نسل چهارم پردازندههای شتابیافته (APU) سری رایزن AMD که از آنها با کدنام Renoir یاد میشود، از هستههای پردازشی ذن ۲ (Zen 2) مبتنی بر لیتوگرافی ۷ نانومتری استفاده میکنند. ساعاتی پیش مشخصات این پردازندهها در کنار بنچمارک منتسب به آنها در فضای وب فاش شد تا بهطور کلی بفهمیم قرار است با چه تراشههایی سروکار داشته باشیم.
پردازندههای شتابیافتهی خانوادهی Renoir AMD احتمالا تا پیش از آغاز نمایشگاه CES ۲۰۲۰ بهصورت رسمی معرفی خواهند شد. این پردازندهها قطعا عملکرد بسیار بهتری نسبت به APU-های نسل سوم سری Picasso خواهند داشت و بهلطف بهرهمندی از لیتوگرافی ۷ نانومتری، مصرف برقشان کمتر خواهد بود. این دو مورد در کنار یکدیگر باعث میشوند که پردازندههای شتابیافتهی نسل چهارم رایزن AMD به محصولاتی عالی و کاربردی برای نوتبوکها و حتی لپتاپهای گیمینگ تبدیل شوند.
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، پردازندههای شتابیافتهی نسل چهارم AMD قرار است دارای هستههایی با معماری ذن ۲ و لیتوگرافی ۷ نانومتری باشند؛ ناگفته نماند که نسل سوم پردازندههای شتابیافتهی AMD از هستههای مبتنی بر معماری ذن پلاس (+Zen) بهره میگیرند. پردازندههای ۷ نانومتری جدید AMD افزون بر هستههای ذن ۲ دارای ویژگیهای متعدد دیگری نیز هستند که همهی آن را میتوان به بحث گذاشت. این پردازندهها بهلطف داشتن هستههای ذن ۲ بهرهوری بسیار بهتری نسبت به پردازندههای نسل پیشین که مبتنی بر هستههای ۱۲ نانومتری ذن پلاس هستند خواهند داشت. در ضمن پردازندههای خانوادهی Renoir از موتور گرافیکی جدید و قدرتمندتری استفاده خواهند کرد؛ گفته میشود که این موتور گرافیکی یا بهطور کامل مبتنی بر معماری نوی (Navi) خواهد بود یا بهصورت هیبریدی از معماری وگا (Vega) با مجموعهای از ویژگیهای مدرن اضافی بهره خواهد گرفت.
همانطور که در اسکرینشاتهای بالا میبینید، سه پردازندهی شتابیافتهی نسل چهارم AMD همراهبا بنچمارکشان در فضای وب رؤیت شدهاند
سه پردازندهای که در اسکرینشاتهای بالا قابلمشاهده هستند، نخستین بار توسط رسانهی TechPowerUP رؤیت شدند. این رسانه میگوید که تراشههای موردبحث بهاحتمال زیاد دارای مشخصات فنی متفاوتی خواهند بود و از قدرت پردازشی متفاوتی استفاده خواهند کرد. تمامی این تراشهها ظاهرا روی مادربرد AMD Celadon-RN آزمایش شدهاند؛ این یعنی آزمایشهای فاششده، آزمایشهای داخلی AMD محسوب میشوند.
تاکنون به تعداد هستههای پردازندههای شتابیافتهی سری Renoir و همچنین نام دقیق آنها اشاره نشده است؛ با این حال از آنجایی که پردازندههای یادشده در ماه سپتامبر گذشته در بنچمارک 3DMark 11 حضور پیدا کردهاند، برخی از مشخصات فنی مربوط به آنها را میدانیم. در اسکرینشاتهای بالا میبینید که با وجود ارائهی دقیق URL مربوط به بنچمارکها، نتایج آنها پنهان شده است.
ظاهرا نخستین مدل از تراشههای جدید AMD از پردازندهای مرکزی (CPU) با فرکانس پردازشی ۱/۷ گیگاهرتز و پردازندهای گرافیکی (GPU) با فرکانس پردازشی ۱/۵ گیگاهرتز بهره میگیرد. سرعت پردازشی حافظهی پردازندهی گرافیکی این APU معادل ۲٬۶۶۶ مگاهرتز است که بهصورت غیرمستقیم به حافظهی DDR4 اشاره میکند. این مدل از پردازندههای شتابیافتهی AMD توانسته است در بنچمارک 3DMark 11 امتیاز کلی ۳٬۵۷۸ را از لحاظ عملکرد کسب کند.
دومین مدل از پردازندههای خانوادهی Renoir ظاهرا به پردازندهای مرکزی با فرکانس ۱/۸ گیگاهرتز مجهز شده است؛ در ضمن در اسکرینشاتهای بالا هیچگونه اثری از فرکانس پردازشی حافظهی گرافیکی این پردازنده و همچنین فرکانس حافظهی رم آن دیده نمیشود. این مدل توانسته است در بنچمارک 3DMark 11 امتیاز کلی ۳٬۱۴۳ را کسب کند تا در زیر پردازندهی اول قرار بگیرد.
در نهایت به مدل سوم پردازندههای شتابیافتهی جدید AMD میرسیم؛ براساس اسناد فاششده، این پردازندهی شتابیافته از پردازندهای مرکزی با فرکانس ۲/۰ گیگاهرتز و پردازندهای گرافیکی با فرکانس ۱/۱ گیگاهرتز استفاده میکند. در ضمن پردازندهی موردبحث در مقایسه با دو پردازندهی اول امتیاز کمتری را کسب کرده است (۲٬۳۷۴)؛ موضوعی که نشان میدهد با پردازندهای پایینرده سروکار داریم. البته این موضوع را میشد با نگاهی به فرکانس پردازشی CPU آن نیز حدس زد.
اخبار جدید فاششده نشان میدهند که پردازندههای حاضر در جدول زیر که همگی متعلق به خانوادهی Renior هستند از سوکت FP6 پشتیبانی خواهند کرد:
نکتهی جالبتوجه این است که ظاهرا AMD میخواهد پردازندههای مخصوص نوتبوک را با نام Ryzen 9 عرضه کند تا از این طریق به جنگ پردازندههای ۴۵ واتی Core i9 اینتل برود. بدون شک مشاهدهی رقابت بین پردازندههای Renoir شرکت AMD با پردازندههای نسل یازدهمی تایگر لیک (Tiger Lake) اینتل با لیتوگرافی ۱۰ نانومتری در سال ۲۰۲۰ دیدنی خواهد بود.
دیدگاه شما کاربران زومیت در این رابطه چیست؟
نظرات