کدام توزیع لینوکسی به macOS شباهت بیشتری دارد؟
زیبایی لینوکس در انعطافپذیری آن نهفته است؛ بهطوری که حداقل یک توزیع لینوکس برای هر کاربری خاص پیدا میشود؛ مثلاً کالی لینوکس برای علاقهمندان به هک و امنیت است. این سیستمعامل با ابزارهای مناسب میتواند تقریباً هر تجربهی کاربری را بازآفرینی کند.
پیشتر به شبیهترین توزیع لینوکس به ویندوز پرداختهایم؛ اما اگر طرفدار macOS هستید و ظاهر شیک و رابط کاربری هوشمندانهی آن را میپسندید، ولی نمیخواهید هزینهی خرید سختافزارهای اپل را بپردازید، لینوکس راه حلی دارد. خوشبختانه بین طیف گستردهی توزیعهای لینوکسی، برخی با الهامگیری یا گاهی کپی کامل یا تعدادی از ویژگیها، سعی میکنند تا تجربهای هرچه شبیهتر به سیستمعامل اپل به کاربران خود هدیه دهند.
در این مقاله، به معرفی ۵ مورد از توزیعهای لینوکسی شبیه به مک او اس و ویژگیهایشان میپردازیم.
PearOS: دوقلوی شبیه به macOS
اگر به دنبال تجربهای حتیالامکان مشابه با مک او اس در لینوکس هستید، انتخابی جز PearOS ندارید. این توزیع که بر پایهی آرچ لینوکس ساخته شده، برای بازآفرینی کامل رابط کاربری سیستمعامل اپل از KDE Plasma استفاده میکند. پنجرههای شیشهای مات با سهدکمهی کنترلی و انیمیشنهای چشمنواز، در نگاه اول تشخیص PearOS از مک او اس را غیرممکن میسازند.
طراحی آیکونها، چیدمانها و حتی رفتارهای داک و منوی PearOS کپی دقیقی از مک او اس هستند. حتی برنامهی فایلمنیجر این توزیع Finder نام دارد. پیر او اس برخلاف مک او اس، ابزاری مشابه Spotlight برای جستوجوی داخلی ندارد؛ اما میتوان از اپلیکیشنهای شخص ثالث برای پر کردن این خلأ استفاده کرد.
توسعهی PearOS از مسیر تکاملی مک او اس پیروی میکند. نسخههای پیشین، شبیه به نسخههای اصلی مک او اس مانند Catalina و Mojave بودند. بااینحال در نسخهی جدید PearOS (با نام Nicec0re)، توسعهدهنده روند کپی کردن پیکسلبهپیکسل مک او اس را شکست و آیکونها و اپلیکیشنهای اختصاصی را تا حدی تغییر داد.
با وجود طراحی بصری بینظیر، PearOS یک نکتهی منفی دارد: تنها یک نفر روی توسعهی این توزیع کار میکند؛ بههمینخاطر، امکان مواجه شدن با باگهایی حین فرآیند نصب و استفاده از PearOS وجود دارد. بد نیست پیش از نصب کامل، آن را با دنبال کردن راهنمای نصب لینوکس روی فلش، آزمایش کنید.
حتی باوجود باگهای احتمالی، PearOS برای کسانی که میخواهند بدون انجام شخصیسازی خاصی نزدیکترین تجربه به مک او اس را داشته باشند، بهترین نسخه لینوکس است.
Elementary OS: الهامگرفته از macOS با هویتی مستقل
Elementary OS توزیعی شستهرفته با رابط کاربری مینیمال است که پایش را فراتر از تقلید چشمبسته از مک او اس میگذارد.. طراحی محیط دسکتاپ اختصاصی این توزیع که Pantheon نام دارد، علاوه بر المانهای مک او اس از دیگر المانها نیز الهام میگیرد.
داک در Elementary OS هم بهعنوان تسکبار و هم لانچر عمل میکند و منوی استارت و اکشنسنتر در بالای صفحه قرار دارند. اپلیکیشنهای پیشفرض با طراحی زیبا و بخش تنظیمات متمرکز، تجربهی کاربری را ساده و روان میکنند. حتی مرورگر پیشفرض المنتری او اس (با نام Epiphany) شباهتی مثالزدنی با سافاری اپل دارد.
یکی از نقاط قوت Elementary OS، پشتیبانی از ژستهای لمسی روی ترکپد است که برای کاربرانی که از مک بوک به لینوکس مهاجرت میکنند یک مزیت بزرگ محسوب میشود. این توزیع همچنین بسیار بهینه است و در حالت آمادهبهکار تنها به ۱ گیگابایت رم نیاز دارد و میتوان آن را روی سیستمهای قدیمی و ضعیف نصب کرد.
قابلیتهای شخصیسازی Elementary OS محدود است و باوجود بازسازی رابط کاربری مک او اس، ویژگیهای پیشرفتهای مانند Spotlight یا عملکرد کامل Finder را ندارد.
در یک کلام، المنتری اواس از جمله بهترین توزیع های لینوکس برای تازهکارها است و جدا از ظاهر زیبای الهام گرفته از مک او اس، پایداری مناسبی برای استفادهی روزمره دارد.
Deepin: شاهکار بصری لینوکسی
دیپین شاید زیباترین توزیع لینوکس از نظر بصری باشد که تأثیر مک او اس در طراحی آن کاملاً مشهود است. این توزیع که بر پایهی دبیان ساخته شده، با طراحی مدرن خود، شامل افکتهای شیشهای مات، انیمیشنهای جذاب و آیکونهای زیبا، نگاه کاربران زیباپسند را جلب میکند.
دیپین حالتهای روشن و تاریک را به بهترین شکل پیادهسازی کرده و تجربهی بصری بینقصی ارائه میدهد. قابلیتهایی نظیر لانچپد، نوتفیکیشنسنتر و کنترلسنتر مشابه مک او اس نیز به شباهت هرچه بیشتر این توزیع به سیستم عامل اپ افزودهاند.
در دیپین، جستوجوی فایلها با گرند سرچ (Grand Search) که شبیه Spotlight در مک او اس است، بهراحتی انجام میشود. فایلمنیجر پیشفرض این توزیع شباهت تقریباً ۱۰۰ درصدی به اپ Finder دارد. مجموعهای از اپلیکیشنهای اختصاصی، از جمله مرورگر، ویرایشگر متن، اپسنتر و بسیاری موارد دیگر به جذابیتهای دیپین میافزایند.
اگر قصد تغییر کامل توزیع لینوکس خود را ندارید، میتوانید محیط دسکتاپ دیپین (DDE) را روی توزیعهای دیگر مانند دبیان یا اوبونتو نصب کنید.
با وجود جذابیت بصری، دیپین امکان شخصیسازی زیادی به کاربر نمیدهد و به دلیل نیاز به منابع سختافزاری بیشتر، برای سیستمهای قدیمی مناسب نیست؛ بااینحال، اگر به رابطهای کاربری چشمنواز علاقه دارید، شاید دیپین بهترین گزینهی برای شما باشد.
CutefishOS: زیبایی مینیمالیستی با الهام از اپل
کیوتفیش اواس یکی دیگر از گزینههای جذاب برای علاقهمندان به تجربهای شبیه مک او اس در لینوکس است؛ اما برخلاف برخی توزیعها که هدفشان را بازسازی کامل سیستمعامل اپل گذاشتهاند، کیوت فیش تنها از زبان طراحی اپل الهام گرفته و هویت متمایز خود را حفظ میکند.
در هستهی طراحی کیوتفیش، Global Menu در بالای صفحه است که عملکردی شبیه منوبار مک او اس دارد. گزینههای کنترلی مربوط به اپلیکیشن درحال استفاده در این قسمت قرار میگیرند.
داک کیوت فیش زیبا است و به مک او اس شباهت بسیاری دارد. منوی اپلیکیشنها به سبک لانچپد و اکشنسنتر و نوتیفیکیشنسنتر در گوشهی بالا سمت راست، هرچه بیشتر این توزیع را به مک او اس شبیه میکنند.
کیوتفیش بر پایهی دبیان ساخته شده، اما نسخههایی از آن بر اساس اوبونتو و مانجارو نیز در دسترسند؛ همچنین، میتوانید محیط دسکتاپ کیوتفیش (Cutefish DE) را روی توزیع دلخواه خود نصب کنید.
کیوتفیش هرچند از نظر بصری جذاب، اما هنوز در مرحلهی بتا است و محدودیتهایی دارد. بهدلیل ادامهداشتن فرآیند توسعه، مواجه شدن با باگها و دیگر ایرادها بعید نیست. بااینحال، شاید کیوتفیش اواس پایداری کافی برای استفادهی روزمره را نداشته باشد؛ اما همچنان بهعنوان جایگزینی سبک و زیبا برای مک او اس ارزش توجه را دارد.
Ubuntu Budgie: تلفیق انعطافپذیری و زیبایی macOS
برای کاربرانی که پایداری و انعطافپذیری برایشان مهم است و از طرفی به طراحی مک او اس هم علاقه دارند، Ubuntu Budgie یکی از بهترین گزینهها است. این توزیع محیط دسکتاپ پیشفرض گنوم اوبونتو را با محیط باجی عوض میکند. به لطف زیبایی و کاربرپسندی باجی، کاربران مبتدی هم میتوانند از این توزیع برای یادگیری سازوکار لینوکس استفاده کنند.
به لطف تمی به نام کوپرتینو (Cupertino) در اوبونتو باجی، میتوان امکاناتی مانند داک، Global Menu و دکمههای کنترلی پنجرهها شبیه به مک او اس، ظاهر این توزیع را به ظاهر سیستمعامل اپل نزدیک کرد. قابلیت Hot Corners (با نام مشابه در مک او اس) که برای انجام سریعتر اعمالی چون جابهجایی بین پنجرهها، تغییر نور صفحه و موارد دیگر کاربرد دارد، در باجی نیز در دسترس است.
اوبونتو باجی به لطف بر پایهی لینوکس ubuntu بودن، پایداری بالایی دارد. همچنین سبک بودن این توزیع آن را به گزینهای مناسب برای کامپیوترهای قدیمیتر تبدیل میکند. هرچند هدف باجی بازسازی کامل macOS نیست؛ اما تم کوپرتینو برای راحتتر کردن مهاجرت کاربران مک او اس به لینوکس، به اندازهی کافی به سیستمعامل اپل شباهت دارد.
PearOS و المنتری اواس طراحی بسیار نزدیکی به مک اواس دارند. دیپین و کیوتفیش از نظر بصری از جمله جذابترینها هستند و اوبونتو باجی نیز با پایداری و انعطافپذیری خود، انتخابی مطمئن برای کسانی است که به دنیای لینوکس وارد میشوند. بااینحال اگر همچنان مطمئن نیستید کدام توزیع لینوکس برای شما بهتر است، بهتر است کمی بیشتر تحقیق کنید.
فارغ از اینکه از کجا شروع میکنید، این توزیعها نشان میدهند که انعطاف لینوکس میتواند طیف گستردهای از سلیقهها و نیازها را پاسخ دهد. اگر تاکنون هریک از توزیعهای معرفی شده را امتحان کردهاید نظرات و تجربیات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.