موفقیت در مصاحبه استخدامی از دیدگاه سایت چراغ
سامانه چراغ با نگاهی جامع به فرایند استخدام و کاریابی و همچنین فراهم آوردن زندگی شغلی بهتر برای کاربران خود، در سال ۱۳۹۸ با تیمی جوان و پرانگیزه شروع به کار کرده است. این سامانه با هدف رفع نیازهای افراد و شرکتها در زمینه استخدام و کاریابی، خدماتی جامع و منحصربهفرد در سطح کشور را ارائه میدهد. در چراغ بهراحتی و در سریعترین زمان ممکن میتوان رزومه خود را در قالب محتوای متنی ساخته و برای معتبرترین شرکتها و سازمانهای کشور ارسال کرد.با استفاده از امکانات متنوع چراغ میتوان، علاوه بر هموار شدن مسیر استخدام، زندگی شغلی خود را نیز بهبود بخشید. کارفرمایان نیز با استفاده از خدمات چراغ میتوانند در کوتاهترین زمان ممکن نیروهای متخصص مورد نیاز خود را در حوزههای مختلف مشاغل، جذب و استخدام کنند.
موفقیت در مصاحبه استخدامی
از نظر روانشناسی مصاحبه استخدامی بهترین راه برای اثبات توانمندیهای افراد است. همان توانمندیهایی که به واسطهی سالها تلاش و زحمت به دست آمدهاند. یک مصاحبهی اصولی و صحیح به منزلهی پلی برای رسیدن به موفقیت است. عبور از این پل تنها به این بستگی دارد که تمام اراده و توان خود را برای گذر از آن به کار گیرید. درواقع شما هر چقدر هم که در کار خود متبحر و متخصص باشید، اگر در ارائهی پتانسیلهای خود ضعیف عمل کنید، قطعاً با شکستهای متعدد مواجه خواهید شد. همین امر ممکن است اعتماد به نفس شما را تا حد زیادی کاهش دهد. در این صورت، احساس نارضایتی از خود و جامعهای که در آن زندگی میکنید، شما را رفته رفته به فردی منزوی تبدیل خواهد کرد. اما اصلا جای نگرانی نیست! شما تنها با رعایت چند نکته، میتوانید در جلسات مصاحبه به بهترین شکل ممکن ظاهر شوید.
آماده شدن برای مصاحبه استخدامی
به خاطر داشته باشید که آماده نشدن برای چیزی، آماده شدن برای شکست است. کسانی که به سوی شکست میروند، هنوز هیچ برنامه و هدف مشخصی برای استخدام شدن ندارند. پس لازم است تا با آمادگی و تسلط کامل در جلسهی مصاحبه استخدامی شرکت کنید و تمام جوانب را به خوبی بسنجید. برای اینکار ابتدا باید اطلاعاتی راجع به شرکتی که برای مصاحبه به آن دعوت شدهاید، کسب کنید. از جمله این اطلاعات میتوان به زمینهی فعالیت شرکت، قوانین و فرهنگ سازمانی، محیط کاری و ...، اشاره کرد. همچنین آشنایی با دادههای آفلاین، گزارشها مالی و مواردی از این قبیل باعث میشوند تا متوجه میزان موفقیت سازمان شوید.
نکتهی حائز اهمیت دیگر در آماده شدن برای مصاحبه شغلی، توجه به شرایط احراز شغل که در آگهی استخدام آمده است، است. منظور از شرایط احراز شغل، مجموعه تواناییها و مهارتهای عمومی و تخصصی است که برای استخدام شدن در یک موقعیت شغلی مورد نیاز است. برای مثال اگر در کلان شهری مثل تهران زندگی میکنید، با نگاهی به چندین آگهی استخدام تهران، میتوانید شرایط احراز شغل برای موقعیتهای شغلی مختلف در این شهر را مشاهده کنید.
آشنایی با این شرایط موجب میشود تا شما نیازهای بازار کار رشتهی خود را بشناسید و مهارتهای خود را متناسب با آنها ارتقا دهید. فراموش نکنید که انسانهای توانمند که مطابق با نیاز روز جامعه حرکت میکنند، بیکار نخواهند ماند. علاوه بر اینها، آگاهی از شرایط احراز شغل به شما کمک میکند تا بدانید قرار است چه سوالاتی در مصاحبه از شما پرسیده شود. سوالات کارفرمایان اغلب با ذکر سوابق و سنجش مهارتهای فردی شما آغاز میشود. بنابراین شما میتوانید برای چنین پرسشهایی، پاسخهای آماده داشته باشید و با اطمینان و اعتماد به نفس کامل راجع به توانمندیهای خود صحبت کنید.
حواستان به فن بیان و زبان بدنتان باشد!
نحوهی فن بیان و زبان بدن شما تا حد زیادی در تاثیرگذاری صحبتهایتان در روز مصاحبه، مؤثر واقع خواهد شد. توجه داشتن به این دو مورد باعث میشود تا بتوانید، حس خوب و مثبتی را به افراد مصاحبه کننده، القا کنید. برای مثال بسیار مهم است که در جلسهی مصاحبه استخدامی راجع به مهارتهایتان با اشتیاق و علاقه صحبت کنید. سعی کنید خود را در جایگاه فردی با صفات ویژه، در ذهن کارفرمایان تثبیت کنید. در استفاده کردن از جملات و حرکاتی که شما را بی میل نشان دهند، محتاط باشید. اغلب کارفرمایان مسائلی دارند که نیاز به حل آنها توسط کارمندانی با مهارتهای ویژه است. بنابراین لازم است تا در توصیف هرچه بهتر صفات مثبتی که از آنها برخوردار هستید، مؤثر عمل کنید. برای تقویت مهارتهای فن بیان میتوانید از مقالات و آموزشهای مختلف در اینترنت که برخی از آنها در قالب فیلم آموزشی هستند، کمک بگیرید.
رفع مشغلههای ذهنی، پیش از شرکت در جلسه مصاحبه استخدامی
شاید به نظرتان مضحک بیاید که درگیریهای ذهنی، موجب شکست شما در یک مصاحبه استخدامی خواهند شد. اما با کمی تامل و درنگ، متوجه ارتباط این دو موضوع با هم خواهید شد. از جمله عوارض فقدان ذهنی سالم و روحیهای مثبت میتوان به وجود ذهنی پر سروصدا، تداخل وظایف مختلف کاری، عدم تمرکز کافی در هنگام کار، خستگی، درگیریهای ذهنی و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. اگر مشغلههای ذهنی شما زیاد شوند، در نهایت به افسردگی ختم میشوند. بنابراین، چطور قادر خواهید بود با وجود ذهنی نا آرام و بی ثبات، به ادامهی کار و مهمتر از آن به تداوم زندگی امید داشته باشید؟ بنابراین گام نخست برای آغاز هر کاری وجود روحیهی سالمی است که شما را از ابتلا به بسیاری از چالشها و معضلات مصون خواهد داشت.
در حقیقت، پیش شرط اساسی برای شروع یک کار موفق، برخورداری از تمرکز، روحیهی عالی، انگیزه و امید است. برای ایجاد تمرکز پیش از یک مصاحبه استخدامی لازم است تا ذهنمان را ساکت کنیم! اما این بدان معنا نیست که باید ذهنی کاملا خالی همچون ذهن یک زامبی یا رادیویی که خاموش شده، داشته باشیم. هدف این است که تمام حالتهای آزار دهندهی ذهن را از بین ببریم. زمانیکه، ذهنی آرامتر، شفافتر و بازتر داشته باشیم، میتوانیم از آن به طور سازنده در زندگی روزمره و شغل خود، استفاده نماییم. مطمئن باشید وقتی که با چنین ذهنیتی در جلسهی مصاحبه حاضر شوید، به طرز شگفتانگیزی موجب جلب نظر کارفرمایان خواهید شد.
دور کردن افکار منفی از ذهن، برای موفقیت در جلسه مصاحبه استخدامی
افکار منفی نهتنها تمرکز و اعتماد به نفس شما را از بین میبرند، بلکه موجب شکست و بهدنبال آن احساس دلزدگی از محیط کار نیز میشوند. در روانشناسی، اصلی وجود دارد که نشاندهندهی مفهوم تأثیر افکار منفی بر روحیهی مثبت است. درواقع ما به اتفاقات منفی بیش از وقایع مثبت می اندیشیم. این رویداد کاملا غریزی است و بازتابی منفی در تمام وجود افراد ایجاد میکند. اما بهتر است که همواره نیمهی پر لیوان را ببینید و افکار منفی را از خود دور کنید. اگر در جلسهی مصاحبه استخدامی راجع به علل ترک کار یا نواقص موجود در شغل سابقتان سؤال شد، حالت دفاعی به خود نگیرید. در عوض توجه آنها را به واقعیات، حقایق و آنچه که از به دست آوردن تجارب ارزشمند یاد گرفتید، متمرکز کنید. مصاحبه کنندهها تمایلی به شنیدن بهانهها یا احساسات بد شما، راجع به یک تجربهی منفی را ندارند.
ترس و خجالت را کنار بگذارید!
استرس و اضطراب، موجب افزایش ترشح دوپامین در مغز میشود و در پی آن تمرکز شما را از بین خواهد رفت. ترس از حضور در یک مصاحبه استخدامی کاملا طبیعی است و تمام افراد حداقل یک بار آن را تجربه کردهاند. اما با رعایت اصول و نکاتی دراینزمینه، بر این چالش هم غلبه نمود. پیشنهاد میکنیم که برای کنترل استرس در خودتان، شروع به تصویرسازی مثبت ذهنی کنید. تحقیقات علمی ثابت کردهاند که زمانیکه شما به یک موضوع خاصی فکر میکنید، مغزتان آن را باور خواهد کرد. یعنی اینکه اگر به یک اتفاق بد بیاندیشید، مغز شما هورمونهای استرسزای بیشتری ترشح خواهند کرد. پس سعی کنید تا یک جلسهی مصاحبه موفق را در ذهن خود پیادهسازی کنید، به گونهای که مغزتان باور کند که شما قبلا هم به چنین جلسهای رفتهاید.
تلاش کنید که با آگاهی از سوالات متداول استخدامی به کاهش استرس خود در جلسهی مصاحبه استخدامی کمک کنید. در این صورت با آمادگی کامل و بدون هیچ اضطرابی در روز مصاحبه سوالات را پاسخ خواهید داد. آخرین نکتهای که برای مغلوب کردن استرستان به آن نیاز دارید، آشنایی با خطای شفافیت است. منظور از خطای شفافیت این است که نباید تصور کنیم که آنچه که برای ما واضح و شفاف است، برای دیگران هم دقیقاً همینطور خواهد بود. برای مثال، اگر به هنگام استرس، احساس فشار، تپش قلب شدید، لرزش دستان و مواردی از این قبیل به شما دست داد، همین که فکر نکنید بقیه متوجه استرس شما شدهاند، به آرامش خواهید رسید.
ذکر این نکته در انتها ضروری است که لازم نیست تمام جلسات مصاحبه، منجر به استخدام شما شوند. میتوانید از شرکت در هر جلسه برای خودتان فرصتی بسازید و کلکسیونی از تجارب ارزشمند را به دست آورید. در صورت رعایت نکات گفته شده، میتوانید لذت یک مصاحبه استخدامی را تجربه کنید.