سال‌ها این باور قدیمی وجود داشت که رابطه جنسی می‌تواند باعث نابینایی شود؛ ادعایی که علم مدت‌ها پیش آن را رد کرده است. اما پژوهش جدیدی موضوع متفاوتی را بررسی می‌کند: آیا خودِ برخی داروهای مرتبط با عملکرد جنسی می‌توانند روی سلامت چشم اثر بگذارند؟

محققان در مطالعه بزرگی، ارتباط میان مصرف طولانی‌مدت تادالافیل (Tadalafil) و افزایش احتمال ابتلا به گلوکوم یا آب سیاه چشم را بررسی کردند. تادالافیل که بیشتر با نام تجاری سیالیس (Cialis) شناخته می‌شود، برای درمان اختلال نعوظ و همچنین برخی مشکلات ادراری ناشی از بزرگ‌شدن پروستات تجویز می‌شود.

در پژوهش اخیر، وضعیت نزدیک به ۳۷هزار مرد بالای ۴۰ سال که حداقل سه ماه به‌طور منظم تادالافیل مصرف کرده بودند، با گروه مشابهی از مردانی که این دارو را مصرف نمی‌کردند مقایسه شد. بررسی‌ها تا پنج سال ادامه داشت.

مطالعه رابطه علت و معلولی را ثابت نمی‌کند و افراد نباید بدون مشورت پزشک مصرف تادالافیل را متوقف کنند

به گزارش ساینس‌آلرت، نتایج نشان داد حدود ۳٫۹ درصد از مصرف‌کنندگان تادالافیل در این مدت به گلوکوم مبتلا شدند؛ درحالی‌که این رقم در گروه بدون مصرف دارو حدود ۳٫۱ درصد بود. به بیان ساده، مصرف‌کنندگان دارو با افزایش نسبی حدود ۲۲ درصدی خطر ابتلا مواجه بودند، اما تفاوت واقعی بین دو گروه کمتر از یک درصد بود.

گلوکوم نوعی بیماری‌ است که به عصب بینایی آسیب می‌زند و در صورت تشخیص دیرهنگام می‌تواند باعث کاهش دائمی دید شود. این بیماری معمولاً در مراحل اولیه نشانه واضحی ندارد و به همین دلیل معاینه منظم چشم اهمیت زیادی دارد.

دانشمندان هنوز دقیق نمی‌دانند چرا تادالافیل ممکن است با افزایش خطر گلوکوم مرتبط باشد. این دارو با گشادکردن رگ‌های خونی عمل می‌کند و برخی از مسیرهای شیمیایی آن در چشم نیز فعال هستند. یکی از احتمال‌ها این است که تغییرات ایجادشده در جریان خون یا فشار مایع داخل چشم، در برخی افراد روی عصب بینایی اثر بگذارد.

با‌این‌حال، مطالعه فقط ارتباط آماری را نشان داده و ثابت نمی‌کند که تادالافیل به‌طور مستقیم باعث آب سیاه می‌شود. همچنین بیشتر افرادی که این دارو را مصرف کردند، هرگز به گلوکوم مبتلا نشدند.

پژوهشگران می‌گویند افرادی که تادالافیل را با تجویز پزشک مصرف می‌کنند نباید خودسرانه مصرف آن را قطع کنند. کسانی که سابقه آب سیاه، فشار بالای چشم، نزدیک‌بینی شدید یا سابقه خانوادگی این بیماری دارند، بهتر است درباره بررسی‌های منظم چشم با پزشک خود مشورت کنند.

پژوهش در ژورنال British Journal of Ophthalmology منتشر شده است.