D1-lg
قابلیت هوش مصنوعی ریکال / recall در کوپایلت‌ پلاس

وقتی ویندوز همه‌چیز را به خاطر می‌سپارد؛ بررسی قابلیت هوش مصنوعی ریکال

شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
مطالعه 18 دقیقه
ریکال، حافظه‌ تصویری مبتنی‌بر هوش مصنوعی ویندوز ۱۱ است که با ثبت لحظه‌به‌لحظه‌ فعالیت‌ها، امکان جستجو، مرور و کپی متن و تصویر را فراهم می‌کند.
تبلیغات
D4-mcid4

بالاخره پس از یک سال انتظار، جنجال و تأخیرهای پیاپی، ویژگی مبتنی‌بر هوش مصنوعی مایکروسافت در دسترس کاربران قرار گرفت. قابلیتی که سال گذشته با وعده‌ی «یافتن هر آنچه دیده‌اید» معرفی شده بود، حالا پس از چندین مرحله بازنگری، با تغییرات امنیتی و ساختاری گسترده، در نسخه‌ی نهایی ویندوز ۱۱ برای کامپیوترهای کوپالت پلاس منتشر شد.

این مطلب پس از انتشار عمومی ریکال و تست آن توسط زومیت در تاریخ ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ به‌روز شد.

 اما چرا انتشار یکی از مهم‌ترین قابلیت هوش‌مصنوعی مایکروسافت با چالش مواجه شد؟ برای درک بهتر ماجرا باید نگاهی به آنچه در ۱۰ ماه اخیر گذشت، داشته باشیم:

از ماه می ۲۰۲۴، یعنی زمانی‌ که مایکروسافت امکانات جدید هوش مصنوعی کوپایلت‌ پلاس در سرفیس‌های جدید و پی‌سی‌های AI را معرفی کرد، ویژگی Recall به یکی از موضوعات داغ و بحث‌برانگیز حوزه‌ی امنیت و حریم خصوصی دیجیتال تبدیل شد. کاربردهای ریکال ابتدا موجی از هیجان را در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها به‌همراه داشت، اما پس از چند روز بازخوردهای منفی عجیبی به سمتش سرازیر شد.

کپی لینک

بررسی ویدیویی Recall در لپ‌تاپ کوپایلت‌پلاس

پخش از رسانه

اوضاع تا حدی وخیم شد که حتی ایلان ماسک در پست جنجالی در شبکه X، ریکال را به سریال دیستوپیایی Black Mirror تشبیه کرد و گفت حتماً این ویژگی را غیرفعال خواهد کرد. اظهارات ماسک و اخبار ضدونقیضی که پس از آن منتشر شد، کاربران مایکروسافت را نسبت به امنیت ریکال به‌شدت نگران کرد. این ابهامات با گزارش بی‌بی‌سی مبنی‌بر اینکه که دفتر کمیسر اطلاعات بریتانیا با مایکروسافت در مورد مشکلات احتمالی حریم خصوصی Recall تماس گرفته است، به اوج رسید.

اما آیا قابلیت ریکال واقعاً امنیت کاربران را تهدید می‌کند؟ برای پاسخ به این سؤال ابتدا لازم است با سازوکار قابلیت هوش مصنوعی جدید ویندوز ۱۱ آشنا شویم.

کپی لینک

ریکال (Recall) چگونه کار می‌کند؟

ریکال (Recall) یکی از ویژگی‌های هوش مصنوعی جدید مایکروسافت است که در پی‌سی‌ هوش مصنوعی ویندوزی با نام «Copilot+ PC» همراه‌با برخی الزامات سخت‌افزاری ارائه می‌شود:

  • واحد پردازش عصبی (NPU) با توان پردازشی بیش از ۴۰ تِرا عملیات بر ثانیه
  • ۱۶ گیگابایت رم
  • ۲۵۶ گیگابایت حافظه ذخیره‌سازی
  • ۸ پردازنده منطقی

ریکال در فواصل چندثانیه‌ای، از دسکتاپ کاربر اسکرین‌شات می‌گیرد و با هوش‌ مصنوعی این اسکرین‌شات‌ها را تجزیه‌وتحلیل می‌کند. بدین‌ترتیب کاربر در هر زمانی که بخواهد، می‌تواند هر کاری را که در کامپیوتر خود انجام داده است، مرور کند. درواقع این ویژگی با ذخیره‌کردن اسکرین‌شات‌های مداوم، یک تایم‌لاین از فعالیت‌های کاربر خلق می‌کند تا بتوانید در بین آن‌ها جست‌وجو کنید.

ویژگی ریکال در ویندوز ۱۱
تاکید مایکروسافت بر کنترل کاربران بر اسنپ‌شات‌ها
ویژگی ریکال در ویندوز ۱۱
«با ریکال، حافظه تصویری‌تان را شکوفا کنید»

نکته‌ی جالب اینکه کاربران از طریق این تایم‌لاین فقط آلبوم عکس کارهایشان را تماشا نمی‌کنند، بلکه می‌توانند وارد اپلیکیشن‌ها و برنامه‌هایی شوند که قبلاً از آن‌ها استفاده کرده‌اند. به عبارتی ویژگی ریکال صرفاً یک نسخه از فایل‌های کاربران را برای آن‌ها بازیابی نمی‌کند، بلکه با استفاده از هوش مصنوعی، تصاویر را تجزیه‌وتحلیل نیز خواهد کرد.

اسکرین‌شات‌های ریکال به‌صورت محلی ذخیره می‌شوند

اما داده‌های ریکال در کجا ذخیره می‌شود؟ به‌گفته‌ی مایکروسافت، تمام اسنپ‌شات‌هایی که از محیط دسکتاپ گرفته می‌شود، روی خود دستگاه ذخیره می‌شوند. تنظیمات پیش‌فرض ریکال، ۲۵ گیگابایت از فضای ذخیره‌سازی سیستم را برای ذخیره‌ی اسنپ‌شات‌ها به خود اختصاص داده است که البته کاربران می‌توانند این حجم را تغییر دهند. به‌گفته‌ی مایکروسافت، این ظرفیت پیش‌فرض برای ذخیره‌سازی اسکرین‌شات‌های سه ماه کاربران کفایت می‌کند.

کپی لینک

ویژگی‌ها و قابلیت‌های ریکال

اخیراً اطلاعات نادرست و نگرانی‌های زیادی درباره ریکال منتشر شده و بسیاری از این موارد به نسخه‌های اولیه و ناامن این قابلیت در سال گذشته مربوط می‌شود. اما نسخه‌ی فعلی ریکال که به‌تازگی دردسترس کاربران قرار گرفته این ویژگی‌هایی را دارد:

  • مخصوص هر کاربر: ریکال به‌صورت مجزا برای هر حساب کاربری عمل می‌کند. فعال کردن آن برای یک کاربر، آن را برای سایر کاربران روی همان کامپیوتر روشن نمی‌کند.
  • بدون نیاز به حساب مایکروسافت: برای استفاده از ریکال نیازی به لاگین با حساب مایکروسافت ندارید.
  • پردازش کاملاً محلی: ریکال برای کار کردن به اتصال اینترنت یا هیچ‌گونه پردازش ابری نیاز ندارد. تمام تحلیل‌ها و ذخیره‌سازی روی دستگاه شما انجام می‌شود.
  • رمزنگاری الزامی: فعال‌سازی ریکال نیازمند این است که درایو سیستم شما با قابلیت Device Encryption یا BitLocker رمزنگاری شده باشد.
  • الزام Windows Hello: برای راه‌اندازی اولیه، به Windows Hello و یکی از روش‌های بیومتریک (حسگر اثر انگشت یا دوربین تشخیص چهره) نیاز است.
  • احراز هویت در هر بار استفاده: هر بار که اپلیکیشن ریکال را باز می‌کنید، باید از طریق Windows Hello احراز هویت شوید.
  • بدون نیاز به دسترسی ادمین: فعال‌سازی یا تغییر تنظیمات ریکال توسط کاربر نیازی به دسترسی مدیر (Administrator) ندارد.
  • قابلیت حذف کامل: اگر تمایلی به استفاده از ریکال ندارید، می‌توانید آن را به‌طور کامل حذف (Uninstall) کنید. کافی است تیک آن را از بخش قدیمی Windows Features در کنترل پنل بردارید (با جستجوی Turn Windows features on and off پیدایش می‌کنید).
کپی لینک

جست‌وجو در تایم‌لاین ریکال

برای جست‌وجوی یک موضوع خاص در تایملاین ریکال، کاربر باید کلمه یا عبارت موردنظر خود را در نوار Search بنویسد، یا گزینه‌ی میکروفون را انتخاب کند و سؤال را به‌صورت صوتی بپرسد.

ریکال به‌طور پیش‌فرض اسکرین‌شات‌های تمام اپلیکیشن‌ها، صفحات وب و نظیر آن را بررسی و پردازش می‌کند تا نزدیک‌ترین و مناسب‌ترین جواب را بیابد؛ ولی کاربر می‌تواند در این بخش نیز با انتخاب یک برنامه، نتایج جست‌وجو را محدود کند.

سرچ فارسی در ریکال ویندوز ۱۱
مایکروسافت می‌گوید سرچ فارسی ریکال هنوز بهینه نیست
سرچ فارسی در ریکال ویندوز ۱۱
متن اسنپ‌شات‌ها قابل کپی و بازشدن در اپ‌های دیگر است

پاسخ‌های ریکال به سؤالات کاربران به دو گروه «تطبیق نزدیک» و «تطبیق مرتبط» تقسیم می‌شوند. گروه اول محتواهایی را شامل می‌شود که حاوی حداقل یکی از کلمات یا عبارات جست‌وجو شده باشند. پاسخ‌های مرتبط نیز آیتم‌هایی را به کاربر نشان می‌دهند که از برخی جهات، با سؤال او اشتراکاتی دارند. مثلاً اگر کاربر کلمه‌ی «پیتزا با پنیر بز» را جست‌وجو کرده باشد، احتمال دارد در بخش پاسخ‌های مرتبط تصاویر لازانیا را نیز مشاهده کند، چون هر دو غذاهای ایتالیایی هستند.

کپی لینک

قابلیت‌های ویرایش عکس در اسنپ‌شات‌های ریکال

در اسنپ‌شات‌های ریکال می‌توانید علاوه‌بر انتخاب و کپی متن، تصاویر را هم با گزینه‌هایی مانند «محو تصویر پس‌زمینه»، «حذف سوژه از تصویر» و حذف پس‌زمینه با Paint» ویرایش کنید. مراحل ویرایش به‌طور کاملا محلی، در مدت زمانی بسیار کوتاه و عملکردی قابل‌قبول انجام می‌شود.

گزینه‌های ویرایش تصویر در اسنپ‌شات ریکال
گزینه‌های ویرایش عکس در اسنپ‌شات‌ها
گزینه‌های ویرایش تصویر در اسنپ‌شات ریکال
محوکردن پس‌زمینه
گزینه‌های ویرایش تصویر در اسنپ‌شات ریکال
تغییر رنگ پس‌زمینه
گزینه‌های ویرایش تصویر در اسنپ‌شات ریکال
حذف پس‌زمینه در Paint
گزینه‌های ویرایش تصویر در اسنپ‌شات ریکال
انتخاب سوژه برای حذف از تصویر
گزینه‌های ویرایش تصویر در اسنپ‌شات ریکال
حذف سوژه انتخاب‌شده از تصویر
کپی لینک

نگرانی‌های امنیتی ریکال

در درجه‌ی اول باید بدانیم که ویژگی ریکال از برخی محتواهای خاص، مانند سابقه‌ی وب‌گردی در حالت InPrivate مرورگر اج، یا محتوایی که با قوانین مدیریت دیجیتال یا «DRM» محافظت شده باشد، عکس نمی‌گیرد. به‌علاوه، همان‌طور که در یکی از مقالات Microsoft Learn توضیح داده شده است، ریکال فقط با مرورگرهای مبتنی‌بر کرومیوم کار می‌کند و سازمان‌ها قادرند این ویژگی را کاملاً غیرفعال کنند.

مایکروسافت می‌گوید تنظیمات مختلفی را برای فیلترکردن برنامه‌ها و وب‌سایت‌هایی که در ریکال از آن‌ها اسکرین‌شات گرفته می‌شود، در اختیار کاربران قرار می‌دهد. این شرکت تأکید می‌کند که کاربران لپ‌تاپ‌های مجهز‌ به کوپایلت پلاس، کنترل تمام داده‌های ریکال را در دست دارند.

گذرواژه‌ها و اطلاعات امنیتی حساب‌های بانکی

مایکروسافت اعلام کرده بود ویژگی ریکال ممکن است به‌طور پیش‌فرض از داده‌های خصوصی و گذرواژه‌های کاربران نیز اسکرین‌شات بگیرد؛ چون این قابلیت خودش نمی‌تواند تشخیص بدهد که چه زمانی کاربران درحال تعامل با اطلاعات حساسی مانند گذرواژه یا داده‌های پزشکی و بانکی هستند.

نسخه اول ریکال از پسوردها، اطلاعات بانکی و داده‌های حساس کاربران اسکرین‌شات می‌گرفت

جن کالتریدر، رهبر تیم حفظ حریم خصوصی موزیلا به کاربران هشدار داده بود که داده‌های حساس «ممکن است در اسنپ‌شات‌های ذخیره‌شده در دستگاه شما وجود داشته باشند، به‌خصوص زمانی‌ که وب‌سایت‌ها از پروتکل‌های استاندارد اینترنت مانند پنهان‌سازی رمزعبور پیروی نمی‌کنند.»

البته به گفته‌ی مایکروسافت کاربران از امکان فیلتر کردن وب‌سایت‌های حساس برخوردار بودند تا ریکال از فعالیت‌های خاص آن‌ها اسکرین‌شات نگیرد؛ بااین‌حال به‌نظر می‌رسید مردم باید بیش از همیشه روی امنیت داده‌های خود حساس‌ باشند.

از طرف دیگر قرار بود داده‌های ریکال برای کاربرانی که از ویندوز پرو یا ویندوز سازمانی و Education برای نهاد‌های آموزشی استفاده می‌کنند، با BitLocker رمزگذاری شود. یکی از انتقادات کارشناسان به مایکروسافت این بود که چرا کاربران ویندوزهای عادی باید برای رمزگذاری داده‌های خود هزینه‌ی بیشتری پرداخت کنند یا سیستم خود را ارتقا دهند.

ذخیره‌سازی محلی داده‌ها

اگر دغدغه‌ی امنیتی کاربران از قابلیت ریکال به این سؤال که «آیا مایکروسافت با ویژگی ریکال داده‌های ما را می‌دزدد؟» محدود می‌شد، در همان زمان هم می‌توانستیم با اطمینان به آن پاسخ منفی بدهیم. طبق بیانیه‌های شرکت اسکرین‌شات‌ها و داده‌های کاربران به هیچ سرور خارجی‌ای از جمله سرورهای ابری فرستاده نمی‌شد؛ بنابراین مایکروسافت نه داده‌ها را جمع‌آوری می‌کرد و نه آن‌ها را برای ارتقای مدل‌های هوش مصنوعی خود یا تبلیغات هدفمند مورد استفاده قرار می‌داد.

اسکرین‌شات‌های پروفایل‌های مختلف سیستم

بسیاری از کاربران، پروفایل‌های مختلفی روی سیستم خود دارند که با یوزرنیم‌های متفاوتی ثبت می‌شوند؛ برای مثال اعضای یک خانواده ممکن است با نام کاربری شخصی از کامپیوتر یکسانی استفاده کنند.

مایکروسافت برای رفع هرگونه شبهه‌ای در این زمینه، اعلام کرد که اسکرین‌شات‌های هر شخص فقط در همان پروفایلی که از آن برای ورود به سیستم استفاده شده است، دردسترس خواهد بود. اگر دو کاربر با دو یوزرنیم مختلف از یک لپ‌تاپ یا کامپیوتر استفاده کنند، به‌هیچ‌وجه نمی‌توانند تایم‌لاین ریکال همدیگر را ببینند.

هر پروفایل مجزا در ویندوز ۱۱ تایم‌لاین ریکال مخصوص به خود را دارد

فقط درصورتی‌که دو یا چند شخص از یک پروفایل مشترک استفاده کنند، تایم‌لاین مشترک خواهند داشت. در غیر این‌ صورت، حتی شخصی که از امتیازات ادمین برخوردار است هم نمی‌تواند اسکرین‌شات‌های ریکال سایر کاربران را مشاهده کند. به‌علاوه، تصاویر ثبت‌شده‌ی فعالیت‌های کاربران در برنامه‌های مختلف، روی چندین سیستم همگام‌سازی نمی‌شود.

کپی لینک

تدابیر امنیتی اولیه مایکروسافت

مایکروسافت با معرفی ویژگی ریکال تلاش کرد میان بهره‌وری مبتنی‌بر هوش مصنوعی و حفظ حریم خصوصی کاربران تعادل برقرار کند. این شرکت با تأکید بر پردازش محلی داده‌ها، بی‌نیازی به اینترنت و کنترل کامل کاربر بر تصاویر ذخیره‌شده، مجموعه‌ای از تدابیر امنیتی اولیه را برای جلب اعتماد کاربران ارائه کرد. بااین‌حال، یکی از موضوعات مهم این بود که کاربران چگونه و چه زمانی متوجه فعال‌ بودن این قابلیت می‌شوند.

تنظیمات امنیتی ریکال ویندوز ۱۱
تنظیمات امنیتی ریکال ویندوز ۱۱

آگاهی کاربران از زمان فعالیت ریکال

زمانی که ویژگی ریکال معرفی شد، قرار بود به‌طور پیش‌فرض روی سیستم‌ها روشن شود. البته مایکروسافت گفته بود کاربران درست از لحظه‌ای که ویندوز ۱۱ را روی سیستم‌های کوپایلت پلاس راه‌اندازی می‌کنند، از فعال‌بودن قابلیت ریکال مطلع می‌شوند و می‌توانند تنظیمات پیش‌فرض را طبق اولویت‌های خود تغییر دهند.

بسیاری از منتقدان معتقد بودند کاربران در لحظه‌ی راه‌اندازی سیستم به تغییر پیش‌فرض‌ها فکر نمی‌کنند و مایکروسافت با این روش، کاربران را در معرض خطراتی قرار می‌دهد که از آن‌ها آگاهی ندارند.

به عبارتی کاربران می‌توانستند از همان ابتدا ذخیره‌ی عکس‌های فوری را متوقف کنند، فیلتر اضافه کنند یا تجربه‌ی خود را سفارشی کنند، ولی این احتمال وجود داشت که برخی، تغییر تنظیمات پیش‌فرض را نادیده بگیرند.

کاربران از ابتدای راه‌اندازی ویندوز ۱۱ می‌توانند تنظیمات پیش‌فرض ریکال را تغییر دهند

همان‌طور که امروز می‌بینیم پس از راه‌اندازی این قابلیت، ریکال به تسکبار پین می‌شود. همچنین سمت راست تسکبار، یعنی جایی که علامت ساعت و زبان ویندوز نشان داده می‌شوند، علامت Recall Snapshot نمایش داده می‌شود. این علامت به کاربر نشان می‌دهد که چه زمانی سیستم در حال عکس‌گرفتن از فعالیت‌های او و ذخیره‌‌ی اسکرین‌شات‌ها است.

امکان غیرفعال‌کردن قابلیت ریکال در ویندوزهای خانگی و سازمانی

کاربران برای غیرفعال‌کردن ریکال می‌توانند به بخش تنظیمات سیستم بروند، از منوی حریم خصوصی و امنیت، روی گزینه‌ی ریکال و اسنپ‌شات‌ها کلیک و سپس ذخیره‌سازی تصاویر را غیرفعال کنند. البته مایکروسافت راه ساده‌تری را هم برای این کار در نظر گرفته است: با کلیک راست روی آیکون ریکال در سمت راست تسک‌بار می‌توان به‌راحتی گزینه‌ی Pause یا غیرفعال‌کردن موقت را انتخاب کرد. فعال‌سازی مجدد ریکال نیز از طریق همین منو امکان‌پذیر خواهد بود.

در سازمان‌هایی که از ویندوز Enterprise استفاده می‌کنند، ادمین‌های بخش آی‌تی می‌توانند ذخیره‌ی خودکار اسکرین‌شات‌های ریکال را با استفاده از قابلیت Group Policy یا Mobile Device Management Policy غیرفعال کنند. در این صورت تمام اسکرین‌شات‌های ذخیره‌شده از دستگاه‌های کاربران حذف می‌شوند و کاربران امکان فعال‌سازی و ذخیره‌کردن تصاویر ریکال را نخواهند داشت.

ذخیره‌سازی تصاویر بدون اتصال به اینترنت

ریکال در مرورگرهای مبتنی‌بر کرومیوم مانند گوگل کروم، فایرفاکس، اپرا و اج، از مرور خصوصی یا Private کاربران اسکرین‌شات نمی‌گیرد.

هوش مصنوعی ریکال تصاویر را بدون اتصال به اینترنت پردازش می‌کند

ویژگی اسکرین‌شات گرفتن، ذخیره‌سازی و تجزیه‌وتحلیل آن‌ها مستلزم اتصال اینترنتی نیست و همان‌‌طور که قبلاً اشاره کردیم، به فضای ابری یا سرورهای خارجی یا هیچ‌یک از سرویس‌های مایکروسافت فرستاده نمی‌شود. تجزیه‌وتحلیل و پردازش اسکرین‌شات‌ها توسط هوش مصنوعی کوپایلت پلاس انجام می‌شود که یک سرویس هوش‌مصنوعی قدرتمند محلی و مختص به دستگاه فیزیکی کاربران است.

امنیت داخلی

مدل امنیت محتوای ریکال، کاملاً مشابه سایر محتوایی است که کاربران در سیستم خود دارند. مایکروسافت تلاش کرده است سیستم‌های جدید سرفیس و سایر پی‌سی‌های هوش مصنوعی مبتنی بر ویندوز را با برترین سخت‌افزارها و نرم‌افزارها تا حد ممکن امن نگه دارد:

  • هسته‌ی امنیتی یا Secured-core: تمام کامپیوترهای شخصی +Copilot به هسته‌ی امن مایکروسافت مجهزند. ویژگی سکیور کور بالاترین استاندارد امنیتی برای دستگاه‌های ویندوز ۱۱ است که در پی‌سی‌های مصرف‌کنندگان گنجانده خواهد شد.
  • تمام سیستم‌های +Copilot به‌طور پیش‌فرض از پردازنده‌ی امنیتی Microsoft Pluton استفاده می‌کنند.
  • پی‌سی‌های +Copilot با سخت‌افزارهای سازگار با Windows Hello Enhanced عرضه می‌شوند که با استفاده از داده‌های بیومتریک یا پین مخصوص، ورود امن‌تری را به دستگاه فراهم می‌کند.

امکان فیلتر کردن برنامه‌ها و صفحات حساس وب

مایکروسافت به کاربران اختیار داده است تا برنامه‌ها و صفحات وب مورد نظر خود را که نمی‌خواهند ریکال از آن‌ها اسکرین‌شات بگیرد، فیلتر کنند. بنابراین موضوع عکس‌گرفتن از داده‌های حساس کاربران، کاملاً به خود آن‌ها بستگی خواهد داشت؛ زیرا می‌توانند اپلیکیشن‌های بانکی یا سایر برنامه‌هایی را که نیازمند گذرواژه‌های مهم هستند، فیلتر کنند.

کاربران برای مدیریت فیلتر کردن صفحات وب نیز همان مسیری را طی می‌کنند که برای غیرفعال‌کردن این قابلیت گفته بودیم:

Windows Settings > Privacy & Security > Recall & Snapshots

سپس اسم وب‌سایت به تنظیمات Websites to filter اضافه می‌شود. برای فیلتر کردن برنامه‌ها نیز همین روال طی می‌شود و  کافی است کاربران نام برنامه را در تنظیمات Apps to filter وارد کنند.

حذف دلخواه اسکرین‌شات‌ها

هنگامی‌ که فضای ذخیره‌سازی اسکرین‌شات‌ها پر شود، تصاویر قدیمی به‌صورت خودکار حذف می‌شوند. بااین‌حال کاربران هر زمان که بخواهند، مثلاً در پایان هر روز کاری، می‌توانند شخصاً اسکرین‌شات‌های ریکال را حذف کنند.

کپی لینک

 اقدامات نهایی مایکروسافت برای امنیت ریکال

در فاصله‌ی ژوئن ۲۰۲۴ تا آوریل ۲۰۲۵ مایکروسافت مجموعه اقدامات امنیتی بیشتری را در راستای رفع نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی و امنیت کاربران در نظر گرفت:

فعال‌سازی اختیاری (Opt-In)

در نسخه اولیه، ریکال به‌طور پیش‌فرض روی سیستم فعال بود؛ موضوعی که خشم بسیاری از کاربران را برانگیخت. حالا مایکروسافت این رویه را به‌کلی تغییر داده: ریکال فقط در صورتی فعال می‌شود که کاربر خودش آن را از تنظیمات ویندوز روشن کند. این یعنی هیچ داده‌ای بدون رضایت کاربر ثبت نمی‌شود و نگرانی خاصی پیرامون ضبط ناخواسته فعالیت‌ها وجود نخواهد داشت.

تأیید هویت با روش‌های بیومتریک

تمام داده‌هایی که توسط ریکال ذخیره می‌شوند، تنها پس از احراز هویت از طریق Windows Hello در دسترس کاربر خواهند بود. یعنی اگر دستگاه شما قفل باشد یا شخص دیگری بخواهد به تاریخچه ریکال دسترسی پیدا کند، بدون روش‌های بیومتریک کاری از پیش نمی‌برد.

ذخیره‌سازی محلی و رمزگذاری‌شده

به گفته‌ی مایکروسافت همهٔ اسکرین‌شات‌ها به‌صورت رمزنگاری‌شده فقط در کامپیوتر خود کاربر ذخیره می‌شوند و هیچ‌گونه انتقالی به سرورهای مایکروسافت صورت نمی‌گیرد. گرچه ثبت محلی داده‌ها پیش‌ازاین نیز عنوان شده بود، اما با تمهیدات جدید شرکت دیگر کاربران ویندوزهای عادی نیازی به رمزگذاری شخصی داده‌های خود با برنامه‌های واسط ندارند.

فیلترکردن اطلاعات حساس

مایکروسافت سیستمی طراحی کرد که اطلاعات حساس مانند رمز عبور، کارت‌های اعتباری، و شماره‌های محرمانه را از فرایند ضبط حذف می‌کند. به‌این‌ترتیب یکی از بزرگ‌ترین انتقاداتی از زمان معرفی ریکال مطرح شده بود، با اضافه‌شدن این لایه‌ی امنیتی کنار می‌رود.

کنترل‌های کامل در دست کاربران

مایکروسافت امکان مدیریت کامل داده‌های ریکال را برای کاربران فراهم کرد: در این مرحله امکان حذف تک‌تک یا همهٔ اسکرین‌شات‌ها، توقف موقت فرایند ضبط و تنظیمات حذف یا استثناکردن برنامه‌ها یا وبسایت‌های خاص از فرایند ذخیره‌سازی اسکرین‌شات‌های ریکال در اختیار کاربران قرار گرفت.

بازطراحی معماری امنیتی ریکال

در پاسخ به انتقادات، مایکروسافت معماری امنیتی ریکال را بازطراحی کرد: حالا این قابلیت در پشت‌صحنه، از مکانیزم‌هایی مثل rate-limiting برای جلوگیری از حملات پی‌درپی و تلاش‌های سریع برای دسترسی غیرمجاز (بروت فورس) استفاده می‌کند.

کپی لینک

قابلیت ریکال چه زمانی خطر امنیتی محسوب می‌شد؟

برای درک بهتر مشکلات بالقوه‌ی امنیتی ریکال، بیایید چند سناریوی مختلف را با هم مرور کنیم:

۱) فرض کنید روی یک کامپیوتر عمومی (مثلاً در کتابخانه) کارهای بانکی‌تان را انجام می‌دهید یا خرید آنلاین می‌کنید و هیچ اطلاعی از فعال‌بودن ویژگی ریکال روی این سیستم ندارید. فردی که پس از شما پشت سیستم می‌نشیند، می‌توانند به تایم‌لاین ریکال برود و تمام اطلاعات بانکی، آدرس‌ها و پسوردهای شما را بردارد.

این سناریو با تمهیدات جدید امنیتی مایکروسافت و اصلاحات جدید مبنی بر اسکین‌شات نگرفتن از داده‌های حساس شخصی و بانکی، تا حد زیادی غیرمحتمل خواهد بود.

۲) فرض کنید در محیط کار خود از کامپیوتر شرکت استفاده می‌کنید. مسلماً رئیس شرکت، مدیر بخش شبکه و سایر افرادی که به کامپیوتر شما دسترسی دارند، همین حالا هم می‌توانند فعالیت‌های شما را روی سیستم ببینند. در اغلب محیط‌های کاری، کارمندان به‌خوبی می‌دانند که مدیران به‌منظور بررسی عملکرد و میزان بهره‌وری آن‌ها یا ردیابی خروجی وظایفی که به آن‌ها محول شده است، سیستم را نظارت می‌کنند و برای این کار به قابلیت ریکال نیازی ندارند.

۳) فرض سوم این است که شما برای کامپیوتر خانگی خود هیچ پروفایل و گذرواژه‌ای تنظیم نکرده‌اید. آیا هر فردی که وارد خانه‌ی شما شود و از کامپیوترتان استفاده کند، به‌راحتی به تاریخچه‌ی ریکال شما دسترسی خواهد داشت؟

تا پیش ز این منتقدان بر این باور بودند که حتی اگر حافظه‌ی مرورگر و برنامه‌های دیگرتان را پاک‌ کرده باشید، سایر افراد خانواده، مهمان‌ها یا حتی غریبه‌ها با دسترسی به سیستم می‌توانند تاریخچه‌ی ریکال شما را مشاهده کنند. اما صحت این سناریو نیز باتوجه‌به لایه‌های امنیتی جدید که دسترسی به داده‌ها را منوط به احراز هویت بیومتریک می‌کند، منتفی می‌شود.

۴) در آخرین سناریو، لپ‌تاپ شما هک یا دزدیده می‌شود. اگر هک شده باشید، احتمالاً رمزگذاری کمکی به حفظ داده‌های شما نمی‌کند. درصورتی‌که سارقان سیستم شما را بدزدند، میزان دسترسی به دادها به نحوه‌ی رمزگذاری شما بستگی خواهد داشت. بازهم این سناریو درمورد سیستم‌های فعلی کاربران صادق است و صرفاً به پی‌سی‌های هوش مصنوعی ویندوزی محدود نیست.

کپی لینک

تایم‌لاین تأخیرها، اصلاحات و بازخوردهای قابلیت ریکال

مسیر ریکال برای رسیدن به نسخه‌ی نهایی، چیزی شبیه به رفت‌وآمد دائمی میان هیجان، اصلاح و تأخیر بود. مایکروسافت چندین بار وعده‌ی انتشار قابلیت را داد و سپس عقب نشست و هر بار، همراه با توضیحاتی دربارهٔ نگرانی‌های امنیتی، نارضایتی کاربران و «نیاز به بازطراحی». در ادامه نگاهی می‌اندازیم به نقاط کلیدی این مسیر پرفرازونشیب:

  • ۲۰ می ۲۰۲۴؛ معرفی اولیه Recall در کنفرانس Build

مایکروسافت در جریان رویداد بلید، ویژگی ریکال را برای ویندوز ۱۱ معرفی کرد؛ قابلیتی که از طریق هوش مصنوعی و اسکرین‌شات‌های مداوم، تاریخچه‌ای جست‌وجو پذیر از همه فعالیت‌های کاربر ایجاد می‌کرد. همان‌جا بود که بحث‌ها درباره نقض حریم خصوصی آغاز شد.

  • ژوئن ۲۰۲۴؛ موج اول انتقادها و تعویق عرضه عمومی

قرار بود ریکال هم‌زمان با عرضه‌ی لپ‌تاپ‌های جدید Copilot+ منتشر شود، اما به‌دلیل انتقادهای شدید از سوی کارشناسان امنیتی و فعالان حریم خصوصی، مایکروسافت تصمیم گرفت عرضه عمومی را متوقف و آن را فقط در قالب پیش‌نمایش ارائه کند.

  • آگوست ۲۰۲۴؛ اولین تاریخ وعده‌داده‌شده برای نسخه Insider

مایکروسافت اعلام کرد که کاربران ویندوز اینسایدر در ماه آگوست به نسخه آزمایشی ریکال دسترسی خواهند داشت، ولی این وعده عملی نشد.

  • ۳۱ اکتبر ۲۰۲۴؛ تعویق دوباره: نسخه‌ اینسایدر به دسامبر موکول شد

در بیانیه‌ای رسمی، مایکروسافت اعلام کرد که هنوز در حال تقویت امنیت ریکال است و انتشار نسخه اینسایدر به دسامبر منتقل می‌شود. رسانه‌ها این تصمیم را به‌عنوان نشانه‌ای از جدی بودن فشارها تحلیل کردند.

  • دسامبر ۲۰۲۴؛ انتشار نسخه‌ی آزمایشی

نسخه پیش‌نمایش ریکال برای اعضای Dev Channel منتشر شد. در این نسخه، بسیاری از تغییرات امنیتی جدید اعمال شده بود و کاربران می‌توانستند بازخورد مستقیم ارائه دهند.

  • آوریل ۲۰۲۵؛ عرضه عمومی ریکال برای کامپیوترهای کوپایلت پلاس

پس از یک سال، ریکال به‌صورت رسمی برای عموم عرضه شد، اما فقط برای دستگاه‌هایی مجهز‌به سخت‌افزار اعلام‌شده‌ی سیستم‌های کوپایلت پلاس. این نسخه نهایی از فعال‌سازی اختیاری، رمزنگاری داده‌ها، کنترل کامل کاربر و محدودیت‌های سخت‌افزاری بهره می‌برد.

کپی لینک

 آیا ریکال دیگر کاملاً امن است؟

مایکروسافت می‌دانست که اگر بخواهد ریکال را از یک بحران رسانه‌ای به ابزاری کاربرپسند و مفید تبدیل کند، باید تمامی انتقادات را برطرف کند و دقیقاً همین کار را کرد. از تغییر حالت پیش‌فرض به فعال‌سازی اختیاری گرفته تا ایجاد لایه‌های چندگانه امنیتی همه‌چیز حکایت از این دارد که مایکروسافت جدی‌تر از همیشه روی امنیت کاربران خود تمرکز کرده است.

درنهایت ریکال در نسخه نهایی خود قطعاً امن‌تر از آن چیزی است که یک سال پیش معرفی شد. تمهیداتی مانند دسترسی محدود، رمزنگاری محلی، احراز هویت بیومتریک و کنترل کامل کاربر بر داده‌ها، ریکال را از یک تهدید امنیتی به ابزاری با ریسک قابل‌مدیریت تبدیل کرده‌اند.

ریکال حالا امن‌تر از آن چیزی است که سال پیش معرفی شد

موفقیت ویژگی ریکال همچنان به اعتماد کاربران بستگی دارد. بسیاری از مردم از جست‌وجو در سابقه‌ی فعالیت‌های خود استقبال می‌کنند، اما آیا تدابیر مایکروسافت افرادی را که روی ردپای دیجیتال و حریم خصوصی‌شان حساسیت زیادی دارند، راضی نگه می‌دارد؟ پاسخ این سؤال را در آینده روشن‌تر خواهیم دید.

ویژگی Recall به‌سرعت جنجال‌برانگیز شد و حتی پای تحلیلگران حوزه‌ی امنیت و دولت بریتانیا را هم وسط کشید؛ اما واقعیت این بود که هیچ‌کدام از نگرانی‌های مطرح‌شده درخصوص امنیت ریکال، در مقایسه با تهدیدات سایبری دنیای وب فعلی، مسئله‌ی جدید و بزرگی محسوب نمی‌شوند. اصطلاحاتی مانند «قابلیت ترسناک»، «ویژگی دیستوپیایی» یا «کابوس امنیتی»، عباراتی اغراق‌آمیز هستند که بیشتر از طرف رسانه‌ها برای جلب‌نظر مخاطبان مطرح می‌شوند. البته این بدان معنا نیست که امنیت داده‌هایمان را نادیده بگیریم.

کاربران انتخاب می‌کنند که قابلیت ریکال روی چه برنامه‌ها و وبسایت‌هایی اجرا شود

با تمام حساسیت‌های امنیتی و حریم شخصی، ما کماکان در دنیایی زندگی می‌کنیم که رایج‌ترین گذرواژه‌ی کاربران «۱۲۳۴۵۶» است؛ چراکه اغلب مردم هنگام انتخاب رمزعبور برای حساب‌های کاربری خود کمی تنبل هستند و ترجیح می‌دهند از گذرواژه‌های ساده‌تری که به‌خاطر سپردن آن‌ها راحت‌تر باشد، استفاده کنند.

در این‌ شرایط، بعید نیست بسیاری از کاربران ریکال حوصله‌ی فیلترکردن اپ‌ها و وب‌سایت‌های به‌خصوص را نداشته باشند یا از روش‌های احراز هویت بیومتریک مانند Windows Hello برای ورود به سیستم استفاده نکنند؛ اما حتی بدون ریکال، حفره‌های امنیتی سیستمی که به‌خوبی از آن مواظبت نشده، کماکان باقی خواهند ماند.

درنهایت، قابلیت ریکال با ذخیره‌ی تمام داده‌ها به‌صورت محلی و امکان غیرفعال‌کردن، فیلتر اپ‌ها و حذف اپلیکیشن‌ها، «کابوس امنیتی» به شمار نمی‌رود؛ اما کم‌توجهی به پروتکل‌های حریم شخصی و جمع‌آوری داده‌های وب‌گردی کاربران توسط شرکت‌های بزرگ فناوری دغدغه‌ی امنیتی بزرگی محسوب می‌شود که از مدت‌ها پیش وجود داشته است و باید برایش چاره‌ای اندیشید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
سیاهدانه
سیاه‌دانه چه خواصی دارد و چه کسانی نباید آن را مصرف کنند؟

سیاه دانه قرن‌ها است که در اشکال مختلف طب سنتی استفاده می‌شود و برخی آن را مهم‌ترین گیاه دارویی تاریخ می‌دانند. با خواص سیاه دانه آشنا شوید.

14
2 روز پیش
نمایشگر شیائومی ۱۳ اولترا
با این ۳ روش‌ گوشی شیائومی را به تلویزیون وصل کنید

روش وصل کردن گوشی شیائومی به تلویزیون به‌صورت بی‌سیم و باسیم انجام می‌شود که در ادامه آن را آموزش می‌دهیم.

32
2 روز پیش
طرح هوش مصنوعی از دیوار با سیم خاردار و شماره ۷۳۱ روی آن
اسرار مخوف واحد ۷۳۱: «کارخانه‌ مرگ» ژاپن که هیچ بازمانده‌ای نداشت

از کالبدشکافی زنده‌ اسیران تا طراحی بمب‌های طاعون؛ نگاهی به شبکه‌ مخوف آزمایشگاه‌های ژاپن در جنگ جهانی دوم و و جنایتکارانی که هرگز مجازات نشدند.

265
2 روز پیش
سدان هواوی Maextro S800
رقیب لوکس میباخ؛ خودرو بعدی هواوی با هیاهو فراوان از راه می‌رسد

پاسخ بلندپروازانه‌ی چین به لوکس‌ترین سدان‌های جهان در راه است؛ خودرویی که شاید نگاه شما به آینده‌ی خودروهای برقی را تغییر دهد.

40
2 روز پیش
راهنمای خرید بهترین آپید برای بازی برای طراحی و برای ترید کردن
بهترین آیپدهای بازار ایران [بهار و تابستان ۱۴۰۴]

اگر به‌دنبال خرید آیپد برای بازی، طراحی و نقاشی یا کارهای دیگر هستید، در این راهنما بهترین مدل‌های موجود در بازار ایران را به شما معرفی خواهیم کرد.

73
2 روز پیش
چک صیادی
آموزش استعلام چک برگشتی صیادی

استعلام وضعیت اعتباری چک یا به‌اصطلاح استعلام چک برگشتی از مدتی پیش در سیستم بانکی کشور فعال شده است. د‌رحال‌حاضر، چند روش برای این کار وجود دارد.

5
19 ساعت پیش
بهترین گوشی های شیائومی برای عکاسی
بهترین گوشی های شیائومی از نظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

برای بسیاری از کاربران دوربین گوشی مهم‌ترین بخش آن محسوب می‌شود؛ اما کدامیک از مدل‌های شیائومی بهترین دوربین را در بازه‌های قیمتی مختلف دارند؟

84
2 روز پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

تبلیغات
D7-zoomitproduct
آخرین ویدیوها
پخش از رسانه
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه! از ترجمه فارسی تا عینک واقعیت ترکیبی 🥽✨
رویداد گوگل I/O در ۱۸ دقیقه!
00:18:44
زومکست با جاب ویژن
هوش مصنوعی، جایگزین نیروی انسانی؟
01:04:35
عکس گلکسی اس ۲۵ اج در تمام رنگ‌ها
آنباکس گلکسی اس ۲۵ اج؛ باریک و سبک و دوست داشتنی
00:12:54
عکس تبلت‌های گلکسی تب S10 FE و گلکسی تب S10 FE Plus
بررسی گلکسی تب S10 FE و FE پلاس
00:14:14
زومکست فضاهای اشتراکی
گفتگو زومیت با مدیران انجمن فضاهای اشتراکی
00:44:45
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
یک شب دو گوشی؛ گلکسی اس۲۵ اج و اکسپریا ۱ مارک ۷ معرفی شد
00:07:40
عکس بهزاد در حال ساختن اپل اکانت
آموزش جامع ساخت اپل آیدی؛ قدم به قدم
00:25:22
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
پادشاه جدید عکاسی موبایل؟ بررسی شیائومی ۱۵ اولترا 🐲📸
00:15:17
عکس سعیده اسلامیه در کنار سحر بختیاری از دیجی‌کالا
صفر تا صد دیجی‌کالا ادز؛ مصاحبه با سحر بختیاری
00:41:20
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑 با این قیمت ارزش خرید داره؟
بررسی بلندمدت آیفون ۱۶ پرو مکس 🤑
00:09:06
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
تغییرات باورنکردنی در راه اندروید! 🤯🔥
00:14:52
کاور زومکست اسنپ فود
گفتگو مفصل زومیت با رئیس هیأت مدیره اسنپ‌فود
00:55:58
بررسی لپ‌تاپ دانشجویی Asus Vivobook S14
بهترین لپ‌تاپ دانشجویی وجود ندار... بررسی Asus Vivobook S14
00:11:41
عکس گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ در کنارهم
بررسی گوشی‌های گلکسی A26 و A36 سامسونگ
00:16:53
گفتگو زومیت با مدیرعامل فیلمنت
گفتگو با مدیرعامل فیلم‌نت؛ از نتفلیکس بهتر خواهیم شد!
00:57:47
تصویر ماشین‌ لباسشویی LG WT1310YJ
خشک‌شویی رو بیار خونه‌! ماشین لباس‌شویی Wash Tower LG
00:05:50
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت 👀
جنجالی‌ترین ویژگی ویندوز ۱۱؛ نگاه نزدیک به Recall مایکروسافت
00:13:09
عکس گوشی شیائومی ۱۵ اولترا در کنار جعبه دستگاه
آنباکس و نگاه نزدیک شیائومی ۱۵ اولترا
00:12:44
عکس گوشی آیفون ۱۶ ای در دست
بررسی آیفون ۱۶ ای؛ ارزون‌ترین آیفون سال
00:13:37
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
پرچمدار میان‌رده‌های سامسونگ؛ بررسی گلکسی A56
00:12:58
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟ 🌡️
کولر بادی یا واترکولینگ؟ بهترین راه خنک کردن پردازنده کدومه؟
00:16:44
عکس بهزاد با آیکون‌های گرد شده iOS19
iOS19 قراره چه فرقی کنه؟ نگاهی به تمام تغییرات احتمالی
00:10:59
اوضاع عجیب سامسونگ! 💩
اوضاع عجیب سامسونگ! 💩
00:07:04
آیفون ۱۷ این شکلیه؟
سری آیفون ۱۷ اینجاست! 🔥 داغ داغ از پرینترسه‌بعدی درومده
00:17:17
زومکست مصاحبه با معاون ارشد فروشگاه مرکزی لنوو و مدیرعامل شرکت الماس پهنه رایانه پایتخت
لنوو در ایران؛ همه‌چیز درباره لپ‌تاپ‌های لنوو و خدمات آن
00:17:54
چرا نباید گلکسی اس ۲۵ اولترا بخریم؟ ⛔
چرا نباید گلکسی اس ۲۵ اولترا بخریم؟ ⛔
00:27:52
جعبه گشایی آیفون ۱۶ ای اپل
ارزون‌ترین آیفون اپل اینجاست! 😏 جعبه‌گشایی iPhone 16e
00:12:01
مقایسه دوربین بزرگ زومیت
بزرگ‌ترین مقایسه دوربین زومیت 🔥 کی حرف آخرو می‌زنه؟
00:16:44
زوم کست آچاره
آچاره؛ داستان استارتاپی که همه کارات رو انجام می‌ده!
00:42:40
تبلت یا لپ‌تاپ؛ کدوم برای شما مناسب‌تره؟ 🏆
تبلت یا لپ‌تاپ؛ کدوم برای شما مناسب‌تره؟ 🏆
00:26:47
با Kling AI ویدیو بساز
آموزش جامع ساخت ویدیو و عکس با هوش مصنوعی Kling AI
00:31:26
آموزش کامل و جامع نصب ویندوز ۱۱ + پارتیشن‌بندی و ...
آموزش کامل و جامع نصب ویندوز ۱۱ + پارتیشن‌بندی و ...
00:38:14
LG QNED86 TV
بهترین انتخاب برای گیم و فیلم! بررسی تلویزیون ۸۶ اینچی ال‌جی
00:12:39
عکس ابزارهای ذخیره‌سازی فایل از قدیم تا جدید
سفر شگفت‌انگیز دنیای ذخیره‌سازی اطلاعات؛ از گذشته تا امروز!
00:14:56
عکس وان‌پلاس ۱۳ رنگ مشکی در دست
وان پلاس ۱۳؛ ارزشمندتر از گلکسی اس ۲۵ اولترا؟
00:16:13
عکس لوح نقره‌ای یوتیوب زومیت در ابعاد جدید
آنباکس لوح نقره‌ای یوتیوب زومیت به بهانه نوروز ۱۴۰۴
00:23:39
عکس یخچال MoodUp ال‌جی
این یخچال با روح و روانت بازی می‌کنه 🧊
00:05:48
بررسی هدفون سونی WF-1000XM5
بررسی هدفون توگوشی XM5 سونی
00:10:23
عکس گوشی ردمی نوت ۱۴ پرو و ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس
بررسی ردمی نوت ۱۴ پرو و ۱۴ پرو پلاس 5G
00:13:31
زومکست با مدیرعامل جاباما
گفتگو با مدیرعامل جاباما؛ فرصتی برای دیدن ناشناخته‌های ایران
00:38:48
دیگه گلس نخر در حال شکستن یک گلس
شیشه‌های ضد خش گوشی چطوری ساخته می‌شن؟
00:13:15
نگاه نزدیک به ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس و ردمی نوت ۱۴ پرو شیائومی
نگاه نزدیک به ردمی نوت ۱۴ پرو پلاس و ردمی نوت ۱۴ پرو شیائومی
00:14:33
عکس بهزاد مرعشیان و امیر خاوران در کنار هم
سرویس تحقیقات بازار دیجی‌کالا چیه؟
00:30:05
موشک استارشیپ روی سکوی پرتاب در تاسیسات استاربیس
پخش زنده پرتاب آزمایشی هشتم موشک استارشیپ
02:00:00
عکس مهرداد با قطعات داخلی آل این وان gt624 گرین
بررسی آل این وان گرین مدل GT624
00:35:45
عکس گوشی پوکو X7 پرو در دست
بررسی گوشی پوکو X7 پرو
00:10:50
عکس مسعود یوسف‌نژاد در کنار بهزاد اکبری
عقب‌گرد اکوسیستم استارتاپی بر اثر فیلترینگ
00:36:29
عکس گوشی‌های پوکو ایکس ۶ پرو و داریا باند ۲ در کنار هم
مقایسه گوشی داریا باند ۲ با پوکو X6 Pro
00:11:29
عکس گلکسی اس ۲۵ اولترا و آیفون ۱۶ پرومکس در کنار هم و مقایسه دوربین
مقایسه دوربین گلکسی S25 اولترا و آیفون 16 پرو مکس
00:47:42
عکس ری‌برندینگ همراه اول و ساین جدید این اپراتور
مراسم ری‌برندینگ همراه اول؛ هویت جدید چه فرقی کرده؟
00:07:27
42 مطلب
کالکشن بیوگرافی
بیوگرافی بزرگان علم و فناوری با زندگی و دستاوردهای استادان نوآوری و شکل‌دهندگان دنیای علم و تکنولوژی آشنا شوید.
58 مطلب
لوگوی اندروید
ترفند ها و آموزش های اندروید در مجموعه مطالعاتی آموزش اندروید با برترین و کاربردی‌ ترین ترفند های اندروید آشنا خواهید شد و صفر تا صد تبلت و گوشی اندرویدی خود را آموزش می‌بینید.
14 مطلب
طرح مفهومی سخت‌افزار
شیرجه در سخت افزار با مقالات سخت‌افزاری زومیت در دریای هیجان‌انگیز سخت‌افزار از CPU و GPU تا هوش مصنوعی و شرکت‌های فناوری پیشرو شیرجه بزنید.
18 مطلب
پیکان زرد در کنار کنسول گیم‌بوی و نوکیا 6600
ماشین زمان با مقالات «ماشین زمان» به گذشته دنیای فناوری سفر کنید و همراه ما محصولات و تکنولوژی‌های نوستالژیک را مرور کنید.
47 مطلب
کره لاس وگاس درکنار شاتل فضایی
مهندسی بی‌نهایت داستان ساخت پیچیده‌ترین و خلاقانه‌ترین سازه‌های مهندسی دنیا، از آسمان‌خراش‌های بلند تا شاتل‌های فضایی را در بخش مهندسی بی‌نهایت دنبال کنید.

مقایسه قیمت و مشخصات 🛒

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ ارغوانی / Samsung Galaxy A36
3.9
گلکسی A36 سامسونگ

از23,199,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A36 سامسونگ سبز نعنایی / Samsung Galaxy A36
3.6
گلکسی A26 سامسونگ

از18,199,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A56 سامسونگ زیتونی / Samsung Galaxy A56
3.8
گلکسی A56 سامسونگ

از27,499,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7
4
پوکو X7 شیائومی

از20,770,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 پرو شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X7 پرو شیائومی مشکی و زرد / Xiaomi Poco X7 Pro
4.7
پوکو X7 پرو شیائومی

از26,099,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 25 سامسونگ سرمه ای / Samsung Galaxy S25پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 25 سامسونگ سرمه ای / Samsung Galaxy S25
4.4
گلکسی اس 25 سامسونگ

از95,699,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 اپل آبی / Apple iPhone 16
3.5
آیفون 16 اپل

از61,820,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Maxپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو مکس اپل مشکی / Apple iPhone 16 Pro Max
3.7
آیفون 16 پرو مکس اپل

از98,700,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پرو اپل بژ / Apple iPhone 16 Pro
4.4
آیفون 16 پرو اپل

از84,736,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پلاس اپل صورتی / Apple iPhone 16 Plusپنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16 پلاس اپل صورتی / Apple iPhone 16 Plus
3.6
آیفون 16 پلاس اپل

از71,060,000تومان

کنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Proکنسول بازی پلی استیشن 5 پرو سونی / Sony PlayStation 5 Pro
4.1
اپل ایرپادز 4 به همراه کیساپل ایرپادز 4 به همراه کیس
3
اپل ایرپاد 4

از9,489,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A55 سامسونگ آبی روشن / Samsung Galaxy A55پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A55 سامسونگ آبی روشن / Samsung Galaxy A55
4.2
گلکسی A55 سامسونگ

از24,291,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A15 سامسونگ سرمه ای تیره / Samsung Galaxy A15پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A15 سامسونگ سرمه ای تیره / Samsung Galaxy A15
4.3
گلکسی A15 سامسونگ

از12,590,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco X6 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco X6 Pro
4.3
پوکو X6 پرو شیائومی

از24,850,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 شیائومی سفید / Xiaomi Poco X6پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو X6 شیائومی سفید / Xiaomi Poco X6
4
پوکو X6 شیائومی

از21,995,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 شیائومی تیتانیوم / Xiaomi Poco F6پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 شیائومی تیتانیوم / Xiaomi Poco F6
4.6
پوکو F6 شیائومی

از30,999,000تومان

پنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco F6 Proپنل جلو و پشت گوشی موبایل پوکو F6 پرو شیائومی مشکی / Xiaomi Poco F6 Pro
4.5
پوکو F6 پرو شیائومی

از38,091,000تومان

گوشی موبایل گلکسی زد فولد 6 سامسونگ صورتی / Samsung Galaxy Z Fold6گوشی موبایل گلکسی زد فولد 6 سامسونگ صورتی / Samsung Galaxy Z Fold6
4.2
پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A35 سامسونگ بنفش روشن / Samsung Galaxy A35پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی A35 سامسونگ بنفش روشن / Samsung Galaxy A35
4.3
گلکسی A35 سامسونگ

از22,589,000تومان

پنل جلو و پشت تبلت آیپد پرو 13 اپل نسخه 2024 مشکی / Apple iPad Pro 13 2024پنل جلو و پشت تبلت آیپد پرو 13 اپل نسخه 2024 مشکی / Apple iPad Pro 13 2024
3.9
موبایل آیفون 13 اپل / Apple iPhone 13موبایل آیفون 13 اپل / Apple iPhone 13
4.1
آیفون 13 اپل

از41,320,000تومان

گوشی موبایل ردمی نوت 13 پرو شیائومی / Xiaomi Redmi Note 13 Pro سفیدگوشی موبایل ردمی نوت 13 پرو شیائومی / Xiaomi Redmi Note 13 Pro سفید
4.4
پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 24 سامسونگ زرد / Samsung Galaxy S24پنل جلو و پشت گوشی موبایل گلکسی اس 24 سامسونگ زرد / Samsung Galaxy S24
4.4
گلکسی اس 24 سامسونگ

از82,999,000تومان

موبایل آیفون 13 پرو مکس اپل آبی / APPLE IPHONE 13 PRO MAX Sierra blueموبایل آیفون 13 پرو مکس اپل آبی / APPLE IPHONE 13 PRO MAX Sierra blue
3.5
آیفون 13 پرو مکس اپل

از75,999,000تومان

موبایل آیفون 12 اپل مشکی / Apple iPhone 12 blackموبایل آیفون 12 اپل مشکی / Apple iPhone 12 black
4
آیفون 12 اپل

از37,890,000تومان

گوشی موبایل آیفون 13 پرو اپل / Apple iPhone 13 Pro آبیگوشی موبایل آیفون 13 پرو اپل / Apple iPhone 13 Pro آبی
4.1
آیفون 13 پرو اپل

از68,721,300تومان

Xiaomi Poco X4 Pro 5G / گوشی موبایل پوکو X4 پرو شیائومی 5G خاکستریXiaomi Poco X4 Pro 5G / گوشی موبایل پوکو X4 پرو شیائومی 5G خاکستری
3.7
پوکو X4 پرو شیائومی 5G

از17,999,000تومان

آیفون 11 پرو مکس - نمای جلو و پشت  / Iphone 11 Pro Maxآیفون 11 پرو مکس - نمای جلو و پشت  / Iphone 11 Pro Max
4
آیفون 11 پرو اپل

از44,060,000تومان

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات