آمازون و فاکسکان، حقوق کارگران چینی را مطابق قانون کار پرداخت نمی‌کنند

سه‌شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۰
مطالعه 5 دقیقه
کارگران چینی آمازون و فاکسکان، مزایای شغلی مطابق قانون کار دریافت نمی‌کنند و با دستمزد پایین و شرایطی سخت، مشغول فعالیت هستند.
تبلیغات

اخیرا سازمان دیده‌بان حقوق کارگران ایالات متحده، گزارشی در مورد وضعیت نابسامان کارگران چینی در کارخانه‌ی فاکسکان منتشر کرده است. روز گذشته فاکسکان اعلام کرد وضعیت کارخانه‌ای که در جنوب چین واقع است و مونتاژ آمازون اکو دات و کیندل را در دست دارد، بسیار وحشتناک و کاملا مغایر قوانین و حقوق کارگری است. 

بر اساس گزارش سازمان دیده‌بان حقوق کارگری چین (China Labor Watch) در نیویورک، شرکت فاکسکان در استان هونان که عمدتاً مونتاژ دستگاه‌های آمازون را بر عهده دارد، به‌جای استخدام نیروی ثابت، از کارگران غیر ثابت و ساعتی برای پیشبرد کارش استفاده می‌کند و این کارگران مجبور هستند ساعات طولانی بدون دریافت مزایای شغلی کار کنند. علاوه بر اینکه حقوق این کارگران از میانگین حقوق معمول کمتر است، هیچ‌گونه مزایای شغلی اعم از استفاده از تعطیلات رسمی، اضافه‌کار یا حق بازنشستگی ندارند و مجبور هستند برای تأمین معاش خود بیشتر از بقیه کار کنند.

یکی از محققان سازمان دیده‌بان حقوق کارگری چین دست به کار جالبی زد و در پوشش یک کارگر، وارد کارخانه شد و توانست با ۲۰ کارگری که در شرایطی سخت کار می‌کنند، صحبت کند و شرایط آن‌ها را از نزدیک ببیند. این محقق در بخش تمیز کردن اسپیکرهای اکودات با مسواک الکلی برای پاک کردن گردوغبار، در کارخانه مشغول فعالیت شد.

این محقق خلاق، متوجه شد که به ازای هر ساعت کار کردن، هر کارگر باید دستمزدی برابر با ۱۴.۵ رنمینبی (۲.۲۶ دلار) دریافت کند؛ اما این کارخانه تنها ساعتی ۱۳.۵ رنمینبی (۲.۱۱ دلار) به کارگران پرداخت می‌کند. تنها کارگرانی که بدون تأخیر و غیبت در تمام ماه کار کنند می‌توانند حقوق حداقلی ساعتی ۱۴.۵ رنمینبی دریافت کنند و ساعتی یک رنمینبی در قالب پاداش کار تمام‌وقت به آن‌ها داده می‌شود. این بدین معنی است که اگر کارگری در طول یک ماه دو روز غیبت کند و یک روز با تأخیر به سر کار برسد، پاداش یک رنمینبی در ساعت  که حق طبیعی‌ او است دریافت نمی‌کند و باید حقوق ساعتی ۱۳.۵ رنمینبی بگیرد. چنین شرایط تعریف‌شده‌ای واقعا سخت و طاقت‌فرسا است.

جالب است بدانید که اگر کارگری اواسط ماه کار خودش را شروع کند، باز نمی‌تواند ساعتی ۱۴.۵ رنمینبی حق طبیعی‌اش را دریافت کند، بلکه باید یک ماه تمام‌وقت کار کند تا چنین حقوقی را دریافت کند. اگر مدیریت کارگر را به اخراج کند، باز هم حقوق کامل به وی پرداخت نمی‌شود.

فاکسکان

سال گذشته، متوسط ​​دستمزد ماهانه در هنگ‌یانگ هونان، حدود ۴۶۴۷ رنمینبی (۷۲۵.۲۲ دلار) بود و کارگران فاکسکان به‌طور متوسط ماهانه ۳۹۰.۱۶ دلار درآمد داشتند. کارگران اعلام کرده‌اند که وقتی به هر دلیل غیر منتظره‌ای غیبت کنند، به‌عنوان مجازات، سه روز کسر حقوق برایشان در نظر گرفته می‌شود؛ به همین دلیل مجبور هستند بیشتر اضافه‌کاری کنند تا بتوانند جریمه‌های سنگین را جبران کنند. کار تمام‌وقت و پرفشار، در نهایت باعث شده است که از نظر جسمی مشکلات فراوانی برای این کارگران ایجاد شود و برخی دچار ازکارافتادگی شده‌اند. ازآنجایی‌که اضافه‌کاری تنها منبع اصلی درآمد برای این کارگران محسوب می‌شود، مجبور هستند بیشتر کار کنند و کار بیشتر آسیب جدی به آن‌ها وارد کرده است. درحالی‌که بر اساس قوانین چین، ساعات اضافه‌کاری ماهانه نباید بیشتر از ۳۶ ساعت باشد، کارگران فاکسکان بیش از ۱۰۰ ساعت اضافه‌کاری در ماه دارند که رقم وحشتناکی است. بر اساس این گزارش، برخی کارگران ۱۴ روز پیاپی بدون استراحت و بی‌وقفه کار کرده‌اند.

البته تعطیلی و استراحت هم بر اساس قوانین فاکسکان به ضرر کارگران است. بر اساس بررسی دقیق سازمان دیده‌بان کارگری چین، کارگران حق‌الزحمه ساعتی فاکسکان می‌توانند هر سال از ماه ژانویه تا فوریه به مدت یک ماه و از در ماه می به مدت یک هفته به تعطیلات بروند. ازآنجایی‌که این کارگران حق‌الزحمه ساعتی هستند، در طول تعطیلات درآمدی ندارند و به ضررشان تمام می‌شود و به همین دلیل بسیاری از آن‌ها مجبور می‌شوند استعفا بدهند.

فاکسکان

فاکسکان، هیچ‌گونه امکانات پزشکی یا درمانی برای کارگران در محل کار در نظر نگرفته است؛ بنابراین اگر کارگری حین کار آسیب ببیند، باید به بیمارستان منتقل شود. یکی از خطرات محیط کارخانه، نداشتن ایمنی در برابر آتش‌سوزی است؛ هیچ‌گونه خروجی یا مسیری برای فرار کارگران از حریق یا حتی تدبیری برای ایمنی در برابر آتش‌سوزی در نظر گرفته نشده است. این کارخانه هم شبیه به برخی از کارخانه‌های دیگری که سازمان دیده‌بان حقوق کارگری چین مورد بررسی قرار داده، فاقد صنف یا اتحادیه کارگری برای رسیدگی به حقوق کارگران است. البته روند رسیدگی به شکایات وجود دارد؛ اما کارگران ترجیح می‌دهند سکوت کنند. 

این اولین بار نیست که فاکسکان، چنین شرایط وحشتناکی برای کارگران ایجاد کرده است. در سال ۲۰۱۰، در کارخانه‌های فاکسکان در چین شاهد افزایش آمار خودکشی بین کارگران بودیم که قصد داشتند شرایط نامساعد کاری خود را به اطلاع مدیران کارخانه برسانند. در همان زمان فاکسکان اعلام کرد که به شرایط نامساعد رسیدگی می‌کند؛ ولی اتفاقی نیفتاد و در سال ۲۰۱۲ بیش از ۱۵۰ کارگر اعلام کردند که قصد خودکشی دارند. این اتفاق هیچ‌وقت نیفتاد؛ ولی فشار زیاد روی کارگران این کارخانه را به‌خوبی نشان می‌دهد.

آمازون

این اولین بار نیست که شاهد چنین خبرهایی هستیم، آمازون نیز چنین روش نادرستی در مورد کارگران خود در پیش گرفته است. در ماه آوریل، در نظرسنجی جیمز بلودورث، خبرنگار و محقق انگلیسی، معلوم شد برخی کارگران آمازون برای افزایش تولید و کسب درآمد بیشتر، حتی وقت ندارند در ساعت کاری برای دفع مزاج به سرویس بهداشتی مراجعه کنند. به همین دلیل در حین کار، در بطری ادرار می‌کنند تا بتوانند بیشتر کار کنند و وقتشان هدر نرود. همین مسئله در کارخانه فاکسکان دیده می‌شود که کارگران از زمان رفتن به سرویس بهداشتی استفاده نمی‌کنند تا بتوانند بیشتر کار کنند.

سازمان دیده‌بان حقوق کارگری چین به آمازون نامه‌ای نوشته و در بخشی از آن، به این نکات اشاره شده است:

گزارش‌هایی جدی از نقض حقوق کارگران توسط آمازون به دست ما رسیده است. بر اساس قانون کار، شرکت‌ها باید شرایطی ایمن و سالم برای کارگران فراهم کنند. ساعات اضافه‌کاری نباید بیشتر از مدت‌زمان مشخص‌شده باشد. حقوق کارگران باید به‌موقع و بر اساس قانون کار پرداخت شود. کلیه حقوق و مزایا و از جمله پاداش، باید بر اساس قانون کاربه کارگران پرداخت شود.
تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات