آیا هوش مصنوعی جایگزین انسان می‌شود؟ پاسخ غافلگیرکننده غول استخدامی جهان

جمعه 2 مرداد 1405 - 19:50
مطالعه 2 دقیقه
یک جلسه کاری در دفتر اداری با حضور کارمندها
مطالعه‌ی جدید بزرگ‌ترین شرکت کاریابی جهان نشان می‌دهد هوش مصنوعی به فروپاشی اشتغال منجر نخواهد شد، بلکه نقش‌ها و وظایف شغلی را متحول می‌کند.

هوش مصنوعی با وجود نگرانی‌های گسترده درباره‌ی جایگزینی نیروی کار، باعث فروپاشی و نابودی گسترده‌ی مشاغل نخواهد شد. این یافته‌ی اصلی مطالعه‌ای است که روز پنجشنبه توسط شرکت کاریابی آدکو (Adecco Group) منتشر شد.

کارفرمایان در ایالات متحده، هوش مصنوعی را مسئول نزدیک به یک‌چهارم از تعدیل نیروهای انجام‌شده در سال جاری دانسته‌اند. در ماه جاری مایکروسافت اعلام کرد حدود ۲٫۱ درصد از نیروی کار خود را کاهش می‌دهد و به موج تعدیل نیرو در شرکت‌هایی مانند HSBC، آمازون و استاندارد چارترد پیوست که سرمایه‌گذاری خود را به سمت هوش مصنوعی تغییر جهت داده‌اند.

دنیس ماچوئل، مدیرعامل آدکو، بزرگ‌ترین شرکت کاریابی جهان، در گفت‌وگو با رویترز اعلام کرد برخی شرکت‌ها از هوش مصنوعی به‌عنوان پوششی برای تعدیل نیروهای ناشی از عملکرد ضعیف، بازسازی ساختاری یا سایر مشکلات استفاده می‌کنند. ماچوئل گفت: «هوش مصنوعی تحولی عظیم در دنیای کار ایجاد می‌کند، اما آخرالزمان مشاغل در افق دیده نمی‌شود. ماجرا بیشتر به تغییر نقش‌ها و وظایف مربوط است تا حذف مشاغل.»

آدکو با استناد به داده‌های سازمان همکاری و توسعه‌ی اقتصادی (OECD) درباره‌ی ۳۸ کشور عضو، اشاره کرد که سه سال و نیم پس از عرضه‌ی چت‌بات ChatGPT توسط OpenAI، نرخ اشتغال در بالاترین حد خود و نرخ بیکاری نزدیک به پایین‌ترین سطح تاریخی قرار دارد. ماچوئل همچنین خاطرنشان کرد که انقلاب‌های صنعتی پیشین، از پیدایش بخار و الکتریسیته گرفته تا فناوری اطلاعات و اینترنت، بدون نابودی گسترده‌ی مشاغل، شیوه‌ی کار را متحول کرده‌اند.

مدیرعامل آدکو در ادامه تأکید کرد: «با داده‌هایی که تاکنون در اختیار داریم، هیچ شواهدی وجود ندارد که سناریوی متفاوتی را برای هوش مصنوعی ببینیم.»

با این حال، ماچوئل هشدار داد که برخی مشاغل پایه و ساده در حال ناپدید شدن هستند، اما کارفرمایان نمی‌توانند به‌سادگی پست‌های ابتدایی را بدون آسیب‌زدن به مسیر پرورش استعدادهای آینده حذف کنند. به گفته‌ی او، شرکت‌ها باید این مشاغل را به‌گونه‌ای بازآفرینی کنند که هوش مصنوعی بتواند مکمل‌شان باشد. او ارتقای مهارت، بازآموزی و همکاری نزدیک‌تر میان شرکت‌ها، دولت‌ها و نظام‌های آموزشی را ضروری دانست.

نظرات

از دیگر اعضاء خانواده قلم