D1-kifpool

اولین ترانزیستورهای چهار حالته؛ زمان خداحافظی با منطق صفر و یک فرا رسیده است؟

شنبه 11 خرداد 1398 - 12:30
مطالعه 5 دقیقه
دانشمندان ترانزیستورهای جدیدی ساخته‌‌اند که می‌‌توانند علاوه‌بر صفر و یک، دو مقدار میانه‌ی دیگر را نیز اختیار کنند و پرکننده‌ی شکاف فعلی میان کامپیوترهای امروزی و انواع کوانتومی در آینده باشند.
تبلیغات
D4-mcid4

در طول دهه‌‌های اخیر و هم‌زمان با ابداع روش‌‌های تازه در کاهش ابعاد ترانزیستورها، شاهد بوده‌ایم که کامپیوترها و سایر دستگاه‌های الکترونیکی به‌طور پیوسته سریع‌تر و کوچک‌تر شده‌‌اند. ترانزیستورها شاکله‌‌ی اصلی تجهیزات پردازشی و درواقع انواعی از سوئیچ الکتریکی هستند که با قطع‌‌و‌‌وصل شدن خود، اطلاعات را به‌‌شکل دیجیتال منتقل می‌‌کنند.

تلاش بی‌‌وقفه‌‌ی دانشمندان برای طراحی ترانزیستورهای کوچک‌تر منجر به تراکم هرچه بیشتر این قطعات روی تراشه‌‌ها شده است. اما به نظر می‌‌رسد این مسابقه به روزهای آخر خود نزدیک شده است؛ چراکه پژوهشگران در حال نزدیک‌‌شدن به آستانه‌‌ی محدودیت‌‌های فیزیکی در طراحی ترانزیستورها هستند که نمونه‌‌ی بارز آن، موفقیت اخیر در تولید مدل‌‌های ۱۰ و ۷ نانومتری بوده؛ این یعنی قطعاتی که پهنای آن‌‌ها تنها به‌‌اندازه‌‌ی ۳۰ اتم است. دکتر کیونگجائه چو، استاد علم مواد و مهندسی از دانشگاه تگزاس در دالاس می‌‌گوید:

قدرت پردازش دستگاه‌های الکترونیکی از صدها میلیون یا میلیارد ترانزیستوری ناشی می‌شود که روی یک تراشه‌‌ی کامپیوتر به یکدیگر متصل شده‌اند. اما ما به‌‌سرعت در حال نزدیک‌‌شدن به آستانه‌‌ی محدودیت در ابعاد هستیم.
پردازنده

امروزه برای پاسخ به نیاز روزافزون بازار به پردازش‌‌های سریع‌‌تر، صنعت میکروالکترونیک به‌دنبال فناوری‌های جایگزین است. تحقیقات تازه‌‌ی چو که در ۳۰ آوریل در ژورنال علمی نیچر به‌‌صورت آنلاین منتشر شده، نشان می‌‌دهد که ممکن است با وسعت‌‌دادن به فرهنگ لغات تعریف‌‌شده برای ترانزیستور، به راهکار تازه ای دست پیدا کرد.

ترانزیستورهای فعلی تنها می‌توانند تنها دو مقدار تعریف‌شده از اطلاعات را انتقال دهند. به‌‌عبارت دقیق‌تر، هریک از این ترانزیستورها در حقیقت تنها سوئیچ‌هایی دوحالته هستند که می‌‌توانند خاموش یا روشن باشند؛ این مفهوم از لحاظ باینری به دو مقدار صفر و یک ترجمه می‌‌شود.

یک راه برای افزایش ظرفیت پردازش بدون اضافه‌‌کردن ترانزیستورها، افزایش میزان اطلاعات هر ترانزیستور ازطریق تعریف حالت‌های میانی بین دو حالت‌ روشن و خاموش این تجهیزات دودویی خواهد بود. براساس این اصل، ایجاد ترانزیستورهای منطقی به اصطلاح چندمقداره باعث خواهد شد که عملیاتی بیشتر انجام شده و درنتیجه حجمی بیشتر از اطلاعات در یک دستگاه پردازش شود. چو می‌‌افزاید:

ترانزیستورهای منطقی چندمقداره‌ی جدید، مفهوم تازه‌‌ای ندارند و تلاش‌های زیادی برای ساخت چنین تجهیزاتی انجام گرفته است که نهایتا ما را به موفقیت رساندند.

گروه چو در دانشگاه تگزاس توانسته‌‌اند ازطریق نظریه، طراحی و شبیه‌سازی، فیزیک پایه‌‌ی مربوط‌‌به نحوه‌‌ی ساخت یک ترانزیستور منطقی چند مقداره را براساس اکسید روی توسعه دهند و در ادامه نیز همکاران آن‌‌ها در کره‌‌ی جنوبی موفق به ساخت و نهایتا ارزیابی عملکرد یک دستگاه نمونه‌‌ی اولیه شده‌اند. دستگاه چو قادر به اختیارکردن دو حالت میانی بین حالت‌‌های صفر و یک است که از لحاظ الکترونیکی نیز پایداری کافی را دارند. این بدان معنا است که تعداد مقادیر منطقی هر ترانزیستور از دو به چهار رسیده است.

چو می‌گوید که اهمیت پژوهش جدید از آن جهت است که علاوه‌‌بر اینکه با پیکربندی تراشه‌‌های کامپیوتری فعلی سازگاری دارد، می‌تواند شکاف فعلی را میان کامپیوترهای امروزی و ادوات نسل آینده، یعنی کامپیوترهای کوانتومی به‌‌خوبی پر کند.

رایانه‌‌های فعلی از دو مقدار دقیق ۰ و ۱ برای انجام محاسبات خود استفاده می‌کنند؛ درحالی‌که واحدهای منطقی پایه در یک کامپیوتر کوانتومی از سیالیت بیشتری برخوردار هستند و می‌‌توانند مقادیری ترکیبی از صفر و یک یا هر مقدار دیگری در این بازه را شامل شوند. اگرچه هنوز راهی طولانی تا تولید تجاری چنین محصولاتی در پیش داریم، اما از لحاظ نظری پیش‌‌بینی می‌‌شود که رایانه‌‌های کوانتومی بتوانند اطلاعات بیشتری را ذخیره کرده و نیز مسائل خاصی را با سرعت بیشتری نسبت‌‌به رایانه‌‌های عادی حل کنند. چو می‌‌گوید:

دستگاهی با منطق چندسطحی از رایانه‌‌های مرسوم سریع‌‌تر خواهد بود؛ چرا که می‌‌تواند با مقادیری بیشتر نسبت‌‌به مقادیر باینری کار کند. درصورت رسیدن به مقادیر کوانتونی، ما مقادیری پیوسته در اختیار خواهیم داشت. ترانزیستورها یک فناوری بسیار بالغ به‌‌شمار می‌‌آیند و ازسوی دیگر کامپیوترهای کوانتومی حتی به‌‌ مرحله‌‌ی تجاری‌‌سازی نزدیک هم نشده‌اند. در اینجا یک شکاف بزرگ وجود دارد. پس چگونه می‌‌توان از این مرحله گذار کرد؟ ما به‌نوعی مسیر تکاملی نیاز داریم؛ یک پل ارتباطی بین شکل باینری و درجات بی‌‌پایانی از آزادی. مبنای کار ما هنوز روی فناوری موجود است؛ پس نمی‌‌توان گفت این دستاورد به‌‌اندازه‌‌ی محاسبات کوانتومی انقلابی محسوب می‌‌شود ولی مسلما با آن هم‌‌سو است.
پردازنده

این فناوری با پیکربندی تراشه‌‌های کامپیوتری فعلی سازگاری دارد و می‌تواند مقدمه‌ی ورود کامپیوترهای کوانتومی در آینده باشد

فناوری توسعه‌‌یافته توسط چو و همکارانش برمبنای پیکربندی جدیدی متشکل از دو شکل متفاوت از اکسید روی است که برای تشکیل یک کامپوزیت نانولایه با یکدیگر ترکیب شده‌‌اند. این اتم‌‌ها نوعی جامد بی‌‌شکل را تشکیل می‌‌دهند که چینش آن‌‌ها آن‌‌قدر سازمان‌‌یافته نیست که بتوان آن‌ها را یک جامد بلوری قلمداد کرد.

پژوهشگران کشف کرده‌‌اند که با استفاده از کریستال‌های اکسید روی که نقاط کوانتومی نیز نامیده می‌شوند، می‌‌توانند به فیزیک موردنیاز برای منطق چندمقداره دست یابند. اتم‌های تشکیل‌دهنده یک جامد بی‌شکل به اندازه‌‌ی ذرات کریستالی از نظم و ترتیب برخوردار نیستند. چو اضافه کرد:

با مهندسی این مواد، ما دریافتیم که می‌توانیم ساختار الکترونیکی تازه‌‌ای برای فعال‌‌سازی رفتار منطق چندسطحی ایجاد کنیم. اکسید روی ماده‌‌‌ی شناخته‌شده‌‌ای است که می‌‌تواند هر دو حالت جامدهای کریستالی و جامدهای بی‌‌شکل را داشته باشد؛ بنابراین برای شروع، گزینه‌‌ی مناسبی محسوب می‌شود اما ممکن است درادامه دریابیم که بهترین ماده نیست. گام بعدی ما این خواهد بود که ببینیم این ویژگی چقدر در میان مواد دیگر عمومیت دارد تا درنهایت بتوانیم این فناوری را بهینه کنیم. همچنین در حین این پیشرفت، قصد داریم بررسی کنیم که چگونه می‌توان این فناوری را با یک دستگاه کوانتومی ارتباط داد.

پروفسور جیونگ کیم، استاد علم مواد و مهندسی از دانشگاه تگزاس در دالاس به همراه دکتر جئونگ‌‌وون هوان، پژوهشگر پسادکترا در دانشگاه ملی چونام از کره‌‌ی جنوبی از دیگر نویسندگان این مقاله در ژورنال علمی Nature Communications بوده‌‌اند که پژوهشگران دیگری از دانشگاه‌‌ها و مؤسسات پژوهشی کره‌‌ی جنوبی نیز با آن‌‌ها همکاری داشته‌‌اند.

این پژوهش با حمایت بنیاد ملی تحقیقات کره انجام شده است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
طرح گرافیکی رندری از قایق فراری در اقیانوس روی آب
قایق جنجالی فراری بر فراز دریا «پرواز» می‌کند!

پروژه‌ی جاه‌طلبانه‌ی فراری، قایقی هیجان‌انگیز است که انرژی مورد نیازش را از حرکت خودش تأمین می‌کند و می‌تواند روی اقیانوس‌ها «پرواز» کند.

44
42 دقیقه قبل
بهترین گوشی های زیر ۱۵ میلیون تومان بازار
بهترین گوشی ها تا ۱۵ میلیون تومان [مرداد ۱۴۰۴]

با صرف هزینه‌ای کمتر از ۱۵ میلیون تومان، چه گوشی‌هایی در بازار ایران ارزش خرید بالایی دارند؟ در مقاله‌ی پیش‌ رو بهترین مدل‌ها را معرفی خواهیم کرد.

350
1 روز قبل
موشک بالستیک روسیه
سلاح‌های هسته‌ای مدرن چقدر ویرانگرتر از بمب‌های انداخته‌شده روی ژاپن هستند؟

هشتاد سال از زمان بمباران اتمی ژاپن می‌گذرد و در این مدت ساخت سلاح‌های هسته‌ای تغییراتی را پشت سر گذاشته است.

95
2 روز قبل
وام ودیعه مسکن
وام ودیعه مسکن ۱۴۰۴ | وام مستاجری چند درصد است؟

در این مطلب مبلغ وام ودیعه مسکن 1404، تعداد اقساط و شرایط دریافت وام مستاجرین را بررسی می‌کنیم.

39
حدود 3 ساعت قبل
بهترین ویدیو پروژکتورهای بازار
بهترین ویدئو پروژکتورهای بازار [بهار و تابستان ۱۴۰۴]

با بهترین ویدئو پروژکتورهای بازار برای فیلم دیدن و مصارف خانگی، جلسات اداری و ارائه‌های درسی و گیمنیگ آشنا شوید.

9
1 روز قبل
لوگو OCR در پس‌زمینه تیره
بهترین ابزارهای تبدیل عکس به متن؛ چطور نوشته‌ها را از عکس استخراج کنیم؟

اگر در موقعیتی نیاز داشتید تا متنی را به‌سرعت از روی عکس استخراج کنید، با استفاده از ابزارهای مختلف می‌توانید این‌ کار را انجام دهید.

18
حدود 5 ساعت قبل
نگهداری از پمپ آب
چطور از پمپ آب‌ مراقبت کنیم و عملکرد آن را افزایش دهیم؟

برای افزایش عمر پمپ آب و عملکرد بهینه‌ی آن، رعایت نکات مراقبتی و انجام سرویس‌های دوره‌ای که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت، ضروری است.

14
1 روز قبل
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

تبلیغات
59 مطلب
لوگوی اندروید
ترفند ها و آموزش های اندروید در مجموعه مطالعاتی آموزش اندروید با برترین و کاربردی‌ ترین ترفند های اندروید آشنا خواهید شد و صفر تا صد تبلت و گوشی اندرویدی خود را آموزش می‌بینید.
14 مطلب
طرح مفهومی سخت‌افزار
شیرجه در سخت افزار با مقالات سخت‌افزاری زومیت در دریای هیجان‌انگیز سخت‌افزار از CPU و GPU تا هوش مصنوعی و شرکت‌های فناوری پیشرو شیرجه بزنید.
18 مطلب
پیکان زرد در کنار کنسول گیم‌بوی و نوکیا 6600
ماشین زمان با مقالات «ماشین زمان» به گذشته دنیای فناوری سفر کنید و همراه ما محصولات و تکنولوژی‌های نوستالژیک را مرور کنید.
48 مطلب
کره لاس وگاس درکنار شاتل فضایی
مهندسی بی‌نهایت داستان ساخت پیچیده‌ترین و خلاقانه‌ترین سازه‌های مهندسی دنیا، از آسمان‌خراش‌های بلند تا شاتل‌های فضایی را در بخش مهندسی بی‌نهایت دنبال کنید.
44 مطلب
کالکشن بیوگرافی
بیوگرافی بزرگان علم و فناوری با زندگی و دستاوردهای استادان نوآوری و شکل‌دهندگان دنیای علم و تکنولوژی آشنا شوید.
آخرین ویدیوها
پخش از رسانه
عکس محمد سیار در کنار مسعود یوسف نژاد
گفت‌وگوی اختصاصی زومیت با طراح ارشد ایرانی متا
01:20:40
گلکسی زد فولد ۷ / Galaxy Z Fold 7 سامسونگ در دست با پس زمینه آبی ۱۶:۹
بررسی ویدیویی گلکسی زد فولد ۷ سامسونگ
00:14:15
عکس میلاد منشی پور در کنار مسعود یوسف نژاد
راه‌اندازی استارتاپ در دبی تا شرایط سخت کشور پس از جنگ
00:49:01
عکس هادی و شادان با گلکسی زد فولد ۷
گلکسی زد فولد ۷ به زومیت رسید🔥
00:12:30
معرفی کیس آکواریومی Awest GT-AQ16
معرفی کیس آکواریومی Awest GT-AQ16
00:06:18
عکس مصاحبه در مورد جنگ ایران و زومیت
زیر سایه جنگ؛ فناوری در جنگ ۱۲ روزه از نگاه زومیت
01:05:43
عکس شادان و مهرداد و هادی درکنارهم برای پوشش رویداد سامسونگ
نسخه آفلاین پوشش زنده زومیت از رویداد گلکسی آنپکد ۲۰۲۵
02:11:16
بررسی وان‌پلاس ۱۳ اس؛ این گوشی کوچولو رکورد زومیت رو زد!
بررسی وان‌پلاس ۱۳ اس؛ این گوشی کوچولو رکورد زومیت رو زد!
00:12:57
تصویر بهزاد در کنار آیکون ابزارهای هوش مصنوعی مثل چت‌جی‌پی‌تی
با هوش مصنوعی سرعتت رو دو برابر کن!
00:23:15
تصویر رندرهای گلکسی زد فلیپ ۷ و زد فولد ۷
هرآنچه از رویداد معرفی گلکسی زد فولد۷ سامسونگ انتظار داریم
00:10:24
گفتگو زومیت با دیجی کالا
گفتگو زومیت با مدیرعامل دیجی‌کالا: ظرفیت جهش ۱۰ برابری داریم
01:16:00
‍زومکست پست
گفتگو با مدیرعامل پست؛ نیاز به سرمایه‌گذاری و رفع تحریم‌ها
01:09:00
شیرجه‌ای به عمق؛ blu Deep Dive گزارش اولین رویداد باگ‌بانتی بلوبانک سامان
شیرجه‌ای به عمق؛ blu Deep Dive گزارش باگ‌بانتی بلوبانک سامان
00:10:26
نگاه نزدیک به iOS26؛ شیشه‌ای‌ترین سیستم عامل اپل!
نگاه نزدیک به iOS26؛ شیشه‌ای‌ترین سیستم عامل اپل!
00:20:26
تو رویداد WWDC 2025 اپل چه خبر بود؟ خلاصه و مفید
تو رویداد WWDC 2025 اپل چه خبر بود؟ خلاصه و مفید
00:13:23
شنوتو: چهارده هزار پادکستر فارسی
مدیرعامل شنوتو: حدود ۱۴ هزار عنوان پادکستر فارسی فعال است
00:48:57
۵ دلیل برتری مانیتور اولتراواید
۵ دلیل برتری مانیتور اولتراواید + آنباکس ROG Swift PG35V
00:11:02
عکس گلکسی اس ۲۴ اف ای در دستان بهزاد
بررسی طولانی مدت گلکسی S24 FE
00:10:44
عکس تبلت‌های شیائومی پد ۷ و پد ۷ پرو در کنار هم
بررسی تبلت‌های شیائومی پد ۷ و پد ۷ پرو
00:18:54
ضبط مکالمه گوشی سامسونگ
فعال‌سازی ضبط مکالمه سامسونگ؛ آموزش صفر تا صد
00:13:56
عکسی از وان یو آی ۸ در گوشی اس ۲۵ اولترا
نگاهی به تمام ویژگی‌های جذاب وان یو آی ۸
00:08:02
آب میوا
نمایشگاه آگروفود؛ مصاحبه با مدیرعامل برند میوا
00:15:22
وقتی ناتینگ تجربه می‌فروشه! بررسی ناتینگ فون ۳ای پرو
وقتی ناتینگ تجربه می‌فروشه! بررسی ناتینگ فون ۳ای پرو
00:13:55
باریکی به چه قیمتی؟ بررسی گلکسی اس۲۵ اج
باریکی به چه قیمتی؟ بررسی گلکسی اس۲۵ اج
00:11:09
مالیات در کمین است
چرا کسب‌وکارهای محلی به حاشیه رانده شدند؟
00:56:01
فروش آنلاین لباس‌های ایرانی اصیل در بانی‌مد
بانی‌مد میزبان بیش از هزار برند ایرانی اصیل
00:45:24
عکس بهزاد در کنار تبلت‌های شیائومی پد ۷ و پد ۷ پرو
آنباکس تبلت‌های شیائومی؛ پد ۷ و پد ۷ پرو
00:12:19
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه! از ترجمه فارسی تا عینک واقعیت ترکیبی 🥽✨
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه!
00:18:44
زومکست با جاب ویژن
هوش مصنوعی، جایگزین نیروی انسانی؟
01:04:35
عکس گلکسی اس ۲۵ اج در تمام رنگ‌ها
آنباکس گلکسی اس ۲۵ اج؛ باریک و سبک و دوست داشتنی
00:12:54
عکس تبلت‌های گلکسی تب S10 FE و گلکسی تب S10 FE Plus
بررسی گلکسی تب S10 FE و FE پلاس
00:14:14
زومکست فضاهای اشتراکی
گفتگو زومیت با مدیران انجمن فضاهای اشتراکی
00:44:45
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
00:07:40
عکس بهزاد در حال ساختن اپل اکانت
آموزش جامع ساخت اپل آیدی؛ قدم به قدم
00:25:22
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
00:15:17
عکس سعیده اسلامیه در کنار سحر بختیاری از دیجی‌کالا
صفر تا صد دیجی‌کالا ادز؛ مصاحبه با سحر بختیاری
00:41:20
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑 با این قیمت ارزش خرید داره؟
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑
00:09:06
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
00:14:52
کاور زومکست اسنپ فود
گفتگو مفصل زومیت با رئیس هیأت مدیره اسنپ‌فود
00:55:58
بررسی لپ‌تاپ دانشجویی Asus Vivobook S14
بهترین لپ‌تاپ دانشجویی وجود ندار... بررسی Asus Vivobook S14
00:11:41
عکس گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ در کنارهم
بررسی گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ
00:16:53
گفتگو زومیت با مدیرعامل فیلمنت
گفتگو با مدیرعامل فیلم‌نت؛ از نتفلیکس بهتر خواهیم شد!
00:57:47
تصویر ماشین‌ لباسشویی LG WT1310YJ
خشک‌شویی رو بیار خونه‌! ماشین لباس‌شویی Wash Tower LG
00:05:50
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت 👀
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت
00:13:09
عکس گوشی شیائومی ۱۵ اولترا در کنار جعبه دستگاه
آنباکس و نگاه نزدیک شیائومی ۱۵ اولترا
00:12:44
عکس گوشی آیفون ۱۶ ای در دست
بررسی آیفون ۱۶ ای؛ ارزون‌ترین آیفون سال
00:13:37
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
00:12:58
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟ 🌡️
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟
00:16:44
عکس بهزاد با آیکون‌های گرد شده iOS19
iOS19 قراره چه فرقی کنه؟ نگاهی به تمام تغییرات احتمالی
00:10:59
اوضاع عجیب سامسونگ! 💩
اوضاع عجیب سامسونگ! 💩
00:07:04

مقایسه قیمت و مشخصات 🛒

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A36 سامسونگ

از21,799,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A26 سامسونگ

از17,490,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56
3.9
گلکسی A56 سامسونگ

از27,900,000تومان

بهترین مقالات زومیت

مشاهده همه
با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات