D1-kifpool

CUSP؛ سریع‌ترین دوربین دنیا با توانایی ثبت ۷۰ تریلیون فریم‌ در هر ثانیه

شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۷:۳۰
مطالعه 4 دقیقه
گروهی از محققان مؤسسه‌ی فناوری کالیفرنیا موفق شده‌اند دوربینی ویژه به‌نام CUSP بسازند که می‌تواند در هر ثانیه ۷۰ تریلیون فریم ثبت کند.
تبلیغات
D4-mcid4

بسیاری از کسانی که این مقاله را می‌خوانند، ممکن است تجربه‌ی پلک‌زدن هنگام گرفته‌شدن عکس را داشته باشند. دوربین فرایند کوتاه‌مدت عکس‌گرفتن را شروع می‌کند و چشمان شما بسته و عکس ثبت می‌شود. تا زمانی‌که چشم‌های خود را بازکنید، عکس ثبت و نتیجه‌ی نهایی خراب شده است. دوربین فوق‌سریع جدید تولید مؤسسه‌ی فناوری کالیفرنیا نیز ممکن است موقع عکس‌گرفتن، چنین مشکلی پیش بیاورد، با این تفاوت که در دوربین‌های عادی، تنها یک عکس از شما با چشم بسته ثبت می‌شود؛ اما در دوربین جدید این مؤسسه در همان زمان کوتاه چند تریلیون عکس گرفته می‌شود.

اخیرا تیمی متشکل از چندین محقق وابسته ‌به مؤسسه فناوری کالیفرنیا موسوم ‌به کال‌‌تک (CalTech) توانسته است دوربینی جدید با توانایی ثبت بیش از یک‌تریلیون فریم‌بر‌ثانیه تولید کند. این تیم پیش‌تر موفق ‌شده بود دوربینی تولید کند که ۱۰ تریلیون فریم‌بر‌ثانیه ثبت می‌کرد و از آن به‌عنوان سریع‌ترین دوربین دنیا یاد می‌شد. بااین‌حال، دوربین جدید تیم ویژه‌ی کال‌تک با توانایی ثبت حداکثر ۷۰ تریلیون فریم‌بر‌ثانیه، از‌این‌پس سریع‌ترین دوربین دنیا شناخته می‌شود. این نرخ فریم برای دوربین جدید کال‌تک امکان دیدن حرکت امواج نور و حتی فروپاشی فلوئورسنت مولکول‌ها را فراهم می‌کند. 

سریع ترین دوربین دنیا CUSP

دوربین مذکور دستاوردی جدید برای کال‌تک به‌شمار می‌آید و نسخه‌ی بهبودیافته‌ی دوربین‌های ویژه‌ی این مؤسسه است که از آن با نام «دوربین‌های دارای توانایی ثبت بیش از یک‌تریلیون فریم در هر ثانیه» یاد می‌شود. تمامی این دوربین‌ها نوعی مدل خاص از دوربین‌های سری CUP (عکاسی فوق‌سریع فشرده) به‌شمار می‌آیند. جدیدترین دوربین کال‌تک با نام CUSP شناخته می‌شود که مخفف Compressed Ultrafast Spectral Photography است. افرادی که این دوربین را تولید کرده‌اند، پیش‌تر توانسته بودند در مؤسسه‌ی فناوری کالیفرنیا تصاویری از پدیده‌های ناپیدا نظیر جهش سلول‌های عصبی و امواج شوک را با نرخ یک‌تریلیون‌ فریم‌بر‌ثانیه ثبت کنند.

دوربین جدید کال‌تک در مدتی‌ که نور برای یک میلی‌متر حرکت به‌سمت جلو نیاز دارد، تقریبا ۲۳۰ فریم ثبت می‌کند

دوربین CUSP را لی‌هانگ وانگ و اعضای تیمش در کال‌تک ساخته‌اند و از نوعی لیزر خاص بهره می‌برد که می‌تواند پالس‌های کوتاه نور لیزر را ساطع کند. این پالس‌ها تنها به‌مدت یک کوادریلیونم ثانیه ساطع می‌شوند و سپس از بین می‌روند. همچنین، دوربین CUSP تجهیزات نوری ویژه‌ای دارد که برای جداسازی هریک از پالس‌ها و تبدیلشان به رشته‌ای از پالس‌های نوری کوتاه‌تر فعالیت می‌کنند. هریک از این پالس‌ها درنهایت می‌توانند یک تصویر را در دوربین ایجاد کنند. این‌ها تنها مراحل تئوری کار هستند و عملی‌کردن چنین روندی بسیار پیچیده است. کال‌تک برای اینکه توانایی دوربین جدیدش را به ‌کاربران عادی بفهماند، تصویر متحرکی نیز منتشر کرده است.

در تصویر متحرک زیر که نسخه‌ی اصلی و باکیفیت آن را می‌توانید با مراجعه به این لینک دریافت کنید، یک پالس نوری از روی گروهی از حرف‌ها عبور می‌کند که درکنار یکدیگر کلمه‌ی Caltech را تشکیل می‌دهند. پالس سمت چپ با نرخ ۱۰ تریلیون‌بر‌ثانیه ازطریق دوربین T-CUP و پالس سمت راست با نرخ ۷۰ تریلیون‌بر‌ثانیه ازطریق دوربین CUSP ثبت شده است. در نظر داشته باشید هریک از این پالس‌ها تنها ۱/۵ پیکوثانیه یا ۱/۵ ضربدر ۱۰ به ‌توان منفی ۱۲ (۱۲-۱۰×۱/۵) ثانیه به‌نمایش درمی‌آیند. این عدد به ۰/۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۱۵ ثانیه تعبیر می‌شود.

سریع ترین دوربین دنیا CUSP

افراد علاقه‌مند به مباحث ریاضی و فیزیک به‌خوبی می‌دانند سرعت نور اندکی کمتر از ۳۰۰ میلیارد میلی‌متربرثانیه (دقیق‌تر ۲۹۹،۷۹۲،۴۵۸ متر‌برثانیه) است. اگر نرخ ۷۰ تریلیون‌فریم‌برثانیه‌ی دوربین CUSP را به واحدهایی ۳۰۰ میلیارد میلی‌متربرثانیه‌ای تقسیم کنیم، به این نتیجه می‌رسیم به‌ازای هر میلی‌متری که نور طی می‌کند، تقریبا به ۲۳۳/۳ فریم دست پیدا خواهیم کرد. به‌بیان‌بهتر، دوربین جدید کال‌تک در مدتی ‌که نور برای یک میلی‌متر حرکت به‌سمت جلو نیاز دارد، تقریبا ۲۳۰ فریم ثبت می‌کند. این عدد دیوانه‌وار است!

ازطریق CUSP می‌توان پدیده‌هایی نظیر هم‌جوشی هسته‌ای و حرکت امواج نور را ثبت کرد

ناگفته نماند لی‌هانگ وانگ و تیمش پیش‌تر توانسته بودند دوربینی با عنوان pCUP (مجهز به فناوری عکاسی فوق‌سریع فشرده‌ی حساس به فاز) تولید کنند که ازپس ثبت تصاویری با نرخ یک‌تریلیون فریم‌‌بر‌‌ثانیه از پدیده‌ها و اشیاء ناپیدا برمی‌آید. لی‌هانگ وانگ می‌گوید دوربین جدید CUSP درهای جدیدی به‌روی محققان به‌منظور تحقیق عمیق‌تر و دقیق‌تر روی مباحث مختلف فیزیک بنیادی و علوم زیستی بازمی‌کند. 

ممکن است این موضوع را تاکنون خودتان حدس زده باشید؛ اما بهتر است بدانید سیستم CUSP به‌‌زودی نخواهد توانست عکس‌های عادی ثبت کند و حتی امکان دارد این اتفاق هیچ‌گاه رخ ندهد. فناوری به‌کاررفته در این دوربین به‌منظور ثبت پدیده‌هایی نظیر هم‌جوشیِ هسته‌ای و فروپاشی فلوئورسنت مولکول‌ها یا حرکت امواج نور استفاده خواهد شد که برای مدت بسیار کوتاهی دوام می‌آورند. برخی از این پدیده‌ها را می‌شد پیش‌تر ازطریق دوربین T-CUP نیز ثبت کرد که توانایی ضبط ۱۰ تریلیون فریم‌بر‌ثانیه را دارد. بااین‌حال، هفت‌برابر‌شدن نرخ فریم در CUSP باعث شده است ازطریق این دوربین جدید بتوان برخی پدیده‌های طبیعی ناپیدا را ثبت کرد که پیش‌تر دیدن و شناختن آن‌ها ممکن نبود.

برای کسب اطلاعات بیشتر از این دوربین انقلابی در حوزه‌ی تصویربرداری فِمتوثانیه‌ای، می‌توانید وارد وب‌سایت رسمی مؤسسه‌ی فناوری کالیفرنیا شوید. همچنین، اگر به‌ دانستن جزئیات کامل این دوربین علاقه دارید، می‌توانید به این لینک بروید یا به شماره‌ی جدید مجله‌ی Nature Communications چاپ ۲۹ آوریل ۲۰۲۰ (۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹) نگاهی بیندازید.

دیدگاه شما کاربران زومیت درباره‌ی سریع‌ترین دوربین دنیا چیست؟

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
تخم بوقلمون
تخم مرغ همه جا هست؛ اما چرا تخم بوقلمون نمی‌خوریم؟

درحالی‌که همه ما احتمالاً تجربه خوردن تخم بلدرچین، اردک و البته مرغ را داریم، اثری از تخم بوقلمون سر سفره‌های ما نیست. علت چیست؟

69
یک روز پیش
لوگو شیائومی / Xiaomi روی بدنه گوشی شیائومی 13T
اولین شاسی‌بلند شیائومی پنج‌شنبه به‌همراه تراشه Xring و گوشی 15s Pro رونمایی می‌شود

شیائومی ۱ خردادماه با برگزاری مراسمی ویژه از اولین شاسی‌بلند خود در کنار چند محصول مهم دیگر رونمایی خواهد کرد.

55
2 روز پیش
بهترین شغل های ۱۰ سال آینده ایران
بهترین شغل های ۱۰ سال آینده ایران را از الان بشناسید

در این مقاله با نگاهی به روند تکنولوژی به بررسی مشاغلی می‌پردازیم که طی ۱۰ سال آینده در ایران بیشترین رشد و فرصت شغلی را خواهند داشت.

51
یک روز پیش
طرحی از کامپیوتر کوانتومی IQM درکنار نماد‌های موسیقی
به اولین موسیقی کوانتومی جهان گوش کنید؛ آیا این آهنگ، صدای آینده است؟

«Recurse» اولین آهنگ دنیاست که نت‌هایش از هم‌نوایی شگفت‌انگیز انسان، هوش مصنوعی و قدرت پردازش کامپیوتر کوانتومی شکل گرفته است.

148
2 روز پیش
بهترین گوشی های سامسونگ از نظر دوربین
بهترین گوشی سامسونگ ازنظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر قصد دارید یکی از گوشی‌های سامسونگ را برای عکاسی بخرید، در این مقاله با بهترین گوشی‌های سامسونگ ازنظر دوربین براساس قیمت‌های مختلف آشنا خواهید شد.

119
10 ساعت پیش
راهنمای خرید بهترین سشوار خانگی، چرخشی و حرفه‌ای در رده٬های مختلف
بهترین سشوارهای بازار از برندهای بابیلیس تا دایسون [بهار و تابستان ۱۴۰۴]

برای خرید بهترین سشوار خانگی، حرفه‌ای و چرخشی به چه نکاتی باید توجه کرد؟ بهترین برند سشوار کدام است؟ با راهنمای خرید بهترین سشوارها همراه زومیت ...

39
2 روز پیش
بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران
بهترین گوشی مناسب برای بازی [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر به‌‌دنبال گوشی هوشمند برای بازی می‌گردید، نیاز نیست حساب بانکی‌تان را خالی کنید. در این مقاله بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران را معرفی ...

882
12 ساعت پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات