اجرای طرح کشاورزی هوشمند؛ هوش مصنوعی سطح زیرکشت ۷ محصول را تخمین می‌زند

سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۹
مطالعه 3 دقیقه
پایش سطح زیر کشت با سنجش از دور
پژوهشگاه ارتباطات و فناوری سطح زیرکشت ۷ محصول گندم، جو، کلزا، سیب‌زمینی، چغندر قند، گوجه‌فرنگی و یونجه با روش هوشمند را تخمین می‌زند.
تبلیغات

رئیس مرکز نوآوری و توسعه‌ی هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات از تخمین سطح زیرکشت ۷ محصول کشاورزی با استفاده از فناوری‌های فضایی و سنجش از دور خبر داد. این اقدام در شرایطی است که کشاورزی سنتی هنوز بیشترین سهم را در تولید محصول کشور دارد و وعده‌های هوشمندسازی کشاورزی به اواسط دهه‌ی ۹۰ بازمی‌گردد.

آن‌طور که محمدهادی بکایی توضیح می‌دهد، این کار به‌دنبال تفاهم‌نامه‌ی وزارت جهاد کشاورزی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام می‌شود؛ دو پژوهشگاه فضایی و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات روی طرحی سه‌ساله در حوزه‌ی کشاورزی هوشمند همکاری می‌کنند که هدفش «تشخیص سطح زیرکشت محصولات راهبردی کشور» است و در انتهای این طرح، زیرساختی جهت تخمین سطح زیرکشت ۱۳ محصول راهبردی کشور فراهم می‌شود.

او درباره‌ی این همکاری به خبرگزاری مهر گفت:

بر اساس اولویت‌بندی‌ها و تقسیم وظایف صورت‌گرفته تخمین سطح زیرکشت ۷ محصول گندم، جو، کلزا، سیب‌زمینی، چغندر قند، گوجه‌فرنگی و یونجه بر عهده‌ی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات است که نقشه و گزارش‌های آن به‌صورت دوره‌ای برای وزارت جهاد کشاورزی ارسال می‌شود.

بکایی با بیان اینکه پژوهشگاه ارتباطات بیشتر در زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی تمرکز دارد، ادامه داد: «چالش مهمی که در پایش سطح زیرکشت داریم موضوع هزینه‌بر بودن انجام این کار در سال‌های مختلف است. یعنی اگر بخواهیم با روش‌های سنتی این کار را انجام دهیم عملاً هر سال هزینه و زمان زیادی برای نمونه‌برداری و همچنین پیش‌پردازش و پس‌پردازش داده‌ها و نتایج نیاز است که تکرار این روند را در سال‌های مختلف با چالش مواجه می‌کند.»

رئیس مرکز نوآوری و توسعه‌ی هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات با این گفته‌ها به هدف‌گذاری در کاهش هزینه‌ها اشاره کرد: «یک اشتباه در تخمین سطح زیرکشت محصولات راهبردی می‌تواند امنیت غذایی کشور را با چالش روبه‌رو کند. هدف ما این است که از الگوریتم‌ها و مدل‌های به‌روز هوش مصنوعی در این راستا استفاده کنیم که بتوانیم با حداقل‌سازی وابستگی به داده‌های آموزشی و فرایندهای هزینه‌بر مرتبط با آن در سال‌های آینده، با دقت مناسبی فرایند تخمین سطح زیرکشت محصولات را در سال‌های متمادی تکرار کنیم.»

پایش سطح زیرکشت به روش سنتی هزینه‌بر است و اشتباه دراین‌مورد امنیت غذایی کشور را به‌خطر می‌اندازد

به گفته‌ی او در حال حاضر همکاری این پژوهشگاه با وزارت جهاد در حوزه‌ی تخمین سطح زیرکشت است اما وزارت ارتباطات با به‌کارگیری تصویربرداری ماهواره‌ای، سنجش از دور و هوش مصنوعی برای ایجاد تحول در کشاورزی آمادگی دارد.

به‌نظر می‌رسد تفاهم‌نامه‌ای که به آن اشاره شده مربوط به بیشتر از پنج سال پیش است که طبق آن قرار بود ۸۰ درصد داده‌های کشاورزی در اختیار کسب‌وکارها قرار بگیرد و پایش هوشمند سطح زیرکشت یکی از بندهای آن بود. یک سال پیش هم خبر آمده بود که در گام اول این تفاهم‌نامه قرار است سطح زیرکشت گندم در خوزستان، فارس، گلستان، کردستان، کرمانشاه و همدان که حدوداً ۵۰ درصد میزان گندم را تولید می‌کنند، برآورد شود. پایش سطح زیرکشت استان‌های گیلان و مازندران هم مشمول این طرح بود.

چندی پیش شرکت فناپ در گزارش آینده‌نگاری «امنیت غذایی؛ تهدیدهای امروز، فرصت‌های فردا»، با بررسی تجربه کشورهای مختلف نوشت که دستیابی به امنیت غذایی و کشاورزی، تنها از مسیر نفوذ علم و فناوری در طول زنجیره‌ی ارزش و توسعه‌ی اکوسیستم نوآوری و فناوری ممکن است. بر اساس این گزارش استفاده از فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و سیستم‌های هوشمند کشاورزی می‌تواند به بهینه‌سازی فرایندهای تولید، حفظ کیفیت و ایمنی غذا و کاهش ضایعات مواد غذایی کمک کند.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات