گزارش پایداری فناپ در سال ۱۴۰۱؛ خدماترسانی به ۱۷ میلیون کاربر و اشتغالزایی برای ۴۳ هزار نفر
گزارش پایداری هلدینگ فناپ حاوی دادههایی کیفی درباره اقداماتی است که برای کارکنان و کاربران در راستای توسعه پایدار انجام شده است. براساس این گزارش که بهصورت داوطلبانه تهیه و منتشر شده، شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناپ)، تاکنون برای بیش از ۶هزار نفر بهصورت مستقیم و برای بیش از ۳۷هزار نفر بهصورت غیرمستقیم اشتغالزایی کرده است.
گزارش پایداری فناپ که بهتازگی منتشر شده، نخستین گزارش پایداری این هلدینگ براساس عملکرد آن در نخستین سال قرن جدید شمسی (۱۴۰۱) است که از عملکرد اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی این شرکت نمایی کلی را نشان میدهد و به چگونگی موفقیت شرکت در خلق ارزش پایدار برای حال و آینده ذینفعان داخلی و خارجی خود اشاره میکند.
هلدینگ فناپ در ۲۴ دی ۱۳۸۴ با سرمایهگذاری گروه مالی پاسارگاد و همکاری جمعی از نخبگان و فارغالتحصیلان دانشگاههای برتر کشور تأسیس شد و با ارائه راهکارهای جامع مالی و بیمهگری، بورس و مدیریت و پردازش تراکنشهای مالی در صنعت فناوری اطلاعات فعالیت میکند.
براساس این گزارش، فناپ طیف گستردهای از کسبوکارهای دانشبنیان و مشاغل را در لایههای مختلف اقتصاد دیجیتال و ذیل زیستبوم دیجیتال و در چهار حوزه و مشتمل بر ۱۴ شرکت و بیش از ۳۰ واحد کسبوکاری و هسته رشد ایجاد کرده است.
برپایه این گزارش، بیش از ۷۰ درصد سهام فناپ در تملک شرکتهای سهامی عام است. همچنین، ۴۹ درصد سهام این هلدینگ به بانک پاسارگاد و ۳۰ درصد به شرکت سرمایهگذاری پارس آریان بهعنوان سهامی عام و ۱۹.۳۷ درصد به شرکت سامان تجارت تدبیر ایرانیان اختصاص داده شده است. براساس این گزارش ۱.۶۳ درصد به سهامداران حقیقی و ۴۴۹ سهم به شرکت پیامآوران مدیریت ایرانیان اختصاص یافته است.
از ریسکهای مالی تا مهاجرت خبرگان
این هلدینگ برای توضیح ساختار حاکمیتی خود، مدلهایی تهیه کرده و گفته است که تئوری ذینفعان برای شرکت مادر و تئوری نمایندگی برای شرکتهای بالغ گروه و تئوری هزینه مبادله برای شرکتهای استارتاپی و در حال رشد استفاده خواهند شد.
در این گزارش، تحلیل ریسک فناپ براساس نظرسنجی در سطح شرکتها و برپایه تحلیل مدیران ارشد گروه از وضعیت کلان اقتصادیسیاسی کشور و اقتصاد دیجیتال انجام شده است و از سهم زیاد تأمین مالی و افزایش هزینه تمامشده و مهاجرت خبرگان در ریسکهای خود خبر میدهد.
این گزارش درادامه در بخش «حاکمیت داده و اطلاعات» درباره حرکت فناپ بهسوی سازمانی دادهمحور میگوید: «باتوجهبه دادهمحوربـودن بسیاری از کسبوکارهای فناپ و نیازمندی آنها به دادههای حساس کاربران در ارائه خدمات و تولید محصولات، نظام حاکمیت داده و بهتبع آن استفاده مسئولانه از این دادهها جزو اصول اخلاقی فناپ است.»
اقتصاد و شتغالزایی
«اقتصاد و فناپ» عنوان فصل دیگر این گزارش است که به پایداری اقتصادی و همچنین اشتغالزایی میپردازد.
برپایه گزارش پایداری فناپ، این هلدینگ در راستای افق ۱۴۰۴ خود که ایجاد اشتغال پایدار مستقیم برای ۱۰ هزار نفر و اشتغال مرتبط برای ۱۰۰ هزار نفر است، تاکنون برای بیش از ۶ هزار نفر بهصورت مستقیم و برای بیش از ۳۷ هزار نفر بهصورت غیرمستقیم اشتغالزایی کرده است.
این گزارش در این بخش یکی از اقدامات مهم برای اشتغالزایی دانشبنیان و توسعه راهبرد همکاری فناورانه را تأسیس شرکت «سکوی خلق آینده» معرفی میکند که بهمنزله «شرکت تخصصی فناپ در حوزه سرمایهگذاری جسورانه شرکتی (CVC)» فعالیت میکند. مأموریت این شرکت شناسایی تیمهای نوآور و شرکتهای استارتاپی موفق برای سرمایهگذاری در چهارچوب استراتژی توسعه «فناپلیفت» است.
باتوجهبه مشکلات کسبوکارهای نوپا در تمرکز امکانات و اکوسیستم استارتاپی در شهرهای بزرگ، بهویژه تهران، بسیاری از آنها نمیتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و از تجارب شرکتها و افراد این حوزه بهرهمند شوند. فناپ با ایجاد شتابدهنده «تریگآپ» در شناسا و شعب آن در برخی شهرها، سعی میکند از اکوسیستم استارتاپی تمرکززدایی و به ظرفیتهای جوانان شهرهای دیگر توجه کند. یکی از مأموریتهای اصلی در شتابدهنده تریگآپ، ارائه خدمات مشاورهای و منتورشیپ به تیمهای استارتاپی است.- ، گزارش پایداری فناپ
نوآوری و همکاریهای فناورانه
این گزارش درادامه دستاوردهای شرکت فناپ درزمینه نوآوری را برشمرده است.
همچنین در بخش همکاریهای فناورانه، دستاوردهایی مثل راهاندازی شهر کتاب آنلاین، تأسیس شرکتهای آدونیس، باران تلکام در حوزه تلویزیون اینترنتی (IPTV)، کنسرسیوم ققنوس، کنسرسیوم سپندار و سپندار ایرانیان یادآوری شده است.
فناپ تا سال ۱۴۰۱ در راستای توسعه زیستبوم دیجیتال خود از دو کانال سرمایهگذاری خطرپذیری شرکتی و سرمایهگذاری خطرپذیر برای سرمایهگذاری در ایدههای نوآورانه اقدام کرده است.
درادامه، مهمترین سرمایهگذاریهای خطرپذیر (VC) شناسا معرفی شده است. فناپ که در سال ۱۴۰۱ رتبه اول تعداد سرمایهگذاری بین شرکتهای خطرپذیر را کسب کرده است، مهمترین سرمایهگذاریهای خود در این راستا را شرح داده است. این اقدامات مواردی چون هوشمندسازی کنتور آب و کاشت حلزون شنوایی و تجاریسازی سیستمهای درمان سرطان را دربر میگیرد.
- ۲۸ استارتاپ فعال در شتابدهی، ۱۹ شرکت دانشبنیان و ۴۳ شرکت فعال در سبد سرمایه
- بهرهمندی تریگآپ، شتابدهنده عمومی شناسا، از ۵۲ مورد پذیرش شتابدهی، ۱۰ مورد پذیرش پساشتابدهی، برگزاری ۷۴ رویداد و فعالبودن بیش از ۵۰ درصد تیمها
- کاشت حلزون شنوایی، هوشمندسازی کنتورهای آب، تجاریسازی سیستمهای درمان سرطان، هوشمندسازی غرفههای بازیافت و ساخت الکترود در روش درمانی الکتروکموتراپی
- حضور مستقیم ۱۸ کسبوکار شناسا در سبک زندگی روزمره افراد جامعه
- انتخاب ۷ کسبوکار شناسا در رتبهبندی بینالمللی خوشآتیهترین کسبوکارها
- ساخت دستگاه بایمدال الکتریکال، دستگاه جریان مستقیم جمجمهای DCS
- بیش از ۹۰ سرمایهگذاری محققشده روی شرکتهای نوبنیان
میزان درآمد و سرمایه و پایداری
فناپ در گزارش پایداری خود اقتصاد دیجیتال را اینطور وصف میکند:
اقتصاد دیجیتال مفهومی است که در آن زندگی اقتصادی و اجتماعی مردم با بهرهگرفتن از قدرت اینترنت و ابزارهای وابسته به آن چهارچوبدهی و هدایت میشود. امروزه، توسعه زیرساختهای ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق محروم از الزامات مهم کاهش شکاف دیجیتالی و رشد پایدار جوامع است- ، گزارش پایداری فناپ
طبق این گزارش، برای دستیابی به این مهم فناپ زیستبوم ديجيتال خود را بهنحو چشمگیری توسعه داده است تا بتواند دامنه اثرگذاری بر زندگی افراد جامعه را در این زمینه گستردهتر کند. برای این منظور، فناپ ضمن تحلیل کسبوکارهای گروه برنامههای اصلی خود برای دستیابی به ارزشی معادل ۱ درصد تولید ناخالص داخلی در هر سال و تبدیلشدن به سکوی خلق آینده را تبیین کرده است.
در بخش توسعه زیستبوم دیجیتال فناپ در مسیر تحول دیجیتال جامعه، آمارهایی درباره درآمدها، سرمایههای بهکاررفته، سود و مالیات در حوزه فناوریهای ارتباطی و فناوریهای دیجیتال صنعتی برآورد شده است.
بر این اساس مجموع درآمد مالیاتی فناپ ۴۲ درصد رشد سالانه، مجموع سرمایه بهکاررفته ۵۸ درصد رشد سالانه، سود خالص ۲۴ درصد رشد سالانه و مجموع مالیات پرداختشده شرکتهای گروه فناپ بیشتر از ۸۶۵ میلیون ریال برآورد شده است.
همچینین برپایه این گزارش، در دو بخش فناوریهای سبک زندگی دیجیتال و فناوریهای ملی و پرداخت، در بیش از ۵ هزار شهر و روستا خدمت ارائهشده، برای بیش از ۶ هزار نفر بهصورت مستقیم در گروه فناپ اشتغال ایجاد شده است. درنهایت ازطریق خدمات و محصولات زیستبوم دیجیتال فناپ برای بیش از ۳۷ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است.
اهمیت محیطزیست و خدمترسانی به ۱۷ میلیون کاربر
فصل آخر گزارش پایداری با عنوان «فناپ و جامعه» بر اشتغال، رشد و توسعه پایدار تمرکز میکند.
در فناپ، مسئولیت اجتماعی یکی از کدهای اخلاقی اساسی و زیرمجموعه ارزش مسئولیتپذیری تعریف شده است. پیشبینی میشود تغییر مثبت در زنجیره ارزشی که بیش از ۱۷ میلیون نفر کاربر خدمات زیستبوم دیجیتال فناپ و مجموعه عظیمی از شرکای تجاری را شامل میشود، این ظرفیت را دارد که تأثیر بسزایی بر جامعه بگذارد.- ، گزارش پایداری فناپ
برمبنای معیارهای مسئولیت اجتماعی، تعهدات فناپ بر اصول کلی زیر استوار است:
- حفظ محیطزیست و منابع طبیعی با توسعه زیستبوم دیجیتال
- توجه به توسعه کسبوکارها با تمرکز بر سلامت و آموزش و سبک زندگی با بهرهگیری از کاربردهای فاوا
- ایجاد فرصتهای شغلی در مناطق کمبرخوردار و جذب نیروی کار از اقصی نقاط ایران
- درنظرگرفتن برابری جنسیتی و عدم سوگیری در هنگام جذب همکاران
- حفظ حریم خصوصی و امانتداری در قبال دادههای سهامداران و مشتریان و شهروندان
- پوشش حداکثری ذینفعان و فراگیری اقدامات در سطح محلی و ملی با هدف کیفیتبخشی به زندگی
- تلاش برای جذب و حفظ نخبگان در کشور و تلاش برای مهاجرت معکوس در آنها
- تربیت نیروی کار با رویکرد ساختن برای ماندن
درادامه، این گزارش یکی از راهبردهای اثربخش برای کاهش فقر و فاصله طبقاتی در جامعه را دسترسی آسان همه اقشار به تمامی خدمات مالی معرفی میکند و میگوید: «فناپ با هدف کاهش فقر و فاصله طبقاتی، رشد تولید و اشتغالزایی، رشد کسبوکارهای کوچک و متوسط کاهش فساد مالی و بهبود فضای سرمایهگذاری دسترسی آسان تمامی اقشار جامعه فارغ از میزان درآمد و جایگاه اجتماعی و محل زندگی به خدمات مالی مانند سرمایهگذاری و بیمه را فراهم کرده است.»
فناپ یکی از اقدامات خود برای «وضع سیاستهای فراگیری مالی» را طراحی و راهاندازی اپلیکیشن «ویپاد» معرفی میکند که تمامی خدمات مالی و بانکی را بهصورت آنلاین به بیش از ۷ هزار شهر و روستای کشور ارائه و تسهیلات پشتوانه را در بیش از ۵ هزار شهر و روستای کشور به هموطنانمان تخصیص میدهد.
فناپ در بخش دیگر به تنوع و برابری بهعنوان رویکری انسانمحور در فرایند جذب سرمایه انسانی پرداخته و در نمودارهایی، ترکیب همکاران گروه فناپ براساس میزان تحصیلات و جنسیت و گروه سنی را نمایش داده است.
فناپ درباره رفتار مسئولانه با همکاران خود درزمینه سلامت جسمی و روانی و حمایت مالی و ارائه تسهیلات گزارش میگوید که حدود ۲ هزار و ۶۵۰ نفر از کارکنان فناپ در شرکت تأمین آتیه سرمایههای انسانی پاسارگاد و حدود ۲ هزار نفر از آنان در شرکتهای وابسته به هلدینگ سهامدار هستند.
این هلدینگ در گزارش پایداری خود در بخش محیطزیست میگوید که فناپ استاندارد محیطزیست ایزو ۱۴۰۰۱ را در سازمان جاریسازی و سعی کرده است تا با این اقدامات آثار مخرب محیطزیستی خود را کاهش دهد:
همچنین، براساس این گزارش «در راستای کاهش ترافیک و آلودگی هوا»، با سرمایهگذاری ۳ هزار میلیارد ریالی فناپ، طرح تجارت اجتماعی پادرو و توسعه آن تعریف شده است و در سـال ۱۴۰۰، بیـش از ۴۰ هـزار فروشگاه اینستاگرامی برای ارسال بستههای خود از این سرویس استفاده کردهاند.
بهعلاوه، نقشه و مسیریاب «نشان» در سال ۱۴۰۰ از مرز ۱۰ میلیون نصب فعال و ۷ میلیون کاربر فعال ماهانه در بیش از ۵۰ شهر عبور کرده و بدینترتیب با روزانه بیش از ۱۲ میلیون بار مسیریابی، سهم این اپلیکشن در بازار استراتژیک تاکسیهای ایترنتی از ۷۰ درصد گذشته است.