چرا در زمان قطع ارتباط اینترنت جهانی برای برخی کاربران ترافیک بینالملل ثبت شد؟
با قطع شدن ارتباط اینترنت بینالملل طی هفتهی پایانی آبان ماه، کاربران به اجبار به سایتها و سرویسهایی که در داخل کشور میزبانی میشدند پناه بردند، اما در این بین برخی کاربران، مخصوصا در بخش کامنتهای زومیت به نکتهای عجیب اشاره میکردند. در میان کامنتهای ثبت شده در زومیت، شماری از کاربران به این نکته اشاره کرده بودند که در حساب کاربری خود، بخشی از ترافیک مصرفی طی دوران قطع بودن، بهعنوان ترافیک بینالملل ثبت شده است. باتوجه به قطع شدن ارتباط اینترنت بینالملل و در دسترس بودن سرویسها و سایتهایی که در داخل کشور میزبانی میشوند، چنین چیزی غیرممکن بهنظر میرسد، حال بر آن شدیم تا دلیل این موضوع را از اپراتورهای اینترنتی موبایل و ثابت پیگیری کنیم.
در تماس با ایرانسل و همراهاول، این دو شرکت اعلام کردند که چنین چیزی باتوجه به از دسترس خارج شدن اینترنت بینالملل و همچنین دقت بالای سیستمهای پیادهشده، غیرممکن بهنظر میرسد؛ با بررسی بیشتر، پاسخ این معما را در نحوهی تفکیک سرویسهای داخلی و درنتیجهی محاسبهی ترافیک بینالملل و داخلی یافتیم. بهگفتهی ایرانسل و همراه اول، این دو اپراتور و به بیانبهتر تمام اپراتورهای اینترنتی که به ارائهی خدمات میپردازند، ملاک تفکیک سرویسهای داخلی و بینالملل را فهرستی عنوان کردند که توسط رگولاتوری در اختیار این دو اپراتور قرار میگیرد؛ از اینرو ترافیک یک کاربر در صورتی جزو ترافیک داخلی و نیمبها محاسبه میشود که سرویسی که وی به آن مراجعه کرده، در لیست تهیه شده توسط رگولاتوری قرار گرفته باشد، از اینرو نمیتوان اپراتورهای اینترنتی را مقصر قلمداد کرد. به بیان بهتر، حتی اگر کاربران به سرویسها و وبسایتهایی مراجعه کنند که در داخل کشور میزبانی میشوند، اما جایی در لیست رگولاتوری ندارند، ترافیک آنها تمام بها و بهعنوان ترافیک بینالملل شناخته میشود.
باتوجه به اینکه لیست ارائه شده توسط رگولاتوری بهصورت آنی بهروز نمیشود، احتمالا محاسبهی ترافیک نیمبها برای شماری از سرویسها و وبسایتهای داخلی اتفاق نمیافتد و کاربران در ازای استفاده از سرویس داخلی، هزینهی ترافیک بینالملل را پرداخت میکنند. این اتفاق در هفتهی گذشته در حالی مشخص شده که از زمان اجرایی شدن طرح تفکیک ترافیک بینالملل و داخلی بیش از دو سال میگذرد.
نظرات