران معتقد هستند که رویداد در مراحل اولیه‌ی شکل‌گیری نئاندرتال‌ها رخ داده است، در حالی که برخی دیگر آن را هم‌زمان با ظهور نئاندرتال‌های کلاسیک می‌دانند. مشکل اینجاست که دی‌ان‌ای سالمی از نئاندرتال‌های اولیه باقی نمانده و این امر، بازسازی کامل تاریخچه‌ی ژنتیکی آن‌ها را دشوار کرده است.

گروهی از پژوهشگران در مطالعه‌ای جدید برای غلبه بر محدودیت‌ها، ساختار استخوانی گوش داخلی گروه‌های مختلف نئاندرتال را بررسی کردند. آن‌ها نمونه‌های پیشانئاندرتال از سیما د لوس اوئسوس را با نئاندرتال‌های اولیه کراپینا و نئاندرتال‌های کلاسیک مقایسه کردند تا مشخص شود که تنوع ظاهری گونه در طول زمان چگونه تغییر کرده است.

نتایج نشان داد که نئاندرتال‌های کراپینا از نظر ظاهری، متنوع‌تر از نمونه‌های سیما د لوس اوئسوس بودند. این بدان معناست که بین ۴۳۰ تا ۱۲۰ هزار سال پیش، تنوع ژنتیکی گونه افزایش یافته بود. از این‌رو، پژوهشگران وقوع بحرانی شدید در مراحل اولیه‌ی تاریخ نئاندرتال‌ها را بعید می‌دانند.

با این وجود، بررسی نئاندرتال‌های کلاسیک نشان داد که این گروه، در مقایسه با نئاندرتال‌های اولیه، کاهش چشمگیری در تنوع ظاهری داشتند. این یافته نشان می‌دهد که بحران جمعیتی نئاندرتال‌ها پس از دوره‌ی کراپینا رخ داده است. بااین‌حال، هنوز مشخص نیست که کاهش جمعیت دقیقاً در چه زمانی و تحت چه شرایطی اتفاق افتاد. برخی پژوهش‌ها این بحران را به حدود ۱۱۰ هزار سال پیش نسبت می‌دهند، اما شواهد قطعی دراین‌باره وجود ندارد.

مرسیدیس کنده والورده، یکی از پژوهشگران مطالعه‌ی جدید، می‌گوید: «بررسی فسیل‌هایی از نقاط مختلف و دوره‌های زمانی متفاوت، به ما امکان داد تا تصویری جامع از روند تکامل نئاندرتال‌ها به دست آوریم. کاهش تنوعی که بین نمونه‌های کراپینا و نئاندرتال‌های کلاسیک مشاهده می‌شود، بسیار واضح است و شواهد محکمی از وقوع بحرانی جمعیتی را ارائه می‌دهد.»

الساندرو اورچولی، نویسنده‌ی اصلی پژوهش، دراین‌باره توضیح می‌دهد: «ما انتظار نداشتیم که پیشانئاندرتال‌های سیما د لوس اوئسوس چنین سطحی از تنوع ظاهری را نشان دهند، آن هم در حد نئاندرتال‌های اولیه در کراپینا.»

اورچولی در ادامه می‌افزاید: «یافته‌های جدید فرضیه‌ی رایج مبنی بر وقوع بحران جمعیتی در آغاز تکامل نئاندرتال‌ها را به چالش می‌کشد.»

یافته‌های مطالعه در نشریه‌ی نیچر کامیونیکیشنز منتشر شده است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
بهترین گوشی های سامسونگ از نظر دوربین
بهترین گوشی سامسونگ ازنظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر قصد دارید یکی از گوشی‌های سامسونگ را برای عکاسی بخرید، در این مقاله با بهترین گوشی‌های سامسونگ ازنظر دوربین براساس قیمت‌های مختلف آشنا خواهید شد.

121
یک روز پیش
سیاهدانه
سیاه‌دانه چه خواصی دارد و چه کسانی نباید آن را مصرف کنند؟

سیاه دانه قرن‌ها است که در اشکال مختلف طب سنتی استفاده می‌شود و برخی آن را مهم‌ترین گیاه دارویی تاریخ می‌دانند. با خواص سیاه دانه آشنا شوید.

13
6 ساعت پیش
بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران
بهترین گوشی مناسب برای بازی [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر به‌‌دنبال گوشی هوشمند برای بازی می‌گردید، نیاز نیست حساب بانکی‌تان را خالی کنید. در این مقاله بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران را معرفی ...

888
یک روز پیش
بهترین گوشی‌های سامسونگ در بازار ایران
بهترین گوشی های سامسونگ [اردیبهشت ۱۴۰۴]

ارزان‌ترین گوشی سامسونگ و بهترین گوشی سامسونگ از نظر دوربین، پردازنده و باتری کدام است؟ با راهنمای خرید بهترین گوشی سامسونگ همراه زومیت باشید.

437
10 ساعت پیش
بهترین گوشی های شیائومی برای عکاسی
بهترین گوشی های شیائومی از نظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

برای بسیاری از کاربران دوربین گوشی مهم‌ترین بخش آن محسوب می‌شود؛ اما کدامیک از مدل‌های شیائومی بهترین دوربین را در بازه‌های قیمتی مختلف دارند؟

83
4 ساعت پیش
نمایشگر شیائومی ۱۳ اولترا
با این ۳ روش‌ گوشی شیائومی را به تلویزیون وصل کنید

روش وصل کردن گوشی شیائومی به تلویزیون به‌صورت بی‌سیم و باسیم انجام می‌شود که در ادامه آن را آموزش می‌دهیم.

28
7 ساعت پیش
دریافت رمز پویا
دریافت رمز پویا (رمز دوم یکبار مصرف) برای همه بانک ها

استفاده از رمز دوم یکبار مصرف از اواخر سال ۱۳۹۸ اجباری شده است. در این مطلب نحوه دریافت و فعالسازی رمز پویا برای هر بانک را توضیح خواهیم داد.

110
5 ساعت پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات