اولتیماتوم یک‌هفته‌ای وزیر ارتباطات به اپراتورها درباره ادعای حجم‌خواری اینترنت

ستار هاشمی: برآورد مالی تجارت فیلترشکن‌ها دوبرابر بودجه وزارتخانه است
دوشنبه 19 مرداد 1405 - 10:54
مطالعه 4 دقیقه
ستار هاشمی وزیر ارتباطات ساختمان کلاه‌فرنگی
وزیر ارتباطات با تاکید بر بررسی دقیق ادعای حجم‌خوری اینترنت، به اپراتورها هشدار داد که در صورت اثبات تخلف، با آن‌ها برخورد جدی خواهد شد.

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: ادعای حجم‌خوری اینترنت باید به‌طور دقیق بررسی شود، این موضوع خط قرمز من است و در صورت اثبات تخلف، با اپراتور متخلف برخورد جدی خواهد شد.

به‌گزارش ایسنا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره ادعای حجم‌خوری بسته‌های اینترنت گفت:

«این موضوع در جلسه مطرح شد و برای من خط قرمز شخصی است و اعلام کردم اگر این موضوع به عنوان یک فرضیه مطرح شده، یک هفته فرصت دارید که گزارش دقیق را تهیه کنید. اگر این فرضیه برای من اثبات شود، حتما شخصا برخورد جدی با آن اپراتور می‌کنم. در جلسه تاکید کردم که ما یک خانواده هستیم و این خانواده حرمت دارد. بنابراین اگر کسی به این خانواده بی‌حرمتی کند، باید بداند از خط قرمز ما در وزارت ارتباطات عبور کرده و برخورد خواهد شد.»

هاشمی با انتقاد از رویکردهای گذشته در حوزه فیلترینگ و استفاده گسترده از فیلترشکن‌ها گفت شبکه ایران به یکی از آلوده‌ترین شبکه‌های دنیا تبدیل شده است. او اعلام کرد طبق آمار شرکت ارتباطات زیرساخت، ۲۹۰ هزار حمله سایبری از داخل به داخل و ۱۸۰ هزار حمله از خارج به داخل کشور ثبت شده که بخش عمده آن ناشی از رواج فیلترشکن‌هاست.

وزیر ارتباطات درباره گردش مالی بازار سیاه فیلترشکن‌ها گفت:

«یک اتفاق عجیب که مقداری کار را سخت کرده این است که یک اقتصاد مکاره‌ای در این حوزه شکل گرفته است. عدد و رقم این اقتصاد بسیار قابل توجه است و با یک اقتصاد دو رقمی و سازوکارهایی که در این بازار مکاره اتفاق افتاده، مواجه هستیم و این کار سختی است.»

او حجم ترافیک وی‌پی‌ان را بین ۶۰ تا ۷۰ درصد ترافیک بین‌الملل کشور برآورد کرد و افزود در حالی که در مقطعی بودجه وزارت ارتباطات زیر ۱۸ هزار میلیارد تومان بود، برآورد مالی تجارت فیلترشکن‌ها به بیش از دو برابر این رقم می‌رسد.

استفاده از فیلترشکن از «ضدارزش» به رفتاری فراگیر تبدیل شد

هاشمی گفت: پیش از سال ۱۴۰۱ استفاده از VPN و فیلترشکن در جامعه رفتاری نامتعارف تلقی می‌شد و کاربران برای استفاده از آن مورد پرسش قرار می‌گرفتند؛ اما گسترش محدودیت‌ها این وضعیت را تغییر داد.

به‌گفته وزیر ارتباطات، طی فاصله سال‌های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۴ استفاده از فیلترشکن از رفتاری تقبیح‌شده به روشی رایج برای دسترسی به اینترنت تبدیل شد. او این تغییر را مغایر با اهداف حکمرانی فضای مجازی دانست.

موضوع سیم‌کارت‌های موسوم به سفید نیز بخشی از سخنان هاشمی بود. او گفت این طرح در سال ۱۳۹۹ تصویب شده بود، اما در سال ۱۴۰۴ مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.به‌گفته او، برخی افراد درحالی داشتن سیم‌کارت سفید را رد می‌کردند که استفاده خود از فیلترشکن را آشکارا اعلام می‌کردند.

شبکه ملی اطلاعات جایگزین اینترنت نیست

وزیر ارتباطات با انتقاد از این دیدگاه که شبکه ملی اطلاعات باید جایگزین اینترنت بین‌المللی شود، گفت چنین برداشتی به خود شبکه ملی اطلاعات نیز آسیب می‌زند.

شبکه ملی اطلاعات برای ارائه خدمات و محتوای داخلی و افزایش تاب‌آوری زیرساخت‌های ارتباطی طراحی شده است؛ اما این کارکرد به‌معنای جایگزین‌شدن آن با اینترنت جهانی نیست.

هاشمی معتقد است محدودسازی حداکثری پلتفرم‌ها و تلاش برای مدیریت فضای مجازی صرفا با ابزارهای فنی، نتیجه‌ای برخلاف هدف اولیه داشته است.

هشدار درباره آلودگی شبکه و دسترسی کودکان

وزیر ارتباطات مدعی شد شبکه ارتباطی ایران از نظر میزان استفاده از فیلترشکن به یکی از آلوده‌ترین شبکه‌های جهان تبدیل شده است. او افزایش استفاده از VPN را یکی از عوامل کاهش امنیت و کیفیت اینترنت می‌داند.

او دسترسی بدون محدودیت کودکان به انواع محتوا از طریق فیلترشکن را یکی دیگر از پیامدهای این وضعیت عنوان کرد.

تغییر سازوکار قطع اینترنت در شرایط بحرانی

هاشمی همچنین از تغییر سازوکار قطع اینترنت در شرایط بحرانی خبر داد و تاکید کرد این اقدام نباید سلیقه‌ای باشد. به گفته او، تمهیداتی اندیشیده شده است تا بحث قطعی اینترنت صرفا مربوط به دستورهای رئیس‌جمهور باشد و مراجع قانونی موظفند دلایل و مدت‌زمان محدودیت را به‌طور شفاف به مردم اعلام کنند.

برخی از تجهیزات پژوهشگاه فضایی خارج شده است

ستار هاشمی همچنین با اشاره به آسیب‌های واردشده به زیرساخت‌های صنعت فضایی کشور در جریان جنگ اخیر، گفت: یکی از حوزه‌هایی که در جریان جنگ رمضان مورد اصابت قرار گرفت، صنعت فضایی و زیرساخت‌های آزمایشگاهی این حوزه بود. علاوه بر پژوهشگاه فضایی، پژوهشکده‌های زیرمجموعه این پژوهشگاه در استان‌های مختلف، مورد اصابت قرار گرفتند و به ابنیه آنها نیز آسیب‌های جدی وارد شد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اضافه کرد: در این مدت، همکاران ما تلاش کردند تجهیزات را تا حد امکان از این محل‌ها خارج کنند که بخش عمده‌ای از این تجهیزات جابه‌جا شد؛ اما بخشی از تجهیزات به دلایل مختلف، از جمله قرار داشتن در سازه‌های بتن مسلح یا زیرساخت‌هایی که از قبل برای آنها طراحی شده بود، امکان جابه‌جایی نداشت و از بین رفت.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به روند بازسازی و راه‌اندازی مجدد زیرساخت‌های آزمایشگاهی صنعت فضایی، گفت: بخشی از همکاران ما منتظر هستند تا از این موضوع اطمینان پیدا کنند که تجهیزات پس از نصب و راه‌اندازی، به‌گونه‌ای مستقر خواهند شد که مجددا امکان تخریب یا هدف قرار گرفتن آنها وجود نداشته باشد.

هاشمی ادامه داد: در حال حاضر از زیرساخت‌های آزمایشگاهی دانشگاه‌ها استفاده می‌کنیم و این زیرساخت‌ها همچنان فعال هستند؛ پیش از این نیز برای انجام فعالیت‌های مورد نیاز از ظرفیت دانشگاه‌ها استفاده می‌کردیم، اما زیرساخت آزمایشگاهی پژوهشگاه فضایی، ظرفیت و ابعاد بزرگتری دارد.

پایگاه فضایی چابهار

نظرات

از دیگر اعضاء خانواده قلم