معاون وزیر ارتباطات: اینترنت زیرساخت حیاتی اقتصاد است/ فروپاشی کسب‌وکارها با تداوم محدودیت‌های اینترنتی

دوشنبه 24 فروردین 1405 - 09:34
مطالعه 3 دقیقه
چیت‌ساز در سازمان نصر تهران
چیت‌ساز می‌گوید اینترنت یک امتیاز نیست بلکه دسترسی پایدار به اینترنت یک حق بنیادین برای فعالان اقتصاد دیجیتال است.
تبلیغات

معاونان وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی نشست مشترکی با اعضای سازمان نظام صنفی رایانه‌ای داشته و در آن به ابعاد مختلف آسیب‌های قطعی اینترنت برای کسب‌وکارها پرداختند. حاضران در این جلسه، از جمله معاونین وزارتخانه تداوم محدودیت اینترنت را تهدیدی جدی برای فعالیت کسب‌وکارهای حوزه اقتصاد دیجیتال دانستند. حاضران با هشدار نسبت به پیامدهای این وضعیت، خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از فروپاشی این بخش از اقتصاد شدند.

طبق گزارشی که مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت ارتباطات از این نشست منتشر کرده احسان چیت‌ساز، معاون سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات، به ابعاد مختلف آسیب تداوم قطع اینترنت به حوزه اقتصاد دیجیتال، پرداخته و گفته است: «اینترنت یک امتیاز نیست بلکه زیرساخت حیاتی اقتصاد است.» او ادامه داد:

در اقتصاد دیجیتال، دسترسی پایدار و باکیفیت به اینترنت، یک حق بنیادین برای فعالیت اقتصادی محسوب می‌شود. هرگونه اختلال یا محدودیت، مستقیما به کاهش بهره‌وری، از دست رفتن بازارهای بین‌المللی و تضعیف رقابت‌پذیری کشور منجر می‌شود. 
- احسان چیت‌ساز، معاون سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات

به باور معاون وزیر ارتباطات، تداوم این وضعیت تبعات منفی فراوانی دارد: «ادامه این وضعیت می‌تواند به مهاجرت گسترده نیروی انسانی متخصص، تعطیلی استارتاپ‌ها و از بین رفتن سرمایه‌های نامشهود کشور منجر شود.» بنابراین چیت‌ساز تاکید می‌کند: «ما باید میان ملاحظات امنیتی و پایداری اقتصاد دیجیتال، یک توازن هوشمندانه و مبتنی بر تجربه جهانی برقرار کنیم.»

وی هم‌چنین به موضوع دسترسی فریلنسرها به اینترنت اشاره کرده و آن را یکی از نقاط حساس این بحران دانست. به این ترتیب از ضروری متصل شدن آن‌ها به اینترنت گفت: «مقرر شده فریلنسرها از طریق سازمان نصر ساماندهی شوند تا دسترسی آن‌ها به اینترنت بین‌الملل هرچه سریع‌تر برقرار شود.

تلاش برای بازگشایی آی‌پی کسب‌وکارها 

علاوه بر موضوع اتصال فریلنسرها به اینترنت، مساله متصل شدن کسب‌وکارها به اینترنت نیز از سوی محسن پاشا، سرپرست معاونت امنیت مرکز ملی فضای مجازی، مطرح شد. به گفته او، تلاش برای بازگشایی آی‌پی کسب‌وکارها انجام می‌شود و «تمرکز بر بهبود زیرساخت‌های شبکه در دستور کار قرار دارد.»

به گفته پاشا، فهرست کسب‌وکارها از پنج نهاد اصلی از جمله سازمان نصر، اتاق بازرگانی و سایر تشکل‌ها دریافت شده و فرایند اتصال آن‌ها در حال پیگیری است. سرپرست معاونت امنیت مرکز ملی فضای مجازی در خصوص در خصوص نیازمندی‌های ضروری عمومی در حوزه اینترنت نیز گفت: «رایزنی‌هایی برای بازگشایی IPها و برخی نیازمندی‌های ضروری عمومی در دست انجام است.»

مشکل ارسال پیامک انبوه کسب‌وکارها دیگر مساله‌ای بود که برای کسب‌وکارها چالش ایجاد می‌کرد. پاشا در این خصوص نیز از تدوین فهرست شرکت‌های مجاز برای ارسال پیامک انبوه و برنامه‌ریزی برای بازگشایی برخی سرویس‌های عمومی خبر داد.

در بخش دیگری از نشست، فعالان بخش خصوصی به پیامدهای جدی قطعی اینترنت و بحران ۴۰ روزه اخیر پرداختند؛ از جمله توقف کامل فعالیت برخی شرکت‌ها، ورشکستگی کسب‌وکارهای دیجیتال، افزایش ریسک‌های امنیت سایبری به دلیل عدم به‌روزرسانی تجهیزات، اختلال در خدمات بانکی و زیرساختی، قطع پیامک‌های انبوه و محدودیت در استفاده از خدمات بین‌المللی. 

فعالان اقتصاد دیجیتال خواستار تصمیمات سریع‌تر، شفاف‌تر و هماهنگ‌تر هستند. تصمیماتی که بتواند همزمان امنیت ملی و پویایی اقتصاد دیجیتال را تضمین کند.

گفتنی است که در روزهای اخیر اظهار نظرهای مختلفی از سوی وزارت ارتباطات در خصوص بازگشایی اینترنت مطرح شده؛ از جمله این که مشاور وزیر ارتباطات اطمینان داده اینترنت به وضعیت عادی بازمی‌گردد. هم‌چنین، منابع موثقی از این که برخی پلتفرم‌های پرکاربرد به‌زودی در دسترس قرار می‌گیرند خبر داده و دسترسی به برخی سایت‌های خارجی نیز امکان‌پذیر شده است.

با اخبار روزهای گذشته و اظهار نظرهایی که اخیرا از سوی وزارت ارتباطات مطرح شده به نظر می‌رسد سرانجام پس از حدود یک ماه و نیمی که از قطعی اینترنت می‌گذرد، این جمع‌بندی حاصل شده که تبعات این قطعی بسیار بزرگ و آسیب‌های آن بی‌شمار است. هرچند تاکید این اظهار نظرها بیشتر بر تاثیر قطعی اینترنت بر کسب‌وکارهاست اما انتظار می‌رود دسترسی عمومی و تبعات قطعی اینترنت به عموم کاربران نیز مد نظر قرار بگیرد و اینترنت برای همه مردم ایران مجددا متصل شود.

نظرات