D1-lg

بیشتر مواد با حرارت‌دادن نرم می‌شوند؛ پس چرا تخم مرغ سفت می‌شود؟

یک‌شنبه 28 بهمن 1403 - 13:30
مطالعه 3 دقیقه
۶ تخم مرغ پخته‌شده پوست‌کنده در کنار دو تخم مرغ پخته‌شده پوست‌دار
سفت‌شدن تخم مرغ براثر حرارت برایمان عادی است، اما برخلاف چیزی است که در طبیعت می‌بینیم؛ زیرا سایر مواد وقتی حرارت می‌بینند، معمولا نرم می‌شوند.
تبلیغات
D4-mcid4

حرارت‌دادن معمولاً روشی برای نرم‌کردن مواد مختلف است. براثر حرارت، جامدات به مایعات تبدیل می‌شوند، مایعات به گاز و زمانی که این فرآیند به‌طور کامل انجام نشود، گرمای اضافی می‌تواند باعث نرم‌ترشدن جامد یا رقیق‌تر شدن مایع شود. پس چرا تخم‌مرغ‌ها که معمولاً درونشان مایع است، استثنا هستند و هنگام پختن به حالت سفت درمی‌آیند؟

وقتی اجداد ما دریافتند که قراردادن غذاها نزدیک به آتش می‌تواند مواد مغذی بیشتری را در دسترس قرار دهد، احتمالا تخم‌مرغ به یکی از اولین غذاهای پختنی تبدیل شد.

تخم‌هایی که بیرون بدن گذاشته می‌شوند، سرشار از پروتئین‌ها، چربی‌ها و مواد مغذی دیگر هستند تا جنین بتواند رشد و تکامل یابد. این روش آن‌قدر موفق بوده که بیشتر موجودات پیچیده روی زمین از آن استفاده می‌کنند و میلیون‌ها سال است همین کار را انجام می‌دهند. با‌این‌حال، این نوع تولیدمثل معایبی هم دارد، به همین دلیل پستانداران (به جز مونوتریم‌ها) و برخی از ماهی‌ها و خزندگان مسیر تولد زنده را انتخاب کرده‌اند.

یکی از مشکلات اصلی تخم این است که مواد مغذی موجود در آن برای بسیاری از حیوانات دیگر هم مفید است؛ بنابراین حیوانات اگر بتوانند به سراغ خوردن تخم دیگر گونه‌ها می‌روند. بنابراین، والدین باید یا تخم‌‌ها را خیلی خوب پنهان کنند یا با جان خود از آن‌ها محافظت کنند. در برخی موارد، برخی حیوانات مانند قورباغه‌های نیشکر، حتی تخم اعضای گونه‌ی خودشان را نیز وعده غذایی خوشمزه می‌دانند.

راز سفت‌شدن تخم‌ مرغ دراثر حرارت‌دیدن، در فرایندی به نام «دناتوره‌شدن» نهفته است

انسان‌ها احتمالاً تنها موجوداتی هستند که متوجه شدند پختن غذا باعث می‌شود مواد مغذی آن‌ها بیشتر در دسترس قرار گیرد. در فرآیند پختن، ابتدا سفیده تخم‌مرغ یا آلبومین سفت می‌شود. اگرچه آلبومین عمدتاً آب است، پروتئین‌های زیادی در خود دارد.

پروتئین‌ها از زنجیره‌های طولانی از آمینواسیدها ساخته شده‌اند و ژن‌ها مشخص می‌کنند این آمینواسیدها به چه ترتیبی کنار هم قرار بگیرند. علت رقیق‌بودن سفیده تخم مرغ این است که بیشتر از آب تشکیل شده است و علاوه‌براین، آمینواسیدها پیوندهای ضعیفی با هم دارند.

پیوندهای میان آمینواسیدهای همه‌ی پروتئین‌ها ضعیف نیست. برای مثال، کراتین، پروتئینی که در مو و ناخن‌های ما وجود دارد، خیلی محکم‌تر است؛ اما این استحکام، حل‌نشدن در آب را در پی دارد. بنابراین، تکامل پروتئین‌های مناسب‌تری را برای تخم‌مرغ‌ انتخاب کرده است.

گرما پیوندهای بین مولکول‌ها را می‌شکند و معمولاً باعث نرم‌شدن مواد می‌شود. اما وقتی صحبت از پروتئین‌ها می‌شود، اثر گرما این است که پیوندهای ضعیف بین آمینواسیدها را می‌شکند. این فرایند بیوشیمیایی که به آن «دناتوره‌شدن» می‌گویند، باعث می‌شود پروتئین‌ها باز شوند و شکلشان تغییر کند.

اگر آمینواسیدها جدا از هم باقی می‌ماندند، سفیده تخم‌مرغ حتی نرم‌تر (یعنی رقیق‌تر) از قبل می‌شد. اما درعوض، آمینواسیدها به کمک انرژی اضافی که به آن‌ها امکان می‌دهد جا‌به‌جا شوند و قوی‌ترین همتاها را پیدا کنند، پیوندهای جدید و محکم‌تری را تشکیل می‌دهند.

وقتی پروتئین‌های جدید در سفیده تخم‌مرغ تشکیل می‌شوند، آب اطرافشان بیرون می‌رود و سفیده سفت می‌شود. اگر حرارت زیادی اعمال شود، پیوندهای قوی‌تری بین آمینواسیدها شکل می‌گیرد که باعث می‌شود تخم‌مرغ سفت و لاستیکی شود و طعم خوشایند نداشته باشد.

زرده تخم‌مرغ برای تغییر حالت به دمای کمتری نیاز دارد و این تغییر باید مدت زمان بیشتری طول بکشد. به همین دلیل، اگر زمان پخت را تغییر بدهید، می‌توانید زرده تخم‌مرغ را به صورت رقیق، نیمه‌پز یا سفت‌ درآورید، درحالی‌که سفیده تخم‌مرغ همیشه سفت خواهد ماند.

تخم‌مرغ را می توان به روش‌های دیگری مثل هم‌زدن یا افزودن مواد شیمیایی خانگی نیز تغییر داد. وقتی این کارها موجب تشکیل پیوندهای جدید شود، تخم‌مرغ هم سفت‌تر می‌شود، اما نتیجه‌ی کار ممکن است با آنچه درجریان حرارت‌دیدن به دست می‌آید، یکی نباشد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
نمای پشت گوشی وان‌پلاس 13s رنگ صورتی در دست
هیولای خوش‌قیمت با باتری بهتر از آیفون ۱۶ پرو مکس و گلکسی S25 اولترا؛ وان‌پلاس 13s معرفی شد

وان‌پلاس 13s با باتری پرظرفیت‌تر از پرچمداران پرمدعا و بدنه‌ای جمع‌وجور با پردازنده‌ی قدرتمند رونمایی شد.

93
2 روز قبل
نوشیدن قهوه
قهوه را فراموش کنید؛ ترفندهای ساده برای بیدارماندن بدون مصرف کافئین

برای بیدار ماندن نیازی نیست قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار دیگر را مصرف کنید، چرا که راهکارهای عملی دیگری هم وجود دارد.

73
1 روز قبل
نمای سه‌چهارم عقب خودرو پژو پارس
کارشناس غربی باور نمی‌کند که پژو پارس و ۴۰۵ همچنان در ایران زنده‌اند

یکی از نشریه‌های آمریکایی از تولید طولانی‌مدت پژو ۴۰۵ و پارس در ایران ابراز شگفتی کرد.

122
حدود 21 ساعت قبل
استفاده از گلکسی S25 اولترا / Galaxy S25 Ultra در دست
چطور برنامه‌ها و فایل‌ های حذف‌ شده را در گوشی سامسونگ بازیابی کنیم؟

در مقاله‌ی پیش‌رو با روش‌های دسترسی به سطل آشغال گوشی سامسونگ و برگرداندن فایل‌ها از این طریق آشنا می‌شویم.

12
1 روز قبل
مواد غذایی
فقط یک کشور در دنیا غذای کافی برای تامین نیازهای خود را تولید می‌کند

مطالعه جدیدی نشان داده است از میان تمام کشورهای جهان فقط یک کشور از آمریکای جنوبی قادر است کل نیازهای غذایی مردمش را به‌طور مستقل تامین کند.

39
حدود 16 ساعت قبل
هواپیمای رایان‌ایر درحال پرواز
وحشت در پرواز رایان‌ایر؛ از برخورد مسافران با سقف کابین تا فرود اضطراری

حادثه‌ای برای پرواز رایان‌ایر باعث شد تا مسافران در نهایت با اتوبوس به مقصدشان برده شوند.

31
1 روز قبل
نمایشگر مک بوک پرو M1 Max
۱۵ تنظیم ساده مک‌ بوک برای افزایش عمر باتری

مک‌بوک‌ها جزو بهترین‌ لپ‌تاپ‌ها از نظر عمر باتری هستند؛ اما اگر به هر دلیلی دوست دارید مک‌بو‌کتان زمان بیشتری شارژ نگه دارد، با این مطلب همراه باشید.

28
حدود 15 ساعت قبل
تبلیغات

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات