براساس پژوهش دانشگاه سینسیناتی، معیارهای روانشناختی عامل استرس از جمله نبود حمایت اجتماعی، تنهایی، وضعیت تأهل یا داغدیدگی میتوانند بر جهش DNA میتوکندری نوزاد تأثیر بگذارند و زمینهی ابتلا به بیماریها را فراهم کنند. به گفتهی دکتر کلی برانست، استادیار علوم سلامت عمومی و محیطی در کالج پزشکی و مؤلف ارشد پژوهش:
پژوهشگران در بخشی از بررسی به توالیسازی ژنوم میتوکندری پرداختند و در ۳۶۵ نمونهی پلاسنتای مادران بوستونی و نیویورکی در بازهی زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸، جهشهایی شناسایی کردند. آنها برای بررسی رابطهی استرس مادران با تعداد جهشهای ژنوم در ژنوم میتوکندری پلاسنتا، از مدل رگرسیون چندمتغیری استفاده کردند. پلاسنتا اندامی است که در طول بارداری رشد میکند و اکسیژن و مواد مغذی کافی برای رشد نوزاد فراهم میکند.
جهش پلاسنتایی در زنانی که استرس روانی زیادی مثل آزار جنسی، خشونت خانگی، جراحتهای جدی، حبس، بیماریهای روحی یا فیزیکی و مشقت خانوادگی در طول عمر خود تجربه کرده بودند، بیشتر بود. این روابط قوی در زنان سیاهپوست هم دیده شد. جهشهای DNA مرتبط با استرس در پلاسنتا در زنان سیاهپوست و سفیدپوست دیده شد؛ اما در زنان لاتین اثری از آن نبود. یافتههای پژوهش در مجلهی Biological Psychiatry منتشر شدند. به گفتهی برانست:
به گفتهی برانست، زنان سیاهپوست در برابر برخی بیماریها مثل چاقی، دیابت و انواع مشخصی از سرطان آسیبپذیرتر هستند؛ در نتیجه بیشتر تحت تأثیر استرس قرار میگیرند و احتمال ابتلای آنها به بیماریهای مرتبط با استرس زیاد است.
از طرفی زنان لاتینی که استرس را تجربه کرده بودند، کمتر در معرض جهش DNA میتوکندری پلاسنتیا قرار گرفتند. میتوان این نتیجه را به آنچه پژوهشگرها «تناقض لاتین» مینامند، نسبت داد. تناقض لاتین، پدیدهای همهگیرشناسی و نشاندهندهی نرخ مرگ و میر کمتر و سلامت بیشتر زنان لاتین در مقایسه با سفیدپوستهای غیر لاتین است؛ درحالیکه وضعیت اقتصادی اجتماعی جمعیت لاتین معمولا بدتر است. به گفتهی برانست:
برانست قبلا سرپرستی پژوهشی را برعهده داشت که به بررسی همبستگی آلودگی هوای مرتبط با ترافیک و اضطراب در کودکان پرداخته بود. جمعیت مورد بررسی، سنین پیش از نوجوانی با شیمی عصبی تغییریافته بود. او همچنین دریافتکنندهی بودجهی پنجسالهی ۲٫۹ میلیون دلاری مؤسسهی ملی سلامت برای پروژهای پژوهشی با عنوان «اپیژنتیکها، آلودگی هوا و سلامت روحی کودکان» است.
نظرات