موفقیت در رهبری با استفاده از سبک های متنوع مدیریت

یک‌شنبه ۵ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۰
مطالعه 4 دقیقه
رهبران موفق، مدیرانی بوده‌اند که با استفاده از روش‌های متنوع مدیریت و رهبری، موقعیت‌های مختلف را به سود خود به پایان رسانده‌اند.
تبلیغات

مدیران در روند کاری خود با موقعیت‌ها و مشکلات متنوعی مواجه می‌شوند. مسائلی که وظیفه‌ی حل کردن آن‌ها به عهده‌ی مدیران است، بسیار متنوع‌تر از وظایف کارمندان در سطوح مختلف است که به همین دلیل، شرایط کاری این افراد مدام تغییر می‌کند. با این توصیف، مدیرانی موفق خواهند شد که بتوانند از مهارت‌ها و سبک‌های متنوع مدیریت در موقعیت‌های مختلف استفاده کنند و از مرحله‌ی مدیریت به رهبری برسند. در ادامه‌ی این مطلب زومیت به معرفی هفت سبک و روش رهبری می‌پردازیم که در موقعیت‌های مختلف کارآمد خواهند بود.

۱- دستورالعملی

در این سبک از مدیریت که عموما توسط کارآفرینان به کار گرفته می‌شود، مسیر و دستورالعمل به کارمندان داده می‌شود. مدیران در این روش، وظیفه، هدف و چگونگی انجام آن را به‌طور کامل توضیح می‌دهند و در زمان مقرر منتظر نتیجه می‌مانند. این نوع از مدیریت در زمان‌هایی مناسب است که با کمبود وقت برای انجام پروژه روبه‌رو هستید. در این زمان‌ها اگر تصمیم سریع گرفته نشود شکست خواهید خورد. از طرفی اگر بخواهید گزینه‌های مختلف را امتحان کنید،‌ سرمایه‌ و زمان شما هدر خواهد رفت. البته استفاده‌ی بیش از حد از این روش، اپیدمی معمول مدیران است که باید از آن پرهیز شود.

۲- پشتیبانی‌کننده

مدیران در این روش تنها نقش پشتیبان را ایفا می‌کنند. آن‌ها به تیم اجازه می‌دهند که روش و مسیر حل مسائل را خودش انتخاب کند. مدیران پشتیبانی‌کننده، منابع زیرساختی، مالی، اطلاعاتی و اعتباری را در اختیار کارمندان قرار می‌دهند. آن‌ها آزادی را به کارمندان هدیه می‌دهند تا کاری را انجام دهند که دوست دارند. نقطه‌ی احتیاط در این روش این است که باید از آن تنها در تیمی استفاده کنید که انگیزه‌ی کافی دارد و مسیر کلی شرکت را شناخته است. استفاده‌ی خطرناک از این روش، زمانی است که نمی‌دانید چه کاری باید انجام شود و انتخاب آن را بر عهده‌ی کارمندان می‌گذارید.

رهبری

۳- پرسشگر

در این روش با پرسیدن سؤال از کارمندان، آن‌ها را به‌طور غیر مستقیم با فرصت‌ها و تهدیدهای پروژه آشنا می‌کنید. شما سؤال‌هایی از کارمندان می‌پرسید که با جواب دادن به آن‌ها می‌توانند روش صحیح حل مسائل را پیدا کنند. در استفاده از این روش باید محتاط باشید و از آن به‌عنوان پوششی برای روش دستورالعملی استفاده نکنید. به بیان دیگر، اگر می‌خواهید مسیر را به‌صورت کامل به کارمندان بگویید، نباید با سؤال کردن منظور خود را برسانید و بهتر است مستقیما دستور را اعلام کنید.

۴- مشوق

برخی اوقات تیم شما برنامه‌ی مناسب، اطلاعات لازم و ساختار مورد نیاز برای انجام پروژه را دارد؛ اما سوختی که آن‌ها را به حرکت در بیاورد در شرکت موجود نیست. نیروی محرکه‌ی تیم‌ها، انگیزه و اشتیاق کافی برای انجام کارها است. مدیران مشوق با یادآوری موفقیت‌های گذشته و امید دادن به تیم در مورد موفقیت‌های آتی، نیروی لازم را به آن‌ها منتقل می‌کنند. البته اگر شما مدیری هستید که به سرعت ناامید می‌شوید، از این نوع رهبری خودداری کنید.

۵- توانمندساز

رهبری توانمندساز،‌ شانس بالایی برای موفقیت در پروژه‌ها دارد

در این نوع از رهبری، شما به تیمی که صلاحیتش را شناخته‌اید، قدرت تصمیم‌گیری داده و اعتبار آن را افزایش می‌دهید. اعضای این تیم می‌توانند بدون کسب اجازه از مقامات بالاتر، در پروژه‌ها تصمیم‌گیری و اقدام کنند. این روند می‌تواند بسیار مفید باشد و علاوه بر موفقیت در پروژه‌ها،‌ اعضایی را پرورش دهد که در آینده بتوانند به عنوان مدیر در شرکت فعالیت کنند. البته این نوع از مدیریت نیز احتیاط خاص خود را طلب می‌کند. باید مراقب باشید افرادی که صلاحیت لازم ندارند را به قدرت نرسانید، چرا که ممکن است دیگر نتوانید قدرت را از آن‌ها پس بگیرید.

۶- بازتابنده

در این سبک از رهبری که شباهت زیادی به رهبری پرسشگر دارد، شما تیم را با اتفاقات و تصمیم‌های گذشته آشنا می‌کنید. مدیریت در این سبک از کارمندان می‌خواهد که با توجه به اتفاقات و تجربیات گذشته‌، تصمیمات صحیح را برای پیشبرد پروژه‌های کنونی اتخاذ کنند. این روش را می‌توان قوی‌ترین و البته دشوارترین روش رهبری نامید؛ چرا که باید تمامی دیدگاه خود را کنار بگذارید و تنها به فکر درس گرفتن از موقعیت‌های پیشین باشید.

۷- چشم‌اندازی

استفاده از نوع رهبری به‌نوعی کلیشه شده است؛ اما کاربرد صحیح آن می‌تواند موفقیت بلندمدت شما را تضمین کند. با ترسیم چشم‌اندازی روشن از آینده‌ی شرکت، مسیر کلی را به اعضای تیم نشان دهید و سپس به راهنمایی بپردازید. رهبران سیاسی و تجاری موفق در گذشته، استفاده‌ی زیادی از این نوع سبک کرده‌اند.

در نهایت برای تبدیل شدن به یک رهبر عالی، مهارت‌های ذاتی خود را پیدا و آن‌ها را تقویت کنید. در کنار این کار، ضعف‌ها را بشناسید و در جهت رفع آن‌ها اقدام کنید. مهم‌تر از همه، همیشه در تلاش باشید تا بهترین سبک مدیریتی وابسته به وضعیت شرکت را انتخاب و به آن عمل کنید.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات