نگاه نزدیک زومیت به اکسپریا ایکس زد 2 و اکسپریا ایکس زد 2 کامپکت سونی
اکسپریا ایکسزد ۲ ضمن حفظ تعدادی از بهترین قابلیتهای اکسپریا ایکسزد وان، نظیر دوربین Motion Eye، اسکن سهبعدی و مقاومت در برابر آب، از زبان طراحی کاملا جدیدی بهره میبرد. سونی با هدف جلب رضایت آن دسته از کاربرانی که به گوشیهای کوچک علاقهمند هستند یا تمایلی به پرداخت مبلغ هزار دلاری برای خرید گوشی هوشمند ندارند، نسخهی کامپکت این گوشی را نیز با حذف برخی از قابلیتها، روانهی بازار خواهد کرد. نمایندگان زومیت مانند گذشته، در رویداد کنگرهی جهانی امسال حضور دارند و نگاه نزدیکی به محصولات جدید سونی داشتهاند که در مطلب پیش رو، از تجربهی کوتاه آنها از کار با ایکسزد ۲ و ایکسزد ۲ کامپکت مطلع خواهید شد، با زومیت همراه باشید.
پیش از آغاز مطالعهی نگاه نزدیک به پرچمداران جدید سونی، شما را به تماشای ویدیوی اولین تجربهی کاری زومیت با این گوشیهای هوشمند، دعوت میکنیم.
بیشک در نگاه نخست به اکسپریا ایکسزد ۲، متوجه تلاشهای بسیار سونی در جهت متحول ساختن زبان طراحی این محصول نسبت به نسلهای قبل خواهید شد. ژاپنیها طراحی فلزی در نسل پیشین سری ایکسزد را کنار گذاشته و ترکیبی از شیشهی سهبعدی و فلز را برای شکل دادن بدنهی ایکسزد ۲ برگزیدهاند.
سطوح شیشهای پرچمدار جدید سونی با انحنای ظریف خود، پیوند یکپارچهای با فریم فلزی ایجاد کردهاند و علاوه بر این، انحنای پنل پشتی گوشی باعث میشود بهراحتی در دست جای بگیرد و کار کردن با آن راحت باشد. سونی زبان طراحی متقارن اکسپریا ایکسزد ۲ را «Ambient Flow» مینامد. یکی از عیبهای بدنهی شیشهای، مستعد بودن آن به جذب سریع لکه و اثر انگشت است که متأسفانه این موضوع در مورد پرچمدار جدید سونی نیز صدق میکند.
برخلاف آنچه واژهی «شیشه» در ذهن تداعی میکند، ایکسزد ۲ ساختاری مستحکم و صلب دارد و سونی موفق به دریافت گواهیهای IP65 و IP68 برای این محصول و نسخهی کامپکت آن شده است تا بدین ترتیب مقاومت پرچمداران خود را در برابر آب و گردوغبار نشان دهد. ایکسزد ۲ با وزن ۱۹۸ گرمی، بسیار سنگینتر از نسل پیشین خود (۴۰ گرم سنگینتر) و همچنین سایر رقبا محسوب میشود؛ البته ضخامت این گوشی نیز نسبت به گذشته حدود ۳ میلیمتر افزایش یافته و به ۱۱.۱ میلیمتر رسیده است.
سونی در نسخهی کامپکت پرچمدار جدید خود ترجیح داده است بهجای شیشه از ترکیب پلیکربنات و فلز استفاده کند. پنل پشت پلیکربنات ایکسزد ۲ کامپکت، پوشش ماتی دارد که باعث میشود اثر انگشت و لک بسیار کمتر از برادر بزرگتر این محصول به چشم بیاید. سونی حسگر اثر انگشت را از لبهی کناری گوشیها حذف کرده و با توجه به باریکتر شدن حاشیههای نمایشگر، آن را در پنل پشتی و پایین دوربین جای داده است؛ اما با توجه به متمایل بودن محل حسگر به میانهی پنل پشتی دستگاه، ممکن است برخی کاربران برای دسترسی به آن دچار مشکل شوند.
هر دو گوشی از نمایشگر IPS LCD با رزولوشن +FHD و نسبت تصویر ۱۸:۹ بهره میبرند و پوششی از جنس گوریلا گلس ۵ از آنها محافظت میکند. ابعاد نمایشگر ایکسزد ۲ نسبت به نسل گذشته ۱۳ درصد افزایش پیدا کرده و اکنون معادل ۵.۷ اینچ است؛ اما ایکسزد ۲ کامپکت از نمایشگری ۵.۰ اینچی استفاده میکند. نکتهی جالب توجه در خصوص نمایشگر محصولات جدید سونی، پشتیبانی آن از استاندارد HDR است. در طول مدت کوتاهی که با محصولات خانوادهی ایکسزد ۲ کار کردیم، از کیفیت تصاویر بهنمایش درآمده، میزان روشنایی، زاویهی دید و دقت رنگهای تولیدی رضایت داشتیم؛ اما نظر نهایی خود در مورد آنها را به زمان انتشار بررسی پرچمداران جدید سونی واگذار میکنیم.
مشخصات سختافزاری پرچمداران جدید سونی، حکایت از توان پردازشی فوقالعادهی آنها دارد؛ پردازندهی اسنپدراگون ۸۴۵، حافظهی رم ۴ گیگابایتی و حافظهی ذخیرهسازی ۶۴ گیگابایتی با قابلیت ارتقاء تا سقف ۴۰۰ گیگابایت از طریق درگاه مشترک با سیمکارت دوم، از جملهی مهمترین ویژگیهای اکسپریا ایکسزد ۲ و ایکسزد ۲ کامپکت بهشمار میروند. از دیگر ویژگیهای مشترک این دو گوشی میتوان به بلوتوث نسخهی ۵.۰، GPS و پورت USB 3.1 Type-C اشاره کرد.
خانوادهی ایکسزد ۲ بهصورت پیشفرض با اندروید ۸.۰ اوریو روانهی بازار خواهند شد و با توجه به نزدیک بودن رابط کاربری آنها به اندروید خالص، تجربهی ابتدایی از کار با این گوشیها بسیار لذتبخش بود؛ بهطوری که گشتوگذار در محیط کاربری گوشی و ثبت تصویر و فیلم با آنها بدون هیچ کندی و لگی انجام میشد. سونی حین معرفی ایکسزد ۲ مانور زیادی دربارهی امکان دستیبابی به سرعت اتصال ۱.۲ گیگابیت بر ثانیهای به لطف پشتیبانی مودم آن از Cat.18 داد؛ اما متأسفانه این قابلیت در ایکسزد ۲ کامپکت وجود ندارد و مودم التیای این محصول حداکثر از سرعتهای Cat.15 پشتیبانی میکند.
وظیفهی تأمین انرژی مورد نیاز ایکسزد ۲ و ایکسزد ۲ کامپکت به ترتیب برعهدهی باتریهایی با ظرفیت ۳۱۸۰ و ۲۸۷۰ میلیآمپر ساعت است که طبیعتا در حال حاضر نمیتوان در خصوص عملکرد آنها اظهار نظر کرد. با توجه به شیشهای بودن ایکسزد ۲، امکان شارژ بیسیم این محصول فراهم است؛ اما ماژول شارژ بیسیم در نسخهی کامپکت این گوشی وجود ندارد.
دوربین ایکسزد ۲ و ایکسزد ۲ کامپکت نسبت به نسل گذشته تفاوتی ندارد و از همان سنسور ۱۹ مگاپیکسلی Motion Eye و ۱/۲.۳ اینچی IMX400 با لنز f/2.0 بهره میبرد. این دوربین را قابلیتهایی همچون لرزشگیر ۵ محوره، سیستمهای فوکوس خودکار هیبریدی تشخیص فاز/ لیزری/ تشخیص فاز/ تشخیص کنتراست، سنسور مادون قرمز برای وایتبالانس، فلش LED و کلید شاتر همراهی میکنند. گفته میشود که ایکسزد ۲ نخستین گوشی هوشمند دنیا با قابلیت ضبط فیلم 4K HDR است و به لطف سنسور موشنآی ارتقاءیافتهی بهکاررفته در آن، ثبت تصویر با سطح ایزوی ۱۲,۸۰۰ و فیلم اسلوموشن فول اچدی (در نسل پیشین حداکثر با رزولوشن اچدی ثبت میشد) و نرخ ۹۶۰ فریم بر ثانیه را امکانپذیر میکند. اگرچه فرصت بررسی عمیق دوربین ایکسزد ۲ فراهم نبود؛ اما عملکرد آن با توجه به تصاویر ابتدایی با شفافیت بالا و دقت رنگ فوقالعادهی خود بسیار تحسینبرانگیز به نظر میرسد؛ با این حال، نظر قطعی خود در مورد دوربین پرچمدار جدید ژاپنیها را به زمان بررسی آن موکول میکنیم.
متأسفانه سونی نیز با رونمایی از اکسپریا ایکسزد ۲ و ایکسزد ۲ کامپکت به جمع شرکتهایی پیوست که اعتقادی به جک ۳.۵ میلیمتری هدفون در محصولات خود ندارند؛ اما خوشبختانه اسپیکرهای استریو کماکان در پرچمداران جدید سونی به چشم میخورند و اکنون حجم صدای خروجی آنها نسبت به نسل گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است. یکی از قابلیتهای ویژهی ایکسزد ۲ که در برادر کوچکتر آن وجود ندارد، سیستم Dynamic Vibration است. این سیستم از موتوری با بازهی فرکانسی بالا بهره میبرد که توانایی تولید باس در موسیقی و بهبود کیفیت لرزش در نوتیفیکیشنها را دارد.
ایکسزد ۲ و ایکسزد ۲ کامپکت در رنگهای مشکی، نقرهای، سبز و صورتی از انتهای ماه آیندهی میلادی (انتهای اسفند و ابتدای فرودین) به بازار عرضه خواهد شد. سونی هنوز جزئیاتی در خصوص قیمت این گوشی اعلام نکرده است.