شیر مادر، ناجی نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی
براساس پژوهش جدیدی که در پیشرفتهای مراقبت از نوزادان (نشریهی رسمی انجمن ملی پرستار نوزادان) منتشر شده است، باتوجه به احتمال کمتر بروز مشکلات جدی و بهبود تغذیه و رشد مناسب ناشی از شیرمادر میتوان گفت که این شیر بهعنوان بهترین رژیمغذایی برای نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی محسوب میشود.
پژوهشگران به بررسی و مطالعهی ۶ پژوهش دربارهی مزایای شیرمادر و شیردهی نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی پرداختند و به این نتیجه رسیدند که بهخاطر شواهدی که از بهبود نوزادان بسیار بیمار با شیرمادر در دست است، میتوان گفت که شیرمادر باید بهعنوان مداخلهای پزشکی برای نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی درنظر گرفته شود.
بیماری قلبی مادرزادی، رایجترین بیماری مادرزادی بهشمار میرود که سالانه از هر ۱۰۰۰ نوزاد، یک نوزاد مبتلا به آن تشخیص داده میشود. درحالیکه تاکنون مزایای شیرمادر برای نوزادان نارس و نوزادان سالم اثبات شده است، اما اطلاعات چندانی دربارهی نقش آن در بهبود وضعیت بیماری در نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی وجود ندارد. پژوهشگران مذکور مدارک مربوطبه مزایای شیر مادر بر این کودکان را بررسی کردهاند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
انتروکولیت نکروزان، بیماری التهابی حاد روده است. پژوهشها نشان میدهد که رژیم غذایی انحصاری با شیر مادر میتواند احتمال بروز این بیماری را در نوزادان نارس کاهش دهد. بههمین دلیل توصیه میکنند که از این رژیم برای نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی نیز استفاده شود.
شیلوتوراکس، عارضهی نادر جراحی قفسه سینه است که با تخلیهی غیرطبیعی مایع لنفاوی اطراف ریهها همراه است و احتمال عوارض شدید ناشی از آن وجود دارد. براساس پژوهشها، چربی شیر مادر باعث میشود نوزاد بتواند درطول درمان شیلوتوراکس همچنان رژیم شیر انسان را دریافت کند.
نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی در معرض خطر مشکلات تغذیهای هستند که مانع از رشد مناسب و افزایش وزن مطلوب میشود. پژوهشها نشان میدهد که رژیم شیرانسان میتواند به افزایش وزن نوزادان مبتلا به این بیماری کمک کند؛ اما باتوجه به سایر نگرانیهایی که دربارهی این کودکان مطرح است، تغذیه با شیرمادر یا روشهای جایگزین تأمین شیر انسان اغلب بهعنوان اولویتی مهم تلقی نمیشود.
دکتر اسپاتز میگوید:
برای محافظت از نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی در مقابل عفونت، کاهش خطر ابتلا به انتروکولیت نکروزان، افزایش قدرت تحمل غذاخوردن و محافظت از مغز نوزادان، شیر انسان نقش بسیار مهمی دارد.
باتوجه به این شواهد، پژوهشگران معتقدند متخصصان مراقبتهای بهداشتی بنابر وظیفهی اخلاقی خود میتوانند به خانوادهها کمک کنند تا دربارهی تغذیهی نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی تصمیمات آگاهانه بگیرند. نویسندگان این پژوهش به مدل ۱۰ مرحلهای دکتر اسپاتز دربارهی بهبود و ترویج تغذیهی این نوزادان با شیر مادر و شیر انسان اشاره میکنند. این مراحل به آغاز و تداوم استفاده از شیر مادر تأکید دارند. سایر مراحل به تماس بدنی (پوست با پوست) درست بعد از تولد، کمک به مادر برای افزایش تواناییاش در تغذیه با شیر سینه و نظارت بر مصرف شیر و رشد نوزاد میپردازد. دکتر اسپاتز میگوید:
شیر انسان، مداخلهای حیاتبخش برای نوزادان مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی محسوب میشود. متخصصان سلامت باید کمک به این خانوادهها را در اولویت قرار دهند تا بتوانند تصمیمگیری آگاهانه تغذیهای بگیرند و مطمئن شوند که مادران این نوزادان به اهداف تغذیهای مدنظرشان میرسند.
نظرات