اپل در زمینه‌ فناوری اسکن سه‌بعدی چهره، دو سال از رقبای اندرویدی پیش است

چهارشنبه ۱ فروردین ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۰
مطالعه 5 دقیقه
اپل با معرفی آیفون ۱۰ به همراه قابلیت فیس‌‌آی‌دی در کنار انعقاد قرارداد با شرکت‌های تأمین‌کننده‌ی بزرگ در زمینه‌ی فناوری اسکن سه‌بعدی، دو سال از رقبای اندرویدی پیش است.
تبلیغات

طبق اعلام سه تولیدکننده‌ی بزرگ قطعات به خبرگزاری رویترز، بسیاری از شرکت‌های تولید‌کننده‌ی گوشی‌ اندروید برای استفاده از نمونه‌ی مشابه فناوری اسکن سه‌بعدی موجود در پس سیستم هویت‌سنجی فیس‌‌آی‌دی اپل در محصولاتش، باید تا سال ۲۰۱۹ در انتظار باشند؛ بدین ترتیب شرکت‌هایی همچون سامسونگ در حوزه‌ای که طی چند سال آینده چندین میلیارد دلار ارزش خواهد داشت، قادر به رقابت نخواهند بود.

طی دهه‌ی گذشته، توسعه‌ی قابلیت‌های جدید برای ۱.۵ میلیارد گوشی هوشمندی که سالانه عرضه می‌شود، همواره یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها برای به‌ دست آوردن سهم بیش‌تری از بازارهای جهانی بوده است و کوپرتینونشین‌ها با بودجه‌ی فوق‌العاده بالای واحد تحقیق و توسعه‌ی خود، غالبا پیشروی این زمینه بوده‌اند؛ به‌عنوان مثال، زمانی‌که اپل در سپتامبر سال ۲۰۱۳ از آیفون 5S با حسگر اثر انگشت یکپارچه با کلید هوم رونمایی کرد، سامسونگ به‌عنوان اصلی‌ترین رقیب آن، در آوریل سال بعد موفق به ارائه‌ی چنین قابلیتی در گلکسی اس ۵ شد.

پیش‌بینی می‌شود که فناوری اسکن سه‌بعدی با فراهم‌سازی امکان تشخیص چهره‌ی دقیق و هویت‌سنجی بایومتریک برای انجام تراکنش‌ها در کنار تشخیص ژست‌های حرکتی، تجربه‌ی خرید و بازی فراگیر، نسل آتی گوشی‌های هوشمند را بهبود دهد. مؤسسه‌ی پژوهشی گارتنر پیش‌بینی می‌کند که تا سال ۲۰۲۱، حدود ۴۰ درصد از گوشی‌های هوشمند به دوربین‌ سه‌بعدی مجهز خواهند شد؛ دوربینی که می‌توان  از آن‌ برای تجربه‌ی واقعیت افزوده بهره برد. جان ارنسن، تحلیل‌گر گارتنر می‌گوید:

چنین قابلیتی برای واقعیت افزوده بسیار حائز اهمیت است. من تصور می‌کنم که در زمینه‌ی چنین قابلیتی، نباید از رقبا عقب افتاد.

طبق اعلام شرکت‌های تولیدکننده‌ی قطعه‌ Viavi Solutions Inc ،Finisar Corp و Ams AG، محدودیت‌های موجود بر سر تولید قطعات کلیدی مورد نیاز برای فناوری اسکن سه‌بعدی، بدین مفهوم است که استفاده‌ی انبوه از این فناوری تا سال آینده امکان‌پذیر نخواهد بود؛ بنابراین شرکت‌هایی همچون هواوی و شیائومی، در مجموع دو سال از اپل که در سپتامبر گذشته، برای نخستین‌ بار فناوری فیس‌آی‌دی را همراه‌با آیفون ۱۰ معرفی کرد، عقب خواهند ماند. به‌طور خاص، شرکت‌های تولیدکننده‌ی محصولات اندرویدی در تأمین قطعه‌ی کلیدی «لیزر حفره‌ی عمودی نشرکننده از سطح» یا VCSEL با مشکل مواجه هستند.

آیفون 10 ایکس / iphone x

بیل اُنگ، مدیر ارشد واحد ارتباط با سرمایه‌گذاران در شرکت Viavi که ظاهرا تنها تولیدکننده‌ی فیلترهای اپتیکال مورد نیاز برای ماژول‌های اسکن سه‌بعدی محسوب می‌شود، در این خصوص می‌گوید:

شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌ هوشمند اندروید تا زمان پایدارسازی ظرفیت در سراسر زنجیره‌ی تأمین، باید مدتی طولانی به انتظار بنشینند. شاید تا پایان امسال، توانایی تأمین سیستم اسکن سه‌بعدی برای یک شرکت دیگر نیز داشته باشیم؛ اما ظرفیت آن بسیار پایین خواهد بود. در سال ۲۰۱۹ حداقل دو گوشی اندروید را با این فناوری خواهید دید.

بیل اُنگ از اعلام نام شرکتی که امسال گوشی اندروید جدیدی با فناوری اسکن سه‌بعدی عرضه می‌کند، خودداری کرد؛ اما به این موضوع ا‌‌ذعان داشت که Viavi در حال مذاکره با تمام شرکت‌های بزرگ تولیدکننده‌ی گوشی‌ هوشمند برای تأمین فیلتر اپتیکال است. خاطرنشان می‌کنیم که برخی از گوشی‌های اندروید، مانند ذن‌فون AR ایسوس، سال گذشته به‌صورت محدود با قابلیت اسکن سه‌بعدی روانه‌ی بازار شده‌اند؛ اما مدل‌های یادشده برخلاف آیفون ۱۰، از حسگرهای خود برای تشخیص چهره بهره نمی‌برند. در حال حاضر اپل، هواوی، شیائومی و سامسونگ از اظهارنظر در این خصوص خودداری کرده‌اند.

تلاش اپل برای پیش‌ افتادن در زمینه‌ی فناوری اسکن سه‌بعدی، یکی از شواهدی است که نشان می‌دهد کوپرتینونشین‌ها تمایل بسیاری دارند تا بیش‌ترین بهره را از توان مالی خود برای پیشرفت‌های فنی ببرند. قرارداد ۳۹۰ میلیون دلاری اپل در دسامبر سال گذشته‌ی میلادی با شرکت Finisar بر سر تولید ماژول‌های VCSEL یکی از این حرکت‌ها محسوب می‌شود. اقدام دیگر اپل، مذاکره با تولیدکنندگان بزرگ کُبالت برای تأمین باتری‌ قابل شارژ لیتیوم یونی است. ارنسن در این خصوص می‌گوید:

اپل همواره تمرکز بسیاری بر زنجیره‌ی تأمین خود دارد. استفاده از فناوری‌های نوینی مانند اسکن سه‌بعدی و استفاده از آن‌ها در گوشی‌های جدید، یکی از راهکارهایی است که اپل با بهره‌گیری از جایگاه خود در بازار، برای متمایز ساختن خود از شرکت‌های دیگر استفاده می‌کند.

تحلیل‌گران می‌گویند اپل در ابتدا ماژول‌ VCSEL مورد نیاز خود را به‌صورت عمده از شرکت Lumentum تأمین می‌کرد؛ اما با توجه به محدودیت‌های موجود، کوپرتینونشین‌ها قراردادی به ارزش ۳۹۰ میلیون دلار با Finisar منعقد کردند. Lumentum از اظهارنظر در این خصوص خودکاری کرده است؛ اما به‌ نظر می‌رسد که این شرکت برای نیمه‌ی نخست سال ۲۰۱۹، ظرفیت تولید ماژول‌ VCSEL را افزایش می‌دهد، در این زمینه Oclaro Inc، شرکت تولیدکننده‌ی قطعات اپتیکال کمک خواهد کرد. پیش‌بینی می‌شود که Finisar نیز ظرفیت تولید خود را در سال ۲۰۱۹ افزایش دهد.

آیفون 10 ایکس / iphone x

با این حال، باز هم تولیدکنندگان گوشی‌ هوشمند اندروید در زمینه‌ی تأمین ماژول‌ VCSEL دچار مشکل خواهند بود. کریگ تامسون، قائم‌مقام بازارهای جدید در Finisar، می‌گوید علاقه به استفاده از فناوری اسکن سه‌بعدی در تمام شرکت‌های تولیدکننده وجود دارد. تامسون می‌گوید:

هر شرکت، برنامه‌ی مختص خود را برای عرضه‌ی محصول دارد که ما نمی‌توانیم در این خصوص اظهارنظر کنیم؛ اما پیش‌بینی می‌کنیم که بازار فناوری VCSEL در سال ۲۰۱۹ به‌صورت قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کند.

شرکت تأمین‌کننده‌ی اتریشی Ams پیش‌بینی می‌کند که در سال آینده‌ی میلادی، ماژول‌ VCSEL را به‌صورت گسترده عرضه کند، این شرکت ظاهرا قرارداد بزرگی نیز با یک تولیدکننده‌ی گوشی‌ هوشمند منعقد کرده است. مورتیز جمینر، سرپرست ارتباط با سرمایه‌گذاران در AMS، می‌گوید:

به‌عنوان بخشی از زنجیره‌ی تأمین ترکیبی خارجی و داخلی VCSEL که یک زنجیره‌ی تولید انبوه خارجی را در اختیار داریم، اکنون در حال تولید انبوه ماژول VCSEL داخلی در سنگاپور هستیم. پیش‌بینی می‌کنم که این ظرفیت سال آینده برای تولید انبوه در دسترس باشد.
تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات