یاسمین مقبلی تصویر خورشیدگرفتگی را از ایستگاه فضایی ثبت کرد

یک‌شنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۰
مطالعه 2 دقیقه
تصویر گرفته‌شده از گذر ماه از مقابل خورشید به‌وسیله یاسمین مقبلی
یاسمین مقبلی، مهندس پرواز حاضر در ایستگاه فضایی بین‌المللی، با وقوع خورشیدگرفتگی حلقوی ۲۲ مهر، تصویر این رویداد را از فضا ثبت کرد.
تبلیغات

تمام علاقه‌مندان به نجوم که از خورشیدگرفتگی هفته‌ی گذشته لذت بردند، از روی زمین نظاره‌گر آسمان نبودند. شنبه ۱۴ اکتبر، مردم ساکن در امتداد باریکه‌ای از سواحل اورگن ایالات متحده به سمت جنوب شرقی این کشور تا آمریکای مرکزی و جنوبی، شاهد خورشیدگرفتگی حلقوی بودند؛ رویدادی که در جریان آن، ماه به‌جز نواری نازک و درخشان که «حلقه آتش» نامیده می‌شود، کل قرص خورشید را مسدود کرد.

بااین‌حال، بسیاری از ساکنان نواحی دیگر با خورشیدگرفتگی جزئی روبه‌رو شدند؛ به‌گونه‌ای که به‌نظر می‌آید ماه بخشی از خورشید را گاز گرفته است. ازجمله‌ی این ناظران آسمان، سرنشینان ایستگاه فضایی بین‌المللی بودند که دست‌کم یکی از آن‌ها، از جایگاه منحصربه‌فرد خود تصویر خورشیدگرفتگی اخیر را ثبت کرد.

آن عکاس خوش‌شانس، یاسمین مقبلی، فضانورد ناسا بود که اوایل شهریور به‌عنوان فرمانده‌ی مأموریت کرو ۷ سوار بر فضاپیمای دراگون اسپیس ایکس عازم ایستگاه فضایی بین‌المللی شد. مرکز پرواز فضایی مارشال ناسا در آلاباما، سه‌شنبه‌ی گذشته عکس گرفته‌شده به دست مقبلی را در شبکه‌ی اجتماعی ایکس (توییتر سابق) منتشر کرد.

مرکز پرواز فضایی مارشال در صفحه‌ی توییتر خود نوشت: «خدمه‌ی ایستگاه فضایی، خورشیدگرفتگی حلقوی ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) را از بهترین صندلی خانه (ارتفاع تقریباً ۴۲۰ کیلومتری فراز سیاره زمین) تماشا کردند. وقتی ماه از مقابل خورشید می‌گذشت، یاسمین مقبلی، مهندس پرواز [مأموریت] اکسپدیشن ۷۰ این عکس را گرفت. شما [خورشیدگرفتگی را] از کجا تماشا کردید؟»

خورشیدگرفتگی حلقوی حاصل مدار اندکی بیضوی‌شکل ماه است و زمانی اتفاق می‌افتد که ماه، خورشید و زمین برای تشکیل کسوف کامل در یک راستا قرار می‌گیرند؛ اما ماه در دورترین نقطه از سیاره‌ی ما قرار دارد و درنتیجه نمی‌تواند کل قرص خورشید را از نگاه ناظران زمینی بپوشاند.

تماشاگران آسمان در ایران برای تماشای خورشیدگرفتگی بعدی باید تا ۱۱ مرداد ۱۴۰۶ (دوم اوت ۲۰۲۷) صبر کنند. هرچند تا آن زمان خورشیدگرفتگی‌های بیشتری رخ خواهد داد، اما متأسفانه هیچ‌کدامشان از ایران و اطراف آن رؤیت‌پذیر نخواهد بود.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات