احتمالا تاکنون بارها با ویدئوی سخنرانیهای هیجانانگیز کنفرانس TED مواجه شدهاید. درحقیقت، شهرت رویداد TED (که مخفف تکنولوژی، سرگرمی و طراحی است) بهخاطر همین ویدئوهای پربینندهای است که عموما از سخنرانیهای کوتاه ۱۷ دقیقهای تولید و منتشر میشوند. امسال نیز این کنفرانس در خاستگاه اصلی خود، یعنی ونکوور کانادا آغاز بهکار کرده و قرار است باز هم بر محور شعار اصلی خود یعنی «ایدهها ارزش گسترش دارند»، به رسالت همیشگیاش در ارائهی فرصت بیان ایدههای خلاقانه ازسوی سخنرانان اقصی نقاط جهان ادامه دهد.
موضوع کنفرانس امسال «بزرگتر از ما» (Bigger than Us) عنوان شده و میزبان چندین سخنرانی از افرادی قابل نظیر جک دورسی، مدیر اجرایی توییتر، مادا بایو، رئیسجمهور سیرالئون و کارول کادوالادر، روزنامهنگار افشاگر رسوایی فیسبوک و کمبریج آنالیتیکا است (رسوایی بزرگی که طی آن، سوءاستفادهی مؤسسهی کمبریج آنالیتیکا از اطلاعات شخصی میلیونها کاربر فیسبوک افشا شد).
هماکنون، این کنفرانس به محلی برای یک نمایش نوآوریهای دنیای فناوری تبدیل شده است و در آن سخنرانیهایی ایراد میشود که گاهی توجه میلیونها بییندهی آنلاین را از سراسر جهان به خود جلب میکند.
TED در ماه آوریل هر سال در مرکز کنفرانس ونکوور برگزار میشود
البته برگزاری این رویداد همیشه هم بدون حاشیه نیست. برخی افراد، دیدگاههای مطرحشده در آن را عموما وابستهبه مکاتب خاص قلمداد میکنند. برخی نیز این انتقاد را مطرح میکنند که این سخنرانیها شکلی فرمولیزه پیدا کردهاند که در آن هر سخنور با یک داستان شخصی، سخنان خود را آغاز میکند؛ پدیدهای که منتقدان برای آن، نام «نمایش ناشیانه برای روشنفکران» برگزیدهاند.
این کنفرانس درحالی به گسترش ایدههای خوب خود میبالد که چند وقت پیش، بهخاطر موضوع یک رسوایی جنسی نیز در مرکز توجه افکار عمومی قرار گرفته بود؛ رسوایی که طی آن پنج نفر (از جمله یکی از سخنگویان رویداد)، بهخاطر قرارگرفتن درمعرض تعرض جنسی در خلال کنفرانس سال ۲۰۱۷ شکایت خود را علنی کردند.
با تمام این اختلافنظرها، تقریبا همگی در این موضوع اتفاقنظر دارند که برنامهی عضویت این رویداد، یکی از بهترین جوانب آن است که شایسته تقدیر بهنظر میرسد. در این برنامه، به حدود ۲۰ نفر از «نوآوران برتر» ضمن اعطای مجوز رایگان برای شرکت در سه کنفرانس، یک پلتفرم برای ارائهی ایدهها و تبدیل آنها به کسبوکار نیز تدارک دیده شده است (بد نیست بدانید بلیتهای این همایش اغلب بهقیمتی بالغبر ۵ هزار دلار بهفروش میرسد!). علاوهبراین، اعضا همچنین از مشاورههای یک متخصص ویژه برای کمک به توسعهی پروژههای خود نیز بهرهمند خواهند شد.
تا چند وقت پیش، این بخش تنها رویدادی فرعی از جریان کنفرانس محسوب میشد؛ اما اکنون به بخش مهمی از آن تبدیل است، تاآنجاکه یک روز کامل از مراسم، به سخنرانیهای اعضا اختصاص یافته است. اکنون دهمین سالگرد این رویداد درحالی برگزار میشود که ۴۰۰ نفر در زمرهی اعضای آن قرار گرفتهاند و ویدئوی مربوطبه سخنرانیهای این اعضا بیشاز ۲۵۰ میلیون بار دیده شده است.
رسانهی بیبیسی که از سال ۲۰۱۱ در این سری از کنفرانسها شرکت داشته است، به مصاحبه با چهار نفر از اعضای این همایش پرداخته تا ببیند عضویت در این جامعه، چه دستاوردهایی برای این افراد داشته است:
چاپگر هوشمند
ویدئوی رشتهی خودتاشونده در آزمایشگاه Self-Assembly از ام آیتی
در سال ۲۰۱۳، اسکایلار تیبیتس توانست با پردهبرداری از ایدهی چاپگر چهاربعدی خود، یکی از شگفتیهای این سری از رویدادها را رقم بزند. تیبیتس از آن زمان توانسته آزمایشگاه خود را در مؤسسهی فناوری ماساچوست راهاندازی کند که اکنون بیش از ۱۵ پژوهشگر در آن مشغول بهکار هستند.
او میگوید که وی هنوز هم بهطور هفتگی، ایمیلهایی را مبنیبر درخواست فایل سخنرانی اصلی خود را در TED دریافت میکند. او میافزاید:
آزمایش جهانی سلامت چشم
از گوشی میتواند برای نگاه کردن به شبکیه چشم در پشت چشم و بررسی سلامت عصب بینایی استفاده شود
دکتر اندرو بستاوروس در سال ۲۰۱۴ یک سخنرانی در این همایش ایراد کرد و در آن، از اپلیکیشنی رونمایی کرد که میتوانست هر گوشی هوشمندی را به ابزاری برای تشخیص علائم افت بینایی تبدیل کند.
از آن زمان تاکنون، این پروژهی تحقیقاتی مبدل به به یک تشکیلات اجتماعی عظیم شده است که هماکنون در هفت کشور جهان شامل کنیا، پاکستان و زیمباوه حضوری مؤثر دارد.
در بوتسوانا، این تشکیلات با نام Peek Vision در حال همکاری با دولت است تا بتواند به غربالگری و آزمایش چشمان کودکان مدرسهای بپردازد. دکتر بستاوروس میگوید:
باستانشناس فضایی
سارا پارکاک امسال موفق به دریافت جایزهی تد شد
سارا پارکاک یکی از اعضای کهنهکار کنفرانسهای TED است. علت اینکه او را با لقب «باستانشناس فضایی» میشناسند، آن است که او با استفاده از تصاویر ماهوارهای و نیز الگوریتمهای پیچیده اقدام به شناسایی تغییرات ظریفی در زمین میکند که میتواند نشاندهندهی وجود یک نوع سازهی دستساز بشر در عمق خاک باشد.
این سیستم تاکنون توانسته بیشاز ۳۱ هزار سکونتگاه گمشده، یک هزار مقبره و ۱۷ مورد از اهرام مصر را شناسایی کند. او در سال ۲۰۱۶ برندهی جایزهی یک میلیون دلاری TED شد. این جایزه به فردی تعلق میگیرد که بتواند «جرقهی یک تغییر جهانی» را بزند. پارکاک از این پول برای ایجاد وبسایت GlobalXplorer استفاده کرد که به شناسایی مکانهای کشفنشده در سراسر جهان اختصاص دارد؛ بدین ترتیب، پژوهشگران خواهند توانست ضمن دسترسی به این تصاویر، نسبتبه شناسایی و گزارش مکانهای جدید اقدام کنند.
بسیاری از افراد درحالی اقدام به مطالعهی این تصاویر ماهوارهای میکنند که ممکن است در نگاه اول، مفهومی چندانی برایشان نداشته باشند
از زمان راهاندازی این وبسایت، حدود ۸۵ هزار نفر توانستهاند بیش از ۱۶ میلیون تصویر ماهوارهای ارائهشده در این پایگاه را مطالعه کرده و بدینترتیب در کشف ۲۹ هزار مکان احتمالی در ۷۰۰ نقطه از کشور پرو مشارکت کنند. پارکاک میگوید:
لگوی الکترونیکی
آیاه بدیر، مخترعی لبنانی است که در سال ۲۰۱۲ به عضویت TED درآمد. او در آن سال از کیتهای خود با نام littleBits رونمایی کرد. این محصول متشکل از قطعاتی لگو مانند مجهز به اانواعی ترانزیستور بود که با استفاده از آهنربا به یکدیگر متصل میشدند. هر قطعه با رنگی بهخصوص کدگذاری شده است و قابلیتهای روشنایی، صدا و حرکت متفاوتی دارد.
هدف او تشویق نسل جدیدی از مخترعان بود. در سال ۲۰۱۶، شرکت نوپای او شروع به همکاری با دیزنی کرد تا انواعی از کیتهای مارکدار را برای فیلمهایی مانند جنگ ستارگان بسازند. این برنامهی بلندپروازانه اکنون در مقیاسی کوچکتر در حال اجراست و اکنون این دو شرکت روی یک همکاری آموزشی برای فراهمکردن شرایط ورود دختران جوان به رشتههای پایه (علم، فناوری، مهندسی و ریاضی) تمرکز کردهاند.
لگوهای الکترونیکی مجهزبه آهنربا
این کیتها اکنون در ۱۰ هزار مدرسه از سراسر آمریکا توزیع شدهاند و طی پروژهی بعدی این شرکت تحتعنوان Snap The Gap قرار است در اختیار بیش از ۱۵ هزار دختر دانشآموز دیگر نیز قرار گیرد. همچنین امید میرود تا سال ۲۰۲۳ این پروژه به تمامی ایالتهای آمریکا توسعه یابد. بدیر میگوید:
نظرات