کوچکترین ویولن دنیا ساخته شد؛ شاهکاری در قلمرو نانومتر
دانشمندان دانشگاه لافبرو در بریتانیا موفق شدهاند کوچکترین ویولن جهان را با استفاده از فناوری نانولیتوگرافی بسازند. این ساز که ابعادی کوچکتر از قطر موی انسان دارد، بیشتر از آنکه کاربرد موسیقایی داشته باشد، نمایشی از پیشرفتهای چشمگیر در حوزهی نانوفناوری و محاسبات نانومتری است.
فرایند ساخت کوچکترین ویولن جهان بهنوعی مشابه چاپ سیلک اما در مقیاس میکروسکوپی انجام شده است. نتیجهی این فرایند، سازی به عرض فقط ۱۳ میکرون و ارتفاع ۳۵ میکرون است که حتی موجودات میکروسکوپی مانند تاردیگریدها هم قادر به نواختن آن نیستند. اگرچه این ویولن صدایی تولید نمیکند، اما هدف اصلی از ساخت آن نمایش توانایی ابزارهای جدید علمی است.
پخش از رسانه
کوچکترین ویولن جهان با پلاتین ساخته و با دستگاه پیشرفتهای به نام NanoFrazor حکاکی شده است؛ دستگاهی با نوک بسیار داغ و تیز که میتواند با دقت ۱۵ نانومتر روی مواد مختلف طرح بیندازد. پس از حکاکی شابلون ویولن روی تراشه، لایهای از پلاتین روی آن اعمال و سپس با شستوشو، فقط نقش ویولن باقی گذاشته شده است.
دانشگاه لافبرو از دستگاه منحصربهفرد NanoFrazor برای پروژههای تحقیقاتی متعددی در زمینهی حافظههای حرارتی و حسگرهای مغناطیسی استفاده میکند. این تحقیقات میتوانند منجر به ساخت نسل جدیدی از دستگاههای ذخیرهسازی اطلاعات در ابعاد نانومتری شوند که ظرفیت بالا و کارایی بهتری دارند.
در شرایطی که بسیاری از محققان به سمت فناوریهای نوینی مانند تراشههای فوتونیک حرکت میکنند، نانولیتوگرافی همچنان یکی از امیدهای مهم برای توسعهی فناوریهای رایانشی سنتی است.