چگونه ترکیب افزودنیهای غذایی رایج به دیابت نوع ۲ منجر میشوند؟
افزودنیهایی که بهطور معمول در غذاهای فوق فرآوریشده وجود دارند، ممکن است زمانی که به شکل خاصی با هم ترکیب میشوند، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهند. تحقیقات جدید این موضوع را نشان دادهاند و ممکن است باعث بازنگری در دستورالعملهای بهداشتی مربوط به استفاده از افزودنیها شوند.
بهگزارش ساینسآلرت، مطالعهی جدید به رهبری تیمی از دانشگاه سوربن شمالی پاریس در فرانسه انجام شده و به مجموعهی در حال گسترشی از شواهد میپیوندد که تأثیرات بالقوهی افزودنیهایی را بر سلامت بررسی میکنند که برای افزایش ماندگاری و بهبود طعم غذاها مورد استفاده قرار میگیرند.
پژوهشگران در مقاله توضیح میدهند: «ترکیبات مختلفی از افزودنیهای غذایی، روزانه توسط میلیاردها نفر در سراسر جهان مصرف میشود. تا به حال، ارزیابیهای ایمنی بهصورت جداگانه برای هر ماده انجام میشده، زیرا دادهای در مورد مواجههی همزمان با این مواد وجود نداشته است.» هدف اصلی مطالعه شناسایی رایجترین ترکیبهای افزودنی غذایی و ارتباط آنها با بروز دیابت نوع ۲ در گروه بزرگی از افراد بود که در طول زمان تحت پیگیری قرار داشتند.
تحقیقات معمولا به تاثیرات هر افزودنی به شکل مجزا تمرکز میکنند
پژوهشگران از دادههای سلامت عمومی مربوط به ۱۰۸٬۶۴۳ نفر که بهطور میانگین حدود هشت سال پیگیری شده بودند استفاده کردند. آنها اطلاعات مربوط به رژیم غذایی افراد را با موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ مقایسه و با استفاده از الگوریتمهای کامپیوتری، ترکیبهای افزودنیها را در الگوهای غذایی محاسبه کردند.
از میان پنج ترکیب بررسیشده، دو ترکیب با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط بودند؛ ترکیب اول شامل نشاستههای اصلاحشده، صمغ گوار و کاراگینان بود که معمولاً در عصارهی گوشت، دسرهای لبنی (مثل بستنی) و سسها یافت میشود. این ترکیب با هشت درصد افزایش خطر ابتلا همراه بود. ترکیب دوم شامل اسید سیتریک، سیتراتهای سدیم و شیرینکنندههای مصنوعی بود که غالباً در نوشابهها و نوشیدنیهای شیرینشده دیده میشود و با ۱۳ درصد افزایش خطر دیابت نوع ۲ مرتبط بود.
- چرا پرخوری به دیابت منجر میشود؟20 آبان 03مطالعه '3
- دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی در کمین افراد شبزندهدار1 مهر 01مطالعه '4
مانند اغلب مطالعات مشاهدهای، دادههای تحقیق جدید رابطهی مستقیم علت و معلولی را ثابت نمیکنند؛ یعنی نمیتوان با قطعیت گفت که افزودنیها مستقیماً باعث افزایش موارد دیابت نوع ۲ میشوند. بااینحال، ارتباطات کشفشده آنقدر قابل توجه هستند که نگرانیهایی را ایجاد کردهاند.
به گفتهی پژوهشگران، یافتهها برای نخستینبار نگاهی دقیق به افزودنیهایی ارائه میدهد که معمولاً بهطور همزمان مصرف میشوند؛ چه بهدلیل وجود همزمان آنها در محصولات صنعتیِ فراوریشده و چه بهدلیل الگوهای غذایی رایج.
احتمالا ترکیب افزودنیهای غذایی در بروز دیابت نوع ۲ نقش دارد
البته مطالعه محدودیتهای قابلتوجهی نیز دارد. بیشتر شرکتکنندگان آن زن بودند و مشخص نیست این یافتهها تا چه حد در کشورهای دیگر با عادتهای غذایی متفاوت نیز صدق میکند. همچنین محاسبهی دقیق ترکیب و تداخل افزودنیها در رژیمهای متنوع، کار پیچیدهای است. از آنجایی که میزان ارتباطهای مشاهدهشده کمتر از ۲۰ درصد بوده است، ممکن است که عوامل مداخلهگر باقیمانده، بر نتایج مطالعه تأثیر گذاشته باشند.
بااینحال، مطالعهی جدید به مسئلهای اشاره میکند که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است: اینکه ترکیب افزودنیهای غذایی چگونه میتواند بر سلامت انسان تأثیر بگذارد. انجام پژوهشهای بیشتر میتواند دلایل این ارتباط را روشنتر کند و درک ما را از آسیبهای ناشی از مصرف غذاهای فراوریشده گسترش دهد.
یافتههای تحقیق نشان میدهد که بررسی ترکیبهای افزودنیهای غذایی میتواند در ارزیابیهای ایمنی اهمیت داشته باشد و همچنین از توصیههای بهداشت عمومی برای محدودکردن استفاده از افزودنیهای غیرضروری پشتیبانی میکند.
نتایج تحقیق در نشریهی PLOS Medicine منتشر شده است.