آمریکا با عبور از ژاپن مجدداً برترین کشور دنیا در زمینه ساخت ابرکامپیوتر لقب گرفت
براساس گزارش انگجت، ایالات متحدهی آمریکا از نگاه مؤسسهی TOP500 مجدداً در رتبهی نخست برترین کشورهای دنیا از لحاظ قدرت ابررایانشی قرار گرفته است. ابرکامپیوتر Frontier متعلق به آزمایشگاه ملی اوکریج در ایالت تنسی آمریکا که از پردازندههای سری AMD EPYC استفاده میکند امسال توانسته رتبهی نخست را از ابرکامپیوتر ژاپنی Fugaku (مبتنیبر معماری ARM A64X) بگیرد.
Frontier درحالحاضر مراحل آزمایشی را در آزمایشگاه ملی اوکریج میگذارند و در نهایت توسط نیروی هوایی ایالات متحده و وزارت انرژی این کشور استفاده خواهد شد.
ابرکامپیوتر Frontier که مبتنیبر پلتفرم Cray EX شرکت HPE است، توانسته با اختلافی زیاد از Fugaku پیشی بگیرد و رتبهی نخست قدرتمندترین ابرکامپیوتر دنیا را از آنِ خود کند. Frontier که توانسته در بنچمارک Linmark به قدرت ۱٫۱ اگزافلاپس دست پیدا کند اولین سیستم حقیقی اگزامقیاس در دنیا محسوب میشود.
Fugaku در همین بنچمارک به قدرت ۴۴۲ پتافلاپس دست پیدا کرده است. این قدرت پردازشی به حدی بود که باعث شد Fugaku در دو سال اخیر رتبهی اول را دراختیار بگیرد.
Frontier کممصرفترین ابرکامپیوتر دنیا نیز محسوب میشود. این ابرکامپیوتر که به ازای هر وات ۵۲٫۲۳ گیگافلاپس قدرت دارد در فهرست Green500 از سیستم MN-3 ژاپن عبور کرده و در رتبهی نخست جای گرفته است. مدیر آزمایشگاه ملی اوکریج میگوید این حقیقت که پرقدرتترین ابرکامپیوتر دنیا کممصرفترین سیستم نیز بهحساب میآید اتفاقی شگفتانگیز است.
دیگر دستگاههای معروف حاضر در فهرست ۱۰ ابرکامپیوتر برتر دنیا شامل EuroHPC فنلاند (برپایهی پلتفرم HPE Cray EX و با قدرت ۱۵۱٫۹ پتافلاپس)، Summit متعلق به شرکت IBM (با قدرت ۱۴۸٫۸ پتافلاپس) و Sierra متعلق به آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور (با قدرت ۹۴٫۶ پتافلاپس) میشود. ابرکامپیوتر Summit مجهز به پردازندهی مرکزی ۲۲ هستهای Power و پردازندهی گرافیکی Tesla V100 انویدیا است. Sierra نسخهی ضعیفتر Summit محسوب میشود.
چین دو ابرکامپیوتر Sunway TaihuLight و Tianhe-2A را در فهرست ۱۰تای برتر دارد. شایعهها میگویند چین هماکنون مجهز به دو ابرکامپیوتر اگزامقیاس است اما جزئیاتی از آنها منتشر نمیکند.