از جیمیل تا Allo: مسیر گوگل در سرویس های پیام رسان
در جریان کنفرانس Google I/O 2016، گوگل از جدیدترین اپلیکیشنهای ارتباطی خود به نامهای Allo و Duo رونمایی کرد. این دو اپلیکیشن با سرویس دستیار صوتی گوگل یکپارچهسازی شدهاند و قادر به ارائه پاسخهای هوشمند خودکار هستند. گفته میشود Allo در واقع نسل بعدی ابزارهای پیامرسانی است. Duo نیز امکان برقراری تماسهای ویدیویی را به کاربران میدهد. همچنین امکان مشاهده پیشنمایش ویدیوها در سرویس Duo با قابلیت ناکناک (Knock Knock) فراهم شده است. هر دو اپلیکیشن یاد شده جذاب به نظر میرسند و قرار است هر کدام از آنها فعالیت خود را به صورت مجزا از دیگری ادامه دهد. زمان عرضه عمومی اپلیکیشنهای پیامرسان جدید گوگل نیز تابستان خواهد بود.
اما جدا از اینکه با معرفی Allo و Duo بسیاری از کاربران هیجانزده شدهاند، این دو اپلیکیشن از نظر برخی افراد چندان جدید نیستند و این عده حس آشنایی به اپلیکیشنهای جدید ارتباطی گوگل دارند.
تا کنون گوگل چند بار تلاش کرده تا سرویس جدیدی را در زمینه ارتباطات ارائه دهد که مورد پسند کاربران قرار گیرد؟ بهبود دائمی سرویسهای ارائه شده توسط این شرکت یک نکته مثبت است اما همانطور که احتمالا میدانید گوگل از نظر تعهد ادامه فعالیت خدمات ارتباطی خود مشکلاتی دارد و تا کنون بارها شاهد لغو سرویسهای ارتباطی و اجتماعی این شرکت بودهایم.
گوگل از زمان ارائه سرویس جیمیل تا معرفی Allo و Duo تا کنون راه طولانی پیموده و در واقع میتوان گفت در این زمینه این شرکت فعالیت خود را با ارائه سرویس ایمیل آغاز کرده و حال اپلیکیشنهایی را معرفی میکند که از فناوریهای پیشرفتهای چون یادگیری ماشینی بهره میبرند. اما این کمپانی از گذشته تا به امروز چه تعداد ابزار پیامرسانی عرضه کرده است؟ در ادامه نگاهی اجمالی به این ابزارها خواهیم داشت.
جیمیل
هنگامی که بحث در مورد سرویسهای مدرن پیامرسانی است، شاید صحبت در مورد چیزی که هدف اصلی آن خدمات ایمیل است اشتباه به نظر برسد، اما در مورد گوگل، سرویس جیمیل به نوعی باعث ارتباط کاربران با یکدیگر شده است.
سال ۲۰۰۴ جیمیل دلیلی بود برای اینکه افراد ناشناس بتوانند یک حساب کاربری جدید ایجاد کنند که واقعا مشخص کننده هویت آنها باشد و سپس از سرویسهای گوگل استفاده کند. همچنین به منظور تشویق کاربران برای استفاده از این سرویس، گوگل امکاناتی مانند مکالمات هوشمند را ارائه داد. علاوه بر این به لطف فضای رایگان فراوانی که به هر کاربر اختصاص داده بود، امکان ضمیمه کردن محتوای مالتی مدیا را در جیمیل فراهم کرد.
در طول چندین سال فعالیت جیمیل، این سرویس با دیگر سرویسهای پیامرسانی گوگل یکپارچه سازی شد، اما نهایتا فقط خدمات مرتبط با ایمیل بود که در جیمیل به کار خود با جدیت کامل ادامه داد.
گوگل تاک
درحالیکه برخی از کاربران برای ارسال محتوا به دیگر افراد از ایمیل بهره میبردند، اما با این وجود برخی دیگر از کاربران پیامرسانی به صورت زنده و لحظهای را ترجیح میدادند و اینگونه بود که شاهد ارائه سرویس پیامرسانی زنده Google Talk از جانب این غول دنیای جستجوگرها بودیم.
پس از معرفی ارائه این سرویس در سال ۲۰۰۵، گوگل از آن در دیگر خدمات خود نیز استفاده کرد و از این طریق به امکان برقرای ارتباط کاربران با یکدیگر را در محیطهای بیشتری فراهم کرد. طی چند سال امکانات جدیدی به گوگلتاک افزوده شد که از آن جمله میتوان به پیامرسانی آفلاین و حتی امکان چت صوتی و تصویری اشاره کرد که البته برای استفاده از دو قابلیت آخر نیاز به نصب پلاگین مخصوص بود.
درحالیکه گوگل با معرفی سرویس هنگاوت، خدمات پیامرسانی خود را بر بستر این سرویس متمرکز میکرد، گوگلتاک نیز همچنان طرفداران خاص خود را داشت و مخصوصا پشتیبانی از کلاینتهای شخصثالث در این سرویس باعث کاربردیتر شدن آن شده بود.
پیامرسان گوگل پلاس
شاید هیچکدام از سرویسهایی که گوگل در زمینهی پیامرسانی ارائه داده بود از نظر امکانات و قابلیتها به پای گوگلپلاس نمیرسیدند. شما در گوگل پلاس میتوانید دایرههای مخصوص به افراد مختلف را ایجاد کنید و این قابلیت آنقدر خوب بود که مورد توجه فیسبوک نیز قرار گرفت، تا جایی که سرویسی مشابه با آن را ارائه داد. اما با این وجود شبکه اجتماعی گوگل پلاس چندان مورد توجه کاربران قرار نگرفت و راه اندازی این سرویس در زمانی اتفاق افتاد که بیشتر کاربران از سرویسهای موجود آن زمان راضی بودند و ترجیح میدادند از همان شبکههای اجتماعی موجود استفاده کنند.
در اصل پیامرسان گوگل پلاس Huddle نامگذاری شده بود و به کاربران این شبکه اجتماعی امکان برقراری ارتباط با مخاطبانشان را با روشی آسان فراهم میکرد. در طول چندین سال فعالیت این سرویس، گوگل همواره به دنبال این بود تا سرویسهای ارتباطی خود را گسترش دهد و اینگونه بود که این پیامرسان نیز رفته رفته جای خود را به هنگاوت داد.
هنگاوت
هنگاوت در ابتدا فقط یک بخش جدید در گوگل پلاس بود که امکان پیامرسانی ویدیویی را ارائه میداد، اما مشخصا همانند بسیاری از سرویسهای دیگر گوگل، مدتی بعد هنگ اوت نیز به صورت یک سرویس مجزا درآمد.
پس از اینکه پروژه Google Talk توسط گوگل لغو شد، این شرکت هنگاوت را به عنوان جانشینی برای آن معرفی کرد. البته در هنگاوت پشتیبانی از سرویسهای شخصثالث همانند گوگلتاک ارائه نشد ولی در عوض امکان پیامرسانی گروهی را ارائه داد و نیز جایگزین پیامرسان گوگل پلاس شد.
Google Voice
این سرویس که در واقع آن را با نام GrandCentral میشناسیم، در سال ۲۰۰۷ توسط گوگل خریداری و پس از چند سال با نام جدید Google Voice معرفی شد. این سرویس امکان استفاده از چندین خط تلفن را با یک شماره ارائه میداد و نیز قابلیتهایی را در اختیار کاربران قرار میداد که آنها را از سردرگمی در بین چند دستگاه و چند خط ارتباطی نجات میداد.
Google Voice به عنوان یک سرویس پیامرسانی تا حد زیادی به SMS وابسته بود، اما یکسری مزیت نسبت به خدمات پیام کوتاه معمول ارائه میداد. از جمله مزیتهای این سرویس، امکان ارسال SMS از طریق اتصالات دیتا بود که باعث کاهش هزینههای کاربران میشد. همچنین رابط کاربری این سرویس امکان چت آسان از طریق گوشیهای همراه را در اختیار کاربران قرار میداد.
Google Voice هنوز هم به فعالیت خود ادامه میدهد، اما اپلیکیشن این سرویس به ندرت بروزرسانی میشود و نیز به کاربران این سرویس توصیه شده تا از هنگاوت استفاده کنند. در واقع Google Voice هیچگاه به عنوان یکی از سرویسهای ارتباطی محبوب گوگل شناخته نشد.
پیامرسان (Messenger)
اگر طی چند سال گذشته، یک اپلیکیشن واقعا با رویکرد متناقض گوگل ایجاد شده باشد، آن اپلیکیشن Messenger است. Messenger یک اپلیکیشن مجزا برای مدیریت و استفاده از سرویسهای SMS و MMS در سیستمعامل اندروید است.
سیستمعامل اندروید خود دارای یک اپلیکیشن پیامرسان است که نیاز کاربران را برای استفاده از سرویسهای SMS و MMS برآورده میکند، اما از زمان انتشار نسخه کیتکت، گوگل تمامی پیامهای متنی کاربران را به هنگاوت منتقل کرد. به نظر میرسد هم اکنون هنگاوت به عنوان مرکز ارتباطات گوگل تلقی میشود.
نظر شما در مورد سرویسهای پیامرسانی و ارتباطی گوگل چیست؟ آیا اپلیکیشنهای جدید Allo و Duo میتوانند موفق ظاهر شوند؟ لطفا نظر خود را در این مورد با زومیت و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.