هر آنچه درباره پردازنده‌های لپتاپ AMD رایزن باید بدانید

جمعه ۵ آبان ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۰
مطالعه 17 دقیقه
سری جدید پردازند‌ه‌های موبایل AMD با معماری ذن و پردازنده‌ی گرافیکی وگا برای رقابتی جذاب با نمونه‌های اینتل به بازار عرضه خواهند شد.
تبلیغات

ای‌ام‌دی پس از سال‌ها فعالیت به‌عنوان پردازنده‌ لپ‌تاپ‌های پایین‌رده (در اکثر مواقع)، ظاهرا سرانجام قصد دارد به‌طور جدی به مبارزه‌ با اینتل برخیزد. پردازنده‌‌های جدید ای‌ام‌دی که به نام رایزن موبایل شناخته می‌شوند، برای رقابت مستقیم با پردازنده‌های نسل هشتمی اینتل طراحی شده‌اند. AMD ادعا کرده است که تراشه‌های جدیدش در زمینه‌ی پردازش چندرشته‌ای، عملکرد بهتری نسبت به رقبایش (Core i5 و Core i7 اینتل) دارند؛ همچنین گفته‌ شده است که پردازنده‌های رایزن موبایل به لطف بهره‌گیری از واحد پردازش گرافیکی یک‌پارچه‌ی ای‌ام‌دی به نام Radeon Vega، سرعت گرافیکی بالاتری به نسبت به تراشه‌های یاد‌شده دارند.

تراشه‌های جدید AMD که در حقیقت، نسخه‌ی خاص لپ‌تاپ پردازنده‌های رده‌بالا و قدرتمند رایزن (مخصوص کامپیوترهای دسکتاپ) هستند، قرار است برای اولین بار اوایل فصل تعطیلات امسال، در داخل سه لپ‌تاپ پریمیوم و باریک قرار بگیرند. AMD گفته است که در سال ۲۰۱۸، پردازنده‌های بیشتری از این سری که بعضی از آن‌ها توان بالاتری دارند، در لپ‌تاپ‌های بیشتری به کار گرفته خواهند شد. 

طبق گفته‌ی مدیران AMD، این شرکت در ابتدا قصد دارد یک جفت پردازنده‌ی قدرتمند برای بازار لپ‌تاپ‌ عرضه کند: Ryzen 7 2700U و Ryzen 5 2500U. هر دوی این تراشه‌ها، دارای چهار هسته‌ با بهره‌گیری از معماری Zen ای‌ام‌دی هستند و پیشرفت‌های جزئی دیگری نیز به خود دیده‌اند. این تراشه‌ها با بهره‌گیری از واحد پردازش گرافیکی Radeon Vega، توانایی خوبی جهت پردازش‌های گرافیکی دارند و همه‌ی این اجزا در داخل یک تکه سیلیکون جای داده شده است. این دو پردازنده، توانی معادل ۱۵ وات دارند و در نام آن‌ها از پسوند U استفاده شده است؛ جالب است بدانید که اینتل هم برای پردازنده‌های محبوب ۱۵ واتی خود از همین پسوند استفاده می‌کند. این یعنی AMD با ساخت این تراشه‌ها، درست همان‌ بازار نوت‌بوک‌های سبک و باریکی را که اکنون از پردازنده‌های ۱۵ واتی اینتل استفاده می‌کنند هدف قرار داده است. این کمپانی با قرار دادن واحد پردازش گرافیکی Vega در این تراشه‌ها، قصد دارد توجه گیمرها را نیز به خود جلب کند و آن‌ها را به خرید پردازنده‌های جدیدش ترغیب کند. ای‌ام‌دی همچنین گفته است که در این تراشه‌های جدید، با به کار بردن برخی فناوری‌ها، به مصرف کمتر باتری کمک کرده است.

مشخصات

Ryzen 5 2500U با Vega 8

Ryzen 7 2700U با Vega 10

پردازنده

چهار هسته با فناوری پردازش موازی چند ترد، فرکانس پایه ۲ گیگاهرتز، حداکثر فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز، هسته‌های ذن، فناوری ساخت ۱۴ نانومتری

چهار هسته با فناوری پردازش موازی چند ترد، فرکانس پایه ۲ گیگاهرتز، حداکثر فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز، هسته‌های ذن، فناوری ساخت ۱۴ نانومتری

پردازنده گرافیکی

وگا ۸، هشت واحد پردازشی، حداکثر فرکانس ۱۱۰۰ مگاهرتز

وگا ۱۰، ۱۰ واحد پردازشی، حداکثر فرکانس ۱۳۰۰ مگاهرتز

TDP

۱۵ وات

۱۵ وات

پشتبانی از حافظه DRAM

تا DDR4-2400

تا DDR4-2400

حافظه کش L2

۵۱۲ کیلوبایت به ازای هر هسته

۵۱۲ کیلوبایت به ازای هر هسته

حافظه کش L3

۱ مگابایت به ازای هر هسته

۱ مگابایت به ازای هر هسته

ترانزیستور

۴.۹۵ میلیارد

۴.۹۵ میلیارد

این دو APU جدید AMD، دارای یک CPU با چهار هسته‌ خواهند بود و توان بالایی در پردازش چندرشته‌ای (Multi-Threading) و در مجموع، هشت عدد ترد (Thread) در خود دارند. نرخ کلاک پایه‌ی این پردازنده‌‌های جدید در بازه‌ی ۲ گیگاهرتز تنظیم می‌شود؛ این درحالی است که AMD ادعا کرده توانایی پایه‌ی تمامی هسته‌ها، بالاتر از این مقدار است (در ادامه‌ی مقاله، بیشتر در این‌باره توضیح خواهیم داد). گفته شده که فرکانس بوست CPU برای دو پردازنده‌ی Ryzen 7 2700U و Ryzen 5 2500U به ترتیب ۳.۸ گیگاهرتز و ۳.۶ گیگاهرتز است که این مقدار برای یک پردازنده‌ی ۱۵ واتی، رقم بسیار بالا و مناسبی به شمار می‌رود. طبق اعلام AMD، تولیدکنندگان دستگاه‌ها می‌توانند از این تراشه‌های جدید در حالات قابل‌ تنظیم TDP (از ۹ تا ۲۵ وات) استفاده کنند. تصور ما این است که این حالات مختلف، توانایی تغییر فرکانس این پردازنده‌ها را ندارند؛ اما می‌توانند صرفا روی پروفایل توربو تأثیر بگذارند.

ای ام دی رایزن موبایل

چهار هسته‌ی به‌کاررفته در پردازنده‌های رایزن موبایل، در داخل یک واحد تجمیع هسته‌‌ (CCX) جای می‌گیرند و به همین دلیل دیگر شاهد تأخیر CCX به CCX در پردازنده‌های دسکتاپ که از CCX دوگانه یا دو واحد تجمیع هسته‌ بهره می‌برند، نخواهیم بود. در پردازنده‌های رایزن موبایل به جای داشتن ۲ مگابایت کش L3، به ازای هر هسته فقط ۱ مگابایت کش L3 وجود دارد؛ یعنی در مجموع در این پردازنده‌ها، ۴ مگابایت کش L3 قرار داده شده است. هسته‌های Zen ای‌ا‌م‌دی از انواع کش‌های L3 Victim استفاده می‌کنند که البته این کار ممکن است تأثیر اندکی در عملکردهای وابسته به سی‌پی‌یو داشته باشد؛ با این‌حال وقتی بحث ما به استفاده از گرافیک مجتمع می‌رسد، سرعت این کش‌های L3 اهمیت پیدا می‌کند.

در داخل تراشه‌های رایزن موبایل، از ۱۱ واحد پردازشی Vega استفاده شده است که البته Ryzen 7 2700U توانایی استفاده از ۱۰ عدد آن‌ها و Ryzen 5 2500U توانایی استفاده از ۸ عدد آن‌ها را دارد. 

در داخل تراشه‌های رایزن موبایل، از ۱۱ واحد پردازشی Vega استفاده شده است

واحد‌های گرافیکی این دو تراشه، به ترتیب Vega 10 و Vega 8 نامیده می‌شوند. AMD قصد ندارد برای این تراشه‌ها، فرکانس‌های پایه‌ای که در ابتدای مقاله گفتیم ارائه دهد؛ اما حداکثر فرکانس کاری این واحد‌های گرافیکی، به ترتیب ۱۳۰۰ و ۱۱۰۰ مگاهرتز خواهد بود. یکی از نکاتی که AMD تأکید ویژه‌ای بر آن دارد، توانایی انتقال توان بین CPU و GPU است؛ فرآیندی که باعث می‌شود همیشه، بالاترین حد عملکرد برای این تراشه‌ها مهیا شود. هر دوی این پردازنده‌ها قرار است از رم دوکاناله‌ی DDR4-2400 استفاده کنند؛ البته طبق اعلام رسمی AMD وجود یا عدم وجود ماژول‌های دوگانه‌ی رم در دستگاه‌ها، به کمپانی‌های سازنده‌ی لپ‌تاپ‌ها بستگی دارد. با توجه به برخی از بازخوردهای رسیده از سوی کمپانی‌های سازنده، عموم این شرکت‌ها محصولات خود را با یک ماژول رم عرضه می‌کنند. تراشه‌های رایزن موبایل ای‌ام‌دی برای برقراری ارتباط بین GPU و CPU از فناوری Infinity Fabric بهره می‌برند؛ این فناوری با نصف نرخ کلاک رم اجرا می‌شود و ای‌ام‌دی گفته است که نسبت به PCIها، پهنای باند بهتر و تأخیر کمتری ارائه می‌دهد.

طی هفته‌های آینده و با برگزاری کنفرانس‌های مختلف نهایتا خواهیم فهمید دقیقا کدام‌یک از لپ‌تاپ‌ها قرار است به پردازنده‌های رایزن موبایل تجهیز شوند؛ با این‌حال فعلا بر اساس گفته‌های AMD، سه لپ‌تاپ سبک و باریک از این پردازنده‌ها بهره خواهند برد؛ اچ‌پی Envy X360، ایسر سوئیفت ۳ و لنوو Ideapad 720S. 

لپ تاپ اچ پی ENVY ایکس 360

لپ‌تاپ اچ‌پی Envy ایکس ۳۶۰ 

در میان این سه لپ‌تاپ، اچ‌پی Envy ایکس ۳۶۰، بزرگ‌ترین نمونه به‌حساب می‌آید؛ این لپ‌تاپ نمایشگر ۱۵.۶ اینچی با رزولوشن 1080p و از نوع IPS دارد؛ از رم دوکاناله‌ی DD4-2400 بهره می‌برد و باتری‌ با ظرفیت معادل ۵۵.۸ وات‌ ساعت وظیفه‌ی تأمین توان مورد نیاز لپ‌تاپ را برعهده دارد. ایکس ۳۶۰ از حافظه‌ی ۵۱۲ گیگابایتی از نوع SSD یا ۱ ترابایتی از نوع HDD بهره می‌برد. این لپ‌تاپ با داشتن حدود ۲ کیلوگرم وزن، اندکی سنگین به نظر می‌رسد؛ اما بد نیست بدانید که لپ‌تاپ Envy ایکس ۳۶۰ (همانطور که می‌شود از روی نامش حدس زد) دارای لولای چرخشی است و این یعنی می‌توانید از آن به‌عنوان یک تبلت استفاده کنید؛ چرا که این لپ‌تاپ، نمایشگری لمسی دارد. اچ‌پی Envy ایکس ۳۶۰ دارای پورت یو‌اس‌بی نوع سی (USB-C) است و در هنگام عرضه در ماه نوامبر‌ سال جاری، ۶۹۹ دلار قیمت خواهد داشت.

لنوو ایدیاپد 720 اس

لپ‌تاپ لنوو ایدیاپد ۷۲۰ اس

لپ‌تاپ لنوو ابعادی کوچک‌تر از اچ‌پی Envy ۳۶۰ ایکس دارد و طبعا وزنش هم کمتر است. آیدیاپد ۷۲۰ اس (Ideapad 720S) با داشتن تنها ۱.۱۴ کیلوگرم وزن، بسیار سبک است و در دو مدل مختلف عرضه می‌شود که یکی از آن‌ها دارای نمایشگر ۱۳.۳ اینچی 1080p از نوع IPS و دیگری دارای نمایشگر ۱۳.۳ اینچی با وضوع تصویر 4K از نوع IPS است. همچنین این لپ‌تاپ در دو نسخه و با هر دو پردازنده‌‌ی Ryzen 7 2700U و Ryzen 5 2500U به بازار عرضه خواهد شد. ایدیاپد ۷۲۰ اس -همچون اکثر نوت‌بوک‌های محبوب بازار- از طراحی زیبایی در لبه‌ها برخوردار است و در ضخیم‌ترین نقطه‌ی بدنه‌، ضخامتی برابر با ۱.۲۷ سانتی‌متر دارد و مدت‌ها است لپ‌تاپی با چنین ضخامت اندک و پردازنده‌‌ی ای‌ام‌دی، به بازار عرضه نشده است. لنوو ایدیاپد ۷۲۰ اس دارای یک باتری با ظرفیت ۴۸ وات‌ ساعت و پورت یو‌اس‌بی نوع سی خواهد بود. همچنین گفته شده است که این نوت‌بوک، از حافظه‌ی ۱ ترابایتی از نوع SSD بهره می‌برد. شاید ضعیف‌ترین بخش این لپ‌تاپ، میزان رم آن باشد. لنوو در این لپ‌تاپ از رم تک‌کاناله‌ی DDR4-2133 استفاده کرده و گفته است که امکان ارتقاء آن به دوکاناله در آینده وجود ندارد. 

ایسر سوئیفت 3

لپ‌تاپ ایسر سوئیفت ۳

سوئیفت ۳ تفاوت‌های اندکی با دو لپ‌تاپ بالا دارد. این لپ‌تاپ دارای نمایشگر ۱۵ اینچی 1080p خواهد بود که البته لمسی نیست. همچنین جدید‌ترین محصول ایسر از ۲۵۶ گیگابایت حافظه‌ی ذخیره‌سازی از نوع SSD برخوردار خواهد بود. 

رایزن موبایل چه ویژگی‌های جدیدی دارد؟

علاوه‌ بر مشخصاتی که AMD از پردازنده‌های لپ‌تاپ جدید خود اعلام کرده، برخی از معیارهای عملکرد مرتبط به این پردازنده‌ها نیز در دسترس قرار گرفته است. به گفته‌ی AMD برخی از این پردازنده‌ها از فناوری اختصاصی SenseMI نیز بهره خواهند برد.

توجه: تمامی بنچمارک‌هایی که در ادامه‌ی این مطلب می‌آیند، از سوی ای‌ام‌دی منتشر شده‌اند و برای صحبت در مورد دقیق بودن این نتایج، باید یک مدل از این پردازنده‌‌ها را تهیه کنیم و مورد بررسی قرار دهیم.

ای‌‌ام‌دی و هدف‌گذاری برای عملکرد بهتر

وقتی‌که شرکت‌های مختلف، محصولات جدید خود را روانه‌ی بازار می‌کنند، همواره نتایج چندین بنچمارک مختلف را نیز با آن‌ها ارائه می‌کنند؛ چنین نتایجی معمولا توسط کارشناسان همین شرکت‌ها و طی آزمایش‌های داخلی به دست می‌آیند و به همین دلیل، تا زمان عرضه‌ی آن‌ها به بازار نمی‌توان در مورد میزان دقیق بودن این نتایج نظری ارائه داد.

«دادن یک وعده و دستیابی به نتیجه‌ی بالاتر از آن» خط مشی همیشگی AMD بوده است. برای مثال می‌توان به عرضه‌ی سری Zen اشاره کرد؛ AMD به‌ هنگام معرفی این پردازنده‌ها، قول بهبود ۴۰ درصدی توان پردازشی دستورالعمل‌ بر کلاک نسبت به انواع قدیمی‌تر این شرکت داده بود؛ اما زمانی که این پردازنده‌ها در اوایل سال ۲۰۱۷ روانه‌ی بازار شدند، شاهد عملکردی ۵۲ درصدی از سوی آن‌ها بودیم. 

به گفته‌ی AMD این شرکت موفق به دستیابی به تمامی اهداف تعیین‌شده در زمینه‌ی طراحی رایزن موبایل است. ظاهرا پردازنده‌های سری رایزن موبایل قرار است نسبت به نسل پیشین خود، تا ۲۰۰ درصد عملکرد سی‌پی‌یو بالاتر، ۱۲۸ درصد عملکرد جی‌پی‌یو بهتر و البته ۵۸ درصد مصرف انرژی کمتری داشته باشد.

ای ام دی رایزن موبایل

این نتایج به‌خوبی قانون «دادن یک وعده و دستیابی به نتیجه‌ی بالاتر از آن» AMD را به رخ می‌کشند؛ چرا که این کمپانی پیش‌تر در رویداد AMD Analyst، قول ۵۰ درصد افزایش عملکرد سی‌پی‌یو، ۴۰ درصد افزایش عملکرد جی‌پی‌یو و ۵۰ درصد کاهش مصرف انرژی داده بود.

با نگاهی مختصر به این اعداد متوجه می‌شویم که افزایش ۲۰۰ درصدی عملکرد سی‌پی‌یو، به‌طور مستقیم به دو برابر شدن تعداد هسته‌ها و Thread-ها و همچنین افزایش IPC ارتباط دارد. همانطور که پیش‌تر اشاره شد، ای‌ام‌دی در رویداد AMD Analyst قول افزایش عملکرد ۵۰ درصدی برای تراشه‌های جدیدش داده بود؛ احتمالا غول فناوری نیمه‌رساناها در آن زمان توانایی افزایش IPC نداشته و انتظارات خود را بر پایه‌ی دو برابر کردن تعداد هسته‌ها و تردها تعریف کرده است. تراشه‌ی Ryzen 7 2700U موفق شد در بنچمارک Cinebench R15 امتیاز ۷۱۹ کسب کند؛ این در حالی است که FX-9800P (نسل قبلی این پردازنده‌ها) توانسته بود امتیاز ۲۴۰ کسب کند. با تقسیم ۷۲۰ بر ۲۴۰ به عدد ۳ می‌رسیم؛ یعنی ۳ برابر قدرت بیشتر؛ یا به‌عبارتی دیگر، ۳۰۰ درصد قدرت بیشتر. فرکانس اوج پردازنده‌های رایزن موبایل از ۷۵۸ مگاهرتز (در نسل قبل) به حدود ۱۳۰۰ مگاهرتز رسیده است، یعنی با افزایشی ۷۰ درصدی روبه‌رو شده است. 

ای‌ام‌دی شدیدا به قانون «دادن یک وعده و دستیابی به نتیجه‌ی بالاتر از آن» اعتقاد دارد

در بنچمارک FutureMark نتایج جالب و قابل‌ پیش‌بینی به دست آمد؛ Ryzen 7 2700U توانست امتیاز ۹۱۵ کسب کند و از آن طرف، FX-9800P موفق به کسب امتیاز ۴۰۰ شد. باز هم با تقسیم این دو بر یک‌دیگر، متوجه افزایش ۲.۲۹ برابر (۱۲۹ درصد) قدرت رایزن موبایل می‌شویم.

در بنچمارک Cinebench R15 و در حالت MultiThreaded، پردازنده‌ی رایزن ۷ تنها ۱۵۹۴ ژول انرژی مصرف کرد؛ این رقم برای FX-9800P، معادل ۲۷۸۲ ژول بود؛ با تقسیم این دو بر یک‌دیگر، متوجه این می‌شویم که رایزن ۷ حدودا ۵۸ درصد کمتر انرژی مصرف کرده است.

با نگاهی کلی به عملکرد سی‌پی‌یو و میزان مصرف انرژی، به این نتیجه می‌رسیم که پردازنده‌های رایزن ۷، بهبود زیادی به خود دید‌ه‌اند: ۲۷۰ درصد عملکرد به ازای هر وات انرژی. این رقم، بسیار تحسین‌برانگیز است.

عملکرد در کارهای معمولی

ای‌ام‌دی برخی نتایج مربوط به بنچمارک‌های تراشه‌های جدیدش را برای عملکردهای معمولی منتشر کرده و در بخشی جداگانه، به سرعت اجرای نرم‌افزارها پرداخته است. 

ای ام دی رایزن موبایل

مقایسه‌ی عملکرد سه پردازنده‌ی ای‌ام‌دی رایزن ۷ 2700U (رنگ نارنجی)، ای‌ام‌دی رایزن ۵ 2500U (رنگ قهوه‌ای) و ای‌ام‌دی اف‌ایکس 9800P (رنگ خاکستری) در اجرای اپلیکیشن‌ها - همانطور که می‌بینید، ظاهرا پردازنده‌های رایزن موبایل، اپلیکیشن‌ها را تا ۴۱ درصد سریع‌تر اجرا می‌کنند

ای‌ام‌دی گفته است که کاربران می‌توانند به‌هنگام اجرای اپلیکیشن‌هایی که در تصویر بالا قابل رؤیت هستند، انتظار سرعت ۲۰ تا ۴۰ درصد بیشتر داشته باشند. انتظار داشتیم که AMD نتایج مربوطه را دقیق‌تر و با جزئیات بیشتری اعلام کند؛ مثلا می‌توانست در قالب یک ویدیو، نحوه‌ی اجرا شدن و کار با نرم‌افزار سنگینی مثل فتوشاپ را مقایسه کند.

ای ام دی رایزن موبایل

مقایسه‌ی عملکرد پردازنده‌های ای‌ام‌دی رایزن ۷ 2700U (رنگ نارنجی)، ای‌ام‌دی رایزن ۵ 2500U (رنگ قهوه‌ای)، اینتل Core i7-8550U (رنگ آبی) و ای‌ام‌دی اف‌ایکس 9800P (رنگ قرمز)

ای‌ام‌دی برای مقایسه‌ی پردازنده‌های بالا، از بنچمارک‌های POV-Ray ،PCMark 10 ،TrueCrypt و Passmark استفاده کرده است. در تمامی این بنچمارک‌ها به جز Passmark، ای‌ام‌دی نشان داده است که هر دو پردازنده‌ی رایزن ۷ و رایزن ۵ توانسته‌اند عملکردی بهتر از پردازنده‌ی نسل هشتمی چهار هسته‌ای اینتل Kaby Lake-R داشته باشند. البته ای‌ام‌دی در این بررسی‌ها، از پردازنده‌ی Core i5-8250U نیز استفاده کرده بود که بنا به دلایلی، جزئیات آن را در تصویر بالا قرار نداده است؛ به جای آن، می‌توانید در جدول زیر مقایسه‌ی کامل این پردازنده‌ها را ببینید:

پردازنده/بنچمارک

PovRay 3.7

PCMark 10

TrueCrypt

Passmark 9

Ryzen 7 2700U

1320

3102

4.60

3316

Ryzen 5 2500U

1192

2693

3.55

3254

Core i7-8550U

1101

2533

3.30

3550

Core i5-8250U

1195

2814

3.50

3696

FX-9800P

663

1907

1.85

1887

نکته‌ی جالب‌ توجه این است که در تمامی این بنچمارک‌ها، پردازنده‌ی Core i5 توانسته امتیاز بیشتری نسبت به پردازنده‌ی Core i7 کسب کند. در این بررسی‌ها، پردازنده‌ی Core i7 در داخل یک لپ‌تاپ ایسر اسپین ۵ و Core i5 در داخل لپ‌تاپ ایسر سوئیفت ۳ قرار داشت و تفاوتِ  ایجاد‌شده، ظاهرا به همین موضوع ربط دارد. Core i5 حتی موفق شد در تمامی بنچمارک‌ها به‌جز TrueCrypt از پردازنده‌ی رایزن ۵ نیز پیشی بگیرد. احتمالا به همین دلیل، ای‌ام‌دی نتایج این پردازنده را در تصویر بالا قرار نداده است. 

ای‌ام‌دی سعی کرده است اثبات کند که پردازنده‌های جدیدش حتی در مقایسه با رقبای هم‌رده که دارای چهار هسته هستند نیز عملکرد بهتری دارند:

ای ام دی رایزن موبایل

ای‌ام‌دی گفته است که پردازنده‌ی ۱۵ واتی رایزن ۷ موفق شده است در بنچمارک Cinebench R15، پردازنده‌ی ۹۱ واتی Core i5 را با اختلافی ۸ درصدی، شکست دهد. هدفی که ای‌ام‌دی از انجام این مقایسه می‌خواهد به آن برسد، این است که به کاربران بفهماند پردازنده‌های جدیدش واقعا قدرتمند هستند. همانطور که در بالا می‌بینید، پردازنده‌ی Core i5-7600K توانسته است با داشتن چهار هسته و چهار Thread، امتیاز ۶۶۲ کسب کند و این رقم برای پردازنده‌ی ای‌ام‌دی رایزن ۷ با مشخصاتی مشابه، ۷۰۷ بوده است. البته اینتل پردازنده‌های قدرتمند دیگری هم دارد؛ برای مثال پردازنده‌ی ۳۵ واتی Core i7-7700T در تست‌هایی مشابه موفق به کسب امتیاز ۷۷۷ شده است. ای‌ام‌دی به‌خوبی توانسته در یک پردازنده‌ی ۱۵ واتی کوچک، عملکردی در حد و اندازه‌‌ی پردازنده‌های دسکتاپ ایجاد کند.

عملکرد در اجرای بازی‌ها

یکی از نقاط قوت تراشه‌های موبایل Carrizo و Bristol Ridge کمپانی ای‌ام‌دی در سال‌های اخیر، در زمینه‌ی اجرای بازی‌ها بوده است. تا حدی که این پردازنده‌ها موفق شده‌اند بدون نیاز به کارت گرافیک مجزا، عده‌ی کثیری از بازی‌های eSport را بدون کاهش نرخ فریم، اجرا کند. البته با وجود ۳۵ واتی بودن این پردازنده‌ها، دستیابی به چنین نتایجی کاملا منطقی بود. 

ای‌ام‌دی با ساخت رایزن موبایل نشان داده است که به عملکرد در اجرای بازی‌ها اهمیت می‌دهد؛ چرا که استفاده از این پردازنده، به معنای دستیابی به نرخ فریم بالاتر و همچنین کیفیت تصویر بهتر است.

ای ام دی رایزن موبایل

عملکرد پردازنده‌های رایزن موبایل در بازی‌های Quake Champions ،Counter Strike: Global Offensive ،Overwatch ،Dota 2 و League Of Legends

نتایج بالا از لپ‌تاپ اچ‌پی Envy ایکس ۳۶۰ با پردازنده‌ی رایزن 2700U 7 و گرافیک Vega 10 به همراه رم دوکاناله به دست آمده‌اند. متأسفانه ای‌ام‌دی هیچ مقایسه‌ای با نسل قبل پردازنده‌ها در زمینه‌ی گیمینگ انجام نداده؛ اما این کمپانی گفته است که توانسته در بازی Leauge of Legends با کیفیت 1080p و قرار دادن تنظیمات روی Medium، نرخ فریمی معادل ۶۰ دریافت کند. همچنین اعلام شده است که بازی‌های دوتا ۲ (با کیفیت 1080p و تنظیمات در بالاترین حد) و همچنین CS:GO (با کیفیت 1080p و تنظیمات در حالت Medium) با نرخ فریم ۵۰ اجرا شده‌اند.

در نگاه اول، این نتایج آن‌چنان که باید، تحسین‌برانگیز نیستند؛ چرا که دستیابی به نرخ فریم ۵۰ یا ۶۰، امروزه به یک امر عادی تبدیل شده است. از طرفی دستیابی به این نرخ فریم‌ها با چنین تنظیماتی، زیاد کار بزرگی به نظر نمی‌رسد. برای اظهار نظر دقیق در این مورد، بهتر بود که ای‌ام‌دی نتایج مقایسه‌ی آن را با دیگر پردازنده‌ها نیز منتشر می‌کرد.

فناوری SenseMI

وقتی ای‌ام‌دی پردازنده‌های دسکتاپ سری Zen را روانه‌ی بازار کرد، از پنج فناوری جدید نیز رونمایی کرد و همه‌ی آن‌ها را با هم SenseMI نامید. در ادامه به‌طور خلاصه، این فناوری‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

  • فناوری Pure Power: مجموعه‌ای از حسگرها برای بهینه‌سازی مصرف انرژی.
  • فناوری Precision Boost: چگونگی افزایش فرکانس کاری.
  • فناوری Extreme Frequency Range: هر موقع امکانش بود، فرکانس کاری از حد ماکسیمم توربو نیز بالاتر می‌رود.
  • فناوری Neural Net Prediction: با استفاده از فناوری شبکه‌ی عصبی، عملکرد نرم‌افزارها پیش‌بینی و بدین ترتیب داده‌های لازم بارگذاری می‌شود.
  • فناوری Smart Prefetch: مجموعه‌ای متشکل از الگوریتم‌ها که برای بالا بردن سطح Prefetch با هم کار می‌کنند.

در پردازنده‌های رایزن موبایل، هر یک از این فناوری‌ها با بهبودهایی روبه‌رو می‌شوند.

ویژگی Precision Boost 2

بسیاری از الگوریتم‌های توربوی پردازنده‌ها با سنجش تعداد هسته‌ها و تردهای آن‌ها کار می‌کنند و بر اساس میزان انرژیِ  موجود، ولتاژ خاصی به آن می‌دهند. 

ای ام دی رایزن موبایل

ای‌ام‌دی برای پردازنده‌های رایزن موبایل، مدل جدید توربو را طراحی کرده است. وقتی که سیستم در حالت P0 توربو قرار گیرد، از الگوریتم جدید توربو استفاده می‌کند؛ این الگوریتم جدید بر اساس درجه حرارت سی‌پی‌یو، جریان ورودی و میزان بار آن، کار می‌کند. این الگوریتم حتی چیزهای مثل حسگرهای گرمایی خارجی و عمر باتری را نیز در نظر می‌گیرد و بهترین فرکانس توربو را ارائه می‌دهد. این الگوریتم می‌تواند همچون الگوریتم‌های به‌کاررفته در پردازنده‌های دسکتاپ عمل کند و تأثیر بسزایی در عملکرد گیمینگ داشته باشد. این احتمال وجود دارد که ویژگی Precision Boost 2 برای نسل‌های بعدی پردازنده‌های رایزن دسکتاپ ای‌ام‌دی نیز طراحی شود.

ویژگی‌های رمزگذاری و رمزگشایی

AMD از ویژگی «رمزگذاری و رمزگشایی» پردازنده‌ی گرافیکی Vega به‌طور کامل در رایزن موبایل استفاده کرده است. بزرگ‌ترین مزیت این کار، این است که پردازنده‌های رایزن موبایل توانایی این را دارند که کدک VP9 راکه توسط یوتیوب استفاده می‌شود رمزگشایی کند. 

ای ام دی رایزن موبایل

ممکن است از خود بپرسید که چرا AMD در نام پردازنده‌های جدیدش به‌جای استفاده از عدد ۱۰۰۰ (مثل پردازنده‌های دسکتاپ) از عدد ۲۰۰۰ استفاده کرده است. ظاهرا در ابتدا قرار بوده تمامی پردازنده‌های سری رایزن حتی پردازنده‌های موبایل، در نامشان عدد ۱۰۰۰ به کار برود. اما پاسخ جالبی برای این موضوع وجود دارد. طبق گفته‌ی رسمی AMD، این شرکت بیشتر ایده‌هایی که می‌خواست آن‌ها را در پردازنده‌های دسکتاپ رایزن قرار دهد (اما موفق به انجام این کار نشده است) سرانجام در رایزن موبایل به کار گرفته است که از میان آن‌ها می‌توان به Precision Boost 2 اشاره کرد. گرچه معماری Zen این سری هیچ تغییری به خود ندیده است؛‌ اما چون ای‌ام‌دی تغییرات جدید زیادی در رایزن موبایل داده و می‌خواسته به کاربران این موضوع را نشان دهد، این پردازنده‌ها را با عدد ۲۰۰۰ معرفی کرده است؛ به همین دلیل است که به جای Ryzen 7 1700U، پردازنده‌ی Ryzen 7 2700U را داریم. 

ای ام دی رایزن موبایل

ای‌ام‌دی فعلا با کمپانی‌های اچ‌پی، لنوو و ایسر برای قرار دادن این پردازنده‌ها در لپ‌تاپ‌های آن‌ها، قرارداد همکاری امضا کرده است. تا لحظه‌ی نگارش این مقاله، تنها اچ‌پی در مورد برنامه‌های همکاری آینده‌‌ی خود با AMD برای این پردازنده‌ها سخن گفته است. هیچ‌یک از سه لپ‌تاپی که قرار است به رایزن موبایل تجهیز شوند، لپ‌تاپ‌های پرچم‌دار نیستند؛ با این حال قیمت آن‌ها در بازه‌ی ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار قرار دارد و در میان آن‌ها مشخصاتی مثل نمایشگر 4K، حافظه‌ی ۱ ترابایتی SSD و باتری‌های ۴۸ تا ۵۵ وات‌ ساعتی دیده می‌شود که همگی مشخصه‌های خوبی هستند.

ای‌ام‌دی برای دستیابی به فروش خوب برای پردازنده‌های رایزن موبایل، باید موانع متعددی را از پیش رو بردارد

AMD برای دستیابی به فروش خوب برای پردازنده‌های رایزن موبایل باید موانع متعددی را از پیش رو بردارد. نخست این‌که این‌ کمپانی باید به فروشندگان بفهماند که رایزن موبایل یک پردازنده‌ی قدرتمند است؛ چرا که اگر زمانی که این پردازنده روانه‌ی بازار می‌شود، فروشندگان به چشم یک محصول پایین‌رده به آن نگاه کنند، قطعا آن را برای خرید به مشتریانشان پیشنهاد نخواهند کرد.

دوم، ای‌ام‌دی باید قدرتمند بودن رایزن موبایل را وارد اذهان عمومی کند. بعد از سال‌ها اشتباه در زمینه‌ی پردازنده که منجر به بازخوردهای منفی از سوی کاربران شده است، ای‌ام‌دی باید این کاربران را برای استفاده از رایزن موبایل متقاعد کند و به آن‌ها بفهماند که رفتن به‌سوی دستگاه‌هایی که در قلب تپنده‌شان از پردازنده‌های ای‌ام‌دی استفاده می‌کنند، کاری منطقی و درست است و ارزشش را دارد.

سوم، AMD باید رویه‌ی خود را در بازار تغییر دهد. درحالی‌که این روزها اینتل در تلاش است تا ویژگی‌های جدیدی ارائه دهد، ای‌ام‌دی رویکردی متفاوت دارد و به دنبال این است که به همه بفهماند که به اندازه‌ی اینتل، در کارش خوب است. 

دیدگاه شما در این‌باره چیست؟ به نظر شما آیا پردازنده‌های سری رایزن موبایل می‌توانند در بازار موفق عمل کنند؟

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات