بهگفتهی متخصصان، صداهای بسیار شایع و در عین حال بلندی مانند غرش هواپیمای جت، سروصدای یک دستگاه حفاری بزرگ یا صدای تیز آژیر خطر که از وسیلهی نقلیهی اورژانس با سرعت در حرکت است، همه و همه شبها خواب شما را مختل میکنند و در طول روز بارها باعث سراسیمه شدن مردم میشوند؛ این صداهای آزاردهنده تاثیر قابل توجهی روی سلامت قلب و عروق دارند. پژوهشگران در یک مقالهی علمی-مروری که این هفته در ژورنال دانشکدهی آمریکایی قلب و عروق چاپ شد، میگویند:
چرا این اتفاق رخ میدهد؟
نویسندگان مقالهی حاضر در روزنامهی واشینگتن پست روی آلودگی صوتی و بیماریهای قلبی پژوهش انجام دادهاند. بهگفتهی آنها، آسیب سر و صدا تنها به مختل کردن خواب شبانه محدود نمیشود؛ هر چند این امر مشکلاتی را در حوزهی سلامت ایجاد میکند اما باعث شدت گرفتن پاسخ استرس نیز میشود و هورمونها بهطور ناگهانی ترشح شده و به این طریق در طولانی مدت به قلب آسیب میرساند. توماس مونزل، نویسندهی راهبر این مقاله در یک مصاحبهی تلفنی با Washington post گفت:
در این مقاله، ثابت نشده که سر و صدای بلند به بیماری قلبی منجر میشود. با اینحال مونزل با همکاری یک مرکز قلب و عروق در دانشگاه پزشکی یوهانس گوتنبرگ دانشگاه مینز به ABC news گفت:
پژوهشگران هشدار میدهند که در مورد ارتباط میان آلودگی صوتی و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، عوامل دیگری نیز دخیل هستند و این عوامل، موجب پیچیدهتر شدن یافتهها میشوند. بهعنوان مثال، افرادی که در نواحی پرجمعیت زندگی میکنند، علاوه بر سر و صدای مزاحم در معرض آلودگی ذرات معلق در هوا نیز قرار دارند؛ این نوع آلودگی نیز منجر به بیماریهای قلبی میشود. افراد ساکن در این نواحی، وضعیت اجتماعی و اقتصادی متفاوتی را تجربه میکنند؛ آنها ممکن است دسترسی مناسبی به سازمانهای مراقبت بهداشتی یا مراکز تهیهی خوراکیهای سالم نداشته باشند. استیو کوپکی، یک استاد پزشکی و متخصص بیماریهای قلب و عروق در کلینیک Mayo است؛ او به خبرنگار واشنگتن پست میگوید:
سازمان بهداشت جهانی به آلودگی صوتی، این لقب را داده است: تهدید دست کم گرفته شده؛ این تهدید، منجر به اختلالات خواب، تاثیرات قلبی عروقی، عملکرد کاری و تحصیلی ضعیف و اختلال شنوایی میشود. این آژانس، رهنمودهایی را در ارتباط با محیطهای پر سر و صدا منتشر کرده است و میزان ۳۰ دسیبل صدا با وزن A را برای داشتن یک خواب راحت در اتاق خواب پیشنهاد کرده است.
مقیاس دسیبل سازمان بهداشت جهانی، میزان تولید صدای یک خودرو را 70 دسیبل، مته برقی ۱۰۰ دسیبل و بلند شدن هواپیما را ۱۲۰ دسیبل اندازهگیری کرده است؛ این برآوردها در شبکهی خبری ABC منتشر شده است. مونزل گفت:
ابتلا به بیماریها
به گفتهی متخصصان، سروصداهای بلند بهخصوص زمانیکه انتظار آنها را نداریم به تحریک کردن پاسخ استرس منجر میشوند. این اتفاق چگونه رخ میدهد؟ پژوهشگران کلینیک Mayo میگویند:
طبق این یافت:
کوپکی میگوید که مردم ممکن است در صورت انتظار داشتن برخی صداها، به آنها توجه نکنند؛ صداهایی مانند بوق مکرر ماشینها وقتی در ترافیک بههم چسبیدهاند؛ اما این صداها وقتی انتظار شنیدن آنها را نداریم مانند وقتیکه خواب هستیم، ممکن است پاسخ استرس را تحریک کنند. او میگوید که پاسخ استرس به شیوههای مختلفی به آسیب منجر میشود؛ از جملهی آنها میتوان به هجوم هورمونها اشاره کرد که شریانها را تنگ میکند و این موضوع به پوشش شریانهای عروق صدمه میزند و در نهایت منجر به بیماریهای قلبی میشود. همچنین، فشار خون را بالا برده یا احتمال لخته شدن خون را بیشتر میکند؛ لخته شدن خون، خود باعث بروز حملههای قلبی میشود. کوپرکی میگوید:
مونزل خواستار تغییر سیاستها در این زمینه است.
نظرات