احتمالاً برایتان پیش آمده باشد که هنگام کار با لپ تاپ خود احساس کردهاید که نوک انگشتانتان میسوزد. شاید در ابتدا به این موضوع توجه چندانی نداشتید، اما هرگاه به بدنه فلزی لپ تاپ خود دست میزدید، احساس سوزن سوزن شدن انگشتان شما تکرار میشد. این موضوع، نشاندهنده این است که لپ تاپ شما برقدار شده و جریان الکتریکی از آن عبور میکند.
همه دستگاههای الکترونیکی از جمله لپتاپها با بدنه فلزی، به راحتی میتوانند مسیری برای عبور جریانهای نشتی باشند. با عبور جریان الکتریکی، این احتمال نیز وجود دارد که افراد دچار برق گرفتگی شوند. اکنون در این مقاله، دلایل برقدار شدن بدنه لپ تاپ را بررسی کردهایم و برای حل این مشکل، راهکارهایی را ارائه دادهایم. همراه ما باشید.
۵ دلیل اصلی برق دار شدن بدنه لپ تاپ
۱. مشکل در سیستم ارتینگ ساختمان
یکی از مشکلات رایج در سیستم برق خانگی ایران این است که سیم ارت یا همان اتصال به زمین در بسیاری از ساختمانها و خانهها وجود ندارد یا عملکردش معیوب است. در نتیجه، جریانهای نشتی برق به جای عبور از سیمی که به زمین متصل است، از بدنه لپتاپ عبور میکند. البته این حالت زمانی رخ میدهد که بخشی از مدار داخلی لپتاپها با مشکل مواجه شده باشد و جریان الکتریکی از مسیر اصلی عبور نکند.
در گذشته بسیاری از ساختمانها از سیم ارت استفاده نمیکردند، اما اکنون حفر چاه ارت و نصب الکترود در ساختمانها اجباری شده است تا ساکنان در برابر خطرات ناشی از اتصال برق در امان باشند. با این حال، هنوز بسیاری از خانهها سیم ارت ندارند.
تعدادی از افراد میگویند که با آداپتورهای سه شاخه، مشکل برقدار شدن بدنه لپ تاپ برطرف میشود. اما نکته اینجاست تا زمانی که برق کلی ساختمان به سیستم ارتینگ وصل نشده باشد، استفاده از این نوع آداپتورها نیز بیفایده خواهد بود.
۲. معیوب بودن آداپتور شارژ
گاهی اوقات ممکن است آداپتور شارژ لپتاپ شما با مشکل مواجه و حتی سیم آن اتصال کوتاه شده باشد. در چنین شرایطی، احتمال برقدار شدن لپ تاپ با بدنه فلزی بسیار زیاد است.
قبل از وصل کردن آداپتور شارژ به لپتاپ، حتماً سالم بودن این وسیله را بررسی کنید و در صورت مشاهدهی دود، حتماً آن را از پریز برق بکشید.
۳. وصل نشدن پورت شارژر
یکی دیگر از دلایل عبور جریان الکتریکی از بدنهی لپ تاپ، وصل نشدن صحیح پورت شارژ در سوکت لپتاپ است. در چنین مواقعی، جریان الکتریکی به جای عبور از مدار اصلی لپ تاپ، به بدنهی لپ تاپ وارد میشود. حتما از اتصال صحیح پورت شارژ دستگاه خود اطمینان پیدا کنید.
۴. برق دار بودن سطح زیر لپ تاپ
همانطورکه اشاره کردیم؛ بدنهی فلزی لپتاپ هنگام تماس با جریان الکتریکی، برقدار میشود. حالا اگر میز کار یا محلی که لپتاپ خود را روی آن قرار دادهاید که فلزی باشد و از منبع برق دیگری، جریان نشتی بکشد، بدنهی لپتاپ نیز برقدار میشود.
برای جلوگیری از این موضوع، پیشنهاد میشود که لپتاپهای خود را روی کول پدهای پلاستیکی یا سطحی غیر فلزی قرار دهید.
۵. آسیبدیدن قطعات و مدار داخلی
دستگاههای الکتریکی از قسمتهای مختلفی از جمله پاور، برد، سیمکشیهای داخلی و ... تشکیل شدهاند. ازاینرو، گاهی اوقات ممکن است که یکی از سیمهای داخلی به دلایل مختلف با بدنه اتصال کوتاه شود و جریان الکتریکی را به بدنه وارد کند. از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نفوذ آب
- قرار گرفتن لپ تاپ در هوای مرطوب
- نفوذ گرد و غبار
- ضربه دیدن دستگاه
- استفاده از تجهیزات جانبی تقلبی مانند باتری و شارژر
در چنین مواقعی، باید به تعمیرکار ماهری مراجعه کنید تا مشکل برقدار بودن لپتاپتان را برطرف کند.
جمعبندی: آیا دست زدن به بدنه لپ تاپ برق دار خطرناک است؟
جریان عبوری از بدنهی لپتاپ به اندازهای نیست که آسیب جدی به انسان وارد کند. پس نگران نباشید، چراکه این برق فقط میتواند شوک الکتریکی وارد کند و احتمال آسیبدیدن از آن نزدیک به صفر است. افراد اگر به بدنهی لپتاپ خود که برقدار است دست بزنند، احتمالاً لرزشی خفیف را احساس میکنند. البته اگر جریان عبوری به بدنهی لپتاپ بیشتر از ۱۰ میلیآمپر برای جریانهای متناوب و ۵۰ میلیآمپر برای جریانهای مستقیم باشد، احتمالاً آسیب جدی به فرد وارد شود.
برای اطمینان، میتوانید جریان عبوری از بدنهی لپتاپ را اندازه بگیرد و مطمئن شوید که مقدار جریان عبوری کمتر از حدی باشد که برای انسانها خطر آفرین است.