در مطالعهای که اخیراً در مجلهی Diabetes Care منتشر شد، گروهی از پژوهشگران دریافتند که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در افرادی که سیبزمینی آبپز مصرف میکنند، ۲۱ درصد کمتر از افرادی است که روزانه مقادیر بسیار کمی سبزی مصرف میکنند.
دلیل اینکه چرا سیبزمینی بهعنوان علت ایجاد بیماریهای سبک زندگی مانند دیابت و بیماریهای قلبیعروقی شهرت بدی پیدا کرده، عمدتاً این است افرادی که بهطورمنظم سیبزمینی میخورند، معمولاً عادت دارند آن را با کره بسیار زیاد مصرف کنند یا آن را سرخشده بخورند. پراتیک پخارل، کاندیدای دکتری در دانشگاه ادیث کوان و یکی از نویسندگان مطالعه، در بیانیهای مطبوعاتی گفت:
پخارل و همکارانش تجزیهوتحلیل عمیقی روی ۵۴ هزار نفر انجام دادند که مصرف مواد غذایی خود را برای پروژه تحقیقاتی طولانیمدتی در دانمارک به نام «مطالعهی رژیم غذایی، سرطان و سلامت» گزارش کرده بودند. در این گروه شرکتکنندگان، در طول دورهی پیگیری بیش از ۱۶ سال، ۷,۶۹۵ مورد دیابت نوع ۲ ثبت شد.
همچنین، تجزیهوتحلیل پژوهشگران نشان داد خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در شرکتکنندگانی که کمتر از همه سیبزمینی مصرف میکردند، ۹ درصد بیشتر بود؛ اما این امر عمدتاً بدیندلیل بود کسانی که سیبزمینی بیشتری میخوردند، معمولاً سبزیجات بیشتری هم مصرف میکردند که بهطورکلی شاخص تودهی بدنی آنها را کاهش میداد. این سبزیها سبزیجات برگدار سبز را دربر میگرفت که بهعنوان سبزیجات کروسیفروس نیز شناخته میشوند و شامل اسفناج و کلم بروکلی و کاهو میشود. پخارل گفت:
شیوع جهانی دیابت نوع ۲ در سال ۲۰۲۱ در میان افراد ۲۰ تا ۷۹ ساله ۵۳۷ میلیون نفر بود که پیشبینی میشود که این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۶۴۳ میلیون نفر برسد. پژوهشگران پس از مطالعهی دادههای مربوط به ۵۴ هزار شرکتکننده دانمارکی نوشتند:
نظرات