هرآنچه درباره پردازنده‌های تایگر لیک اینتل می‌دانیم

سه‌شنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۰
مطالعه 6 دقیقه
تایگر لیک سری جدی پردازنده‌های اینتل است که به‌زودی معرفی خواهد شد. پردازنده‌های جدید با تمرکز بر تحول اساسی در صنعت، طراحی و عرضه می‌شوند.
تبلیغات

جدیدترین خانواده‌ی محصولات اینتل پردازنده‌های موبایل آیس لیک هستند که چندی پیش معرفی شدند. البته، معرفی یک محصول به‌معنای توقف اخبار و اطلاعات درباره‌ی فرایندهای توسعه و عرضه‌ی محصولات بعدی نخواهد بود و اخبار متعددی درباره‌ی عملکرد این غول سازنده‌ی پردازنده وجود دارد که برخی از آن‌ها به عرضه‌ی محصولی جدید مرتبط هستند. در بیشتر اخبار، سری تایگر لیک (Tiger Lake) به‌عنوان جایگزین آیس لیک مطرح می‌شود که با ادعای بهبود عملکرد در حوزه‌های پردازش و گرافیک عرضه خواهد شد. به‌‌علاوه، قابلیت‌هایی همچون اتصال نسل جدید وای‌فای و بهبود بسیار زیاد کاربری هوش مصنوعی، برای نسل بعدی محصولات اینتل دور از انتظار نخواهد بود.

هر محصول جدید در دنیای فناوری اخبار و شایعات متعددی به‌خود اختصاص می‌دهد. اینتل و پردازنده‌هایش نیز از این قاعده مستثنی نیستند و تاکنون اطلاعات پراکنده‌ای درباره‌ی خانواده‌ی بعدی محصولات این شرکت منتشر شده است. در این مطلب، همه‌ی داده‌هایی را جمع‌بندی می‌کنیم که درباره‌ی خانواده‌ی تایگر لیک اینتل منتشر شده‌اند.

قیمت و تاریخ عرضه

در ابتدای سال جاری، نقشه‌ی راهی از برنامه‌ی توسعه‌ی محصولات اینتل منتشر شد. در آن سند، زمان عرضه‌ی تایگر لیک نیمه‌ی اول سال ۲۰۲۱ عنوان شده بود؛ اما به‌نظر می‌رسد برنامه‌های توسعه‌ای تا حدودی تغییر کرده باشند. اولین نسل از لپ‌تاپ‌های مجهز به پردازنده‌های آیس لیک در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۱‍۹ عرضه خواهند شد و می‌توان انتظار ۳۵ محصول را در آن دسته داشت. با افزایش سرعت در عرضه‌ی پردازنده‌های آیس لیک می‌توان پیش‌بینی کرد تایگر لیک نیز زودتر به بازار عرضه شود.

تایگر لیک

تایگر لیک در آوریل ۲۰۱۹ در جلسه‌ای با سرمایه‌گذاران معرفی شد و با توجه به روند موجود، احتمالا تا سال ۲۰۲۰ به بازار راه پیدا خواهد کرد. به‌هرحال، احتمالا غول پردازنده در آینده‌ای نه‌چندان دور اطلاعات جزئی از خانواده‌ی جدید منتشر خواهد کرد؛ اما بیش از همه، CES 2020 برای ارائه‌ی اطلاعات یا معرفی رسمی تخمین زده می‌‌شود.

کارشناسان اعتقاد دارند تایگر لیک قطعا در مقایسه با آیس لیک پیشرفت‌های عملیاتی و قدرت بیشتری خواهد داشت. باوجوداین، احتمالا بازهم تنها شاهد عرضه‌ی سری‌های موبایلی کم‌قدرت U و Y در خانواده‌ی جدید محصولات اینتل باشیم؛ درنتیجه، قیمت پردازنده‌ها هم حتی در نمونه‌های رده‌بالا، آن‌چنان زیاد نخواهد بود. در مقام مقایسه، پردازنده‌های سری U ویسکی لیک بازه‌ی قیمتی ۱۰۷ تا ۴۰۹ دلار دارند و پردازنده‌های آیس لیک کمی گران‌تر هستند؛ به‌گونه‌ای که گران‌ترین آن‌ها (Core i7-1065G7) برچسب قیمتی ۴۲۶ دلاری دارد. درنهایت، می‌توان انتظار داشت تایگر لیک در بازه‌ی قیمتی نزدیک به خانواده‌های قبلی قرار بگیرد.

همان‌طورکه گفتیم پردازنده‌های تایگر لیک فقط در لپ‌تاپ‌ها و دستگاه‌های دو در یک، همچون تبلت‌های هیبریدی، استفاده خواهند شد؛ بنابراین، قیمت‌های مذکور برای فروش به مصرف‌کننده‌ی نهایی نیستند.

کارایی

پردازنده‌های تایگر لیک براساس فناوری ساخت بهینه‌سازی‌شده‌ی ۱۰ نانومتری به‌نام +10nm تولید می‌شوند. محصولات جدید در مقایسه با آیس لیک، بهبودهایی در سطح معماری تجربه خواهند کرد. هسته‌های پردازنده‌ی جدید به‌نام Willow Cove شناخته می‌شوند که زیرسیستم کش بهتری در مقایسه با هسته‌های Sunny Cove آیس لیک خواهند داشت. اطلاعات جزئی‌تر از عملکرد و خصوصیات هسته‌های مذکور در پردازنده‌های تایگر لیک در دست نیست.

اگرچه تاکنون اطلاعات زیادی درباره‌ی خانواده‌ی بعدی پردازنده‌های موبایل اینتل منتشر نشده است، نمونه‌های بنچمارک آن‌ها در سطح اینترنت دیده شده‌اند. در پایان ماه ژوئیه سال جاری، وب‌سایت فناوری تامز‌هاردور نتایج بنچمارکی را منتشر کرد که در فهرست سرویس یوزربنچمارک (UserBenchmark) دیده شده و احتمالا به عضوی از خانواده‌ی تایگر لیک (احتمالا U) اختصاص دارد. دو ورودی از این پردازنده در فهرست یوزربنچمارک وارد شده است. در این ورودی‌ها، پردازنده‌ای با چهار هسته و هشت رشته‌ی پردازشی دیده می‌شود که کلاک پایه‌ی ۱.۲ گیگاهرتز و کلاک بوست ۳.۶ گیگاهرتز دارد. سرعت‌های مذکور کمی پایین به‌نظر می‌رسند؛ اما احتمالا نتایج به نمونه‌ای اولیه تعلق دارند. درنهایت، محصول نهایی مشخصات قدرتمندتری خواهد داشت.

تایگر لیک
تایگر لیک

با نگاهی به نتایج بنچمارک منتشرشده، می‌توان ادعا کرد تراشه‌ی احتمالی در بارهای کاری تک‌‌هسته‌ای و چهارهسته‌ای، قدرتی نزدیک به پردازنده‌ی چهارهسته‌ای Intel Core i7-8559U دارد و ۲۵ درصد سریع‌تر از پردازنده‌ی چهارهسته‌ای AMD Ryzen 7 3750H عمل می‌کند. البته، پردازنده‌ی مذکور در بارهای کاری چندرشته‌ای، تنها با اختلاف ۱ درصد از محصول AMD شکست خورده است.

امتیاز این پردازنده در حالت تک‌هسته‌ای و دو‌هسته‌ای و چهارهسته‌ای به‌ترتیب ۱۴۶ و ۲۸۶ و ۵۵۱ ثبت شده است. در اجرای وظایفی با هشت رشته‌ی موازی، امتیاز عملکرد این تراشه به ۷۰۱ می‌رسد. در جدول زیر، نمرات کسب‌شده‌ی پردازنده‌‌ی تایگر لیک با نمونه‌های مشابه اینتل و AMD مقایسه شده است.

نام پردازنده

سرعت کلاک میانگین

پردازش تک‌هسته‌ای

پردازش دوهسته‌ای

پردازش چهارهسته‌ای

پردازش هشت‌هسته‌ای

Intel Tiger Lake-U چهارهسته‌ای با ۸ رشته‌ی پردازشی

۳.۶ گیگاهرتز

۱۴۶

۲۸۶

۵۵۱

۷۰۱

Intel Core i9-9900K

هشت‌هسته‌ای با ۱۶ رشته‌ی پردازشی

۴.۹۵ گیگاهرتز

۱۵۴

۳۰۹

۶۱۵

۱۱۹۴

Intel Core i7-8700K

شش‌هسته‌ای با ۱۲ رشته‌ی پردازشی

۴.۵ گیگاهرتز

۱۴۰

۲۷۴

۵۴۴

۹۷۹

Intel Core i7-8565U چهارهسته‌ای با ۸ رشته‌ی پردازشی

۴.۰۰ گیگاهرتز

۱۳۲

۲۷۰

۵۰۱

۶۱۶

AMD Ryzen 9 3900X

دوازده‌هسته‌ای با ۲۴ رشته‌ی پردازشی

۴.۲۵ گیگاهرتز

۱۴۰

۲۷۷

۵۵۳

۱۰۹۲

AMD Ryzen 7 3750H چهارهسته‌ای با ۸ رشته‌ی پردازشی

۳.۵ گیگاهرتز

۱۱۸

۲۱۶

۳۹۴

۵۹۱

AMD Ryzen 7 3700U چهارهسته‌ای با ۸ رشته‌ی پردازشی

۳.۲۵ گیگاهرتز

۱۱۰

۲۰۴

۳۶۵

۵۴۷

اینتل ادعا می‌کند پردازنده‌ی جدید در فرایندهایی همچون انکودینگ ویدئو بهبود عملکرد بسیار چشمگیری تجربه خواهد کرد؛ به‌ویژه در سیستم‌هایی با ابعاد کوچک. البته، تامزهاردور ادعا می‌کند آمار و نتیجه‌ی بررسی در آن بخش‌ها کمی با ادعای شرکت تفاوت دارند.

گرافیک

تایگر لیک قطعا در بحث پردازش بهتر از خانواده‌ی قبلی محصولات اینتل عمل خواهد کرد. به‌علاوه، با استفاده از نسل جدید پردازنده‌های گرافیکی اینتل به‌نام Xe، بهبود فرایندهای گرافیکی در این تراشه پیش‌بینی‌شدنی است. تایگر لیک احتمالا اولین سری از پردازنده‌های اینتل خواهد بود که از معماری گرافیکی Xe بهره می‌برد. شایان ذکر است در آینده‌ی نزدیک، همین معماری در کارت‌های گرافیک اختصاصی اینتل استفاده خواهد شد.

گرافیک Xe

طبق ادعای اینتل، معماری جدید بهبود زیادی در پردازش گرافیکی ایجاد خواهد کرد. Xe در ترکیب با هسته‌های تایگر لیک در مقایسه با معماری UHD پردازنده‌های نسل هشتم، احتمالا بهبود چهاربرابری را در کارایی گرافیکی ارائه خواهد کرد. با چنین پیشرفتی می‌توان کارایی‌هایی همچون بازی‌های با گرافیک بالا در رزولوشن‌هایی تا 1080p را انتظار داشت.

وای‌فای و هوش مصنوعی

اینتل در معرفی تایگر لیک روی دو موضوع هوش مصنوعی و شبکه‌های وای‌فای تأکید زیادی کرد. کارایی در بخش هوش مصنوعی با پردازنده‌های تایگر لیک ۲.۵ تا سه‌برابر بیشتر خواهد بود. به‌علاوه، خانواده‌ی جدید مصرف انرژی کمتری هم دارند و درنتیجه، انتخاب‌های هوشمندانه‌ای برای محصولات کوچک، اما قدرتمند در حوزه‌ی اینترنت اشیاء خواهند بود. تایگر لیک از نسل ششم وای‌فای (802.11.ax) هم پشتیبانی می‌کند که سرعت اتصال را نیز برای کاربر تا سه‌برابر افزایش می‌دهد. به‌علاوه، کارایی در شبکه‌های شلوغ نیز بهتر می‌شود و زمان تأخیر و مصرف انرژی هم کاهش خواهد یافت. درنهایت، سرعت اتصال و عمر باتری در دستگاه‌های مجهز به تایگر لیک بیشتر خواهد بود.

پردازنده‌های آیس لیک اینتل مجموعه‌ای از بهترین بهینه‌سازی‌ها را در بازار پردازنده نشان دادند. انتظار می‌رود تایگر لیک ادامه‌دهنده‌ی روند بهینه‌سازی تراشه‌های اینتل باشد و قابلیت‌های امنیتی بیشتری نیز ارائه کند. البته، جزئیات زیادی از این قابلیت‌های امنیتی در دست نیست؛ اما احتمالا حفاظت سخت‌افزاری بیشتری را در خانواده‌ی جدید شاهد خواهیم بود. شاید در خانواده‌ی جدید تراشه‌های اینتل ابزار حفاظتی همچون V3A Rogue System را مشاهده کنیم؛ قابلیت‌هایی که پیش‌تر در پردازنده‌های کسکید لیک زئون دیده بودیم.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات