AMD کماکان مشغول توسعه پردازنده غولپیکر EHP است
حدود چهار سال پیش بود که اولین اخبار از پروژهی AMD EHP یا Exascale Heterogeneous Processor در رسانههای سختافزاری منتشر شد. مفهوم کلی پروژهی مذکور، کاملا ساده بود. پردازندهی حاصل از پروژه، ۳۲ هستهی پردازشی را با پردازندههای گرافیکی Greenland و حافظهی HBM در یک بورد ترکیب میکرد. اکنون و پس از گذشت چهار سال، AMD به اهداف تولید ۳۲ هستهی پردازشی دست یافته است، اما ساختن APU در چنان ابعادی، هنوز بلندپروازانه بهنظر میرسد. باوجود اینکه برخی کاربران و کارشناسان تصور میکنند تیم قرمز، توسعهی پروژه را متوقف کرد، اما اخبار داخلی خبر بهتری برای علاقهمندان دارند. پروژهی EHP با قدرت توسعه مییابد.
یک حساب کاربری در توییتر بهنام Underfox باتوجه به اسناد پتنت جدید، ادعا کرد که پروژهی EHP با قدرت هرچه تمامتر در مراحل توسعه قرار دارد. درواقع، پکیجی که پردازندهی EHP در آن قرار خواهد گرفت هم اخیرا بهنام X3D در رویداد پنجم مارس به نمایش در آمد. اگرچه اکثر اسناد پتنتی، اطلاعات فنی و غیرقابل درک برای کاربر عادی دارند، اسناد جدید AMD اطلاعات و ریزهکاریهای قابل درک و مهمی را از پروژهی در دست توسعه، در اختیار ما قرار میدهند. یکی از بخشهای مهم که باتوجه به اسناد پتنت میتوان مفاهیم آن را درک کرد، سیستم پویای مدیریت حافظه است.
AMD اخیرا مجموعهای از فناوریها موسوم به Smart Shifting را معرفی کرد که برای مدیریت ساختارهای محدود گرما و قدرت در SoC کاربرد دارند. همین فناوریها، در مدیریت پویای حافظه هم استفاده میشوند و در مجموع احتمالا ادامهای بر پروژهی در دست توسعه خواهند بود. همانطور که Underfox در توییت اخیر خود اشاره میکند، پتنت مدیریت پویای حافظه در پردازندهی گرافیکی از AMD نشان میدهد که آنها درحال توسعهی نسل جدیدی از پردازندههای گرافیکی هستند که بیش از همه در پروژهی EHP کاربرد خواهد داشت.
تاکنون پردازندههای مرکزی با هستههای پردازشی بسیار زیاد تا ۶۴ هسته مبتنی بر فلسفهی MCM توسط AMD ساخته شدهاند. ازطرفی تیم قرمز هنوز توانایی توسعهی چنین محصولاتی در دستهی پردازش گرافیکی را ندارد. درنهایت، اگر پردازندی مرکزی مبتنی بر MCM را با پردازندهی گرافیکی مبتنی بر همان فناوری روی یک بورد X3D ترکیب کنیم، به تراشهای غولپیکر دست خواهیم یافت که برای نسلهای آتی صنعت دیتاسنتر مفید و کاربردی خواهد بود. اگرچه هنوز خبری از خوشههای بزرگ ابرکامپیوتری در ابعاد بسیار بزرگ نیست (بهجز پروژهی پردازش توزیعشدهی Folding@Home) ، اگر پروژهی EHP به نتیجه برسد، شاهد رشد استفاده از سیستمهای آنچنانی خواهیم بود و در ادامه، کاهش قیمت هم در بازار هدف، ممکن میشود.
اگر به طراحیهای قدیمی AMD برای پروژهی EHP نگاه کنیم، متوجه میشویم که شرکت با بهرهمندی از پلتفرمهای Rome و Naples خود، نیمی از راه را پیموده است. درواقع آنها با دستیابی به ۳۲ هستهی پردازشی در پلتفرمهای مذکور، در همان زمان دستاورد بزرگی در صنعت پردازش کسب کرد. بههمین دلیل میدانیم که حتی اگر پتنتهای جدید درنهایت در پروژهی EHP بهکار گرفته نشوند، شاید روزی در محصولات مخصوص مصرفکننده کاربرد داشته باشند. بههرحال کارشناسان امیدوار هستند که AMD تا یکی دو سال آینده، طراحی مبتنی بر MCM را به بازار عرضه کند و در آن زمان، ساخت محصول نهایی EHP دور از انتظار نخواهد بود.
از نکات دیگری که میتوان از پتنتهای جدید AMD استخراج کرد، رویکرد همهجانبهی شرکت بهسمت یادگیری عمیق در شتابدهی هوش مصنوعی است. حفظ انسجام در شبکههای یادگیری عمیق و کاهش تأخیر، کلید توسعهی تراشههای تجاری محسوب میشود. اسناد جدید نشان میدهد که احتمالا پروژهی EHP تیم قرمز در این حوزه نیز حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت. بههرحال متخصصان دنیای سختافزار با نگاهی عمیقتر به جزئیات پتنت منتشرشده، قطعا متوجه برتریهای پروژه میشوند.
اینتل اکنون در مسیر توسعهی پردازندهی گرافیکی مبتنی بر MCM قرار دارد که احتمالا بهنام Intel Xe HP شناخته میشود. بههمین دلیل میتوان پیشبینی کرد که AMD هم کار روی طرح اختصاصی خود را شروع کرده باشد. درنهایت نبرد در حوزهی MCM GPU دیگر فراتر از احتمال رفته است و یک امر حتمی محسوب میشود. با کاهش ابعاد قالبهای تکی و افزایش بهرهوری مقیاسدهی، کاهش هزینهی قدرت پردازشی دور از انتظار نیست. بههرحال نوآوری همیشه فاکتوری مهم و حیاتی در پیشبرد این نوع از رقابت ها محسوب میشود و با ورود اولین محصول نهایی به بازار، میتوان جهشی عظیم را در رقابت انتظار داشت.
نظرات