زنگ خطر در بازار لوازم خانگی؛ تقاضا و خرید به پایین‌ترین سطح رسیده است

یک‌شنبه 23 آذر 1404 - 11:20
مطالعه 3 دقیقه
فروشگاه لوازم خانگی
صنعت لوازم خانگی با رکود عمیق تقاضا و چالش‌های متعدد تولید مواجه است و کالاهای بادوام از سبد خرید خانوارها حذف شده‌اند.
تبلیغات

دبیر کل انجمن لوازم خانگی ایران اعلام کرد که سال جاری یکی از سخت‌ترین سال‌ها برای صنعت لوازم خانگی بوده و رکود شدید در بخش تقاضا باعث شده کالاهای بادوام مانند لوازم خانگی عملاً از سبد مصرفی خانوارها خارج شوند.

کاهش تولید و مشکلات تامین ارز برای مواد اولیه، ناترازی انرژی و تاثیرات اقتصادی ناشی از تورم و تحریم‌ها، فشار مضاعفی بر این بخش وارد کرده است.

نسرین اوجاقی، دبیر کل انجمن لوازم خانگی ایران در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: «سال جاری یکی از دشوارترین سال‌ها برای صنعت لوازم خانگی به شمار می‌رود. به‌ گونه‌ای که از ابتدای سال، این صنعت با رکودی حدود ۶۰ درصدی در بخش تقاضا مواجه بوده و در برخی گروه‌های کالایی، کاهش تقاضا حتی به ۷۵ درصد نیز رسیده است.» او در خصوص بخش تولید نیز توضیح داد:

در بخش تولید نیز بر اساس آمارهای رسمی، در شش‌ ماهه نخست سال کاهش تولیدی معادل ۳۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت شده است. این در حالی است که این شاخص در فصل پاییز به منفی ۱۵ درصد رسیده است. از جمله مهم‌ترین دلایل این وضعیت می‌توان به طولانی شدن فرآیند تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه اشاره کرد؛ به ‌طوری که در برخی موارد، شرکت‌های تولیدی ناچارند تا ۹ ماه در صف تخصیص ارز و واردات کالا منتظر بمانند.
- نسرین اوجاقی، دبیر کل انجمن لوازم خانگی ایران

در بازار لوازم خانگی شاهد رکود ۶۰ درصدی هستیم

به گفته اوجاقی، ناترازی انرژی موجب تحمیل هزینه‌های سنگین سربار به واحدهای تولیدی شده است. «در کنار همه این عوامل، وقوع جنگ ۱۲روزه نیز فضای بازار را وارد دوره‌ای از احتیاط و رکود کرده و مجموعه این شرایط باعث شده است کالاهای بادوامی مانند لوازم خانگی عملا از سبد مصرفی خانوارها خارج شوند.»

دبیر کل انجمن لوازم خانگی ایران تاکید کرد: «به ‌طور کلی، بررسی وضعیت اقتصاد کشور نشان می‌دهد تداوم تورم بالای ۴۰ درصد طی چند سال متوالی، در کنار تحریم‌های گسترده، تصویری نابسامان از شرایط اقتصادی ترسیم کرده است؛ وضعیتی که بازتاب آن را می‌توان در گزارش‌های مرکز آمار ایران، مرکز پژوهش‌های مجلس و شاخص مدیران خرید (شامخ) مشاهده کرد.»

اوجاقی توضیح می‌دهد که امروز اقتصاد کشور در شرایط مناسبی قرار ندارد و به تبع آن، بخش تولید نیز با چالش‌های جدی مواجه است.

قانون حمایت از مرزنشینان

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره قانون حمایت از مرزنشینان نیز این‌طور توضیح داد: «باید اذعان داشت که بر اساس این قانون، تا سقف ۱۰ درصد از تجارت کل کشور، مجوز واردات با تخفیف ۵ درصدی در مالیات بر ارزش افزوده و معاف از هزینه‌های متداول تجارت صادر می‌شود. چنین سازوکاری عملا می‌تواند تولیدکننده را از چرخه تولید خارج کرده و فعالیت‌های بازرگانی را جایگزین تولید کند.»

قانون حمایت از مرزنشینان می‌تواند تولیدکننده را از چرخه تولید خارج کند

این در حالی است که بر اساس داده‌های ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، بخش عمده کالاهایی که در سال‌های گذشته از این مسیر وارد کشور می‌شدند و عنوان قاچاق را یدک می‌کشیدند. دبیر کل انجمن لوازم خانگی ایران اضافه می‌کند:

اکنون با اجرای این قانون می‌توانند به شکلی قانونی وارد کشور شوند. در این میان، نامشخص بودن منشأ ارز واردات ملوانی نیز به یکی از چالش‌های جدی تبدیل شده است؛ چراکه یا ارزی خارج از کشور وجود دارد که بدون هیچ‌گونه تعهد ارزی وارد چرخه پولی کشور می‌شود، یا تقاضا برای تأمین ارز از بازار داخلی افزایش می‌یابد.
- نسرین اوجاقی، دبیر کل انجمن لوازم خانگی ایران

دبیر کل انجمن لوازم خانگی کشور در پایان نیز تصریح کرد: «از این رو، زمانی که طبق داده‌های رسمی دولت، در کمتر از شش ماه حدود یک میلیارد دلار کالا از این مسیر وارد کشور شده و رقمی بیش از این مقدار نیز در صف ترخیص قرار دارد، باید تاکید کرد که چنین سطحی از تقاضا می‌تواند به‌عنوان یک محرک جدی برای افزایش فشار بر بازار ارز عمل کند.»

تبلیغات
تبلیغات

نظرات