استخوان فک ۱٫۴ میلیون ساله متعلق به قدیمی‌ترین خویشاوند انسان‌ها در اروپا است

دوشنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۰
مطالعه 3 دقیقه
دیرینه‌انسان‌شناسان به‌تازگی موفق شده‌اند استخوانی ۱٫۴ میلیون ساله را در اسپانیا کشف کنند که احتمالاً به قدیمی‌ترین خویشاوندان باستانی انسان‌ها در اروپا تعلق دارد.
تبلیغات

به‌نقل از لایو ساینس، تیمی از دیرینه‌‌انسان‌شناسان کشف مهمی در محوطه‌ی باستانی سیما دل‌اِلِفانته (در زبان اسپانیایی به معنای گودال فیل) انجام دادند. سیما دل‌اِلِفانته که به‌دلیل شواهد فسیلی بسیار زیاد خود شهرت دارد، در رشته‌کوه‌های آتاپورکا در نزدیکی شهر بورگُس، مرکز استانی به همین نام در شمال اسپانیا، واقع است.

دیرینه‌‌انسان‌شناسان اسپانیایی در بیانیه‌ای رسمی در‌این‌باره اعلام کردند که تصور می‌کنند جمجمه خُرده‌شده قدیمی‌ترین جمجمه از نوع باشد که تا‌به‌حال در اروپا کشف شده است. این جمجمه شامل استخوان فک بالا و دندان فردی از خانواده انسانیان (هومینید) می‌شود که در حدود ۱٫۴ میلیون سال در این نقطه از کره‌ی خاکی زندگی می‌کرده است.

خانواده‌ی انسانیان گروه بسیار بزرگی از گونه‌های زنده و منقرض‌شده از درخت تکاملی انسان‌ها از میمون‌های بزرگ و انسان‌های کنونی (انسان‌های خردمند) تا خویشاوندان باستانی‌ ما و نیز شامپانزه‌ها و گوریل‌ها را شامل می‌شود.

پیش از کشف اخیر، قدیمی‌ترین فسیل‌های انسانیان در اروپا در سال ۲۰۰۸ در همین محوطه‌ی باستانی کشف شده بودند. این فسیل باستانی تقریباً ۱٫۲ میلیون سال قدمت داشت. طبق مطالعه‌ای که نتایج آن در سال ۲۰۱۲ منتشر شدند، این فسیل باستانی هم شامل یک استخوان فک پایین و چند تکه استخوان دیگر می‌شد.

کشف اخیر محققان را شگفت‌زده کرده است. در‌واقع، دیرینه‌انسان‌شناسان اصلاً انتظار نداشتند، فسیل‌های جدیدی قدیمی‌تر از آنچه قبلاً پیدا کرده‌اند، دوباره پیدا کنند. استخوان فک بالا که اخیراً کشف شد، تقریباً حدود ۲ متر پایین‌تر از فسیل‌های سال ۲۰۰۸ زیر تَلی از خاک مدفون بود. اِدگار تِلِز، محقق و دانشجوی دکتری از مرکز ملی تحقیقات تکامل انسان در بورگس، این کشف مهم را انجام داد.

دیرینه‌انسان‌شناسان عقیده دارند استخوان فک بالا درست مانند فسیل‌های قبلی خصوصیاتی دارد که به‌خوبی نحوه تکامل چهره انسان‌ها را به‌نمایش می‌گذارد. تِلِز درباره‌ی این موضوع به روزنامه ال‌پائیس چاپ مادرید گفت:

در این فک بالا یک برآمدگی عمودی مانند فک پایین سال ۲۰۰۸ به‌چشم می‌خورد. این خصوصیت از حضور این چهره‌ی مدرن در آن دوران خبر می‌دهد.

استخوان فسیل‌شده‌ای از فک بالا که اخیراً در بورگس اسپانیا کشف شد.

فرضیه تِلِز و همکارانش این است که این استخوان می‌تواند به متعلق به انسان‌تباری باشد که بیشتر از نخستی‌هایی شبیه به میمون همچون انسان ماهر (هومو هابیلیس) به انسان‌های کنونی اروپا نزدیک باشد. انسان ماهر گونه‌ای منقرض‌شده از انسان‌های باستانی است که در عصر پلیستوسن (۲٫۶ میلیون سال تا ۱۱٫۷۰۰ سال قبل) زندگی می‌کردند.

دیرینه‌انسان‌شناسان معتقدند که فسیل جدید متعلق به گونه‌ای از انسان‌ها موسوم به انسان پیش‌گام (هومو انتسسور) باشد. جایگاه انسان پیشگاه در درخت تکاملی انسان همچنان بحث‌برانگیز است؛ اما گمان می‌رود که این انسان‌های باستانی خویشاوندی نزدیکی با انسان‌های کنونی و نئاندرتال‌ها، عموزاده‌های باستانی ما، داشته باشند. ناگفته نماند اولین بقایای فسیلی انسان پیشگاه در سال ۱۹۹۴ در رشته‌کوه‌های آتاپورکا کشف شدند.

مقاله‌های مرتبط:

جان هاکس، انسان‌شناس دانشگاه ویسکانسین مَدیسن‌، عقیده دارد که یافته‌های جدید می‌توانند تصویر تازه‌ای از انسان‌هایی پیش‌ روی ما بگذارد که روزگاری در این منطقه زندگی می‌کردند. بااین‌حال، هاکس هم نمی‌داند که این فک بالا قرار است در کجای درخت تکاملی انسان‌ها قرار بگیرد. به‌باور او، برای مشخص‌شدن جایگاه این مدرک فسیلی مهم تحقیقات و زمان زیادی احتیاج است. محققان اعلام کرده‌اند برای تعیین سن دقیق استخوان فک بالا و ارتباط آن با فسیل‌های دیگر به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات