D1-kifpool

کشف نوع‌دوستی در پرندگان؛ سارها با همکاری متقابل نسل خود را حفظ می‌کنند

سه‌شنبه 23 اردیبهشت 1404 - 16:40
مطالعه 3 دقیقه
خانواده سه نفره از سارهای والا در باغ‌وحش ویلهلما، اشتوتگارت، آلمان. جوجه در میان دو پرنده بالغ قرار دارد.
پرندگان کمک می‌گیرند و لطف دوستشان را جبران می‌کنند: سارهای والا با همکاری دوسویه، الگویی شبیه دوستی انسانی را در دنیای پرندگان به نمایش می‌گذارند.
تبلیغات
D4-mcid4

همه شنیده‌ایم که می‌گویند: «کبوتر با کبوتر، باز با باز، کند همجنس با همجنس پرواز!» پرندگان هم‌نوع با هم پرواز می‌کنند، اما یافته‌های تازه درباره سارهای والا، این تصویر ساده را پیچیده کرده است. یافته‌های پژوهشی جدید نشان می‌دهد که رابطه‌ی میان این پرندگان، چیزی شبیه دوستی‌های انسانی‌ است.

در میان جانوران، تنها تعداد اندکی از پرندگان (حدود ۱۰ درصد) و پستانداران (حدود ۵ درصد) به شیوه‌ای همکاری‌محور تولیدمثل می‌کنند؛ یعنی برخی از اعضای گروه به‌جای داشتن جوجه، به پرورش فرزندان دیگران کمک می‌کنند. جالب است که کمک‌رسانی فقط به خویشاوندان محدود نمی‌شود و گاهی پرندگانی کاملاً بی‌ارتباط به هم، نقش یاور را بر عهده می‌گیرند.

سارهای والا از جمله این گونه‌ها هستند. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که اگر پرنده‌ای در یک فصل تولیدمثل با رفتارهایی مانند کمک در غذا‌دادن به جوجه‌ها یا محافظت از لانه، از دیگری حمایت کند، در فصل‌های بعد، خودش نیز از همان پرنده کمک دریافت می‌کند.

به‌گزارش گاردین، داستین روبنشتاین، زیست‌شناس در دانشگاه کلمبیا و یکی از نویسندگان پژوهش، توضیح می‌دهد که زندگی در اقلیم سخت شرق آفریقا با خشکسالی‌های پی‌درپی و منابع محدود، پرندگان را ناگزیر به این نوع همکاری کرده است.

روبنشتاین می‌گوید: «دو پرنده به‌تنهایی از پس بزرگ‌کردن جوجه‌ها برنمی‌آیند. پس نیاز به دوست و یار کمکی دارند.» به گفته‌ی او، چون هر جفت تنها چند جوجه به دنیا می‌آورد، گروه نیاز دارد تا اعضای تازه‌ای از بیرون را جذب کند تا بقا تضمین شود.

«امروز من به تو کمک می‌کنم، فردا تو به من»

مشاهدات نشان می‌دهد که دوستان تازه‌وارد، اغلب خیلی زود به جمع تولیدکنندگان می‌پیوندند، اما پس از مدتی، جای خود را به دیگران می‌دهند. برای مدت‌ها، علت این جابه‌جایی در چرخه تولیدمثل مبهم بود، اما حالا مشخص شده که الگوی رفتاری «من امروز به تو کمک می‌کنم، فردا تو به من» در میانشان رایج است. گروه پژوهشگران در مطالعات پیشین ثابت کرده بودند که سارهای والا در گروه‌های بزرگ‌تر، شانس بیشتری برای زنده‌ماندن و تولیدمثل دارند. اکنون، به نظر می‌رسد که همین همکاری دوسویه، عامل پایداری این گروه‌ها است.

پژوهشگران در مطالعه، رفتار بیش از ۴۰۰ لانه در ۹ گروه اجتماعی را در کنیا، در طول ۲۰ سال رصد کردند. داده‌های پژوهش از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۲ جمع‌آوری شده و بیش از ۴۰ فصل تولیدمثل را پوشش داده است. همچنین، تیم از ۱۱۷۵ پرنده، نمونه‌ی دی‌ان‌ای جمع‌آوری کردند تا روابط آن‌ها با یکدیگر را نیز تحلیل کنند.

بر اساس یافته‌ها، سارها به‌صورت تصادفی به یکدیگر کمک نمی‌کنند. آن‌هایی که در یک لانه به دنیا آمده‌اند، معمولاً اولویت را به هم‌لانه‌ای‌های خود می‌دهند. اما استثنا نیز وجود دارد. گاهی در مواردی که می‌توانستند به خویشاوند خود کمک کنند، کمک را به پرندگان غیرخویشاوند اختصاص می‌دادند.

رفتار سارهای والا، نوعی الگوی شخصی دارد: هر یاور معمولاً به یک جفت خاص کمک می‌کند و در فصل‌های بعد، همان زوج، نقش یاور او را برعهده می‌گیرد. این الگو، به‌ویژه در میان اعضایی دیده شده که از بیرون وارد گروه شده‌اند.

روبنشتاین این پیوندها را به‌درستی، «دوستی» توصیف می‌کند؛ نه‌تنها به این دلیل که عاطفی هستند، بلکه به این دلیل که بر پایه‌ی شناخت، تبادل و اعتماد، میان پرندگانی شکل می‌گیرند که فاقد نسبت فامیلی هستند، اما گذشته‌ای مشترک از همکاری دارند.

دو سار والا روی شاخه درخت نشسته‌اند.
دو سار والا روی شاخه درخت نشسته‌اند و غذا می‌خورند.

با‌این‌حال، هنوز همه چیز روشن نیست. یکی از پرسش‌های بی‌پاسخ این است: چرا برخی پرندگان پس از دریافت کمک، خودشان در آینده به یاورشان کمک نمی‌کنند؟ روبنشتاین و تیمش در تلاش هستند تا با داده‌های بیشتر، این معما را نیز رمزگشایی کنند.

در بیشتر مطالعات گذشته، همکاری میان حیوانات عمدتاً از دیدگاه ژنتیکی بررسی شده؛ یعنی کمک به خویشاوندان، به‌عنوان راهی برای حفظ ژن‌های مشترک. اما یافته‌های اخیر نشان می‌دهد که کمک متقابل، حتی میان غریبه‌ها نیز می‌تواند سودمند باشد.

جولیا شرودر، پژوهشگر بوم‌شناسی رفتاری در کالج سلطنتی لندن، می‌گوید: «یافته‌ها به ما کمک می‌کنند تا بفهمیم که پرندگان می‌توانند یکدیگر را به‌صورت فردی تشخیص دهند و آیا واقعاً وارد رابطه‌های رفت‌وبرگشتی می‌شوند؟» او تأکید می‌کند که چنین رفتارهایی، سرنخی برای رمزگشایی از ریشه‌های نوع‌دوستی در طبیعت است؛ مفهومی که هنوز هم از معماهای بزرگ علم زیست‌شناسی به شمار می‌آید.

مطالعه در نشریه نیچر منتشر شده است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران
بهترین گوشی مناسب برای بازی [تیر ۱۴۰۴]

اگر به‌‌دنبال گوشی هوشمند برای بازی می‌گردید، نیاز نیست حساب بانکی‌تان را خالی کنید. در این مقاله بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران را معرفی ...

1047
2 روز قبل
سم آلتمن و زاکربرگ و پیتر تیل
از پناهگاه و تونل تا انبار اسلحه؛ ثروتمندان چگونه برای آخرالزمان آماده می‌شوند؟

وقتی دنیا به‌سوی آشوب می‌رود، برخی به مدیتیشن پناه می‌برند؛ اما میلیاردرها ترجیح می‌دهند در اعماق زمین سنگر بگیرند.

77
2 روز قبل
کیا اسپورتیج ۲۰۲۵
قیمت کیا اسپورتیج ۲۰۲۶ افزایش یافت

کیا قیمت مدل ۲۰۲۶ شاسی‌بلند جمع‌وجور اسپورتیج را اعلام کرد.

9
1 روز قبل
هکر موبایل با هودی و اعداد طرح گرافیکی امنیت بدافزار کلاه برداری
ادعای شرکت امنیتی: هک نوبیتکس با هدف رهگیری جاسوس‌های ایران انجام شد

یک شرکت تحقیقاتی می‌گوید واحدهای سایبری اسرائیل از داده‌های داخلی نوبیتکس برای دستگیری جاسوس‌های ادعاییِ ایران استفاده کرده‌اند.

31
2 روز قبل
بهترین اپلیکیشن های مسیریابی
بهترین اپلیکیشن های مسیریابی ایرانی و خارجی ۱۴۰۴

با معرفی بهترین اپ‌های مسیریابی برای آیفون و اندروید و همچنین بهترین گزینه برای مسیریابی آفلاین، به شما در پیدا کردن مسیر و مقصدتان کمک خواهیم کرد.

30
حدود 2 ساعت قبل
رنگ طلایی شیائومی ردمی نوت ۱۴ پرو
مدل طلایی گوشی پرفروش شیائومی با قیمت کمتر از مدل عادی معرفی شد

گوشی‌های محبوب شیائومی حالا باوجود رنگ‌بندی جدید، قیمت پایین‌تری دارند.

16
2 روز قبل
یخچال فریزر Mijia 550L در رنگ مشکی
یخچال ساید بای ساید ۲۰۲۵ شیائومی رونمایی شد؛ قیمت باورنکردنی و طراحی مدرن

جدیدترین یخچال فریزر شیائومی خاصیت ضدباکتری و بوزدایی دارد.

37
2 روز قبل
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات