فینال جام جهانی ۲۰۲۶ زیر سایه دود آتش‌سوزی؛ فیفا هیچ برنامه‌ای برای مقابله ندارد

یک‌شنبه 28 تیر 1405 - 14:05
مطالعه 3 دقیقه
دود ناشی از آتش‌سوزی‌های جنگلی کانادا در منهتن
دود ناشی از آتش‌سوزی‌های جنگلی کانادا که بخش‌های وسیعی از سواحل شرقی آمریکا را دربر گرفته، اکنون برگزاری فینال جام جهانی را در نیویورک تهدید می‌کند.

بزرگ‌ترین رویداد فوتبالی جهان، فینال جام جهانی، قرار است امروز یکشنبه در حومه نیویورک برگزار شود و آرژانتین و اسپانیا به مصاف هم بروند. اما مشکلی جدی پیش آمده است: دود ناشی از آتش‌سوزی‌های جنگلی کانادا، سلامت بازیکنان و تماشاگران را تهدید می‌کند و فیفا، به عنوان نهاد برگزارکننده، به نظر نمی‌رسد برنامه مشخصی برای مقابله با این بحران داشته باشد.

در روزهای اخیر، دود حاصل از آتش‌سوزی‌های جنگلی کانادا، مناطق وسیعی از غرب میانه و سواحل شرقی آمریکا را دربر گرفته و کیفیت هوا را در بیش از ۱۲ ایالت به شدت کاهش داده است. هوای نیویورک به رنگ نارنجی و تیره درآمده و مقامات ایالتی روز پنجشنبه نسبت به افزایش شاخص کیفیت هوا به سطوح «ناسالم» و «بسیار ناسالم» هشدار دادند. به مردم توصیه شده که از حضور در فضای باز خودداری کنند.

گرچه پیش‌بینی می‌شود کیفیت هوا تا زمان برگزاری مسابقه فینال بهبود یابد، همچنان احتمال تغییر در الگوهای دود وجود دارد. ورزشگاه مورد نظر برای برگزاری فینال، یک استادیوم روباز است و راهی برای بستن آن وجود ندارد. بنابراین، در صورت تداوم آلودگی، تماشاگران و بازیکنان در معرض دود قرار خواهند گرفت که می‌تواند علائمی مانند سوزش گلو، سرفه و سردرد ایجاد کند. این موضوع برای گروه‌های حساس مانند کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماری‌های تنفسی مانند آسم، بسیار خطرناک‌تر است.

به گزارش وایرد، حتی تمرینات تیم‌ها نیز تحت تأثیر این شرایط قرار گرفته است. تیم ملی اسپانیا روز پنجشنبه در نیوجرسی تمرین کرد. کورتنی هاوارد، پزشک اورژانس و یکی از مقامات اتحادیه جهانی سلامت و اقلیم، می‌گوید وقتی هوا خیلی آلوده است، ورزشکاران حرفه‌ای نباید در فضای باز تمرین کنند، زیرا با هر نفس، حجم زیادی از هوای آلوده را وارد ریه‌هایشان می‌کنند و این برای سلامتی‌شان بسیار خطرناک است.

به نظر نمی‌رسد فیفا برای شرایط مشابه برنامه‌ای داشته باشد. این سازمان در پاسخ‌های قبلی خود به رسانه‌ها، بیشتر روی پروتکل‌های مربوط به گرمای شدید مانند استراحت‌های آبرسانی تمرکز داشته و به موضوع کیفیت هوا اشاره‌ای نکرده است.

در حالی که لیگ‌های دیگر بازی‌هایشان را لغو کرده‌اند، فیفا همچنان بر برگزاری فینال در استادیومی روباز اصرار دارد و سلامت بازیکنان و تماشاگران را به خطر می‌اندازد

این در حالی است که برخی لیگ‌های ورزشی دیگر، دستورالعمل‌های شفاف‌تری دارند. برای مثال، لیگ ملی فوتبال زنان آمریکا، در صورت افزایش شاخص کیفیت هوا، استراحت‌های بیشتری را برای آبرسانی بازیکنان در نظر می‌گیرد و در شرایط بسیار خطرناک، مسابقات را لغو می‌کند. لیگ برتر بیسبال آمریکا نیز یکی از بازی‌های خود را در فیلادلفیا به تعویق انداخته و لیگ برتر فوتبال آمریکا نیز بازی در شیکاگو را به دلیل دود لغو کرده است.

تاکنون، فیفا از بحران کیفیت هوا جان سالم به در برده است، اما کارشناسان معتقدند نزدیک‌بودن به فاجعه، باید زنگ خطری برای این نهاد باشد. نیکلاس واتانابه، استاد مدیریت ورزش در دانشگاه کارولینای جنوبی، می‌گوید فیفا برای مقابله با آتش‌سوزی‌های جنگلی آماده نیست و صرفاً اگر بدترین شرایط رخ دهد، احتمالاً شاهد لغو بازی خواهیم بود.

برخی از ورزشکاران نیز نسبت به بی‌توجهی به شرایط اقلیمی اعتراض کرده‌اند. ترینیتی رادمن، بازیکن لیگ ملی فوتبال زنان، پس از بازی در شرایط دودآلود نیویورک، گفت: «اگر مجبور باشیم هر ۱۵ دقیقه یک بار استراحت کنیم، پس نباید بازی کنیم.» تادِی پوگاچار، قهرمان تور دو فرانس نیز پیشنهاد تغییر تقویم مسابقات برای جلوگیری از برگزاری در گرمای شدید و شرایط آتش‌سوزی را مطرح کرده است.

درنهایت، بحران کیفیت هوا نشان می‌دهد که نهادهای ورزشی باید برنامه‌های جامع‌تری برای مقابله با خطرات اقلیمی تدوین کنند. حتی اگر فینال جام جهانی از این خطر عبور کند، این هشدار، فرصتی است تا فیفا و دیگر لیگ‌های ورزشی، برای حفظ سلامت بازیکنان و تماشاگران، اقدامات پیشگیرانه جدی‌تری اتخاذ کنند.

نظرات

از دیگر اعضاء خانواده قلم