همکاران سیستم برای ارائه محصولات یکپارچه با نرمافزارهای خود، پلتفرم بازار را راهاندازی کرد. همکاران سیستم درواقع بزرگترین عرضهکننده نرمافزارهای سازمانی برای سازمانها و تسهیل کارهای آنان در اموری همچون مدیریت فرایندهای تجاری، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، برنامهریزی منابع سازمانی (ERP)، مدیریت پروژه و مدیریت منابع انسانی و غیره است.
بازار همکاران سیستم از سال ۹۸ بهصورت محدود آغاز به کار کرد و در اوایل دیماه ۹۹ بهصورت رسمی رونمایی شد. این پلتفرم تاکنون حدود ۹۰۰۰ بازدید یکتا داشته است. ما در زومیت برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه کار بازار و آشنایی با فرایند پذیرش محصولات شرکتهای توسعهدهنده بهسراغ همکاران سیستم رفتیم.
بازار با چه هدفی راهاندازی شد؟
کسبوکارهایی با ابعاد متوسط و بزرگ، برای برطرفکردن نیازهای سازمانی خود معمولا به چندین راهکار نرمافزاری متفاوت در بخشهای مختلف خود نیاز دارند. فلسفهی وجودی هر نرمافزار سازمانی (ERP) ازجمله راهکاران همکاران سیستم، برقراری ارتباط و یکپارچگی بین این راهکارهای نرمافزاری است. غلامرضا نعمتالهی، مدیر توسعه اکوسیستم بازار دراینباره میگوید:
پس از فراهم کردن بستر نرمافزاری مناسب و امکان توسعهی افزونه و ماژول برای ERP، قدم بعدی فراهمکردن پلتفرمی برای معرفی و عرضهی ابزارهای توسعه داده شده توسط توسعهدهندگان بیرونی است. اینجا است که پلتفرم بازار همکاران سیستم وارد میشود.
مدیر توسعه بازار، هدف از راهاندازی بازار را بهصورت کلی در چهار مورد خلاصه میکند:
- افزایش سرعت پاسخگویی در قبال مشتریان
- پاسخگویی به نیازهای خاص و گسترده مشتریان همکاران سیستم
- استفاده از ابتکار عمل و خلاقیت شرکتهای نرمافزاری خارج از همکاران سیستم
- حمایت از صنعت نرمافزار کشور
نعمتالهی با اشاره به صنایع گسترده و بزرگی که مشتریان همکاران سیستم هستند، میگوید:
نعمتالهی با اشاره به دیجیتالیزه شدن فروشگاههای نرمافزاری میگوید:
مشتریان بازار همکاران سیستم چه کسانی هستند؟
مشتریان پلتفرم بازار را زیر مجموعهای از مشتریان همکاران سیستم تشکیل میدهند. بهطور دقیقتر، مشتریانی که از راهکاران (ERP) استفاده میکنند یا مشتریانی که از محصول دلفی به راهکاران ارتقا پیدا کردهاند، بیش از همه مشتری بازار هستند. امکان استفاده از محصولات بازار هنوز برای مشترکین سرویس «راهکاران ابری» امکانپذیر نیست و تنها برخی محصولات قابل ارائه به مشتریان ابری هستند؛ البته نعمتالهی میگوید استفاده این دسته مشتریان نیز برای دو سال آینده برنامهریزی شده است.
بهگفته مدیر توسعه اکوسیستم بازار، همکاران سیستم هماکنون بیش از ۷۱۰۰۰ مشتری دارد که حدود ۷۰۰۰ کسبوکار از میان آنها، مشتری راهکاران هستند. این یعنی توسعهدهندگانی که بخواهند ابزارهای سازمانی خود را روی پلتفرم همکاران سیستم تولید و ازطریق بازار عرضه کنند، از همان ابتدا به بزرگترین بازار مشتریان سازمانی دسترسی داشته و محصولشان درمعرض دید اکثر کسبوکارهای بزرگ کشور قرار میگیرد.
رضا نعمتالهی اضافه میکند که تاکنون، بازار ۵۰ مشتری و ۱۵ شریک توسعه داشته است.
درمجموع، همکاران سیستم میخواهد دغدغه نیازهای نرمافزاری کسب و کارها را رفع کند؛ درنتیجه با گسترش شبکه خود، از تخصص شرکتها سود برده و برای آنها فرصت ارائه ایده و عرضه محصولشان در یک بستر با تجربه همکاران سیستم را فراهم میکند.
روند توسعه محصولات روی بازار
محصولاتی که روی بازار عرضه میشوند، تماما توسط توسعهدهندگان خارج از مجموعه همکاران سیستم طراحی شدهاند. این توسعهدهندگان همچنین، مسئولیت کامل فروش، استقرار و پشتیبانی از محصولات را برعهده خواهند داشت و همکاران سیستم تنها با دید نظارتی در این میان فعالیت میکند. رضا نعمتالهی میگوید:
شیوه درآمدی بازار
درآمد شرکای توسعهدهندهی بازار به سه طریق حاصل میشود: فروش لایسنس، استقرار محصول، انعقاد قرارداد پشتیبانی از آن. غلامرضا نعمتالهی میگوید همکاران سیستم اکنون روی فروش لایسنس تمرکز کرده و بابت هر لایسنس بین ۳۰ تا ۶۰ درصد سهم میگیرد که این درآمد تنها بخشی از هزینههای توسعه اکوسیستم بازار را پوشش میدهد.
نقش بازار در رشد همکاران سیستم
همکاران سیستم برای توسعه بیشتر خود، حساب ویژهای روی رشد مارکتپلیس بازار باز کرده است. از آنجا که فروشگاههای آنلاین اکنون بهشدت در معرض توجه و استقبال هستند، بدیهی است که کسب و کارهای کوچک و بزرگ هم نگاه خاصی به بازار آنلاین نرمافزارها داشته باشند. هرچند هزینه راهاندازی و توسعه چنین فروشگاهی چشمگیر است؛ با گسترش شبکه و افزایش تعداد محصولات و توانمندتر شدن هرچه بیشتر توسعهدهندگان، میتوان مشتریان کسب و کاری را بهطور مداوم علاقمند و راضی نگاه داشت.
مدیر توسعه اکوسیستم بازار میگوید مطابق برنامههای همکاران سیستم، امید میرود در سه سال آینده بخش قابل توجهی از درآمد شرکت اصلی از این مارکتپلیس باشد. او میگوید بازار در نظر دارد تا انتهای امسال با اضافه کردن ۴۰ محصول جدید، تعداد محصولات عرضه شده را به بیش از ۶۰ محصول و با جذب ۱۵ شریک توسعه جدید، تعداد شرکای توسعه را به ۳۰ شرکت برساند.
نعمتالهی با اشاره به استقبال بسیار بالای برخی صنایع همچون دارو از محصولات پلتفرم بازار میگوید:
بهگفته نعمتالهی، ارتباط با مشتریان برای شناسایی نیازهای آنها و تولید محصولات جدید از چهار روش در جریان است: وبسایت همکاران سیستم و بخش بازار، تلفن ۸۵۲۰، وبسایت بازار و اطلاعات شرکا موجود در بازار. البته نیازهای مشتریان در روند پشتیبانی و استقرار محصول هم شناسایی و به بازار و شرکای توسعه انتقال داده میشود.
نظرات