ماهها محدودیت دنیاگیری با هدف مهار شیوع کووید ۱۹ اثر ناخواسته اما خوشایندی در پیشگیری از انتشار آنفلوانزا، سرماخوردگی و ویروسهای دیگر داشته است؛ اما اکنون که ماسکها برداشته میشوند و دورهمیها، آغوشها و دست دادنها برمیگردد، ویروسهای عادی عامل آبریزش بینی، سنگینی سر، سرفه و عطسه نیز برمیگردند.
متخصصان بیماریهای عفونی میگویند عوامل زیادی در این تابستان گرم و سرفهآور نقش دارند. خانهنشینی دنیاگیری از بسیاری افراد در برابر کووید ۱۹ محافظت میکند؛ اما سیستم ایمنی ما رویهی معمول مواجهه با میکروبهای مختلف را که در محیطهای شلوغ با آنها روبهرو میشدیم، از دست داده است.
سیستم ایمنی شما احتمالا مثل قبل قوی است؛ اما اگر برای مدتی علیه مهاجم میکروبی هشدار نداده باشد و سپس دوباره از سوی عامل بیماریزایی مورد حمله قرار بگیرد، بازگشت فعالیت کامل آن مدتی زمان میبرد. همچنین برخی از مواجهههای ویروسی در گذشته ایمنی پایداری به همراه داشته؛ اما برخی بیماریها ممکن است ایمنی موقتی به ما داده باشند که در زمان قرنطینه از بین رفته است. دکتر پل اسکولنیک، متخصص ایمنیشناسی و ویروسشناسی دانشکده پزشکی کارلیون ویرجینیا، میگوید:
به گزارش نیویورک تایمز، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا میگوید موارد ابتلا ویروسهای تنفسی رایج از جمله ویروس سینسیشیال تنفسی (RSV) و ویروسهای پاراآنفلوآنزای انسانی که موجب علائم سرماخوردگی معمولی و آنفلوانزا میشوند، تابستان امسال در حال افزایش است. به گفتهی سخنگوی این مرکز، افزایش موارد RSV که بهویژه برای افراد بسیار جوان و بسیار مسن میتواند خطرناک باشد، در این زمان از سال غیر عادی است.
افزایش موارد RSV بیشتر در چندین ایالت جنوبی آمریکا قابل توجه بود؛ اما این ویروس در سراسر این کشور در حال ظاهر شدن است و شیوع آن عمدتاً در کودکان خردسال ردیابی شده که برخی از آنها با علائم شدید در بیمارستان بستری شدهاند. افزایش موارد RSV که در اروپا، آفریقای جنوبی، استرالیا و نیوزیلند نیز مشاهده شده، احتمالا نتیجه خانهنشینی دنیاگیری است که جمعیت خردسال حساس بسیار بزرگتری ایجاد کرده است.
گروهی از نوزادان که اکنون کودکان نوپایی هستند، در شرایطی که تعداد معدودی از ما در محیط بیرون به فعالیتهای عادی مشغول بودیم، تا حد زیادی در برابر ویروس RSV محافظت شدند. همچنین از آن زمان، گروه جدیدی از نوزادان متولد شدهاند و در این شرایط ویروس این فرصت را پیدا کرده است که دو برابر گذشته، کودکان حساس را آلوده کند و ناقلان بیشتری برای انتشار آن به کودکان بزرگتر و افراد بزرگسال که معمولا علائم خفیفتری دارند، ایجاد کرده است.
سو هوانگ، مدیر مرکز ملی آنفلوانزای سازمان جهانی بهداشت در مؤسسه تحقیقات و علوم محیطی نیوزیلند، میگوید محدودیتهای شدید این کشور نهتنها موجب توقف کووید ۱۹ شده، بلکه RSV و آنفلوانزا را مهار کرده است. دکتر هوانگ و همکارانش نتیجهی مطالعه خود در این زمینه را در ماه فوریه در مجله Nature منتشر کردند؛ اما همانطور که مرزهای این کشور رو به استرالیا باز شد، موارد RSV طی چند هفته افزایش پیدا کرد و از آنجا که ویروس بیشتر از حالت معمول با کودکان حساس مواجه شد، کودکان بسیاری در بیمارستانها بستری شدند. دکتر هوانگ میگوید:
به گفتهی دکتر کاترین ادواردز، استاد پزشکی کودکان در مرکز پزشکی دانشگاه وندربیلت، پزشکان ممکن است کودکان خردسال را برای تأیید مورد RSV آزمایش کنند و بسیاری از افرادی که علائم سرماخوردگی دارند، برای رد احتمال ابتلا به کووید ۱۹ آزمایش میشوند؛ اما بیشتر افراد احتمالا از ویروس تنفسی خاصی که موجب علائم آنها شده است، بیخبر خواهند ماند. دکتر ادواردز میگوید:
به گفتهی ساتیا داندکر، متخصص عفونتهای ویروسی و ایمنیشناسی مخاط از دانشگاه کالیفرنیا، اقدامات جداسازی سیستم ایمنی بدن ما را ضعیف نکرده است؛ اما عوامل دیگر از جمله استرس، عادات بد خواب و افزایش مصرف الکل میتواند در چگونگی پاسخ سیستم ایمنی بدن ما در برابر ویروس تنفسی نقش داشته باشد. او میگوید:
به گفتهی آلیسون آگوو، متخصص بیماریهای عفونی در مرکز کودکان جانز هاپکینز گفت حتی اگر بسیاری از محدودیتهای دنیاگیری رفع شود، مردم باید برای پیشگیری از شیوع تمام بیماریهای تنفسی اقدامات احتیاطی را ادامه دهند. دکتر آگوو میگوید:
نرخ بالاتر RSV و ویروسهای تنفسی دیگر در این تابستان تا حد زیادی در مقالهای که زمستان سال گذشته در مجلهی PNAS منتشر شد، پیشبینی شده بود؛ اما چیزی که مشخص نیست آن است که ویروس آنفلوانزا چه موقع ظاهر میشود و چه تأثیری خواهد داشت. به گفتهی راشل بیکر، نویسنده مطالعه مذکور و همهگیرشناس و پژوهشگر دانشگاه پرینستون گفت یکی از نگرانیهای بالقوه این است که آنفلوانزا، RSV و کووید ۱۹ همه بهطور همزمان در جامعه گردش کنند. دکتر بیکر میگوید: «معمای بزرگ این است که آنفلوانزا کجا است؟ فکر میکنم فصل آنفلوانزای بسیار نامعلومی در پیش داریم. لزوما بدتر نخواهد شد؛ اما چه زمانی و به چه شکلی برخواهد گشت؟»
نظرات