استیو بالمر: مایکروسافت باید مسیر درستی را در بخش گوشیهای هوشمند دنبال کند
بالمر این روزها دغدغههای متفاوتی نسبت به روزهای مدیرعاملی مایکروسافت دارد و در حال حاضر سرپرستی یکی از تیمهای بسکتبال آمریکا را برعهده گرفته است، اما هنوز هم به مایکروسافت توجه ویژهای دارد و عملکرد این کمپانی را با دقت دنبال میکند.
در زمان بالمر ردموندیها شرکت پرسابقه نوکیا را به گمان اینکه میتوانند به روند توسعه صنعت گوشیهای هوشمند خود سرعت ببخشند، خریداری کردند اما حالا داشتههای نوکیا هم نمیتواند به مایکروسافت در بخش گوشیهای موبایل کمک کند. بالمر خطاب به ساتیا نادلا گفته که باید «مسیری مشخصی» را در بخش گوشیهای موبایل دنبال کند.
در حال حاضر بسیاری معتقدند که نادلا، مدیر عامل و پانوز پانای، مدیر بخش سرفیس در تلاش هستند تا تمرکز بیشتری روی گوشی هوشمند سرفیس داشته باشند. گفته میشود سرفیسفون در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ رسما رونمایی خواهد شد.
استیو بالمر میگوید:
کمپانی (مایکروسافت) باید مسیر ترسیم شدهای در کسب و کار موبایل دنبال کند. من در آن زمان مجبور بودم شرکت را در یک مسیر صحیح قرار دهم، هیئت مدیره تصمیم گرفت که راه درست، خریدن نوکیا است و این ماجرا قبل از این بود که من خروج از شرکت را اعلام کنم. ساتیا تغییرات زیادی ایجاد کرد، اما به یک مسیر صحیح و شفاف برای آینده نیاز دارد. با این حال مطمئنم که وی این راه را پیدا خواهد کرد.
گزارشهایی که از سال پیش میلادی منتشر شدند، همگی حاکی از آن بودند که مایکروسافت با سرفیس فون توجه زیادی به مشخصات فنی نخواهد داشت و تمرکز بیشتر روی بهرهوری گوشی خواهد بود.
پارس نوا P90 سدان جدید پارسخودرو است که با ظاهر و امکاناتی جدید، جانشین تندر ۹۰ میشود.
اجرای مهاجرت از GPS به بایدو در گسترهی ملی نهتنها پرهزینه و دشوار است، بلکه افت کیفیت و دقت در موقعیتیابی را برای کاربران به همراه دارد.
در این مقاله به معرفی و نحوهی ثبتنام و استفاده از چتبات هوش مصنوعی چینی دیپسیک میپردازیم.
زومیت عضو جدید خانواده خود را با نام زوبین معرفی کرد؛ ابزار مقایسه مشخصات و قیمت محصولات الکترونیکی که پیشتر با نام بخش محصولات زومیت شناخته میشد.
مانوری سریع و حیاتی در ارتفاع بالا، پرواز عادی را به تجربهای نفسگیر تبدیل کرد.
برایان جانسون با صرف هزینه هنگفت برای درمان و اسکنهای پیشرفته، تلاش کرد به جاودانگی برسد، اما پروژه جاهطلبانهاش در مرز تعطیلی است.
خودروهای ژاپنی معمولاً به دوام بالا مشهورند؛ اما عبور از مرز دو میلیون کیلومتر با تویوتا کرولا واژهی «دوام» را بازتعریف میکند.