برنامه AMD برای تصاحب سهم عمده‌ای از بازار پردازنده‌‌های سرور

پنج‌شنبه ۱۵ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۰
مطالعه 7 دقیقه
AMD قصد دارد با ارائه‌ی پردازنده‌های سرور EPYC Rome دست‌کم سهمی ۱۰ درصدی در بازار پردازنده‌های سرور داشته باشد و سهم اینتل را به کمتر از ۹۰ درصد کاهش دهد.
تبلیغات

شرکت AMD عزم خود را جزم کرده است تا در سال‌های پیش‌رو سهم چشمگیری از بازار پردازنده‌های سرور را از تملک شرکت اینتل خارج کرده و از آن خود کند. در آخرین گزارش برگرفته از سایت DigiTimes گفته می‌شود که ‏AMD تمام توان خود را به کار گرفته تا چالشی جدی در روند استیلای اینتل بر بازار پردازنده‌های سرور ایجاد کرده و تا سال ۲۰۲۰ سهم درخور توجهی از این بازار را تصاحب کند.

گفته می‌شود احتمالا سهم اینتل از بازار پردازنده‌های سرور تا پایان سال ۲۰۲۰ به کمتر از ۹۰ درصد سقوط کند؛ بدین ترتیب AMD خواهد توانست دست کم سهمی ۱۰ درصدی را تا آن زمان به تملک خود درآورد. استدلال نهفته در پس پیش‌بینی یادشده آن است که پردازنده‌های سرور EPYC شرکت AMD از حاشیه‌ی فروش امنی در بازار برخوردار خواهد شد و فروشندگان سیستم‌های سرور و ارائه‌دهندگان خدمات مرتبط به خرید این پردازنده‌ها رو خواهند آورد.

وب‌سایت DigiTimes در گزارش خود می‌گوید که به‌دلیل نسبت قیمت به عملکرد قوی پردازنده‌های سری EPYC و قصد شرکت AMD برای ساخت پردازنده‌های مرکز داده‌ی نسل بعدی خود با معماری ۷ نانومتری و نام رمز Rome، تقاضا برای محصولات سرور شرکت AMD رو به افزایش گذارده است.

amd epyc

ارائه‌دهندگان خدمات ابری نظیر آمازون به‌طور مداوم در حال افزایش سرمایه‌گذاری روی پلتفرم EPYC شرکت AMD در مقایسه با پردازنده‌های Intel Xeon هستند. آمازون به‌تازگی نمونه‌های Amazon EC2 را با پیکربندی پردازنده‌های EPYC سری ۷۰۰۰ از شرکت AMD معرفی کرده است. نمونه‌های M5ad و R5ad با به‌کارگیری پردازنده‌های AMD EPYC با سطح عملکرد پردازنده‌ی بالاتر (فرکانس ۲.۵ گیگاهرتز) و زیرسیستم‌های ذخیره‌سازی NVMe با میزان تأخیر کمتر، گزینه‌هایی است که به‌راحتی نمی‌توان از آن صرف‌نظر کرد. آمازون چنین باور دارد:

با استفاده از دستگاه‌های مبتنی بر پردازنده‌های قدرتمند AMD انتخاب‌های بیشتری در پیش روی کاربران و مشتریان قرار گرفته و این دستگاه‌ها شاید تطابق بهتری با بسیاری از بارهای کاری داشته باشد که حداکثر ظرفیت منابع محاسباتی را به کار نمی‌بندد. با برقراری تعادل میان منابع محاسباتی و به‌کارگیری این منابع، این دستگاه‌ها قیمتی تا ۱۰ درصد کمتر خواهد داشت.

علاوه‌بر آمازون، در سرورهای ژاپنی NTT Data، مراکز داده با استفاده‌ی گسترده از پردازنده‌های AMD EPYC پیش‌بینی شده است. همچنین در ابرکامپیوتر Atos BullSequana XH2000 قرار است در مجموع ۳۱۲۵ پردازنده‌ی ۷ نانومتری AMD EPYC Rome با حدود ۲۰۰,۰۰۰ هسته و ۴۰۰,۰۰۰ رشته پردازشی به‌کار‌رفته و ساخت این هیولای رایانشی در سال ۲۰۲۰ به اتمام خواهد رسید.

با افزایش استقبال عمومی از پردازنده‌های سرور AMD انتظار می‌رود تا پایان سال ۲۰۲۰ سهم این شرکت در بازار قطعات سرور از ۱۰ درصد فراتر برود

با ایجاد چنین گرایشی به استفاده از پردازنده‌های AMD EPYC، ذکر عدد ۱۰ درصد برای سهم آینده‌ی AMD از بازار سرورها بسیار محتاطانه است و با افزایش سفارش خرید این محصولات توسط فروشندگان سرور، شاید سهم ای‌ام‌دی تا سال ۲۰۲۰ از ۱۰ درصد نیز فراتر برود. سهم AMD از این بازار‌ برای سه‌ماهه‌ی چهارم سال ۲۰۱۸ میلادی ۳.۲ درصد بود که نسبت به سال ۲۰۱۷ با سهمی معادل ۰.۸ درصد پیشرفت بزرگی به شمار می‌رفت.

انتظار می‌رفت که AMD در سال ۲۰۱۹ سهمی حدوداً ۵ درصدی از بازار پردازنده‌های سرور را با عرضه‌ی پردازنده‌های EPYC Rome (همزمان با عرضه‌ی سری ۳۰۰۰ رایزن)‍ به دست آورد؛ اما به نظر می‌رسد با افزایش محبوبیت پردازنده‌های EPYC این شرکت، هم‌اکنون سهم AMD در بازار از این عدد نیز فراتر رفته باشد. یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد چنین شرایطی، نسبت قیمت به عملکرد بسیار رقابتی محصولات جدید AMD است. سبد محصولات کنونی ای‌ام‌دی شامل پردازنده‌های EPYC از نقطه‌نظر قیمت در هر رده‌ای بسیار رقابت‌پذیر است و در هر رده‌ی قیمت بازدهی و سطح عملکرد بهتری نسبت به محصولات Xeon رقیب دارد.

amd market share
amd market share
amd market share
amd market share

لیزا سو، مدیرعامل AMD می‌گوید با به‌کار بردن عباراتی نظیر «بالاترین تعداد هسته‌ها در بازار»، «بالاترین شمار واحدهای IO در بازار» و همچنین «بزرگ‌ترین پیکربندی حافظه در بازار» بر توانایی‌ها و نقاط قوت پردازنده‌های EPYC تأکید دارد.

پیش از کناره‌گیری برایان کرژانیچ از سمت مدیرعاملی اینتل، او در مصاحبه‌ای گفت که یکی از وظایف اینتل این بوده که به AMD اجازه‌ی تصاحب سهم  ۱۵ تا ۲۰ درصدی از بازار قطعات سرور را ندهد؛ اما با درنظرگرفتن پیشگامی شرکت AMD در معماری و فناوری ساخت تراشه نسبت به اینتل، ظاهراً اوضاع بر وفق مراد شرکت اینتل به پیش نمی‌رود.

معماری Zen 2، فناوری ساخت ۷ نانومتری، پشتیبانی از سوکت نسل قبل و نسبت قیمت به عملکرد ممتاز محصولات EPYC Rome از جمله دلایل افزایش سهم AMD در بازار سرور خواهد بود

باید خاطرنشان ساخت که متخصصان شرکت AMD در زمان طراحی پردازنده‌های ۷ نانومتری EPYC Rome با معماری Zen 2 در میان خود تخمینی از‌ آینده‌ی عملکرد قطعات سرور شرکت اینتل داشتند.

amd epyc

نسل بعدی محصولات ۱۰ نانومتری اینتل با نام Ice Lake-SP برای عرضه در سال ۲۰۲۰ برنامه‌ریزی شده و در حال حاضر محصولات Cooper Lake-SP و Cascade Lake-SP به‌عنوان یک راه‌حل حدفاصل و بر پایه‌ی فناوری ساخت ۱۴ نانومتری (++) عرضه شده‌اند و از دیگر سو محصولات Cooper Lake-AP و Cascade Lake-AP اینتل به‌عنوان قطعات چند هسته‌ای HPC در دست طراحی است.

فارست نرود از مدیران AMD می‌گوید:

پردازنده‌ی Rome طراحی شد تا با پردازنده‌های Ice Lake Xeon مقابله کند؛ اما اکنون قصد رقابت با آن تراشه را ندارد. ما به‌طرز ناباورانه‌ای هیجان زده‌ایم و همه‌ی این رویدادها در یک نقطه با یکدیگر جمع می‌شود. برنامه‌ی ما در پیاده‌سازی نقشه‌ی راه Naples-Rome-Milan مبتنی بر فرضیاتی حول نقشه‌ی راه شرکت اینتل بود و اینکه اگر ما جای اینتل بودیم در این شرایط چه می‌کردیم. ما عمیقاً در مورد اینکه آن‌ها شبیه چه چیزی هستند و شبیه چه چیزی نیستند، اندیشیدیم. به فرهنگ سازمانی آن‌ها و واکنش‌های احتمالی آن‌ها فکر کردیم‌ و برنامه‌ی خود را علیه یک نقشه‌ی راه بسیار تهاجمی اینتل چیدیم؛ Rome و Milan و آنچه از پی آن خواهد آمد، همگی حاصل‌ تفکرات ما در مورد نحوه‌ی تعامل و واکنش اینتل است. در آن زمان بود که دریافتیم اینتل امکان پیاده‌سازی آن حداکثری را که ما متصور بودیم، نخواهند داشت. این برای ما به مثابه‌ی یک فرصت ناباورانه بود.

جدول نقشه‌ی راه پردازنده‌های AMD از ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰

رایزن سری ۴۰۰۰

رایزن سری ۳۰۰۰

رایزن سری ۲۰۰۰

رایزن سری ۱۰۰۰

خانواده‌ی محصولات رایزن

Zen 3

Zen 2

Zen / Zen+

Zen

معماری

7nm+

7nm

14nm / 12nm

14nm

فناوری ساخت تراشه

EPYC 'Milan'

EPYC 'Rome'

EPYC 'Naples'

EPYC 'Naples'

قطعات رده‌بالای سرور

نامعلوم

64/128

32/64

32/64

حداکثر تعداد هسته/رشته

Ryzen Threadripper

4000 Series

Ryzen Threadripper

3000 Series (Castle Peak)

Ryzen Threadripper

۲۰۰۰ Series

Ryzen Threadripper

1000 Series

قطعات رده‌بالای دسکتاپ

نامعلوم

64/128?

32/64

16/32

حداکثر هسته و رشته

در قطعات بالا‌رده‌ی دسکتاپ

Ryzen 4000 Series

(Vermeer)

Ryzen 3000 Series

(Matisse)

Ryzen ۲۰۰۰ Series

(Pinnacle Ridge)

Ryzen 1000 Series

(Summit Ridge)

قطعات مصارف عام دسکتاپ

نامعلوم

16/32

8/16

8/16

حداکثر تعداد هسته و رشته

در قطعات مصارف عام

۲۰۲۰

۲۰۱۹

۲۰۱۸

۲۰۱۷

سال عرضه‌ی محصول

براساس اعلام شرکت AMD پردازنده‌های EPYC Rome به‌نحوی طراحی شده‌اند که توان رقابت این شرکت را در مقابل تراشه‌های Ice Lake-SP اینتل افزایش دهند. بدین ترتیب AMD از هم اینک موضع مستحکم‌تری دربرابر پردازنده‌های سرور 14nm++ شرکت اینتل دارد.

شکی نیست که شرکت AMD با ارائه‌ی پلتفرم بسیار جنگنده‌ی EPYC بازگشت ظفرمندانه‌ای به آوردگاه سخت‌افزارهای سرور داشته است. این بازگشت به‌هنگام درست در زمانی اتفاق افتاد که اینتل به‌دلیل پیشرفت اندک یا درجاماندگی در زمینه‌ی تکمیل فناوری ساخت ۱۰ نانومتری خود، خلأ دگرگونی اساسی در IPC و به‌روزرسانی‌های نه‌چندان چشمگیر در حوزه‌ی قطعات سرور، در وضعیت شکننده‌ای قرار داشت.

amd roadmap

یکی از بزرگ‌ترین مزایای پردازنده‌های EPYC Rome نسبت به پردازنده‌های حریف، پشتیبانی کامل پردازنده‌های AMD از سوکت EPYC Naples یا سوکت نسل قبلی خود است. بنابراین تمامی ارائه‌دهندگان سروری که از پردازنده‌های Naples استفاده می‌کنند، اینک می‌توانند در اولین روز عرضه از پردازنده‌های نسل بعدی EPYC Rome با فناوری ساخت ۷ نانومتری در سیستم‌های کنونی خود استفاده کنند.

شرکت AMD با عرضه‌ی پردازنده‌های سرور‌ EPYC به‌دنبال جایگاهی بسیار مستحکم، حتی مستحکم‌تر از سبد محصولات دسکتاپ و لپ‌تاپ خود است. اگر همه چیز مطابق خواست AMD پیش رود‌ و نقشه‌ی راه بلند‌مدت این شرکت برای عرضه‌ی معماری Zen محقق شود، به‌زودی شاهد حضور بازیگر عمده‌ی دیگری در بازار قطعات سرور خواهیم بود و این همواره به نفع مصرف‌کنندگان است.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات