دوندگان ماراتن از بافت مغز خود به‌عنوان سوخت استفاده می‌کنند

یک‌شنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۳۰
مطالعه 3 دقیقه
دوندگان مارتن
طبق مطالعه‌ای جدید، به‌نظر می‌رسد دوندگان ماراتن به‌عنوان منبع انرژی در جریان مسابقه، به بافت چربی اطراف رشته‌های عصبی خود متکی هستند.
تبلیغات

دوندگان مسافت‌های طولانی ممکن است از میلین به‌عنوان سوخت مغز استفاده کنند. این بافت چربی سلول‌های عصبی را عایق می‌کند و به‌نظر می‌رسد درست پس از مسابقه کاهش پیدا می‌کند و سپس در هفته‌های بعد دوباره احیا می‌شود.

به‌گزارش ساینس‌نیوز، اسکن مغز دوندگان نشان می‌دهد یکی‌دو روز پس از ماراتن، این بافت به‌شدت کاهش پیدا می‌کند و دو هفته پس از مسابقه، چربی مغز تقریباً به سطح قبل از مسابقه برمی‌گردد. این یافته نشان می‌دهد ورزش‌کاران در دویدن به‌قدری انرژی می‌سوزانند که باید از منبع سوخت جدیدی برای حفظ عملکرد مغز استفاده کنند.

میلین ساختاری پویا است که بسته به شرایط سلولی، اندازه و فراوانی آن کم و زیاد می‌شود

بخش اعظم مغز انسان حاوی میلین است. میلین بافتی است که رشته‌های عصبی را می‌پوشاند و مانند روکش پلاستیکی سیم برق به‌عنوان عایق عمل می‌کند. این عایق به پیام‌های الکتریکی اجازه می‌دهد از سلولی عصبی به سلول عصبی دیگر حرکت کنند و امکان ارتباط با سرعت زیاد را فراهم می‌کند که برای عملکرد مغز بسیار مهم است.

مدت‌ها تصور می‌شد غلاف‌های میلین ساختارهای خنثی هستند که پس از اینکه ایجاد می‌شوند، تغییر چندانی نمی‌کنند. بااین‌حال، اکنون شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد میلین ساختاری پویا است که بسته به شرایط سلولی، اندازه و فراوانی آن کم و زیاد می‌شود.

مولکول‌های چربی و سایر اجزای غلاف میلین دائماً درگردش هستند و مواد عایق را تجزیه می‌کنند و سپس دوباره آن‌ها را می‌سازند. آزمایش‌های پژوهشگران نشان داده بود وقتی قند (منبع انرژی معمول مغز) کمیاب است، سلول‌های مغز موش می‌توانند از این چربی‌ها استفاده کنند.

پژوهشگران مغز چهار دونده‌ی ماراتن را در روزهای قبل و پس از مسابقه و دو نفر را دو هفته بعد اسکن کردند. یک یا دو روز پس از مسابقه، تیم شاهد کاهش مقدار میلین در مغز بود که نشان می‌داد میلین اطراف رشته‌های عصبی نازک شده است. دو هفته بعد، بیشتر میلین احیا و دوباره در اطراف رشته‌های عصبی ضخیم شده بود.

اسکن مغز دوندگان
به‌نظر می‌رسد سطح میلین در مغز دوندگان پس از ماراتن کاهش می‌یابد (تصویر میانی). دو هفته بعد، به‌نظر می‌رسد بسیاری از این مواد عایق برمی‌گردند (راست).

پژوهشگران از آب به‌دام‌افتاده بین لایه‌های میلین به‌عنوان شاخصی از محتوای میلین استفاده کردند. مقدار بیشتر آب نشانگر مقدار میلین بیشتر بود؛ البته نمی‌توان اثرهای کم‌آبی را رد کرد. اگر دوندگان پس از مسابقه دچار کم‌آبی شوند، بافت مغز آن‌ها ممکن است خشک شود.

نویسندگان مقاله معتقدند این‌طور نیست؛ چرا‌که آن‌ها چند روز پس از ورزش مغز دوندگان را اسکن کردند. بنابراین، زمانی برای آب‌رسانی مجدد وجود داشته است. علاوه‌براین، حجم مغز دوندگان قبل و بعد از ماراتن تقریباً ثابت بود. مغزهای کم‌آب احتمالاً کوچک‌تر خواهند بود و به‌گفته‌ی نویسندگان، در این‌جا کوچک‌شدن مغز دیده نمی‌شود.

اکنون پژوهشگران می‌خواهند بررسی کنند که آیا کاهش میلین دوندگان عملکرد مغز را تغییر می‌دهد و چقدر طول می‌کشد تا کاملاً احیا شود. نتایج بدان‌معنا نیست که دویدن برای مغز بد است؛ بلکه به‌نظر می‌رسد استفاده و بازیابی مجدد انرژی مفید باشد؛ زیرا دستگاه‌های متابولیک مغز را تمرین می‌دهد.

داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات