همه چیز درباره ضایعات هستهای: از منشأ تا مدیریت پایدار
ضایعات هستهای، زبالههای هستهای و یا پسماند هستهای، همگی واژههایی آشنا هستند که اغلب تصاویری از خطر و آلودگی را تداعی میکنند. اما ضایعات هستهای دقیقاً چیست و چرا حائز اهمیت است؟ آیا واقعاً مشکلی حلناشدنی است و یا راهحلهایی نیز برای مدیریت این قبیل زبالهها وجود دارد؟
تصویر رایجی که از ضایعات هستهای در ذهنها به یاد مانده، معمولاً بشکههای فلزی زنگزدهای را به نمایش میگذارد که مواد سبزرنگ رادیواکتیو را به محیط نشت میدهند و باعث بیماریهای جدی مانند سرطان میشوند. گاهی این تصویرها موجودات جهشیافتهای را نیز شامل میشوند که مانند زامبیها، تمامی موجودات زنده و محیط زیست را تهدید میکنند. اما چنین برداشتهایی بیشتر برگرفته از فرهنگ عامه و داستانهای تخیلی هستند.
- ضایعات هستهای چیست؟
- ضایعات هستهای چگونه تولید میشود؟
- چه مقدار زباله هستهای تولید میشود؟
- تابش: تهدید اصلی ضایعات هستهای
- واپاشی پرتوزا و نیمهعمر
- مدیریت سوخت مصرفشده
- روشهای دفع ضایعات هستهای
- روش ذخیرهسازی خشک سوخت مصرفشده
- روش ذخیرهسازی عمیق
- کشورهای مختلف چگونه ضایعات هستهای را مدیریت میکنند؟
- آثار زیستمحیطی ضایعات هستهای
- ضایعات هستهای: افسانهها و حقایق
- آینده ضایعات هستهای
امروزه با توجه به تلاش جهانی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، انرژی هستهای بهعنوان یکی از گزینههای پاک برای تأمین انرژی شناخته میشود. به همین دلیل، ضروری است که تصویری واقعیتر از ضایعات هستهای و خطرات آن در ذهن داشته باشیم و روشهای علمی مدیریت آن را نیز بهتر بشناسیم. در ادامه، با ماهیت ضایعات هستهای و نحوهی مدیریت این زبالهها آشنا میشویم.
ضایعات هستهای چیست؟
به بیان ساده، زبالهها و ضایعات هستهای یا رادیواکتیو، به محصول جانبی باقیمانده از فعالیتهای هستهای گفته میشود که دیگر کارآمد نیستند، اما همچنان خاصیت رادیواکتیوی دارند. این پسماندها در فرآیندهای مختلفی مانند تولید انرژی در رآکتورهای هستهای، فرآوری و بازفرآوری سوخت، تولید سلاحهای هستهای، فعالیتهای پزشکی و پژوهشهای علمی به وجود میآیند.
ضایعات هستهای شامل انواع مختلفی است و ویژگی خاصی دارد: خواص آن با گذشت زمان تغییر میکند و به تدریج، به انواع دیگری از ضایعات تبدیل میشود. از میان انواع مختلف این زبالههای هستهای، جدیترین و شناختهشدهترین نوع، پسماند رادیواکتیوی سطح بالا است که عمدتاً در رآکتورهای هستهای غیرنظامی تولید میشود.
ضایعات هستهای چگونه تولید میشود؟
سوخت در رآکتورهای هستهای متداول، به شکل قرصهای کوچک سرامیکی به اندازهی تقریبی یک انگشتانه تولید میشود. این قرصها حاوی اورانیوم غنیشده هستند که شامل ایزوتوپ شکافتپذیر اورانیوم-۲۳۵ است. این قرصها در لولههای فلزی مقاومی قرار میگیرند که با هم، میلههای سوخت را تشکیل میدهند. سپس این میلهها در بستههای مستطیلیشکل جمعآوری میشوند.
سپس، بستههای سوخت در رآکتور درون آبی غوطهور میشوند که بهعنوان تعدیلکننده و خنککننده عمل میکند. فرآیند تولید انرژی با شکافت اتمهای اورانیوم آغاز میشود. زمانی که یک اتم اورانیوم-۲۳۵ شکافته میشود، دو نوترون آزاد میکند. تعدیلکننده این نوترونها را آهسته میکند تا احتمال برخورد و جذب توسط اتمهای دیگر اورانیوم-۲۳۵ افزایش یابد. اگر جذب رخ دهد، اتم دوم نیز شکافته میشود و دو نوترون دیگر آزاد میکند. این فرآیند به شکل زنجیرهای ادامه یافته و در نتیجه، واکنش هستهای پایدار را به وجود میآورد.
وقتی اتمهای اورانیوم شکافته میشوند، علاوه بر انرژی، به عناصر کوچکتری مانند سزیم-۱۳۷ و استرانسیم-۹۰ تبدیل میشوند. سپس، ایزوتوپهای رادیواکتیو به مرور زمان وامیپاشند و عناصر جدیدی ایجاد میکنند. همچنین برخی از اتمهای اورانیوم-۲۳۸ موجود در سوخت، با جذب نوترون به پلوتونیوم و دیگر عناصر فرا اورانیوم تبدیل میشوند.
زمانی که بخش چشمگیری از اورانیوم-۲۳۵ مصرف شود و سوخت دیگر توانایی حفظ واکنش زنجیرهای را نداشته باشد، بهعنوان سوخت مصرفشده در نظر گرفته شده و اساساً هدر میرود.
چه مقدار زباله هستهای تولید میشود؟
یکی از دلایل اصلی جذابیت انرژی هستهای، تراکم بالای انرژی در سوخت است. یک گرم اورانیوم میتواند انرژی معادل سه تن زغالسنگ آزاد کند. سالانه، در یک رآکتور هستهای بزرگ با ظرفیت یک گیگاوات، کمتر از ۳۰ تن سوخت مصرفشده تولید میشود. اگر این مقدار را بین افرادی که از انرژی تولیدشده بهره میبرند تقسیم کنیم، سهم هر نفر معادل یک آجر است. از این مقدار، فقط پنج گرم پس از بازیافت بهعنوان پسماند سطح بالا باقی میماند.
تابش: تهدید اصلی ضایعات هستهای
مهمترین خطر ضایعات هستهای، تابش است. تابش میتواند فقط با نزدیکشدن به بدن، بهشدت آسیبزا و حتی کشنده باشد. اما ماهیت تابش چیست و چه مدت ادامه دارد؟
پسماند سطح بالا ۹۵ درصد رادیواکتیویته تولید میکند
پسماند سطح بالا فقط سه درصد از حجم کل سوخت مصرفشده را تشکیل میدهد، اما ۹۵ درصد واپاشی پرتوزا یا رادیواکتیویته تولید میکند. ضایعات علاوه بر واپاشی پرتوزای شدید، حرارت بسیاری نیز تولید میکند که باید با دستگاههای کنترل از راهدور و تحت محافظت شدید، مدیریت شود.
بهعنوان مثال، پسماند سطح بالا در زمان خروج از رآکتور، تابشی معادل ۱۰ هزار رم در ساعت ایجاد میکند. در مقایسه، فقط ۵۰۰ رم در ساعت برای کشتن انسان کافی است.
واپاشی پرتوزا و نیمهعمر
برخلاف ضایعات غیرهستهای مانند آزبست یا آرسنیک، ضایعات هستهای به دلیل واپاشی پرتوزا، با گذشت زمان دچار تغییر میشود، زیرا این فرآیند ایزوتوپهای موجود در پسماند را به عناصر دیگری تبدیل میکند. سرعت واپاشی با «نیمهعمر» توصیف میشود که مدت زمان فروپاشی نیمی از مقدار یک عنصر است. برای مثال، ید-۱۳۱ نیمهعمری حدود ۸ روز دارد اما نیمهعمر پلوتونیوم-۲۳۹ حدود ۲۴ هزار سال است.
- اجسام قرارگرفته درمعرض رادیواکتیویته چگونه پاکسازی میشوند؟18 فروردین 02مطالعه '4
در نگاه اول، ممکن است ید-۱۳۱ به دلیل نیمهعمر کوتاهش ایمنتر به نظر برسد، اما این تصور درست نیست. ید-۱۳۱ تابش بسیار شدیدی تولید میکند، در حالی که پلوتونیوم با شدت کمتری پرتوزا است. با این حال، پلوتونیوم فقط زمانی خطرناک میشود که وارد بدن شود و به سلولهای داخلی آسیب برساند.
مدیریت سوخت مصرفشده
سوخت مصرفشده پس از خروج از رآکتور، برای کاهش خطرات، در استخرهای ذخیرهسازی زیر آب در محل رآکتور نگهداری میشود. این فرآیند باعث میشود که ایزوتوپهای خطرناک بهمرور زمان واپاشی کنند. در طی ۴۰ سال، واپاشی پرتوزای سوخت به یکهزارم مقدار اولیه کاهش مییابد. پس از هزار تا ۱۰ هزار سال، سطح واپاشی پرتوزای سوخت به اندازهی سنگ معدنی اولیه کاهش پیدا میکند.
اما کاهش طولانیمدت، ناشی از تبدیل سوخت مصرفشده به عناصر ترانسیورانیک یا عناصر فرااورانیکی است. این فرآیند باعث میشود که پسماند سطح بالا به پسماند سطح میانی تبدیل شود که خطر کمتری دارد. به همین دلیل، مدیریت پسماند سطح بالا به معنای مدیریت همزمان پسماند سطح میانی نیز هست.
روشهای دفع ضایعات هستهای
اما پسماند سطح بالا چگونه دفع میشود و چه روشهایی برای مدیریت این ضایعات وجود دارد؟ روشهای مختلفی برای دفع پسماند سطح بالا پیشنهاد شده است که بعضی از آنها حتی از رویکردهای کاربردی کنونی بسیار سادهتر هستند. از جملهی این روشها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روش دفن در کلاهک یخی جنوبگان: پسماند را در محفظههای فولادی مهرومومشده قرار داده و در مناطقی پایدار از کلاهک یخی قطب دفن میکنند. این پسماند با ذوب یخ به زیر چند کیلومتر یخ نفوذ میکنند و تا ۱۰۰ هزار سال در آنجا باقی میماند.
- دفن در محل تلاقی صفحات تکتونیکی: پسماند در شفتهای عمیقی دفن میشود که در محل تلاقی صفحات زمینساختی قرار دارند و به تدریج به درون گوشتهی مذاب زمین سر میخورند.
- رهاسازی در اعماق اقیانوس: سادهترین راه این است که محفظههای پسماند در دارتهایی با نوک سربی قرار داده شده و به سمت بستر اقیانوس رها شوند. این دارتها در رسوبات عمیق بستر آب دفن میشوند. در دههی ۱۹۶۰، این روش بهطور غیرعمدی توسط نیروی دریایی ایالات متحده در حوادث زیردریاییهای هستهای اسکورپیون و ترشر به کار رفت.
- زبالههای هستهای چگونه در کاوش منظومه شمسی به فضاپیماها کمک میکنند؟30 آذر 01مطالعه '5
اما چرا این روشهای دفع استفاده نمیشوند؟ بسیاری از روشهای پیشنهادی به دلایل فنی یا معاهدات بینالمللی رد شدهاند. علاوه بر این، یک مشکل اساسی نیز وجود دارد: تمامی این روشها مانع از بازیابی ضایعات میشوند.
پسماند سطح بالا حاوی مواد ارزشمندی است که میتواند برای تولید سوخت جدید بازفرآوری شود. همچنین، این ضایعات شامل ایزوتوپهایی با کاربردهای گسترده در پزشکی و صنعت است. بنابراین، حفظ امکان بازیابی این مواد در آینده، از اهمیت بالایی برخوردار است.
روش ذخیرهسازی خشک سوخت مصرفشده
پس از خنکشدن میلههای سوخت در استخرهای حاوی آنها، میلهها برای حدود ۱۰ سال به ذخیرهسازی خشک منتقل میشوند. در این روش، میلههای خنکشده در سیلندرهایی از جنس فولاد و بتن به ارتفاع پنج متر قرار میگیرند. این سیلندرها دارای لایههای داخلی متعدد، مهرومومهای متحدالمرکز و جاذب شوک هستند. سیلندرها با گاز بیاثر پر شده و برای مقاومت در برابر گردباد، زمینلرزه، حملات تروریستی یا ورود غیرمجاز طراحی شدهاند. سیلندرها نه تنها مانع از انتشار تابش به محیط بیرون میشوند، بلکه گرمای روبهکاهش میلهها را نیز بهطور غیرفعال آزاد میکنند.
روش ذخیرهسازی عمیق
گام بعدی، یا ارسال سوخت برای بازفرآوری بهمنظور تبدیل به سوخت جدید است و یا ذخیرهسازی بلندمدت در تأسیسات زیرزمینی عمیق. برای ذخیرهسازی، سوخت مصرفشده از میلهها خارج میشود، زبالههای سطح بالا استخراج و به پودری خشک تبدیل میشوند. سپس، این پودر با شیشهی مذاب مخلوط شده و درون محفظههایی از جنس فولاد ضدزنگ به ارتفاع یک متر ریخته میشود تا سرد شود. محصول نهایی از نظر شیمیایی تقریباً خنثی است و مواد رادیواکتیو در سراسر شیشه پخش میشود تا میزان تابش منتشرشده کاهش یابد.
پس از پردازش، محفظههای ضایعات به تأسیسات ذخیرهسازی منتقل میشوند که در منطقهای پایدار از نظر زمینشناسی و دور از محیط زیست ساخته شده است. اگرچه امکان بازیابی ضایعات وجود دارد، فرض بر این است که این تأسیسات در آینده پر شده و مهروموم خواهند شد.
میزان کارایی این روش ذخیرهسازی با مثال یک رآکتور هستهای طبیعی در گابن، در غرب آفریقای مرکزی، دیده میشود. این رآکتور حدود دو میلیارد سال پیش، زمانی که سنگهای معدنی هستهای بهشکلی غیرعادی متراکم شدند، تشکیل شد. با وجود بارندگیها و نفوذ آبهای زیرزمینی، مواد هستهای این رآکتور طی میلیونها سال، فقط ۱۰ متر درون سنگها جابهجا شده است.
کشورهای مختلف چگونه ضایعات هستهای را مدیریت میکنند؟
تأسیسات ذخیرهسازی زمینشناختی در بسیاری از کشورها تأیید شده است. در حال حاضر، ایالات متحده یک تأسیسات برای مدیریت ضایعات ناشی از تولید تسلیحات هستهای دارد و انتظار میرود که فنلاند نیز بهزودی یک تأسیسات ذخیرهسازی غیرنظامی افتتاح کند.
از دهه ۱۹۵۰، زمانی که اولین نیروگاههای تجاری هستهای شروع به فعالیت کردند، بیش از ۲۵۰ هزار تن ضایعات هستهای سمی انباشته و در ۱۴ کشور جهان پراکنده شده است. در بیشتر موارد، مواد بسیار پرتوزا جمعآوری و در نیروگاههای هستهای غیرفعال ذخیره میشوند.
رآکتورهای چرنوبیل هنوز میزان عظیمی از ضایعات هستهای را در خود جای دادهاند
برای مثال، بعضی از رآکتورهای نیروگاه چرنوبیل هنوز میزان عظیمی از ضایعات هستهای را در خود جای دادهاند که خطر آن برای دهها هزار سال به قوت خود باقی خواهد ماند. در سال ۲۰۱۹ سرانجام یکی از رآکتورها، زیر سازهای عظیم از فولاد و بتن محصور شد. با این حال، این بنا که ۱٫۶ میلیارد دلار هزینه داشته، مواد پرتوزا را فقط برای حدود یک قرن بهطور ایمن نگهداری خواهد کرد و بنابراین، بهعنوان راهحلی موقتی شناخته میشود.
اما اوکراین تنها کشوری نیست که تصمیم گرفته ضایعات هستهای را در نیروگاههای غیرفعال ذخیره کند. در حال حاضر، بزرگترین حجم زبالههای هستهای فرآورینشده در جهان در نیروگاه سلافیلد در بریتانیا ذخیره شده است. بااینحال، نگهداری از این سایتها میتواند بسیار پرهزینه باشد و به منابع انسانی بسیار زیادی نیاز دارد.
با وجود تعطیلی نیروگاه سلافیلد در سال ۲۰۰۳، همچنان بیش از ۱۰۰ هزار نفر در فعالیتهای پاکسازی نیروگاه مشغول هستند که انتظار میرود بیش از یک قرن به طول انجامد و هزینهای معادل ۱۱۸ میلیارد دلار برای دولت این کشور در پی داشته باشد. در حالی که این اقدامات موقتی بهعنوان راهحلی ایمن برای ذخیرهسازی ضایعات هستهای عمل میکند، مهندسان اکنون در حال پژوهش روی روشهایی برای دفع دائمی زبالههای هستهای هستند.
آثار زیستمحیطی ضایعات هستهای
انرژی هستهای یکی از مطمئنترین منابع انرژی است و بالاترین ضریب ظرفیت را دارد، به این معنی که بیش از ۹۲ درصد از زمان، توان حداکثری تولید میکند. قابلیت اطمینان همراه با انتشار کم کربن، انرژی هستهای را به ابزاری ارزشمند در مبارزه با تغییرات اقلیمی تبدیل کرده است.
انرژی هستهای هم مزایایی چشمگیر دارد و هم چالشهایی بزرگ. چالش ضایعات هستهای، این انرژی را به مسئلهای پیچیده در زمینهی پایداری زیستمحیطی تبدیل کرده است. اما دفع ضایعات هستهای چگونه محیط زیست را تحت تأثر قرار میدهد؟
- فاجعهبارترین حوادث هستهای تاریخ؛ از چرنوبیل تا سن لورن13 مرداد 02مطالعه '10
- چرا مردم میتوانند در هیروشیما و ناگاساکی زندگی کنند؛ اما در چرنوبیل نه؟10 مرداد 02مطالعه '6
تولید ضایعات هستهای، همواره یکی از نگرانیهای عمدهی زیستمحیطی مرتبط با انرژی هستهای بوده است. اما مدیریت و دفع پسماندهای نیروگاههای هستهای در مقایسه با برق تولیدشده توسط انرژی هستهای، معمولاً درصد اندکی از کل هزینهی تولید برق را شامل میشود.
بااینحال، استخراج و تصفیهی سنگ معدن اورانیوم و ساخت سوخت رآکتور نیز به مقادیر زیادی از انرژی نیاز دارد که اغلب از سوختهای فسیلی تأمین میشود. در کل، اگر قوانین سختگیرانهای برای حملونقل، ذخیرهسازی و دفع ضایعات هستهای وضع نشود، خطر چنین زبالههایی ممکن است برای سالها محیط زیست را در معرض خطر قرار دهد.
زبالههای تولیدشده توسط رآکتورهای هستهای احتمالاً برای دهها تا صدها هزار سال پرتوزا باقی میمانند و در حال حاضر، راهحل ذخیرهسازی دائمی برای ضایعات هستهای وجود ندارد. بیشتر ضایعات در تأسیسات موقتی و روی زمین ذخیره میشوند؛ فضای ذخیرهسازی این تأسیسات نیز روبهاتمام است. بنابراین، صنعت هستهای به انواع دیگر ذخیرهسازی روی میآورد که پرهزینهتر و بهطور بالقوه، کمتر ایمن هستند.
عامل تأثیر | توضیح | پیامدهای بالقوه |
---|---|---|
ضایعات هستهای | محصول جانبی طولانیمدت و خطرناک تولید انرژی هستهای | خطرات بهداشتی، آلودگی محیطزیست |
استخراج و تصفیه | فرآیندهای استخراج و پردازش اورانیوم | تخریب محیط زیست، خطرات بهداشتی برای کارگران و جوامع اطراف |
آلودگی حرارتی | حرارت آزادشده در آبهای اطراف نیروگاهها | اثرات منفی بر زیستبومهای آبی |
خطر حوادث هستهای | احتمال وقوع فاجعههای هستهای مانند چرنوبیل و پیامدهای آنها | آلودگی طولانیمدت محیطزیست، مرگ ناشی از تابش، آوارگی انسانها |
آثار منفی بر محیط زیست
ضایعات هستهای: افسانهها و حقایق
مسائل پیرامون ضایعات هستهای همواره باعث نگرانی مردم و بحثهای گستردهای شده است. برخی باورهای رایج در این زمینه به اقدامات غیرموثر و مقرراتی منجر شدهاند که گاه به جای کمک به سلامت عمومی، مانع آن میشوند. در ادامه، به بررسی ۱۰ باور رایج ضایعات هستهای و ارائهی پاسخهای مختصر میپردازیم:
- صنعت هستهای هیچ راهحلی برای زبالههای هستهای ندارد
همانطور که پیشاز این نیز گفته شد، صنعت هستهای فناوریهای لازم برای مدیریت ضایعات را توسعه داده است. حجم ضایعات پرخطر در صنعت انرژی هستهای بسیار کمتر از سایر صنایع است و فناوریهای ذخیرهسازی موقتی و دفن زمینشناسی نیز بهخوبی توسعه یافتهاند.
- حملونقل پسماندها برای انسان و محیط زیست بسیار خطرناک است
حملونقل ضایعات هستهای با بستهبندیهای ایمن انجام میشود و تاکنون هیچ حادثهای رخ نداده که باعث آسیب به انسان یا محیط زیست شود.
- پلوتونیوم خطرناکترین ماده سمی جهان است و یک ذره از آن میتواند انسان را بکشد
اثر استنشاق پلوتونیوم، افزایش احتمال ابتلا به سرطان در چند سال آینده را به دنبال دارد. اگرچه پلوتونیوم سمی است، در مقایسهی گرم به گرم، بسیاری از سموم دیگر مانند سیانید، ریسین، برخی زهرهای مار و حتی کافئین، بسیار سمیتر از آن هستند.
بااینوجود، پلوتونیوم نیز بسیار سمی است و برای مدیریت به شیوهای مسئولانه نیاز دارد، حتی اگر در ذرات بسیار کوچکی استنشاق شود. خطر پلوتونیوم بیشتر به پرتوهای یونساز آن مربوط میشود.
- ضایعات هستهای تا هزاران سال دیگر هم خطرناک میمانند
واقعیت این است که بسیاری از صنایع زبالههای خطرناک و سمی تولید میکنند. نه فقط با ضایعات هستهای، بلکه با تمام زبالههای سمی باید بهطور ایمن برخورد شود. برای مثال، خطر واپاشی پرتوزای ضایعات هستهای به غلظت آن بستگی دارد. اما در مقایسه، سایر ضایعات صنعتی (فلزات سنگین، مانند کادمیوم و جیوه) بهطور نامحدودی خطرناک باقی میمانند.
بیشتر ضایعات هستهای تولیدشده به دلیل واپاشی پرتوزا، فقط برای چند ده سال خطرناک هستند و بهطور معمول در تأسیسات دفع نزدیک به سطح دفع می شوند. فقط حجم کمی از ضایعات هستهای (حدود سه درصد از کل) دارای عمری طولانی و بسیار پرتوزا هستند و باید از محیط زیست جداسازی شوند.
اما در حقیقت، پسماندهای هستهای با گذشت زمان خاصیت واپاشی پرتوزای خود را از دست میدهند. بیشتر پسماندها فقط تا چند دهه خطرناک هستند، درحالیکه برخی مواد شیمیایی صنعتی برای همیشه سمی میمانند.
- دفن زیرزمینی ممکن است به نسلهای آینده آسیب برساند
طراحی مخازن زیرزمینی با استفاده از فناوریهای پیشرفته، امنیت بلندمدت را تضمین میکند. شواهد طبیعی نشان میدهد که این روش میتواند مؤثر باشد. مخازن زیرزمینی معمولاً به گونهای طراحی میشوند که تابش مضر حتی در صورت وقوع زمینلرزههای شدید یا در گذر زمان، به سطح نمیرسد.
در حالی که بازههای زمانی موردبحث مانع از آزمایش کامل طرحها میشود، طبیعت نمونههای مشابهی از ذخیرهسازی موفق ضایعات هستهای در سازندهای پایدار زمینشناسی ارائه کرده است. ذخیرهی طبیعی اورانیوم در گابن آفریقا، با وجود واکنشهای هستهای عظیم و طبیعی، حدود دو میلیارد سال پیش بهوجود آمده است.
- هزینه مدیریت ضایعات هستهای بسیار هنگفت است
تولیدکنندگان ضایعات هستهای باید هزینههای دفع را متقبل شوند. از این رو، کشورهای دارای برنامههای انرژی هستهای، هزینههای دفع را نیز تخمین زده و بهطور دورهای بهروز میکنند. اگرچه هزینههای مطلق مدیریت ضایعات بالا است، چرخهی سوخت هستهای را غیراقتصادی نمیکند، زیرا درآمد بهدستآمده در مقایسه با حجم زبالهی تولیدشده، بالا است.
برای مثال، هزینهی مدیریت ضایعات هستهای فقط حدود ۱۰ درصد از هزینهی تولید برق هستهای را تشکیل میدهد و تأثیر چشمگیری بر میزان اقتصادیبودن این صنعت ندارد.
- ضایعات باید در فضا رهاسازی شوند
گزینه دفع در فضا از دههی ۱۹۷۰ بهطور مکرر بررسی شده است، اما این گزینه بهدلیل هزینهی بالا و خطرات پرتابهای ناموفق، عملی نیست. بههمین دلیل، مطالعات بیشتری نیز در این زمینه صورت نگرفته است.
- ضایعات باید به مواد بیخطر تبدیل شوند
تغییر شکل زبالهها برای تمامی ضایعات تولیدشده عملی نیست، زیرا تغییر شکل ممکن است بتواند حجم ضایعات را کاهش دهد، اما محدودیت دارد و بنابراین، نیاز به دفع نهایی را برطرف نمیکند. اگرچه امروزه فناوریهای تبدیل (ترانسموتاسیون) در حال توسعه هستند، نمیتوانند تمام پسماندها را بیخطر کنند و در نهایت، همچنان به روشهای دفع نهایی نیاز است.
- ضایعات هستهای، خطر نشت، پراکندگی و اقدامات تروریستی را به دنبال دارد
پسماندهای رادیواکتیو در مخازن بسیار ایمنی نگهداری میشوند و طراحی آنها از پراکندگی یا استفاده در بمبهای خطرآفرین جلوگیری میکند.
- تابش مصنوعی با تابش طبیعی تفاوت دارد
پرتوهای ناشی از مواد هستهای طبیعی و مصنوعی ساختهشده در چرخه سوخت، از نظر نوع (آلفا، بتا، گاما) مشابه هستند و نمیتوان آنها را از هم تفکیک کرد.
بیشتر عناصر دارای ایزوتوپ پرتوزا هستند و بسیاری از آنها بهطور طبیعی رخ میدهند. ما زندگی خود را در محاصرهی مواد پرتوزای طبیعی میگذرانیم و دائماً در معرض تابشی قرار داریم که از سنگها، خاک، مصالح ساختمانی، آسمان (فضا)، غذا و یکدیگر سرچشمه گرفتهاند.
آینده ضایعات هستهای
از دیدگاه فناوری، اکنون مشکلات مربوط به دفع زبالههای هستهای تا حدود زیادی حل شده است. زبالههای سطح پایین بهطور معمول مدیریت میشوند و روشهای دفع زبالههای سطح بالا یا اجرا شده و یا در انتظار تأیید هستند.
علاوهبر ذخیرهسازی زبالههای سطح بالا، روشهای دیگری نیز برای رهایی از آنها وجود دارد، روشهایی از جمله استفاده از رآکتورهای سریع جدید و بازفرآوری پیشرفته؛ اما این بدین معنا نیست که همه چیز بینقص است. ضایعات هستهای، خطر بسیاری دارد و نباید با سهلانگاری از کنارش گذشت. مدیریت این زبالهها برای اطمینان از اینکه هیچ بخشی از آن وارد زیستکره نمیشود، امری بسیار حیاتی است.
مشکل ضایعات هستهای همچنان یکی از بزرگترین موانع در صنعت انرژی هستهای است
بااینحال، مشکل ضایعات هستهای همچنان یکی از بزرگترین موانع صنعت هستهای است، اما این مشکل نه فناورانه است و نه اقتصادی. در این مورد خاص، صنعت هستهای باید هزینهی دفع ضایعات را در طول عمر عملیاتی یک نیروگاه لحاظ کند، اما تجربه نشان داده که مدیریت پسماند فقط حدود ۱۰ درصد از کل هزینهی تولید برق هستهای را به خود اختصاص میدهد.
مشکل اصلی، سیاستگذاری است. اگر هیچکس نخواهد تأسیسات اتمی در نزدیکی محل زندگیاش ساخته شود، طراحی موفق برای ذخیرهسازی ضایعات نیز بیفایده است. این مشکل دلایل متعددی دارد؛ برای برخی افراد، مخالفت ناشی از نگرانیهای حقیقی و مشخص زیستمحیطی است که بهدلیل حوادثی مانند چرنوبیل برانگیخته شدهاند. برخی دیگر نیز انرژی هستهای را مانعی برای اقتصاد مبتنیبر انرژیهای تجدیدپذیر و مصرف محدود انرژی میدانند؛ در حالی که بسیاری از افراد نیز هرچیزی مرتبط با انرژی هستهای را با خاطرات و داستانهای وحشتانگیز از جنگ سرد و ترس از تسلیحات هستهای به یاد میآورند.
اینکه مسئلهی ضایعات هستهای همچنان مانع پیشرفت صنعت انرژی هستهای خواهد شد یا خیر، هنوز مشخص نیست. آنچه قطعی بهنظر میآید، این است که صرفنظر از دیدگاه افراد مختلف، مسئلهی ضایعات هستهای، ایدهای نیست که بتوان از آن برای ردکردن کل داستان انرژی هستهای استفاده کرد. اما در هر صورت، مشکلی وجود دارد که باید حل شود. بیش از ۸۰ سال است که چنین ضایعاتی در سراسر جهان انباشته شدهاند و در نهایت باید برای رهایی از آنها چارهای اندیشید.