گرمایش زمین فراتر از نسل ما؛ کودکان امروز وارث آینده‌ای جهنمی خواهند بود

شنبه 27 اردیبهشت 1404 - 21:50
مطالعه 4 دقیقه
کودکان و سیاره زمین
کودکانی که در سال ۲۰۲۰ به دنیا آمده‌اند، نسبت به متولدان ۱۹۶۰ بین دو تا هفت برابر بیشتر با رویدادهای اقلیمی نامعمول قرار می‌گیرند.
تبلیغات

دانشمندان هشدار می‌دهند کودکانی که امروز متولد می‌شوند، با تغییرات اقلیمی شدید درمقیاسی که قبلاً هرگز دیده نشده، مواجه خواهند شد و طبق انتظار، بیشترین فشار این بحران بر دوش فقیرترین اقشار خواهد بود.

به‌گزارش لایوساینس، پژوهشگران در تحلیلی از میزان مواجهه انسان با تغییرات اقلیمی شدید مانند موج‌های گرما، سیل، خشکسالی، آتش‌سوزی‌های جنگلی، طوفان‌های استوایی و نابودی محصولات کشاورزی، دریافتند کودکانی که در سال ۲۰۲۰ متولد شده‌اند، دو تا هفت برابر بیشتر از متولدان ۱۹۶۰ با رویدادهایی مواجه خواهند شد که احتمال وقوعشان یک در ۱۰هزار سال است. این پیش‌بینی درصورتی محقق می‌شود که گرمایش زمین تحت سیاست‌های فعلی تا سال ۲۱۰۰ به آستانه‌ی ۲٫۷ درجه‌ی سانتی‌گراد برسد.

اگر زمین به‌مراتب سریع‌تر گرم شود و میانگین دمای جهانی تا سال ۲۱۰۰، ۳٫۵ درجه‌ی سانتی‌گراد افزایش یابد، ۹۲ درصد از کودکان ۵ ساله‌ی امروز در مقطعی از زندگی خود موج‌های گرمای مرگبار، ۲۹ درصد نابودی محصولات کشاورزی و ۱۴ درصد سیل را تجربه خواهند کرد. در مقایسه، پژوهشگران دریافتند تنها ۱۶ درصد از متولدین سال ۱۹۶۰ در طول زندگی خود با موج‌های گرمای شدید مواجه شده‌اند.

اضطراب زیست‌محیطی در میان کودکان بسیار شایع است؛ بر اساس نظرسنجی YouGov به سفارش گرین‌پیس، تقریباً از هر ۵ کودک زیر ۱۲ سال، ۴ نفر از آن‌ها درباره‌ی تغییرات اقلیمی نگران هستند. تأثیرات فروپاشی اقلیمی و رنج انسانی ناشی از آن هم‌‌اکنون آشکار شده است. گرمای بی‌سابقه، طوفان‌ها، خشکسالی‌ها، سیل‌ها، انقراض گونه‌ها و آتش‌سوزی‌های گسترده در سراسر جهان در حال وقوع‌اند.

بااین‌حال ارزیابی دقیق سختی‌های ناشی از تغییرات سیستم‌های پیچیده‌ی اقلیمی و تأثیر آن بر نسل‌های آینده کار دشواری است. پژوهشگرها برای رسیدن به تصویری تقریبی، با بررسی داده‌های جمعیتی هر منطقه از کره زمین، پیش‌بینی‌های جمعیت و امید به زندگی را با مدل‌های اقلیمی در سه سناریوی انتشار گازهای گلخانه‌ای ترکیب کردند.

به این ترتیب پژوهشگرها توانستند به تخمین‌های تقریبی برای تعدادی از افراد هر نسل برسند که رویدادهای بی‌سابقه‌ی اقلیمی را تجربه خواهند کرد. نتایج به‌دست‌آمده بسیار نگران‌کننده بود. در محدودترین سناریوی گرمایشی جهانی (۱٫۵ درجه‌ی سانتی‌گراد تا سال ۲۱۰۰)، ۵۲ درصد از کودکانی که در سال ۲۰۲۰ به دنیا آمده‌اند در معرض گرمای بی‌سابقه قرار می‌گیرند، در حالی که این عدد برای متولدین ۱۹۶۰ تنها ۱۶ درصد بود. این عدد در صورت رسیدن گرمایش به ۳٫۵ درجه سانتی‌گراد به ۹۲ درصد افزایش می‌یابد.

میزان قرارگیری در معرض نابودی کشاورزی، آتش‌سوزی‌های گسترده، خشکسالی، سیل و طوفان‌ها نیز به طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. برای مثال، در مسیر گرمایش ۳٫۵ درجه، ۲۹ درصد از متولدین سال ۲۰۲۰ به ویژه در مناطقی مثل ایالات متحده، آمریکای جنوبی و صحرای آفریقا و شرق آسیا، در معرض نابودی محصولات کشاورزی در طول عمر خود قرار می‌گیرند.

اقشار کم‌درآمد و ضعیف بیش از همه متحمل آسیب تغییرات اقلیمی آینده خواهند شد

از سویی آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه، به‌ویژه کودکانی که در مناطق استوایی به دنیا آمده‌اند، بیشترین آسیب را خواهند دید. براساس سیاست‌های کنونی، ۹۲ درصد از پنج‌ساله‌های امروز که در گروه‌های کم‌درآمد به دنیا آمده‌اند، در معرض خطرات اقلیمی مادام‌العمر هستند. این آمار برای هم‌سالان ثروتمندترشان به ۷۹ درصد می‌رسد.

پژوهشگران البته می‌گویند بررسی‌شان هنوز کامل نیست؛ چرا که آن‌ها تأثیرات تغییر اقلیم بر زادوولد، مرگ‌ومیر یا مهاجرت را مدل‌سازی نکرده‌اند؛ بدین معنی که تأثیرات بالقوه تغییر اقلیم بر مهاجرت‌های گسترده و جنگ‌های منابع در تحلیلشان لحاظ نشده است. همچنین نقاط بحرانی‌ نیز که جهان گرم‌شونده به آن‌ها نزدیک می‌شود، نادیده گرفته شده‌اند.

اقداماتی که امروز برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای انجام می‌شود، در شکل‌دادن به آینده اقلیمی نسل‌های کنونی و آینده بسیار حیاتی است. با توجه به اینکه تأثیرات تغییر اقلیمی و تحولات مورد نیاز برای کاهش کربن در جامعه به طور برابر توزیع نمی‌شود، در گذار به انتشار خالص صفر، باید عدالت نیز در نظر گرفته شود. این شامل پرداختن به نابرابری میان‌نسلی است که پژوهشگران بر آن تأکید کرده‌اند. نادیده‌ گرفتن این مسئله آینده‌ی فرزندان ما را به خطر می‌اندازد.

پژوهش ۷ مه در مجله‌ی نیچر منتشر شد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات