طراحی پنل پشتی لپ‌تاپ گیمینگ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

بررسی Raider GE78 HX ام‌اس‌آی؛ لپ‌تاپی با قدرت دسکتاپ

یک‌شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۰
مطالعه 36 دقیقه
آیا تابه‌حال لپ‌تاپی با قدرت دسکتاپ را متصور شده‌اید؟‌ عملکرد محصول نهایی چگونه خواهد بود؟ MSI با Raider GE78 HX به‌ این سؤال پاسخ می‌دهد.
تبلیغات

در سال‌های دور یعنی اوایل دهه ۷۰ میلادی، واژه «کامپیوتر قابل‌حمل» تعریفی متفاوت از آنچه امروزه با نام لپ تاپ می‌شناسیم، داشت. کامپیوترهای قابل‌حمل درواقع دستگاه‌هایی کوچک‌تر از کامپیوتر عادی بودند که بعضاً برای استفاده از آن نیاز به برق شهری داشتید و در مدل‌هایی چون IBM 5100، وزنشان به ۲۵ کیلوگرم می‌رسید!

حتی با معرفی محصول انقلابی Osborne I نیز خبری از باتری نبود؛ تا اینکه در سال ۱۹۸۱ شرکت Epson موفق شد با معرفی HX-20، کامپیوتری قابل‌حمل، مجهز به ۴ باتری قابل شارژ را به تولید انبوه برساند که همچنان با دستگاهی ایدئال فاصله زیادی داشت.

روند تکامل کامپیوترهای قابل‌حمل ادامه داشت و در نهایت در سال ۱۹۸۳ محصولی با نام Dulmont Magnum تولید شد و بنیان‌گذار دستگاه‌هایی شد که امروزه با نام لپ‌تاپ می‌شناسیم؛ لپ‌تاپی با وزن ۴٫۸ کیلوگرم که نمایشگر آن مشابه مدل‌های امروزی با یک لولا به بدنه اصلی متصل شده بود. از آن زمان تاکنون، با اینکه مکانیزم ظاهری لپ‌تاپ‌ها تغییر انقلابی‌ای را تجربه نکرده‌اند؛ اما از نظر قدرت سخت‌افزاری، میلیون‌ها بار سریع‌تر شده‌اند.

در این مسیر ۴۰ ساله، بشر همواره به‌دنبال راهی برای ارائه قدرت کامپیوترهای دسکتاپ در قالب محصولی جمع‌و‌جور یا به‌اصطلاح کامپکت بود؛ هدفی که با معرفی پردازنده‌های نسل سیزدهمی اینتل و سری RTX 40 گرافیک انویدیا، بیش از پیش به تحقق آن نزدیک شده‌ایم. شرکت چندملیتی MSI نیز برای دستیابی به همین هدف، لپ‌تاپ Raider GE78 HX را معرفی کرده است.

در حقیقت Raider GE78 HX با تکیه به قدرت بالایی که دارد، به‌راحتی می‌تواند خود را به‌عنوان محصولی دسکتاپ معرفی کند که از نظر ابعاد و وزن در کلاس دسکتاپ‌ها قرار می‌گیرد! بنابراین با محصولی طرف هستیم که قرار است بیشتر عمر خود را به‌صورت داک‌شده و روی میز بگذراند تا اینکه در کوله درحال منتقل شدن از نقطه‌ای به نقطه دیگر باشد. با همین پیش‌زمینه به‌سراغ بررسی محصول قدرتمند تایوانی‌ها می‌رویم. با زومیت همراه باشید.

بررسی ویدیویی لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

تماشا در یوتیوب

طراحی و کیفیت ساخت لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

سال گذشته و هنگام بررسی لپ‌تاپ گیمینگ Stealth GS77 با سطحی از توان مهندسی و طراحی MSI روبه‌رو شدم که پیش‌ از آن در محصولات دیگر این شرکت ندیده بودم. راستش را بخواهید پیش‌ از‌ آن در ذهن من، واژه MSI با «اضافه‌کاری» مترادف شده بود؛ به‌این‌معنی که کارهای اضافه طراحان این شرکت درنهایت سبب تولید محصولی می‌شد که نه آنقدر مدرن و جدید بود و نه آنقدر قدیمی و از مد افتاده! به‌بیان ساده‌تر، کلیّتِ طراحی محصولات قابل قبول و بعضا خوب بود، اما استفاده از برخی المان‌های اضافی، باعث می‌شد تا محصول نهایی کمی «نچسب» شود.

طراحی لپ‌تاپ Stealth GS77 فاقد المان‌های اضافی بود و همین سادگی در طراحی باعث شده بود تا با محصولی کاملا جذاب و پرابهت روبه‌رو باشیم که ظاهر آن به‌نوعی منعکس کننده قدرت سخت‌افزاری آن بود.

متأسفانه MSI در طراحی لپ‌تاپ Raider GE78 HX از الگوهای Stealth GS77 پیروی نمی‌کند و با تمامی جذابیتی که ظاهر دستگاه می‌توانست داشته باشد، در نهایت با مدلی طرف هستیم که طراحی آن بازتاب‌دهنده قدرت بالای سخت‌افزار آن نیست. هرچند که هنگام صحبت درباره ابعاد طراحی، همواره باید با احتیاط برخورد کرد؛ چراکه برداشت هرشخص از موضوعات زیبایی‌شناسی، متفاوت از دیگری است.

تایوانی‌ها قسمت عمده GE78 HX را از آلومینیوم ساخته‌اند و جز نیمی از زیر دستگاه، حاشیه دور مانیتور پنل بالای اگزوز پشت، باقی بخش‌ها از جنسی آلومینیومی دارند. از سوی دیگر در بخش اگزوز ردپایِ طراحی بزرگانی چون Alienware دیده می‌شود که ظاهر بالارده‌تری به‌دستگاه بخشیده است. این موارد به‌تنهایی ظاهر پرابهتی به‌دستگاه بخشیده‌اند و جایگاه دستگاه را در رده‌بندی کیفی، به‌عنوان لپ‌تاپی باکیفیت تثبیت کرده‌اند.

پشت دستگاه و درست در قسمت فوقانی اگزوز، نواری طلایی‌رنگ به‌چشم می‌خورد که سراسر طول بدنه را طی کرده؛ دو نوار دو سوی لبه پایین مانیتور نیز به‌چشم می‌خورد که با بستن لپ‌تاپ، تکمیل‌کننده نوار قرمزی می‌شود که روی اگزوز وجود دارد. ناگفته نماند که این فرورفتگی نیز از پلاستیک براق ساخته شده است.

کیبوردِ مجهز به نور پس‌زمینه RGB و ترک‌پد بزرگ دستگاه در قسمت جلویی خودنمایی می‌کنند؛ اما جذابیت اصلی، به صفحه‌نمایش کم‌حاشیه و بزرگ آن مربوط می‌شود؛ جایی‌ که یک پنل ۱۷ اینچی IPS با نسبت ۱۶:۱۰ قرار گرفته است و محتوای آن در هر ثانیه ۲۴۰ بار به‌روزرسانی می‌شود!

خوشبختانه برای افزایش امنیت GE78 HX از وب‌ کم مجهز به فرستنده مادون‌قرمز (IR) استفاده شده تا به‌واسطه آن پشتیبانی از Windows Hello در لپ‌تاپ میسر شود. Windows Hello به کاربر این امکان را می‌دهد تا با استفاده از نقشه‌ای ۳بعدی از چهره خود، قفل دستگاه را باز کنند که این حالت از تشخیص چهره دوبعدی ایمن‌تر اما از FaceID اهالی کوپرتینو ضعیف‌تر است.

نورپردازی جلوی دستگاه را باید قسمتی جنجالی معرفی کنیم؛ چراکه ازنظر عده‌ای زیبا و از نظر برخی دیگر تافته‌جدابافته توصیف می‌شود. به‌باور موافقانِ این طراحی، باید نورپردازی جلوی دستگاه را به‌نوعی کامل‌کننده طراحی جسورانه آن بدانیم؛ اما مخالفان دقیقاً همین قسمت را مانعی برای دستیابی به این هدف می‌دانند.

امکان شخصی‌سازی LEDهای جلو به‌صورت یک‌به‌یک وجود دارد و کاربر می‌تواند ازطریق نرم‌افزار SteelSeries GG هم تمامی LEDهای روی بدنه را به‌سلیقه خود شخصی‌سازی کند. در این بخش پروفایل‌هایی پیشفرض نیز درنظر گرفته شده است و با انتخاب پروفایل Aurora می‌توانید جلوه‌ای یکسان و هماهنگ‌شده را در تمامی بخش‌ها مشاهده کنید.

طراحی و چینش کیبورد Raider GE78 HX به آنچه در Katana 15 دیده بودیم شباهت زیادی دارد اما تایوانی‌ها کیبورد این مدل را با همکاری تولیدکننده مطرح تجهیزات گیمینگ یعنی SteelSeries تولید کرده‌اند. درباره کیفیت و تجربه استفاده از کیبورد در بخش مربوطه به‌طور مفصل صحبت خواهیم کرد.

نبود Diffuser در نورپردازی کیبورد باعث شده تا شدت نور کمی بالاتر از حدمعمول باشد و این موضوع خصوصاً در تاریکی شب، جلوه‌ای نه‌چندان دلچسب را رقم می‌زند. افزون‌بر موراد گفته شده، استفاده از بافتی طلایی در کنار خروجی هوای راست و چپ، ظاهر GE78 HX را کمی از حالت مینیمال و مدرن خارج کرده‌ است.

اما اگر از نکات سلیقه‌ای صرف‌نظر کنیم، با لپ‌تاپی فوق‌العاده خوش‌ساخت و باکیفیت طرف هستیم که جلوه پشتی آن زیبایی خیره‌کننده‌ای دارد. ناگفته نماند که این لپ تاپ MSI جوایز Red Dot 2023 و CES 2023 را نیز دریافت کرده است.

با توجه به اینکه درحال صحبت درباره لپ‌تاپی هستیم که قرار است بیشتر به‌صورت داک‌شده استفاده شود، طراحان MSI اتصالات کم‌کاربردتر مانند شارژر و خروجی تصویر را در پشت دستگاه قرار داده‌اند تا علاوه‌بر پنهان شدن از دید کاربر، به خلوت‌شدن میز کار نیز کمک کند.

طراحی بدنه آنقدر جای صحبت داشت که فراموش کردیم درباره ابعاد لپ‌تاپ صحبت کنیم. نماینده MSI طول و عرضی برابر با ۳۸ در ۲۹٫۷ سانتی‌متری دارد و ضخامت آن نیز درحالت بسته به ۲٫۸ سانتی‌متر می‌رسد. وزن ۳ کیلوگرمی بدنه درکنار شارژر ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرمی لپ‌تاپ، مجموعه‌ای نزدیک به ۳٫۵ کیلوگرمی را می‌سازد که قرار دادن آن در کوله‌پشتی و حمل روزانه آن، احتمالاً برای عده‌ای ناخوشایند خواهد بود.

البته همانطور که اشاره کردیم، هدف MSI تولید محصولی قدرتمند است و قابلیت حمل دستگاه در اولویت‌های بعدی قرار داشت. همنین ناگفته نماند که لپ‌ تاپ‌ گیمینگ در این بازه قیمتی معمولاً با ابعاد و وزنی مشابه تولید می‌شوند و محصول تایوانی‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیست.

کیبورد، ترک‌پد و درگاه‌های لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

همانطور که در بخش طراحی اشاره شد، MSI کیبورد مدل Katana 15 را برای این مدل درنظر گرفته است؛ کیبوردی کامل که شامل بخش عددی یا ماشین حساب نیز می‌شود. طراحان این شرکت تایوانی برای اینکه ابعاد کیبورد کاملشان تا حدامکان کوچک باشد، تصمیم گرفته‌اند تا کلیدهای قسمت NumPad را کوچک‌تر از دیگر دکمه‌ها طراحی کنند؛ بااینکه این تصمیم به کاهش ابعاد کیبورد کمک کرده، اما کار با NumPad را کمی دشوار کرده است.

از سوی دیگر قرارگیری دکمه Shift سمت راست درکنار کلیدهای جهت باعث می‌شود تا هنگام تایپ به‌اشتباه این کلید فشرده شود.

با فاصله گرفتن از این موارد جزئی، به خود کلیدها می‌رسیم. کلیدهای کیبورد لپ‌تاپ Raider GE78 HX عمق حرکتی مناسبی دارند و هنگام تایپ، حس بسیار خوبی را منتقل می‌کنند. نکته جالب و کاربردی اینکه با فشردن کلید fn، نورپس‌زمینه تمامی کلیدهای ترکیبی آن روشن می‌شوند تا ازاین‌طریق کلیدهایی که مکمل fn هستند به کاربر نمایش داده شوند.

تایوانی‌ها همچنین برای اینکه ظاهری گیمینگی‌تر به کیبورد ببخشند، دکمه‌های WASD و پاور را به‌صورت شیشه‌ای (Transparent) کار کرده‌اند که درصورت خاموش بودن نورپس‌زمینه جلوه ظاهری زیبایی دارد. درغیراین‌صورت باید خود را برای Shahre-Bazi Mode آماده کنید! (اشاره به نکته گفته‌شده در قسمت طراحی). البته امکان شخصی‌سازی نورپس‌زمینه به‌صورت PerKey نکته‌ای مثبت برای کیبورد GE78 HX به‌شمار می‌رود که از طریق نرم‌افزار اختصاصی MSI انجام می‌شود.

ترک‌پد بزرگ دستگاه به باور من، بعد از نمایشگر و سخت‌افزار یکی از مهم‌ترین قسمت‌های هر لپ‌تاپ به‌شمار می‌رود نیز عملکردی نرم، سریع و دقیق دارد. با وجود پشتیبانی از ژست‌های حرکتی مایکروسافت، برای استفاده حرفه‌ای از ترک‌پد نیز هیچ مانعی وجود نخواهد داشت. نکته مثبت دیگر درباره این ترک‌پد، قرارگیری آن در مرکز لپ‌تاپ است و از این جهت برای مبتلایان به وسواس فکری-عملی (OCD) از جمله خودم، موردی آزاردهنده نخواهد بود.

برای آن دسته از افرادی که عموما لپ‌تاپ خود را به‌صورت کامپیوتر دسکتاپ استفاده می‌کنند نیز خبرهای خوبی داریم؛ تمامی درگاه‌های کم‌اهمیت‌تر مانند برق و خروجی تصویر در پشت دستگاه و میان دو خروجی هوا قرار گرفته‌اند. در چنین شرایطی دیگر خبری از کابل‌های قطور اطراف لپ‌تاپتان نخواهد بود و محیط خلوت‌تری را در جلوی خود خواهید داشت.

همچنین اگر نمایشگر ۱۷ اینچی دستگاه فضای کافی دراختیارتان قرار نمی‌دهد، بهتر است بدانید که غول گیمینگ MSI امکان پشتیبانی از ۳ مانیتور به‌صورت همزمان را دارد.

باتوجه به‌اینکه Raider GE78 HX طیف وسیعی از درگاه‌های مختلف را شامل می‌شود، بهتر است نگاهی به‌صورت خلاصه نگاهی به هریک داشته باشیم.

درگاه‌های پشت

  • درگاه اختصاصی شارژر
  • یک درگاه Type-C از نوع USB3.2 Gen2 با پشتیبانی از Display Port
  • یک درگاه HDMI 2.1 با حداکثر خروجی 8K@60Hz و 4K@120Hz
  • یک درگاه شبکه ۲٫۵ گیگابیتی RJ45

درگاه‌های سمت راست

  • یک درگاه Type-C از نوع USB3.2 Gen2 با پشتیبانی از Display Port و پاور دلیوری
  • یک درگاه Type-A از نوع USB3.2 Gen2
    • یک درگاه Type-A از نوع USB3.2 Gen1

درگاه‌های سمت چپ

  • یک درگاه Type-C از نوع USB3.2 Gen2 با پشتیبانی از تاندربولت ۴، Display Port
  • یک درگاه کارت‌خوان SD
  • یک جک کمبو ۳٫۵ میلی‌متری صدا

صفحه‌نمایش و اسپیکر Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

همانطور که گفتیم، یکی از مهم‌ترین قسمت‌هایی که پس از باز کردن لپ‌تاپ با آن مواجه می‌شوید، نمایشگر ۱۷ اینچی و کم‌حاشیه Raider GE78 HX است. پنل IPS این دستگاه در هرثانیه ۲۴۰ بار به‌روزرسانی می‌شود و MSI تمام سعی خود را کرده تا محصولی مناسب برای تمامی اقشار، از گیمر گرفته تا طراحان گرافیک و تدوین‌گرها، آماده کند.

به‌دنبال این تصمیم، نسبت صفحه نیز از ۱۶:۹ به ۱۶:۱۰ افزایش پیدا کرده است؛ درنتیجه کاربر فضای عمودی بیشتری را دراختیار خواهد داشت که بیشتر برای خالقان محتوا کاربرد دارد. در سوی دیگر گیمرها هم ممکن است از فضای بیشتری که در اختیارشان قرار داده شده لذت ببرند، اما این اتفاق منوط به پشتیبانی بازی موردنظر از نسبت ۱۶:۱۰ است؛ چراکه درغیراین‌صورت، با دو نوار مشکی در بالا و پایین محتوا مواجه می‌شوند.

متأسفانه برای حل این مشکل کاری از دست MSI یا حتی مایکروسافت، به‌عنوان توسعه‌دهنده سیستم عامل ویندوز، ساخته نیست؛ چراکه کلید حل مشکل در دست بازی‌سازها و پشتیبانی آن‌ها از نسبت ۱۶:۱۰ قرار دارد.

از سوی دیگر، هنگام تماشای بسیاری از فیلم‌ها نیز با نوار مشکی قطورتری مواجه خواهید شد. البته باید درنظر داشته باشید که تغییری در فضای افقی ایجاد نخواهد شد و تفاوت در نسبت ۱۶:۱۰ تنها به فضای عمودی بیشتر محدود می‌شود.

اما نقطه قوت پنل Raider GE78 HX، قدرت بالای آن در پوشش فضاهای رنگی، ارائه دقت رنگ بالا و روشنایی مناسب است که به کاربر این امکان را می‌دهد تا فعالیت‌های خود با لپ‌تاپ را گسترش دهد. به‌عنوان نمونه، باوجود روشنایی ۳۶۸ نیتی، امکان کار با لپ‌تاپ در محیط‌های بیرون از خانه یا به‌طور کلی فضاهای پرنور، فراهم می‌شود. افزون‌براین تدوین‌گرهای ویدیو یا طراحان گرافیک می‌توانند با تکیه به دقت رنگی بالای پنل، از درست بودن رنگ‌های نمایش داده شده اطمینان داشته باشند.

ناگفته نماند که برای مدیریت فضاهای رنگی و همچنین دما و کنتراست رنگ‌ها، MSI نرم‌افزاری تحت عنوان True Color را در لپ‌تاپ تعبیه کرده است که با استفاده از آن می‌توانید پروفایل‌هایی مانند Movie، آفیس، Gamer و Anti-Blue را فعال کنید. افزون‌براین می‌توانید بااستفاده از سه‌پروفایلِ sRGB، DCI-P3 و Adobe RGB، رنگ‌ها را در فضاهای رنگی مربوطه نمایش دهید.

درصورتی که بخواهیم موضوع بالا را به‌صورت تکنیکی‌تر بیان کنیم، باید به اعداد و ارقامی که با نرم‌افزار CalMAN به‌دست آورده‌ایم، اشاره کنیم. پروفایل sRGB به‌صورت ۱۰۰ درصد این فضای رنگی را پوشش می‌دهد اما رنگ‌های آن باتوجه به DeltaE 10.4 چندان قابل اتکا نیستند؛ چنین شرایطی برای پروفایل Adobe RGB نیز تکرار می‌شود و با ثبت DeltaE 8.9 و پوشش ۸۶.۵ درصدی این فضا، در اثبات قدرت خود ناکام می‌ماند.

اما با انتخاب پروفایل DCI-P3، شرایط به‌کلی عوض می‌شود و نمایشگر با ارائه رنگ‌هایی با دمای نسبتا خنثی درکنار DeltaE 3.6 و پوشش ۱۰۰ درصدی فضای مربوطه، خودی نشان می‌دهد؛ تاحدی که به‌نظر می‌رسد تایوانی‌ها بیشتر وقت خود را به تنظیمِ این پروفایل معطوف کرده‌اند.

حالا که خیالمان از بابت رنگ و روشنایی آسوده شده، با خیال راحت می‌توانیم به دیگر ابعاد نمایشگر یعنی وضوح و نرخ‌ نوسازی بپردازیم. Raider GE78 HX تصویری با وضوح ۱۶۰۰ × ۲۵۶۰ پیکسل را در هر ثانیه ۲۴۰ بار نوسازی می‌کند؛ با یک ضرب ساده به عدد ۹۸۳ میلیون پیکسل می‌رسیم که در هرثانیه پردازش می‌شوند. امکان تنظیم نرخ‌نوسازی تنها روی ۲۴۰ و ۶۰ هرتز وجود دارد و نمی‌توان عددی از حدفاصل این دو نرخ را انتخاب کرد. بنابراین درحالتی که لپ‌تاپ متصل به‌برق نیست، نمی‌توان با تقلیل نرخ‌ نوسازی به ۹۰ هرتز یا ۱۲۰ هرتز، مصرف باتری را کاهش داد.

تولید تصویری با وضوح +QHD در پنلی به ابعاد ۱۷ اینچ، سبب ارائه تراکم پیکسلی ۱۷۱ پیکسل درهراینچ می‌شود. این موضوع باعث می‌شود حتی در فاصله نزدیک نیز تمایز دادن پیکسل‌ها از یکدیگر کار دشواری باشد؛ چه برسد از فاصله عادی به نمایشگر نگاه کنیم.

بنابراین تا به‌ اینجای کار باید نمایشگر را یکی از بهترین قسمت‌های Raider GE78 HX معرفی کنم. اما قطعاً نمایشگری با این کیفیت، برای ارائه بهترین تجربه کاربری به بلندگوهایی باکیفیت نیز احتیاج دارد.

تایوانی‌ها برای پُر کردن این خلأ، از مجموعه ۶ بلندگو شامل ۲ اسپیکر و ۴ ووفر ۲ واتی کمک گرفته‌اند که در طرفین کیبورد قرار دارند و کیفیتِ صدایی مثال‌زدنی را برای تماشای فیلم به بیننده منتقل می‌کنند. همانند دیگر لپ‌تاپ‌های بالارده MSI، اسپیکرهای این مدل نیز توسط شرکت Dynaudio تنظیم شده‌اند.

از ویژگی‌های مثبت بلندگوهای GE78 HX باید به حجم صدای بالا، کیفیت کریستالی، بالانس صدای ووکال با دیگر صداها هنگام تماشای فیلم و سطح مناسب بیس اشاره کرد. درحقیقت این بلندگوها می‌توانند با ارائه صدایی فراگیر، تجربه‌ای مطلوب و لذت‌بخش را دراختیار کاربر بگذارند.

تأکید زیاد روی عملکرد پخش فیلم به‌معنی عملکرد ضعیف در پخش بازی یا موسیقی نیست؛ چراکه بلندگوهای دستگاه تقریباً تمامی نیازهای شما را پوشش می‌دهند؛ اما به‌طور کلی قدرت واقعی بلندگوها هنگام پخش فیلم مشخص می‌شود. البته ناگفته نماند که درزمان پخش موسیقی‌های شلوغ، اندکی از سطح کیفیت کاسته می‌شود و نه بیشتر.

عملکرد و عمر باتری Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

در طول بررسی بارها گفته‌ایم که هدف از تولید Raider GE78 HX، ارائه قدرتی مشابه کامپیوترهای دسکتاپ است. تایوانی‌ها برای تحقق این هدف، تراشه‌های Core i9-13950HX، Core i9-13980HX و Core i7-13700H را به‌همراه گرافیک‌های RTX 4070، RTX 4080 و در قدرتمندترین مدل RTX 4090 درنظر گرفته‌اند که حداکثر توان مصرفی آن‌ها به ۱۴۰ و ۱۷۵ وات می‌رسد. حتی نام پردازنده‌ها نیز به‌تنهایی می‌تواند توصیف کند که با چه غول بی‌شاخ‌و‌دمی طرف هستیم.

قدرتمندترین مدلِ Raider GE78 HX از تراشه Core i9-13980HX به‌همراه تراشه گرافیکی RTX 4090 استفاده می‌کند که قیمت آن به بیش از ۲۵۰ میلیون تومان می‌رسد! مدلی که ما دراختیار داشتیم در دل خود تراشه قدرتمند Core i9-13950HX و گرافیک RTX 4070 با حداکثر توان مصرفی ۱۴۰ وات را داشت که در حقیقت مدلی میانی از این سری به‌شمار می‌رود و در زمان نگارش این بررسی برچسب قیمتی ۱۵۰ میلیون تومانی را با خود یدک می‌کشد.

تراشه نسل سیزدهمی Core i9-13950HX از خانواده تراشه‌های Raptor Lake به‌شمار می‌رود که به‌طور اختصاصی برای دستگاه‌های قابل حمل توسعه یافته و با استفاده از طراحی هیبریدی، ۲۴ هسته را در دو کلاستر قدرتمند و کم‌مصرف به‌صورت ۸ و ۱۶ قرار داده است.

۱۶ هسته کم‌مصرف در Core i9-13950HX از فناوری Hyper-Threading بهره نمی‌برند؛ بنابراین درلحظه، حداکثر یک رشته را پردازش می‌کنند؛ اما برخلاف این هسته‌ها، کلاستر قدرتمند از هسته‌هایی استفاده می‌کند که توان پردازش ۲ رشته به‌صورت همزمان را دارند. بنابراین ۸ هسته این کلاستر، به‌اصطلاح شامل ۱۶ هسته مجازی می‌شود و درمجموع تراشه می‌تواند ۳۲ رشته را به‌صورت موازی پردازش کند.

لازم به‌ ذکر است با وجود فناوری Smart Cache، تمامی هسته‌های تراشه به ۳۶ مگابایت حافظه کش دسترسی دارند و بنا به نیاز، حجم دسترسی هر هسته نیز تغییر می‌کند.

فرکانس هسته‌های کم‌مصرف در بیشترین میزان خود به ۴ گیگاهرتز می‌رسد؛ درحالی‌که همین عدد برای هسته‌های قدرتمند معادل ۵٫۵ گیگاهرتز است! طبق اعلام اینتل، شرکت‌ها می‌توانند توان مصرفی تراشه Core i9-13950HX را از ۴۵ تا ۱۵۷ وات تنظیم کنند. متأسفانه مشخص نیست که MSI کدام سقف را برای Raider GE78 HX درنظر گرفته است؛ بنابراین برای بررسی این موضوع ناچاریم به بنچمارک‌ها رجوع کنیم که در ادامه به‌صورت نمودار توضیح داده‌ایم.

در سوی دیگر تراشه گرافیکی RTX 4070 توانی معادل ۱۴۰ وات دارد؛ درصورتی که در مشخصات سخت‌افزاری، حداکثر توان مصرفی برابر با ۱۱۵ وات عنوان شده است. درحقیقت گرافیک GE78 HX با کمک CPU، می‌تواند توان مصرفی خود را تا ۲۵ واتِ دیگر افزایش دهد که دراصطلاح به‌آن Dynamic Boost گفته می‌شود.

گرافیک RTX 4070 برپایه معماری Ada Lovelace توسعه یافته است که با تکیه به ۴۶۰۸ هسته‌ی ۲٫۱ گیگاهرتزی خود، روی کاغذ توانی معادل ۱۵٫۶ ترافلاپس (FP32) تولید می‌کند. ارتباط تراشه با رم ۸ گیگابایتی GDDR5، از طریق مسیرهایی ۱۲۸ بیتی انجام می‌شود.

لپ‌تاپ گیمینگ Raider GE78 HX از رم دوکاناله استفاده می‌کند و طبق اعلام MSI می‌توان ظرفیت رم را تا ۱۲۸ گیگابایت (دو رم ۶۴ گیگابایتی) افزایش داد. فضای ذخیره‌سازی درنظر گرفته‌شده برای این لپ‌تاپ نیز از نوع NVMe Gen 4 چهار کاناله است اما از نسل ۵ نیز پشتیبانی خواهد کرد.

عملکرد Raider GE78 HX ام‌اس‌آی در بنچمارک‌ها

بررسی عملکرد را از همین قسمت یعنی حافظه ذخیره‌سازی آغاز می‌کنیم. حافظه ۲ ترابایتی نماینده MSI در بنچمارک CrystalDiskMark موفق شد تا نتایج فوق‌العاده ۶۴۰۰ مگابایت و ۵۱۰۰ مگابایت را به‌ترتیب در آزمون خواندن و نوشتن ترتیبی ثبت کند و خود را به‌عنوان یکی از پرسرعت‌ترین حافظه‌های بررسی‌شده در زومیت معرفی کند. جایگاهی که در آن مدل‌هایی چون Stealth 15 A13V، استلث GS77 و Legion 5 Pro قرار دارند.

استفاده از حافظه‌های پرسرعت را باید یکی از بهترین اقدامات MSI تلقی کنیم؛ چراکه معمولاً این قسمت توسط بسیاری از بازیگرانِ دنیای لپ‌تاپ دست‌کم گرفته می‌شود. بشخصه ارزش بسیار زیادی برای استفاده از حافظه‌های پرسرعت قائلم و به‌نظرم تایوانی‌ها از رقبایی چون Asus، لنوو و حتی اپل بهتر عمل کرده‌اند.

اما با گذر از عملکرد حافظه ذخیره‌سازی به‌بحث شیرین سخت‌افزار و بررسی عملکرد سخت‌افزاری آن می‌رسیم. جایی که Raider GE78 HX نمایش مقتدرانه‌ای از خود به‌جای می‌گذارد و تقریباً تمامی مدل‌های حاضر در این لیست را از چرخه رقابت خارج می‌کند! البته باید درنظر داشته باشیم که هیچ‌یک از رقبا در بازه قیمتی ۱۵۰ میلیون تومان به‌فروش نمی‌رسند و ROG Strix G16 و مک‌بوک پرو ۱۴ اینچی ۲۰۲۱ با برچسب قیمتی ۱۰۰ میلیون تومانی خود، نزدیک‌ترین رقیب برای Raider GE78 HX محسوب می‌شوند.

دستیابی به این نتایج چندان هم دور از انتظار نبود. چرا که از دستگاهی صحبت می‌کنیم که هدف خود را سرشاخ‌شدن با کامپیوترهای دسکتاپ می‌داند و نه لپ‌تاپ‌ها. بانگاهی به برچسب ۲۸۰ واتی شارژر نیز می‌توان به این موضوع پی‌برد.

به‌هرحال Raider GE78 HX در آزمون گرافیکی TimeSpy تا ۲۰ درصد قوی‌تر از RTX 4060 در لپ‌تاپ ROG Strix G16 ظاهر می‌شود و در بنچمارک CineBench R23 نیز با فاصله‌ای ۵۰ درصدی نماینده ایسوس را شکست می‌دهد.

کانفیگ مجهز به تراشه Core i9-13980HX و گرافیک RTX 3070 از لپ‌تاپ ROG Strix G16 درحال‌حاضر با قیمت حدودی ۱۴۵ میلیون تومان به‌فروش می‌رسد که با توجه به توان مصرفی برابر با نماینده MSI، به‌ نتایج مشابهی نیز دست پیدا کند. اما باتوجه به‌ اینکه دیتای کافی برای مقایسه نداریم، از مقایسه این دو مدل صرف‌نظر می‌کنیم.

نماینده MSI حتی در آزمون وب‌گردی نیز به بزرگانی چون مک‌بوک پرو M1 Max و ROG Strix G16 رحم نمی‌کند و با فاصله‌ای ۲۳ و ۱۰ درصدی، از رقیبان خود پیشی می‌گیرد. نکته اینکه در صورت اضافه کردن مک‌بوک پرو ۱۶ اینچی M2 Max به مقایسه، نماینده MSI با فاصله‌ای ۱۲ درصدی رقابت را واگذار می‌کند.

تا به‌ اینجای کار لپ‌تاپ گیمینگ Raider GE78 HX خود را به‌عنوان رقیبی قدرتمند معرفی می‌کند؛ اما روی کاغذ! برای بررسی عملکرد سخت‌افزاری دستگاه در استفاده‌های حرفه‌ای و بازی‌ها، نماینده MSI را زیر تیغ بررسی میدانی قرار می‌دهیم.

عملکرد Raider GE78 HX ام‌اس‌آی در نرم‌افزارهای حرفه‌ای

در صورتی که از آن دسته‌ از طراحان گرافیک یا تدوین‌گرهایی هستید که به پلتفرم ویندوز عادت کرده‌اید، Raider GE78 HX با پشتوانه سخت‌افزار قدرتمندی که دارد به‌راحتی می‌تواند عملکرد فوق‌العاده را درقالب یک لپ‌تاپ در اختیارتان بگذارد. اما اگر استفاده از پلتفرم اپل یعنی MacOS را ترجیح می‌دهید، با اینکه نماینده MSI در آزمون فتوشاپ تا ۳۶ درصد بهتر از مک‌بوک پرو ۱۴ M1 Max ظاهر می‌شود اما توان کافی برای شکستش در پریمیر پرو را ندارد. حال در نظر داشته باشید که درحال مقایسه Raider GE78 HX با نسل پیشین از مک‌بوک‌های حرفه‌ای اپل هستیم.

بنابراین اگر استفاده حرفه‌ای شما از لپ‌تاپ به تدوین ویدیو و کارهای گرافیکی محدود می‌شود و وابستگی خاصی به پلتفرم به‌خصوصی ندارید، جدیدترین نسل از مک‌بوک پرو ۱۴ و ۱۶ اپل بهترین انتخاب محسوب می‌شوند. اما اگر به‌دنبال لپ‌تاپی ویندوزی هستید، Raider GE78 HX به‌راحتی نیازهای شما را برآورده خواهد کرد.

در نرم‌افزار متلب، نماینده MSI شانه‌به‌شانه ROG Strix G16 حرکت می‌کند و فاصله بسیار زیادی با مک‌بوک پرو M1 Max اپل دارد. دلیل چنین نتایج ضعیفی از نماینده اپل را نیز باید در بهینه نشدن نرم‌افزار متلب برای تراشه‌های سری M بیان کنیم.

اما در نرم‌افزار سالیدورکس، Raider GE78 HX به‌ترتیب در آزمون GPU و CPU تا ۵۳ و ۱۸ درصد از زفیروس M16 ضعیف‌تر عمل می‌کند! این در حالی‌ است که نماینده تایوانی‌ها چه از نظر تراشه مرکزی و چه گرافیک، از مدل‌های قدرتمندتر و جدیدتری استفاده می‌کند.

احتمالاً نرم‌افزار سالیدورکس، به‌دلیل ارائه نشدن پچ‌های نرم‌افزاری، درحال‌حاضر نمی‌تواند از حداکثر توان پردازشی در تراشه‌های نسل سیزدهمی اینتل و گرافیک‌های سری RTX انویدیا استفاده کند. عامل دیگری که می‌تواند در این افت عملکرد نقش داشته باشد، تفاوت نسخه نرم‌افزارهاست. درواقع ما برای زفیروس M16 از نسخه ۲۰۲۱ نرم‌افزار استفاده کرده‌ایم؛ درحالی‌که این نسخه تراشه‌های جدید را شناسایی نمی‌کند و به ناچار در مدل‌های جدید از نسخه ۲۰۲۲ سالیدورکس استفاده می‌کنیم.

همانطور که انتظار می‌رفت، Raider GE78 HX در نرم‌افزار بلندر نیز از Strix G16 گذر می‌کند و با اختلافی ۸ تا ۱۸ درصدی، نتایج بهتری را از خود به‌جای می‌گذارد. در این آزمون نیز مک‌بوک پرو M1 Max به‌دلیل بهینه نشدن نرم‌افزار Blender برای تراشه‌های سری M، عملکرد قابل‌قبولی ندارد.

درواقع همانند آنچه در بررسی مک‌بوک پرو M1 Max نیز گفته شد، لپ‌تاپ اپل برای نیمی از حرفه‌ای‌ها مناسب است و در اجرای نرم‌افزارهای حرفه‌ای، توان رقابت با نماینده‌های ویندوزی را ندارد.

در چنین شرایطی، Raider GE78 HX به‌راحتی می‌تواند در این بازه قیمتی، برای مقاصد مهندسی به انتخاب اول تبدیل شود و رقیب کوپرتینویی خود را کنار بزند.

عملکرد Raider GE78 HX ام‌اس‌آی در بازی‌ها

اما با فاصله گرفتن از نرم‌افزارهای مهندسی و حرفه‌ای، به اصلی‌ترین کاربرد لپ‌تاپ Raider GE78 HX می‌رسیم؛ یعنی تست بازی. پیش‌تر در بررسی لپ‌تاپ ROG Strix G16 ایسوس عملکرد مناسب گرافیک RTX 4060 در اجرای بازی‌های مختلف را مشاهده کردیم؛ اما حالا Raider GE78 HX می‌تواند با تکیه به سخت‌افزار توانمند خود نتایج به‌دست‌آمده در زومیت را جابه‌جا کند.

گرافیک RTX 4070 را باید یکی از گزینه‌های مناسب برای گیمینگ 2K بدانیم. درواقع قرار دادن این تراشه درکنار نمایشگر ۱۷ اینچی دستگاه می‌تواند ترکیبی برنده را رقم بزند که دل هر گیمری را می‌برد. همچنین باوجود ویژگی محبوب MUX Switch، وظیفه کنترل نمایشگر نیز به گرافیک مجزا سپرده می‌شود تا ازاین‌طریق میزان فریم دریافتی به حداکثر برسد.

برای بررسی عملکرد دستگاه مانند همیشه بازی‌های Cyberpunk 2077، فورزا هورایزون ۵ و Red Dead Redemption 2 را اجرا کردیم. اگر از مخاطبان پروپاقرص زومیت باشید، احتمالاً متوجه شدید که نام Gears 5 در این لیست به‌ چشم نمی‌خورد. در حقیقت با توجه به‌ اینکه از زمان معرفی این بازی مدت زیادی می‌گذرد و با در نظر گرفتن اینکه هم Gears 5 و هم فورزا هورایزون ۵ توسط استودیو فرست‌پارتی ایکس باکس تولید و به‌ یک اندازه برای ویندوز بهینه شده‌اند، تصمیم گرفتیم تا Gears 5 را حذف کنیم.

بازی‌های Forza Horizon 5 و Red Dead Redemption 2 در وضوح 1600p و با تنظیمات گرافیکی Extreme به‌ترتیب با نرخ ۸۷ و ۶۸ فریم‌برثانیه اجرا می‌شوند. در صورتی که بخواهید به نرخ‌فریم بالاتری دست پیدا کنید، با کاهش وضوح تصویر به 1200p، بازی‌های ذکرشده در تنظیمات مشابه با نرخ ۱۰۰ و ۸۵ فریم‌برثانیه اجرا می‌شوند. متأسفانه دو بازی Forza Horizon 5 و Red Dead Redemption 2 از فناوری جدید DLSS 3 پشتیبانی نمی‌کنند و در نتیجه خبری هم از Frame Generation نخواهد بود.

اما ترکیب دو فناوری DLSS 3 و Frame Generation در بازی Cyberpunk 2077 به‌معنای واقعی کلمه جادو می‌کند. در صورتی که این دو فناوری غیرفعال باشد، در وضوح 1600p بازی با نرخی بالاتر از ۹ فریم‌برثانیه اجرا نخواهد شد؛ اما با فعال شدنشان، برگ برنده گرافیک‌های RTX 40 رو می‌شود و نرخ بازی به ۴۴ فریم‌برثانیه می‌رسد؛ یعنی افزایشی نزدیک به ۵ برابر!

با کاهش ابعاد خروجی به 1200p می‌توانید پا را از این هم فراتر بگذارید و نرخ‌فریم را به عدد ۵۵ برسانید. نکته اصلی اینکه به‌لطف وجود فناوری‌های DLSS 3 و Frame Generation، عملکرد گیمینگ دستگاه در شرایط متکی به‌ باتری نیز افزایش چشمگیری را تجربه می‌کند. به‌ طوری که برخلاف دو بازی Forza Horizon 5 و Red Dead Redemption 2 که در حالت UnPlugged، حداکثر با نرخ ۳۰ فریم‌برثانیه اجرا می‌شوند، نرخ‌فریم بازی Cyberpunk 2077 در وضوح 1200p به عدد ۳۸ فریم‌برثانیه می‌رسد؛ در حالی که بازی سایبرپانک درمجموع بازیِ سنگین‌تری نسبت به دو بازی دیگر محسوب می‌شود.

اما افت عملکرد تنها به اجرای بازی‌ها محدود نمی‌شود و با قطع شارژر عملکرد دستگاه در اجرای نرم‌افزارهای حرفه‌ای و انجام وظایفی چون رندر نیز تحت‌الشعاع قرار می‌گیرند. از این رو بهتر است این موضوع را کمی دقیق‌تر مورد بررسی قرار دهیم که البته پیش‌ از آن، بد نیست نگاهی هم به ویژگی‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری Raider GE78 HX برای بازی‌ها اشاره کنیم.

ویژگی‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری

تایوانی‌ها طیف وسیعی از ویژگی‌های مختلف گیمینگ، اعم از سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را برای لپ‌تاپ گیمینگ خود درنظر گرفته‌اند که درمیان گزینه‌های نرم‌افزاری می‌توان به مواردی چون ردیابی دشمن ازطریق صدا و ضبط لحظات حساس اشاره کرد.

مورد اول ازطریق دو نرم‌افزار مجزا و به‌دو شکل متفاوت اجرا می‌شود؛ یکی ویژگی Sonar در نرم‌افزار SteelSeries GG و دیگری ویژگی Sound Tracker در نرم‌افزار Nahimic. ویژگی Sonar ازطریق تغییر شدت فرکانس‌های صدا و افزایش میزان شنیده شدن مواردی چون صدای پا و تعویض خشاب، این امکان را دراختیار گیمر می‌گذارد تا حتی بدون دیدن دشمن، از محل آن باخبر باشد.

مورد دوم یعنی ویژگی Sound Tracker، با نمایش نقشه‌ای دایره‌ای شکل، جهت شنیدن صدا را مشخص می‌کند. در چنین شرایطی از غافلگیر شدن توسط دشمن در امان خواهید بود.

گیمرها همچنین می‌توانند با بهره‌گیری از ویژگی Moments در نرم‌افزار SteelSeries GG، لحظات مهمِ بازی خود را با کلید ترکیبی Alt+S ضبط کنند و سپس با ویرایش در همین نرم‌افزار، کلیپ خروجی را در شبکه‌های اجتماعی مهم همچون دیسکورد، ردیت و یوتیوب به‌اشتراک بگذارند.

گیمرها همچنین می‌توانند در نرم‌افزار SteelSeries GG، مهارت نشانه‌گیری و تیراندازی خود را ازطریق ویژگی 3D Aim Trainer ارزیابی و در صورت لزوم با انجام آموزش‌ها، مهارت خود را بهبود دهند.

اما از ویژگی‌های سخت‌افزاری برای بهبود تجربه گیمینگ باید به Killer Doubleshot Pro X3 اشاره کنیم که با ترکیب شبکه بی‌سیم ۲٫۵ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز با شبکه LAN، شبکه‌ای فوق‌العاده پایدار و پرسرعت را برای انجام بازی‌های آنلاین مهیا می‌کند که تأخیر شبکه بسیار کمتری در مقایسه با حالت عادی خواهد داشت. افزون‌براین باوجود Wi-Fi 6E در استفاده‌های روزمره نیز پایداری و تأخیر پایین شبکه را احساس خواهید کرد.

تفاوت عملکرد در حالت متصل به برق و با باتری

به‌منظور بررسی میزان افت عملکرد CPU در حالت Plugged و UnPlugged، از بنچمارک CineBench R23 کمک گرفتیم. لپ‌تاپ Raider GE78 HX پس از قطع جریان برق در این بنچمارک تا ۵۰ درصد افت می‌کند. در صورتی که دستگاه تا ۳۰ دقیقه تحت بار پردازشی سنگینی قرار بگیرد نیز عملکرد تراشه در همان حالت Plugged، حدود ۲۵ درصد کاهش پیدا می‌کند؛ این‌ در حالی است که در شرایط یکسان اما در حالت UnPlugged، قدرت پردازش CPU کاهشی ۴۱ درصدی را تجربه می‌کند.

با رصد وضعیت گرافیک RTX 4070 در بنچمارک TimeSpy شرایطی نسبتاً مشابه به‌ دست می‌آید و با قطع شارژر قدرت گرافیکی دستگاه با افت ۵۹ درصدی مواجه می‌شود. اما علت اصلی کاهش عملکرد GPU و CPU چیست و چرا با وجود ظرفیت بالای باتری، Raider GE78 HX نمی‌تواند انرژی کافی برای پردازش را دراختیار تراشه‌ها بگذارد؟ برای پاسخ به‌ این سؤال باید عملکرد باتری دستگاه را زیر ذره‌بین قرار دهیم.

عمر باتری لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

نماینده MSI برای تأمین انرژی موردنیاز خود از یک باتری با ظرفیت ۹۹٫۹ وات‌ساعت استفاده می‌کند. دلیل اینکه چرا از باتری ۱۰۰ وات‌ساعتی یا بیشتر استفاده نمی‌شود را باید قوانینی عنوان کنیم که در صنعت هوایی وجود دارد. درواقع شرکت‌های هواپیمایی وجود لپ‌تاپ با ظرفیت باتری بیش از ۹۹٫۹ وات‌ساعت به هواپیما را ممنوع کرده‌اند.

قطعاً ۹۹٫۹ وات‌‌ساعت ظرفیت بالایی محسوب می‌شود، اما نه برای لپ‌تاپی با این حجم مصرف. به‌ بیان ساده، باتری Raider GE78 HX در صورتی که مصرف انرژی لپ‌تاپ معادل ۹۹٫۹ وات باشد، می‌تواند تا حداکثر ۱ ساعت شارژدهی کند. در اینجا نیاز است تا باری دیگر روی واژه «مصرف انرژی لپ‌تاپ» تأکید کنم، چراکه قطعات دیگری چون نمایشگر، فن، رم و درایو جامد (SSD) نیز برای فعالیت نیاز به انرژی دارند.

حالا نگاهی به عدد درج‌شده روی شارژر Raider GE78 HX داشته باشید: ۲۸۰ وات! درواقع لپ‌تاپ برای ارائه حداکثر توان خود، به حدود ۲۸۰ وات در هر ساعت احتیاج دارد. حالا اگر بخواهیم ازطریق باتری انرژی موردنیاز چنین لپ‌تاپی را حداقل برای یک ساعت تأمین کنیم، نیاز به یک باتری ۲۸۰ وات‌ساعتی داریم. کما اینکه باید این نکته را در نظر داشته باشید که حتی با تعبیه یک باتری ۲۸۰ واتی، به‌علت محدودیت‌هایی که در ساختار باتری وجود دارد، نمی‌توانیم از آن انتظارِ خروجیِ ۲۸۰ وات داشته باشیم.

شرکت‌ها برای حل این مشکل توان مصرفی CPU و GPU را که پرمصرف‌ترین قطعات هر لپ‌تاپ محسوب می‌شوند، در حالت UnPlugged محدود می‌کنند. اینکه MSI چه محدودیتی برای Raider GE78 HX در نظر گرفته است را در بخش بعدی بررسی می‌کنیم.

اما در استفاده‌های روزمره و اداری مانند اجرای آفیس، تماس ویدیویی، وب‌گردی، نماینده تایوانی‌ها با باتری ۹۹٫۹ وات‌ساعتی خود می‌تواند تا ۳ ساعت و ۳۷ دقیقه شارژدهی داشته باشد. این لپ‌تاپ همچنین موفق شد تا در آزمون پخش ویدیو زومیت، ویدیو معیار 720p را با قطع اتصالات بی‌سیم مانند WiFi و بلوتوث و تنظیم روشنایی نمایشگر روی ۲۰۰ نیت، تا ۶ ساعت به‌صورت مستمر پخش کند.

با اینکه عمر باتری ۳ و نیم ساعته در استفاده‌های روزمره برای یک لپ‌تاپ ۱۵۰ میلیون تومانی آن هم با این ظرفیت باتری قابل قبول نیست؛ اما باید در نظر داشته باشید که این کاستی از سوی شرکت‌های سازنده لپ‌تاپ نیست و به شرکت‌های ساخت تراشه مرتبط می‌شود.

پردازنده های اینتل با معرفی نسل دوازده و سیزدهم توانستند با استفاده از معماری هیبریدی، مصرف انرژی دستگاه را بیش از پیش مدیریت کنند و در استفاده‌های سبک‌تر، هسته‌های پرمصرف را درگیر نکنند. نتیجه این تصمیم را نیز می‌توان در بهبود عمر باتری لپ‌تاپ‌های گیمینگ مشاهده کرد که از ۲ ساعت (در مدل‌های مشابه پیشین) به ۳ و نیم ساعت (در این مدل خاص) رسیده است.

عملکرد سیستم خنک‌کننده لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی

تایوانی‌ها برای کنترل دمای تولیدشده توسط تراشه‌های قدرتمند Raider GE78 HX، از سیستم خنک‌کننده‌ای با نام Cooler Boost 5 شامل ۶ محفظه بخار و دو فن استفاده کرده‌اند که هوای گرم را از طریق ۴ خروجی (دو خروجی در پشت و دو خروجی در طرفین) به‌ بیرون دستگاه هدایت می‌کنند. این سیستم به‌صورت مشترک برای هم CPU و هم GPU استفاده می‌شود. با اینکه در استفاده‌های سنگین، قسمت بالای کیبورد افزایش دمای قابل‌توجهی را تجربه می‌کند، اما به‌نظر می‌رسد که تراشه‌ها شرایط مطلوبی را تجربه می‌کنند.

همانطور که در نمودارهای زیر مشاهده می‌کنید، داغ‌ترین هسته CPU دمای خود را در حالت Plugged به‌صورت پایداری روی ۹۵ درجه سانتی‌گراد حفظ می‌کند و گرافیک نیز فعالیت خود را با دمای ۷۵ تا ۸۰ درجه ادامه می‌دهد. با جداکردن دستگاه از شارژ، هم CPU و هم GPU با دمای ۵۰ تا ۵۵ درجه و به‌مراتب پایدارتر از حالت Plugged فعالیت می‌کنند.

هسته‌های قدرتمند تراشه Core i9-13950HX پس از بوست لحظه‌ای به فرکانس ۴٫۳ گیگاهرتز، فعالیت خود را در فرکانس ۳٫۷ گیگاهرتز ادامه می‌دهد. هسته‌های کم‌مصرف نیز از الگویی مشابه استفاده می‌کنند با این تفاوت که فرکانس شروع روی ۳٫۵ گیگاهرتز و پس از آن نیز فرکانس هسته‌ها روی ۳٫۲ گیگاهرتز تنظیم می‌شوند.

اما با قطع دستگاه از برق، فرکانس هسته‌های هر دو کلاستر روی ۱٫۳ گیگاهرتز تنظیم می‌شود که علت اصلی آن را باید در تغییر توان مصرفی تراشه جست‌وجو کنیم.

در سوی دیگر تراشه RTX 4070 درحالت Plugged، فعالیت خود را به‌صورت کاملاً پایدار و بدون هیچ تغییری، در فرکانس ۲۳۱۰ مگاهرتز دنبال می‌کند. اما در حالت UnPlugged با درهم‌ریختن نظمِ پیشین، فرکانس روی ۸۰۰ مگاهرتز تا ۱ گیگاهرتز نوسان دارد.

همانطور که گفته شد، علت اصلی کاهش فرکانس هسته‌های قدرتمند CPU از ۴٫۲ گیگاهرتز به ۱٫۳ گیگاهرتز با تغییر توان مصرفی ارتباط مستقیمی دارد. طبق اطلاعاتی که از CPU به‌دست آورده‌ایم، در حالت Plugged از ۱۰۰ تا ۱۳۰ وات انرژی به تراشه تزریق می‌شود؛ اما با قطع برق این عدد به ۲۳ وات کاهش پیدا می‌کند.

توان مصرفی تراشه گرافیکی نیز با تجربه شرایطی مشابه از حدود ۱۰۰ وات در حالت Plugged به ۲۰ تا ۲۵ وات در حالت UnPlugged تقلیل پیدا می‌کند.

دستگاه برای مدیریت ظرفیت محدود باتری این کاهش‌ها را اعمال می‌کند و هدف اصلی در این اتفاق، ارائه بهترین عملکرد با حفظِ عمر باتری است.

جمع‌بندی و مقایسه لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی با رقبا

لپ‌تاپ Raider GE78 HX ام‌اس‌آی در اکثر بخش‌ها خود را به‌عنوان نماینده‌ای مقتدر معرفی می‌کند؛ نماینده‌ای که توان کافی برای رقابت دارد و در بخش‌هایی چون نمایشگر، حتی خود را در رده‌ای بالاتر از رقبا قرار می‌دهد.

به‌دلیل اینکه تاکنون در زومیت لپ‌تاپی در این بازه قیمتی بررسی نشده است، به‌ناچار فقط باید به ذکر مدل لپ‌تاپ‌های رقیب بسنده کنیم.

در بازه قیمتی ۱۵۰ میلیون تومان، لپ‌تاپ ROG Strix G16 ایسوس با قیمت حدودی ۱۴۵ میلیون تومان یکی از اصلی‌ترین رقبای نماینده MSI به‌شمار می‌رود. G16 با اینکه از تراشه قدرتمندترِ Core i9-13980HX استفاده می‌کند، در بخش نمایشگر و از نظر وضوح تصویر و نرخ‌نوسازی، توان کافی برای رقابت را Raider GE78 HX را ندارد.

لپ‌تاپ گیمینگ تایوانی‌ها با وجود قدرت بالای سخت‌افزاری، در ارائه عملکردی قابل‌قبول ناکام می‌ماند و هنگام استفاده به‌عنوان یک لپ‌تاپ واقعی (UnPlugged)، افت عملکرد شدیدی را تجربه می‌کند؛ درواقع تمامِ آن قدرت بالا در چشم به‌هم‌زدنی از بین می‌رود. اشاره کردیم که این موضوع ارتباطی با MSI یا به‌طور کلی تولیدکنندگان لپ‌تاپ ویندوزی ندارد و به‌دلیل مصرف بالای تراشه، تقریباً در تمامی مدل‌ها مشاهده می‌شود.

از طرفی وزن ۳ کیلوگرمی Raider GE78 HX، امکان حمل آن را تا حد زیادی کاهش می‌دهد و به‌دلیل عمر باتری کم، باید همواره شارژر ۳۰۰-۴۰۰ گرمی آن را نیز به‌همراه داشته باشید. در چنین شرایطی و با در نظر گرفتن افت عملکرد در حالت UnPlugged، بهتر است بیشتر دستگاه به‌صورت داک‌شده و همواره متصل به برق استفاده شود. هرچند که به‌نظر می‌رسد تایوانی‌ها نیز مقصودی مشابه را دنبال می‌کردند و با در نظر گرفتن شرایطی مشابه برای دیگر مدل‌های هم‌رده، ایرادی متوجه نماینده MSI نیست.

در آخر باید به عملکرد گیمینگ فوق‌العاده Raider GE78 HX اشاره کنیم که در کنار نمایشگر باکیفیت و سیستم صوتی رضایت‌بخش خود، ترکیبی مناسب و تمام‌عیار برای گیمرها را شکل می‌دهد.

قیمت لپ تاپ Raider GE78 HX در حال حاضر حدود ۱۵۰ میلیون تومان است.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات